Silencing the horses

Da, am văzut că au aşa ceva în ofertă, doar că abia acum mi-am adus aminte de niturile idioate de pe Antec Sonata II. :rolleyes: We shall see...

O chestie pe care am sesizat-o mai târziu, Cosmin_C, coolerul de pe CPU este cumva Copper Lite de la Arctic Cooling sau doar ai montat ventilator peste alt radiator? Eu folosesc modelul respectiv şi sunt chiar mulţumit de el ca performanţă pentru un Barton 2500+ overclockat la 3200+ şi cu 1.8V cât îi dă A7N8X-E Deluxe, deşi este setat la 1.75V. :smile:
 
Coolerul e acelasi descris in pagina anterioara, unde am facut primul cal silentios. :smile: Adica radiatorul de la Spire Falcon Rock II pe care am pus un Arctic Fan 3...
 
Într-o vreme mă bătea şi pe mine gândul la un Akasa Pax.Mate (foarte asemănător cu Speeze) dar citind aici părerea lor:
It is simply not worthy of a serious look. It also smells terrible, although one user mentioned it seemed to go away after a few days. It is unlikely that applying this product could have any significant impact on the noise of any PC in any case. Anyone with the least bit of understanding of acoustic damping will come to that conclusion in a 30-second examination. Not recommended.
m-am lăsat păgubaş...
Dar sunt şi eu curios ce ne spune Cosmin_C...
 
Eu cred ca are eficienta in cazul unui sistem foarte zgomotos si foarte dezechilibrat la vibratii. Poate mai repede as prefera ceva ce imita cofragul de oua pentru spargerea undelor.
In fine, ideea care pana acum mi s-a parut cea mai realizabila a fost aceea a introducerii calculatorului intr-un compartiment de mobilier etans, unde poti controla mai bine si praful si de unde zgomotul va iesi mai greu mai ales daca incinta in care este introdus este dublu antifonata. Nu ramane decat problema unitatii optice, dar se rezolva si asta intr-un fel (deschizi usa de cate ori e nevoie si te rezumi la cat mai putine deschideri daca esti lenes sau folosirea unei unitati optice externe pe care o suporti ca si zgomot cat timp o folosesti).

Mai extrem se poate recurge la varianta introducerii sistemului intr-un minifrigider.:biggrin:
 
Bun, până la urmă am ajuns la cu totul altă soluţie pentru zgomot. Am să montez pe panouri burete ce imită cofragul de ouă, ce se găseşte la tv tunerele Leadtek. Am mai folosit şi în trecut pe o altă carcasă şi efectul era mulţumitor.
Revin cu poze de îndată ce fac rost de un aparat foto. :wink:
 
Originally posted by burebista
[...] Dar sunt şi eu curios ce ne spune Cosmin_C...
Pai ce sa iti spun, la mine a mirosit in prima zi, in a doua s-a mai simtit ceva si acum nu mai miroase deloc; e vorba de lipiciul folosit, un fel de *glue* foarte puternic, genul care daca se umple de praf in speli, il usuci si merge iar lipit. Cat despre efect, pot spune ca in proportie de 90% el mi-a scos sunetul ala de la Zalman, un fosnet pe frecvente medii; este o mare diferenta intre capac inchis si capac deschis. Din pacate nu am testat efectul capacului inchis inainte de a aplica materialul fonoabsorbant, dar din experienta cu alte carcase genul ala de sunet nu dispare, doar se atenueaza nitel - la mine chiar a disparut de tot. Iar in cazul carcasei mele, cu gaurele pe lateral, sigur sunetul respectiv ar fi trecut fara probleme...
Deci parerea mea e ca merita. :wink:
 
Aham, deci cel mai probabil zgomotul nu mai este perceptibil pentru că ai astupat găurile şi nu din alte considerente.
 
Hmmm... nu cred ca un simplu capac de tabla, fara gauri, putea scoate asa de bine fosnetul de la Zalman. Nu am testat ce-i drept, dar ma pronunt din experientele anterioare. Cred ca simpla astupare a gaurilor cu o bucata de plastic sau orice altceva nu ar fi dus la rezultate asa de bune.
 
Tabla de pe acea laterală e cam subţire şi găurile ocupă o suprafaţă mare, deci cred că panoul absorbant are un efect sesizabil. Mă îndoiesc însă de eficienţa panourilor montate în alte părţi. Şi pe mine mă bate gândul la un panou peste găuri, dar atât.
 
Eu am avut pad-uri de-alea. Efectul era relativ ok, in sensul ca mi-a infundat majoritatea zgomotelor slabe inalte si medii.
 
La început era un sistem slab din orice punct de vedere. Zgomotos, cable management nu mai vorbesc şi cu oarece probleme când vine vorba de performanţă. Cu toate astea a rezistat şi am fost nevoit să fac multiple schimbări. Schimbările au fost radicale, acum pot spune că am un PC normal (conform standardelor mele).
Fostul sistem era alcătuit din Barton 2500+, Abit Nf7 v2.0, FX5200 şi Hiper Power 420W.
Bun, aşa că s-a ajuns la următoarea configuraţie:
- Athlon XP Barton 2500+ dus lejer în 3200+ prin modificarea FSB-ului de la 333 MHz la 400; este răcit cu un Speeze CopperEagle cu ventilator Arctic Cooling 80x35mm – temperatură maximă de 60 grade C; cât timp este silent şi în limitele „bunului simţ” ca temperatură nu mă interesează; :smile:
- Asus A7N8X-E Deluxe care vine cu răcire pasivă pe NB; înainte pe Abit Nf7 v2.0 înlocuisem bâzâitorul de pe NB cu un radiator măricel şi foarte asemănător cu cel de pe placa actuală şi nu era o problemă însă am schimbat-o din cauza unor mici probleme pe care le avea;
- Gainward GeForce 4 Ti4800SE căreia a trebuit să îi aplic un Arctic NV Silencer deoarece răcirea stock este ultra zgomotoasă;
- carcasa Antec Sonata II;
- hard disk-urile sunt montate cu şaibe de cauciuc aşa cum vin la carcasă;
- sursa Antec SP2 450W este muult mai silenţioasă decât un Enermax EG365P/AX;
- cele două ventilatoare de 120mm Antec date pe Low sunt montate în şuruburi din cauciuc.

Singurul lucru deranjant ce provine din comp sunt hdd-urile în seek, în rest sunt mulţumit (momentan :smile: ).

Până la upgrade la 939 mai am, momentan tot la K7 rămân.

Aici se poate vedea "materialul fonoabsorbant" ultra improvizat. Nu am putut monta pe interior deoarece panoul la Sonata II este prins în nituri. Aşa că le-am pus pe afară, care par a-şi face treaba (sper că nu e doar autosugestie).

case 1.jpg



Acum şi panoul al 2-lea pe care l-am umplut cu burete pentru antifonare.

case 3.jpg



Şi în final wire management-ul. :biggrin:
(scuzaţi blitz-ul şi a se vedea "Maxtor fan!!11")

case 2.jpg
 
Last edited by a moderator:
Maxtor fan şi aici. Şi nu doar ventilator. Îmi place la nebunie ronţăitul în seek atunci când se mai aude.
În schimb buretele pe afară e inutil. Chiar crezi că lipirea unui burete pe exterior sau introducerea carcasei într-o piramidă va rezolva cumva problema? Pe interior e ok! Undele care vin din vibraţiile componentelor cât şi curenţii de aer provocaţi de ventilatoare se sparg în porii buretelui. Mai mult, văd că ai şi cu suprafaţă asemănătoare materialului pus în camerele de înregistrări (tot cu rol de eliminare al undelor nedorite).
 
Stai liniştit, salogeL. Wire management mai mult de-atât la Sonata nu prea am văzut.

Între timp am făcut şi eu planul aşezării radiatoarelor externe în proiectul DIY Phantom de care ziceam mai sus (de sărbători mi s-a făcut lene să scot sursa din calculator şi n-am mişcat nimic). Am calculat că la putere maximă (380W) sunt 160W de disipat (70% eficienţă). Ca să nu depăşească 50 de grade Celsius radiatoarele, cu 20 de grade în cameră am nevoie de un radiator cu eficienţa 0.2 grade/W. M-am gândit la 3 radiatoare de 1 grad/W puse în exterior, în dreptul ventilatorului de sistem (prezenţa unui flux de aer, chiar şi mic, creşte mult performanţa unui radiator). Am găsit nişte radiatoare 10x12x4 cm, de la ABL Heatsinks, din aluminiu anodizat negru. Cu ocazia asta am aflat şi că anodizarea creşte performanţa unui radiator cam cu 0.2 grade/W. Azi o să schimb sursa cu un Nexus de 300W, ca să pot lucra în tihnă la proiect.
 
Bun; am făcut rost de bureţi pentru antifonare. Cu ce îi lipesc pe carcasă, astfel încât să nu pută, să nu se desprindă şi să nu atârne?
 
Am vreo 150m de bandă dublu-adezivă, sper că ajunge :smile:
Nu va da de căldură, sistemul meu e rece de tot.
Bună idee, mulţumesc!

LE: Am golit service-ul unde lucrez de bureţi din aceia care se găsesc în cutiile de plăci de bază (nu, nu rahatul ăla roz, ci bureţi cenuşii, destul de puţin poroşi, dar moi). Am tapetat deocamdată laterala stângă a calculatorului, banda adezivă ţine bine, nu miroase, e excelentă. Am astupat şi locaşul destinat ventilatorului de 12 cm, am tapetat şi "tavanul" carcasei.
Mi-au rămas ceva resturi, aşa că m-am gândit cum să le folosesc şi mi-a venit o idee. Am "încălţat" picioarele carcasei (care sunt de plastic, nu cauciuc), cu intenţia de a reduce din vibraţiile propagate către birou. Nu ştiu dacă acestea s-au redus (erau insesizabile şi înainte), dar măcar sistemul alunecă mult mai greu pe lemnul pe care stă :smile:

Concluzia? Aş vrea să spun că zgomotul s-a redus... dar aş minţi. Sincer, nu simt nici o atenuare sonoră, atâta doar că laterala stângă (care la Chenbro GamingBomb joacă în lîăcaşul ei de mai mare groaza) stă acum fixă, nu mai vibrează, nu se mai trezeşte să mârâie când ţi-e lumea mai dragă.

Nu postez poze fiindcă nu e mare lucru de văzut.
 
Deşi mă cam feresc să prezint soluţii tip (semi)ghetto, de ceva vreme m-a apucat şi pe mine damblaua cu silent computing, da’ cu bani puţini.

Adunătura de componente din care e format PC-ul meu e asta:
MB ASUS A7N8X v2.0
CPU Barton 2600+ ALX-800 + ventilator Titan
MEM 2x256MB PC3200 Kingmax + 1x256 MB PC3200 PQI
GPU Albatron GeForce4 Ti4600
HDD WD 800JB
PSU KME PH-400
CASE Genuine no-name

Pentru cine nu vrea să citească povestioare, poate să sară direct la rezumatul de la sfârşitul postului.

Faza scurtă
Începuturi. Airflow. Ce-i aia silent?


Dat jos grilajul de la ventilatorul din spatele carcasei, dat o gaură în panoul lateral în dreptul GPU şi pus câte un ventilator de 80 recuperat din sursele moarte de la muncă. Nu mai ţin minte exact temperaturile (era pe fostul Thunderbird) dar ceva de genul 6°C minus pe MB şi 4°C minus pe CPU (sau invers).

Faza lungă
SPCR. Bun airflow, da’ ce-i cu zgomotul ăsta?


Asta ţine de vreun an de când am dat de SPCR şi se întinde pe o perioadă nedeterminată din cauza lenei personale cât şi a lipsei de fonduri pentru dotarea PC-ului :smile:
- Înlocuit răcirea stock a plăcii video cu un NV Silencer 1 Rev.2. Iniţial am vrut un Aerocool VM-101, da’ era prea scump.
- HDD-ul pus pe nişte distanţiere de plastic în cuşca CD-ului şi modificat Acoustic Management la 128
- Inspirat de postul acesta (cică elimină punctul mort format de motoraşul ventilatorului şi mai reduce turbulenţa aerului, deci ceva mai multă linişte), am făcut şi eu ceva asemănător. Iniţial am vrut să-mi pun un ventilator de 92, da’ a intrat lenea în acţiune şi am pus un cadru de 80 modificat ca tot fluxul de aer să intre pe heatsink (ALX-800 e dreptunghiular). Nu ştiu dacă e mai silent, dar am mai redus temperatura CPU cu 0°C în idle :smile:, şi cu 4°C în medium şi full-load. Mai exact dacă înainte mă uitam la filme cu 41°C după aia mă uitam cu 37°C, iar dacă după o oră de prime95 aveam 51°C, după modificare aveam 47°C. Temperaturile sunt de pe diodă.
- ventilatoarele de carcasă puse la +5V, iar cel de pe heatsink scăzut de la 2700 RPM la 1600 RPM. Cu asta am pierdut cele 4°C câştigate mai sus. Între timp am înlocuit ventilatorul din spate cu un NMB la 2000 RPM recuperat dintr-o sursă DELL pentru că la +5V ăla nu scotea mai nimic din aerul cald.

Boon. Puse toate la loc, altă viaţă. O reducere semnificativă a zgomotului, da’ a apărut altă problemă: vibraţiile din carcasă – se aud, se simt…
Am căutat pe SPCR o soluţie, am suspinat la kit-ul AcoustiPack, dar am găsit alta, şi mi-am spus că dacă omul acela n-a avut greţuri să-şi pună linoleum într-un SLK3000B, nu văd de ce aş avea eu.
AcoustiPack varianta mioritică: am scotocit prin debara şi am găsit un rest de linoleum de 3 mm, l-am decupat frumos şi l-am lipit pe panourile laterale (cu prenadez). În plus am de la muncă nişte burete gros de 3 cm (din nişte cutii cu procesoare de la HP), l-am lipit şi pe acela peste linoleum (cu bandă dublu adezivă) şi prin toate locurile golaşe de prin carcasă.
Rezultatul mi-a depăşit aşteptările: panouri grele fără vibraţii şi zgomote atenuate "audibil".
În plus am pus câteva bucăţele de cauciuc între sursă şi panoul de sus pentru a reduce vibraţiile induse de sursă, pentru că sursa face contact direct cu panoul superior.
Am pus tot calculatorul pe nişte bucăţi de burete (apărea o vibraţie subtilă în birou), şi în spate am intercalat alt burete între calculator şi perete pentru a mai atenua din reflecţia undelor sonore pe beton.
Pe ansamblu, după toate astea, cred că pot spune urechiometric că am redus zgomotul cu acei 3dBA care-l dublează de la un anumit nivel. Partea mai proastă e că urechea asta se acomodează cu zgomotul şi acum aud sursa şi ventilatorul de pe procesor, aşa că în decursul acestui an vreau să mai schimb ventilatorul de pe procesor (şi eventual cel din spate) cu unul din noua serie AF de la Arctic Cooling şi sursa cu un Seasonic S12 330/380.

Rezumat:
- dat jos grilajul de la spatele carcasei, dat o gaură în panoul lateral, puse două ventilatoare de 80 la +5V
- HDD-ul pus în cuşca CD pe nişte distanţiere de plastic şi dat pe 128 la AM
- Ventilatorul de pe procesor ţinut în 1600 RPM şi intercalat un cadru modificat între ventilator şi heatsink
- NV Silencer pe placa video
- Rigidizat+antifonat panourile laterale cu linoleum+burete şi umplută carcasa cu burete
- Atenuat vibraţiile induse de sursă panoului superior cu nişte bucăţi de cauciuc
- Suspendat calculatorul pe nişte bureţi şi pus un burete în spate, între calculator şi perete.

Pro:
- ieftin ca braga
- chiar funcţionează, s-a redus clar nivelul de zgomot

Contra
- aceeaşi carcasă no-name pe dinafară
- ceva ore de muncă

Scuzaţi calitatea pozelor, au fost făcute seara şi Z1 nu prea se împacă cu lumina becului.

Panoul cu linoleum şi burete. Nu e tocmai "laser cut", dar funcţionează.

panel_proof.jpg



Panoul cu linoleum. Nu mai am loc şi de burete, dar oricum nu cred că în spatele MB-ului mai scapă ceva sunete.

panel_vinyl.jpg



Grosimea straturilor comparativ cu o modedă de 5000 ROL.

detaliu_panel.jpg



Vedere de prin carcasă. Mai sunt bureţi sub HDD şi în partea frontală a carcasei (pe unde s-a putut).
Ignoraţi imperial wire managementul care (nu) este. Lenea e prea mare şi în plus airflow-ul nu prea e obstrucţionat (neavând ventilator frontal).

calculator.jpg



Ventilatorul pus pe duct.

fan_sandwich.jpg



Vedere din spate a duct-ului. Sper că se observă forma relativ dreptunghiulară care încadrează exact heatsink-ul.

fan_duct_rear.jpg



Vedere de ansamblu a locului de odihnă :smile:
Se vede buretele din spatele calculatorului şi cel dintre calculator şi masă.

workplace.jpg
 
Last edited by a moderator:
Da, am eu doua calculatoare cu racire cu apa, sint super multumit.
Un P4@2.4GHz si un Athlon 2800+.
Temperaturi inainte si dupa:
P4: 50, dupa: 32
Athlon: 55, dupa: 38
Si e loc si de mai bine fiindca a trebuit sa misc de citeva ori furtunele prin carcasa si am pierdut lichidul de racire original si am completat cu apa. Astept sa-si faca mila niste prieteni si sa-mi aduca juma de kil de coolant.
Poze aici.

Una peste alta sint deosebit de multumit nu numai ca am redus temperaturile dar, cel mai important, s-a redus zgomotul foarte tare. Acum intr-o camera unde sint 3 calculatoare care functioneaza permanent se poate dormi.
 
Back
Top