Silencing the horses

Eu dorm liniştit că ăia de la WD mi-au spus că merge de la 5°C până la 55°C.

LE: Mda, Cosmin doarme mai liniştit ca mine. :biggrin:
 
" U.S. Department of Defense Military Handbook 217 (this book used to be the court of first instance in all questions concerning electronics reliability). This rule suggests that for the temperature range from –20 to 140C every temperature drop by 10C doubles the life term of the equipment.". Continuam maine. :smile:
 
Eu am 2 hdd-uri Samsung in cele 2 sisteme de acasa cu ventilatoare de hdd montate sub ele. Unul sta la 30 de grade C iar celalalt la 24 de grade C. E foarte posibil ca senzorul sa ma "minta". :biggrin:
Sa le mai "incalzesc" un pic sa stea la 35 - 40 de grade C? :smile:

Cred ca ceea ce scrie in acel manual este adevarat, dar trebuie privit in conjunctie cu temperatura de functionare a fiecarui echipament electronic.
De asemenea se pune problema : cat vrem sa folosim hdd-ul : 40 de ani sau numai 20 de ani sau numai 10 ani ? Exact ca la scurtatea vietii procesorului prin overclock-are. :wink:
 
Samsung SP1614N
Operating temperature: 5~55C
Non-operating temperature: -40~70C

Chiar o sa ma uit acasa sa vad pana la cat ajunge. Oricum, hardul are mai mult de un an si inca ii place sa functioneze, asa ca dorm linistit :smile:.
 
Quark, ai intrat deja in domeniul de temperaturi "militar". Ori nu toti isi permit asa ceva. :wink: Componente cu "industrial temperature range" are cineva pe acasa? Sau "extended"?
Mostra pentru un CI.
 
Temperatura este raportată în mod diferit de fiecare model (sau marcă) de HDD. 50 de grade la Seagate poate însemna 60 la Maxtor sau invers, în funcţie de amplasarea senzorului.
 
Că bine zice Rabbit. În plus văd doar că purtaţi „lasă că merge şi aşa”. Să văd dacă mai ziceaţi aşa dacă datele companiei voastre erau pe acele harduri, dacă vă mai permiteaţi să mergeţi pe limită şi experienţa că de un an nu a picat, deci nu va pica probabil niciodată. Atunci veţi începe să scădeţi măcar 10C din valoarea maximă absolută pentru a vă simţi în siguranţă.
 
In manualul hardului meu scrie asa:

6.4.1 Temperature

a. Operating
With cooling designed to maintain the case temperatures of Table 3, the drive meets all specifications over a 41°F to 131°F (5°C to 55°C) drive ambient temperature range with a maximum temperature gradient of 36°F (20°C) per hour. The enclosure for the drive should be designed such that the temperatures at the locations specified in Table 3 are not exceeded. Air flow may be needed to achieve these temperature values (see Section 8.3 and 8.3.1). Operation at case temperatures above these values may adversely affect the drives ability to meet specifications.
The MTBF specification for the drive is based on operating in an environment that ensures that the case temperatures specified in Table 3 are not exceeded. Occasional excursions to drive ambient temperatures of 131°F (55°C) or 41°F (5°C) may occur without impact to specified MTBF. Air flow may be needed to achieve these temperatures (see Section 8.3.1). Continual or sustained operation at case temperatures above these values may degrade MTBF.
To confirm that the required cooling for the electronics and HDA is provided, place the drive in its final mechanical configuration, perform random write/read operations. After the temperatures stabilize, measure the case temperature of the components listed in Table 3 (see note [2]).
The maximum allowable HDA case temperature is 60°C. Operation of the drive at the maximum case temperature is intended for short time periods only. Continuous operation at the elevated temperatures will reduce product reliability.

Table 3: PCBA and HDA temperatures [am serparat coloanele prin "/" ca tabelul n-a iesit nicicum]
Items in Figure 8 / Maximum allowable case temperature (°C) operating / Maximum allowable case [3] temperatures (°C) to meet MTBF spec.
HDA [2] / 60 / 50
1 / 90 / 70
2 / 78 / 58
3 / 103 / 83
4 / 81 / 61

Notes.
[1] Section 8.3.1 describes the air-flow patterns used when generating the 1,200,000 hours MTBF guidelines in column 2. Air flow was opposite that shown in Section 8.3.1. Local air velocity was 0.92 m/sec (180 lfpm). Inlet air temperature to the drive was 77°F (25°C), plus 9°F (5°C) temperature rise in the test enclosure (86°F/30°C ambient local to the drive).
[2] Measure HDA temp at point labeled "HDA" on Figure 8.
[3] PCB mounted integrated circuit case.

b. Non-operating
-40° to 158°F (-40° to 70°C) package ambient with a maximum gradient of 36°F (20°C) per hour. This specification assumes that the drive is packaged in the shipping container designed by Seagate for use with drive.

Figure 8:
 

Attachments

  • clipboard.png
    clipboard.png
    32.9 KB · Views: 732
"Vezi? Este tocmai ce-ti spuneam". :smile:
"The maximum allowable HDA case temperature is 60°C. Operation of the drive at the maximum case temperature is intended for short time periods only. Continuous operation at the elevated temperatures will reduce product reliability."

BTW: Sa-ti traiasca SCSI-ul!
 
Vine vara. Sistemul meu în carcasă no-name veche, cu simţ de răspundere cât de cât, bine „antifonat” cu burete se va încinge destul de rău.
Momentan în el se învârtesc aşa:
-un ventilator la placa video (X800GTO@X850XT PE) care în 2D nu scoate mare zgomot în afara păcănitului. ATi Silencer din multe auzite se comportă la fel. Aveţi soluţii pentru înlocuirea lui deoarece concurează puţin cu bâzâitul monitorului (mai puţin dar se aude)?
-un ventilator pe chipset (DFI Ultra-D cu nF4 Ultra). În genere stă la 3700RPM iar temperatura raportată undeva între 55 şi 57 de grade celsius. Voi încerca schimbarea cestuia cu un Zalman ZM-NB47J pe care îl voi îndoi cumva astfel încât să pot trece cu placa video prin el.
-un ventilator no-name în faţa carcasei la 5v cu rol de a răci unul din HDD. Eu zic că nu se aude mai nimic de la el nici când stai cu urechea aproape, dar vreau dacă nu neapărat să-l fac şi mai silent, măcar să cresc airflowul. Ţineţi cont că în faţa lui stă şi buretele gros de 1cm aproape care e destul de restrictiv. Deci avem nevoie de un ventilator de 80mm de principiu (ori va trebui să tai carcasa pentru acomodarea unuia mai mare). Legat de opţiuni ajungem puţin mai încolo.
-pe procesor stă un AC Freezer 64 PRO. Cât timp nu solicit procesorul mult (joace spre exemplu), ventilatorul său stă oprit. Acestuia eventual i se mai poate monta (sper eu) un circuit care să-i limiteze alimentarea cu tensiune până sub 10v în cazul în care i se trimite semnal de viteză full. În cazul său deci nu intervenim cu vreun upgrade.
-pe memorii (1GB de TCCD la 285Mhz) mai tronează un 92mm la 5v recuperat dintr-o sursă de Compaq. Destul de silent dar dacă şi acolo se poate face ceva, de ce să nu încerc.
-a mai rămas sursa, un CWT 430W despre care se spune că este identic cu Antec True Power 430W. Destul de silent cu tot cu două ventilatoare (80mm+92mm). Cu toate astea este principala sursă de zgomot în special în spatele calculatorului. Încercarea de a pune „filtru” un burete mi se pare cam riscantă mai ales că e cam singurul loc prin care iese aer (destul de cald) din carcasă. Şi aici mă gândeam în primă fază la un upgrade de ventilatoare.

Mai vreau să adaug un ventilator care să elimine aerul prin spate. Gaura inţială este de 80mm, dar mă gândeam să modez pentru un 120mm.

Acum să venim cu ideile de ventilatoare.
-80mm Arctic FAN 3 TC sau Nexu SP802512L. Care sunt diferenţele de zgomot cât şi de debit de aer între cele două? Bine-nţeles că sunt situaţii unde nu ştiu dacă voi putea măcar opta pentru prima variantă din motive de spaţiu spre exemplu.

La 92mm nu am prea multe variante eficiente zic eu şi doar Arctic FAN9.

Mai rămâne dilemă la 120mm între Arctic FAN 12 şi Nexus D12SL deşi cred că voi prefera prima variantă deoarece la acelaşi nivel sonor tind să cred că airflowul va fi superior.

Aş dori deci să ştiu care dintre ventilatoarele de mai sus să aleg sau dacă ştiţi variante şi mai bune dar care să nu treacă cu mult bugetul necesar pentru cele din listă să mi le spuneţi.

Următorul pas va fi un cabinet de lemn ori răcirile alternative precum cea cu ulei. :smile: Dar până atunci va trebui să trec vara şi dacă pot chiar mai silent ca acum, de ce nu?
 
Voi încerca schimbarea cestuia cu un Zalman ZM-NB47J...
Vezi că nu prea face faţă pe un NF4 fără un fan care să-i sufle aer (chiar şi puţin, dar să fie).
Pe un A8N-E cu carcasa deschisă şi rulând un joc, de ex, nu prea pot să ţin mâna pe el. Când montez capacul lateral al carcasei (are montate 2 fan-uri de 92mm/5v) acesta se menţine calduţ.
Mă oftic că nu se poate monitoriza temperatura cipset-ului.
 
Cum nu, la mine se monitorizează foarte bine. Sau nu o fi în chipset senzorul? Ideea cu îndoitul nu am adus-o eu, mai sunt alţii care au testat-o, deci implicit le merge şi radiatorul. Pot încerca să modez unul de la un K6 destul de generos pe altă parte, dar asta cere timp şi atenţie.
 
Cat timp carcasa are un airflow minim Zalman-ul va face fata pe NF4; la mine un ventilator in de 120mm la ~1000prm pus in spatele carcasei s-a dovedit suficient pentru a tine radiatorul fierbinte dar suportabil la mana - estimez cam 50-55 grade, mai mult decat sigur avand in vedere ca nForce4 poate merge bine-merci si la 80 de grade. Daca scot capacul lateral are tendinta de a se incinge mai tare...
 
Exact acest lucru încerc să-l realizez, un minim de airflow pentru a amesteca bine aerul din carcasă şi să fie nevoie să scot cât mai puţin. Asta mă ajută să ţin şi zgomotul în interior cât mai bine cu ajutorul antifonării.
 
Eu nu m-as baza pe un top al decibelilor; conteaza mult si frecventa pe care este emis sunetul, o frecventa inalta e mult mai audibila si mai enervanta ca una joasa. Asta am constatat din proprie experienta, coolere aparent silent erau calcatoare pe nervi din cauza ca aveau un "pitch" pe o frecventa sacaitoare. Fa pe dreq in patru si asculta coolerul respectiv inainte de cumparare... si hai sa trecem peste aspectul "unele coolere incep sa bazaie dupa un timp" ca deja constatam ca nu mai putem alege nimic.
 
Am zis eu ceva cu timpul? :smile:
Am ascultat mp3-ul dat în cadrul acelui test şi Nexus are un pitch mai coborât. Până la urmă probabil voi încerca să fac rost de ambele modele şi să încerc să fac o comparaţie, de preferat păstrând turaţia şi să compar zgomotul produs şi temperaturile obţinute. Din păcate la zgomot nu pot fi decât subiectiv.
Totuşi, în urma testului acela observăm ca Arctic minte mai mult decât Nexus la specificaţii, atât la db cât şi la CFM (dacă ne luăm după randament).
 
Back
Top