Silencing the horses

Nu e recomandat sa folosesti apa de la chiuveta, pentru ca daca ti se fisureaza vreun furtun te poti trezi cu un scurt-circuit. Apa distilata nu conduce curentul electric pentru ca nu contine saruri, e o alegere mult mai potrivita.
 
Da, stiu :smile:
Apropo, stii de unde pot cumpara lichid de racire?
A, cica se poate folosi un anume fel de alcool. E bun spirtul? Sau si ala contine diverse chestii neindicate?
 
Cica antigelul corodeaza cuprul. Plus ca rontaia si din furtune (de exemplu la centralele termice pe care le pui in casa, daca pui antigel in instalatie ca sa nu-ti inghete etc. pierzi garantia).
 
Pai si apa distilata daca se varsa prin carcasa tot cam aia e. Da peste tonele de praf care cine stie ce electroliti contin... :biggrin: Si daca nu face scurt tot rau e ca trebuie sa speli noroiul. Si cu ce il speli? Cu apa de la robinet.

BTW, am spalat in chiuveta tastaturi, sobolani, coolere, memorii si imprimante. N-au patzit nimic.
 
Antigelul fara apa nu corodeaza nimic. Apa de fapt corodeaza, deorece mereu antigelul se foloseste diluat in proportie de 40-60%.
Si orice material bun conductor de caldura e si bun conducator de electricitate. Valabil si la lichide.
In rest, cititi penultimul post despre antigel, din topicul despre racirea cu apa.
 
Exista materiale bune conducatoare de energie termica (ex. mica, unele solutii coloidale) care nu conduc electricitatea...
 
Daca ai putea sa detaliezi despre aceste solutii ar fi excelent.
Sunt interesat in principal de o solutie care sa nu conduca electricitatea, sa aiba transfer termic cat mai apropiat de apa distilata (daca nu superior), cu punct de fierbere superior apei distilate si cu punct de inghet sub 0*C.
Stiu, vreau prea multe pentru unul singur, dar fie :biggrin:

Imi cer scuze pentru offtopic, ideal ar fi ca discutia despre lichide de racire sa se mute aici, sau sa se deschida un topic nou.

P.S.: aia cu punctul de fierbere e cam inutila, dar sa fie macar >70*C :biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Avea 3M o soluţie folosită pentru ce vrei tu. Practic îţi puneai PCul într-un acvariu şi turnai soluţia peste el. Din păcate este mult prea scumpă şi nu am auzit pe nimeni să o folosească. Cred că era mai degrabă „uite ce putem face noi”.
 
Praful este foarte daunator pentru componente.
Periodic ar fi bine sa indepartati praful cu ajutorul unei pensule si al unui aspirator, din tot sistemul. Din pacate aspiratoare care sa sufle aer nu se mai gasesc acum (va amintiti cele Ideal, romanesti, care veneau si cu un borcanel in care puteai pune vopsea si aspiratorul actiona ca un compresor?).
 
Ba se gasesc. Numai ca trebuie sa stii unde sa cauti :biggrin:
Incearca produsele firmei Karcher sau chiar si Taski. In categoria asta mai are sint si unele aspiratoare facute de AEG, dar mai rar pe la noi.
Astea nu sint facute pentru casa si costa un pic mai mult. Dar aspira cioburi, span, lichide, praf, aproape orice fara a te pune in pericol.
 
Varianta aproape finala:
- CPU Athlon64 3200 @ 250x10, Vcore 1.45V
- Cooler AC Freezer 64 Pro - In mare parte ventilatorul sta oprit, de la 45C in sus porneste pe la 600-700rpm si creste viteza cu temperatura. N-a depasit niciodata 1300rpm.
- MB Asus A8R-MVP - Nu prea eram eu mare fan Asus, dar placa asta chiar mi-a placut. Este rece chiar si fara airflow in carcasa (mai nou am boala pe NF4 din cauza asta), se misca natural, are tensiunile foarte stabile chiar si cu surse slabe.
- Video HIS X800GTO - Deocamdata o tin in setarile default ca nu i-am atins limitele. Oricum, daca o sa am nevoie am de unde sa-i dau mai mult :smile:
- Cooler video - Ati Silencer 5 - Mi-am cam luat teapa, are un zgomot electric la ventilator (se aude chiar daca opresc ventilatorul cu mana). In schimb e foarte performant (daca nu cel mai performant) si e singurul care l-am gasit sa scoata aerul cald afara. Astept sa apara pe stoc sa il schimb, dar daca nu gasesc unul care sa nu faca zgomot, probabil o sa iau un Zalman.
- Sursa - Speeze 315W - Dead silent si are suficienta putere. Rezista foarte bine si la comutarile UPS-ului, ceea ce nu se intampla la toate sursele.
- HDD - Samsung 160GB, 8MB, P-ATA - Silent si suficient de rapid. E montat intr-un adaptor de 5.25" ca sa nu transmita vibratii la carcasa.
- ODD - LG 4163B - Face zgomot mediu cand functioneaza dar asta nu se intampla prea des.
- Sound card - TerraTec DMX 6 Fire LT - Prima placa de sunet la care nu am nimic de reprosat.
- Carcasa - Delux MG416 - Ma interesa fan controller-ul de pe ea dar s-a dovedit cam nepractic. Imbinarile sunt acceptabile, dar a mai fost nevoie de ceva interventii ca sa nu vibreze deloc.

In afara zgomotului de la coolerul placii video, sistemul e dead silent. Din fericire cand am schimbat placa de baza am putut renunta la toate ventilatoarele de carcasa. Coolerul de pe CPU si cel de pe placa video asigura un minim de airflow, suficient pentru configuratia asta. O sa mai revin dupa/daca schimb coolerul de pe placa video, atunci cred ca o sa fiu 100% multumit.
 

Attachments

  • dsc02638.jpg
    dsc02638.jpg
    76.5 KB · Views: 921
Şi cum stai cu temperatura HDD-ului? Sau nu ai cum s-o măsori?

Şi apropos de surse, are cineva sursă Seasonic? Chieftec-ul meu a suferit un accident şi mă bate gîndul să îl înlocuiesc cu un Seasonic de 380-430 W.
 
Am in carcasa 3 senzori de temperatura mobili, oricum temperatura HDD se poate citi si din SMART. Nu mai stiu exact cat e dar oricum sub 50C, HDD-urile Samsung sunt foarte linistite la acest capitol.
 
50C? :nuts:
"According to manufactures, the normal recommended working temperature of a hard disk is 35-40°С. Once it rises by just 10°С – from 40°С to 50°С, the safety of its work becomes more than two times less!"

LE: Mie la 35C imi suna alarmele. :smile:
 

Attachments

  • ibmtemp.jpg
    ibmtemp.jpg
    32.8 KB · Views: 742
Nu stiu de unde ai luat tabelul ala dar Seagate garanteaza integritatea datelor pana la 65 de grade - caldura uscata. :rolleyes: Iar eu pot confirma, fostul meu 7200.7 a mers la 55-60 de grade aproape 2 ani, iar vara sarea de 60 de grade. Intre timp l-am dat dar stiu ca inca merge bine-merci...

Ma indoiesc ca alte marci sunt mai sensibile.
 
Back
Top