Silencing the horses

Am citit si eu acele specificatii, abereaza; in primele minute sursa este destul de silent, probabil la acele ~1300rpm, dar in scurt timp ajunge la ~2000rpm. :eek: Acum il tin cam pe la ~1000rpm si crede-ma ca sursa e surprinzator de rece.

Cat de silentiozitate iti pot spune ca zilele trecute un frate mi-a inchis monitorul iar eu am intins mana sub masa (fara sa ma uit la led-uri) si am apasat butonul de power dupa care am aprins monitorul la timp sa vad cum isi da shutdown. :biggrin: Deci e destul de silent...

P.S. Praful ala s-a asezat de la primul post despre "linistea cailor" si pana ieri, adica vreo 6 saptamani; e mult praf la mine, deja in septembrie trebuie sa il curat iar. Acum, inainte de a face pozele, mi-a cam fost lene... :goofy:
 
Am avut ocazia sa ascult PC-ul lui Cosmin_C cand mi-a facut o demonstratie despre Hi-Fi si pot confirma ca e intr-adevar silentios.
 
Pentru cei cu carcase low-end, conteaza foarte mult si indepartarea grilajelor stantate, din doua considerente: airflow si silentiozitate.
Am "ras" astazi ultimele doua grilaje, respectiv cele ale ventilatoarelor din fata carcasei si am mai castigat 1-2 grade Celsius si ceva silentiozitate. Urmeaza sa cumpar si doua grilaje din sarma subtire pentru gaurile ramase...
 

Attachments

  • imag022.jpg
    imag022.jpg
    39 KB · Views: 3,171
Nu ştiu ce tot ziceţi voi aici. :biggrin: Nu am carcasă, folosesc placa de bază aşezată pe o cutie de placă de bază, alături de sursă, şi nimic mai mult. Poze nu arăt, ca să nu vă speriaţi. :biggrin:

Disperat de coolerul BOX de la Athlon 64 3200+ care scotea un zgomot asurzitor la maxim, iar montat pe placa DFI LANParty UT nF4 Ultra-D îşi varia turaţia permanent în funcţie de încărcarea procesorului din acel moment (multe plăci permit asta, dar ideea nu e tocmai bine implementată pe DFI întrucât variaţia e permanentă, la cel mai mic click - adică 1% CPU usage - turaţia creşte), am studiat posibilitatea de a recurge la răcire pasivă, măcar pentru cele câteva zile cât voi mai păstra această placă. Şi totul a fost mult mai simplu decât credeam, cu costuri zero.

În primul rând, am renunţat la overclocking. Procesorul (nucleu Winchester) ţine 2.5 GHz cu 1.6V (de la 2 GHz), iar tensiunea implicită este de 1.4V. Eu am redus-o la 1.25V, alături de tensiunea la chip[set], care a devenit 1.5V - minimul posibil. Sub 1.25V la CPU apar probleme de stabilitate, iar sub frecvenţa nominală nu am vrut să cobor (probabil că ar ţine 0.9V @ 800 MHz, dar nu mă interesează). Din BIOS am setat ca ventilatorul procesorului să se oprească la mai puţin de 55 de grade şi să fie turat la maxim în cazul depăşirii acestei temperaturi.

La chip[set] am avut o problemă, ventilatorul fiind zgomotos chiar şi la turaţie minimă. De aceea, i-am scos alimentarea şi am aşezat în dreptul său un ventilator de 92 mm de la Enermax cu o turaţie foarte mică (1200 rpm), care îl răceşte cel puţin la fel de bine (nu mai ştiu câte grade aveam înainte, dar cu Enermax-ul am 40). Evident, soluţia nu e aplicabilă pentru cei ce deţin carcasă şi deci ţin placa de bază în poziţie verticală.

Rezultatul a fost foarte simpatic. :smile: Sub Prime95, procesorul a depăşit ocazional pragul de 55 de grade, senzorul oscilând între 54 şi 56 de grade. În ultimul caz, pornirea ventilatorului pentru maxim o secundă restabilea echilibrul.
Fără Prime sau alte aplicaţii stresante (cel mai rău eram disperat în timpul nopţii, când sistemul rămânea deschis şi auzeam periodic vuiete), nici nu se pune problema ca el să pornească. [Edit: ba da, porneşte, dar „extrem de” ocazional]. Deşi radiatorul e relativ fierbinte şi nu mă încred 100% în temperatura raportată, „degetometrul” indică totuşi un număr de grade de bun simţ.

Nu ştiu cât de interesant e ce am zis, fiecare cu caii lui. :biggrin:

horse_cpu.png

horse_systool.png
 
Last edited by a moderator:
Ştiind faptul că frecvenţa procesorului are o influenţă foarte mică asupra temperaturii, am făcut overclocking în condiţiile de mai sus. Rezultat: HTT 210 MHz perfect stabil, deci 2.0 @ 2.1 GHz. Temperatura a rămas constantă.
 
Silencing my horses

Aşa cum am promis, vin cu metoda mea de făcut linişte.

De fapt nu este vorba de făcut linişte, ci de păstrat sau scăzut, dacă se poate, nivelul de zgomot în contextul unui upgrade major. Pornind de la Celeron Tualatin 1.3 şi GF3, Seagate 7200.7 80 GB, într-o carcasă Antec Sonata, să ajung la Athlon 64 fără zgomot în plus.

Ţinta era un Athlon 64 Venice, însă am găsit un Opteron 144, cu cache de 1 MB, care mai dă un pic de putere fără să crească prea mult temperatura. Pe el am pus un XP120 şi un ventilator Papst de 120 mm (tnx, bonko). Oversized în condiţii normale, însă perfect pentru ceea ce vroiam eu să fac. Cu ventilatorul la 600 rpm şi carcasa închisă procesorul nu depăşeşte 50 de grade, deci misiune îndeplinită.

Am căutat un NForce4 Ultra cu răcire pasivă şi de la un producător de top. Singura placă găsită a fost Abit AN8 Ultra, cu sistem de răcire Quiet OTES. Linişte completă, nici nu ţiuie bobinele.

Memoriile nu-s aşa de importante pentru un sistem silent, dar cu gânduri de overclocking (silent) am ales o pereche Corsair VS3200 2.5 (tnx, DevanG).

Ca placă grafică am ales un GV-NX66T128D-SP, dar din cauză de (ne)distribuitori a trebuit să iau doar o GV-NX66T128VP. Se încinge cam mult (110 grade cu carcasa deschisă este maximul atins), dar asta e. Dacă apar probleme o să-i pun un ventilator.

După ce am montat toate jucăriile în carcasă, sursa (TruePower 380SP, standard de pe Sonata) nu a fost foarte impresionată (alţi consumatori fiind un cdrw, un dvdrw, un Live! şi o placă de reţea wireless), însă când am închis carcasa s-a emoţionat şi a turat ventilatorul pe la 1700 rpm. Nu prea mai era silent, mai ales cu ventilatorul original ball-bearing de vreo 2 ani. L-am înlocuit tot cu un ventilator de la Antec, de pe o SmartPower 350SP, aceeaşi serie dar sleeve bearing, montat cu "şuruburile" de silicon venite cu Sonata. Din păcate nici soluţia asta nu a fost mulţumitoare, aşa că am ajutat răcirea sursei cu vechiul ventilator Zalman de 92mm de pe CPU. Alimentat doar cât să se învârtă, a redus la 1400 rpm ventilatorul extern. Destul de bine, dar se mai poate. Cred că o să montez un ventilator de 120mm în partea de jos a sursei când o să am timp şi acces la scule.

Momentan nu am mai pus ventilator pe cuşca hdd-urilor, dar săptămâna asta o să caut ceva şi pentru ele. Poate reuşesc să direcţionez cumva fluxul spre placa grafică, acolo fiind nevoia cea mai mare.

Şi nişte poze... Nu am stat să curăţ prea mult de praf, iar firele de la controller încă nu-s aranjate, să văd ce mai agăţ întâi.
 

Attachments

  • resize of img_0598.jpg
    resize of img_0598.jpg
    119.4 KB · Views: 3,025
Last edited by a moderator:
LED-urile de pe placa de bază luminează aproape tot sistemul.
 

Attachments

  • resize of img_0600.jpg
    resize of img_0600.jpg
    36.9 KB · Views: 2,857
Prinderea ventilatorului de la sursă.
 

Attachments

  • resize of img_0607.jpg
    resize of img_0607.jpg
    64.3 KB · Views: 2,901
Din spate, ieşirea Q-OTES pare un reşou :smile:.
 

Attachments

  • resize of img_0615.jpg
    resize of img_0615.jpg
    29.5 KB · Views: 2,805
Interiorul arata ca dracu'. :biggrin:

Si ai grija cu sursa... sa nu-ti infloreasca in ea condensatorii. :wink:
 
Tine... nu-i problema. E vorba de ventilatorul pe care l-ai schimbat si care poate cauza probleme de temperatura in interiorul sursei.
 
Ventilatorul e exact la fel, la aceeaşi turaţie (am verificat înainte), doar că e cu lagăre. Reducerea turaţiei a rezultat din adăugarea celui de-al doilea ventilator.

Late at night edit: Tot căutând soluţii de răcire pentru sursă, am găsit ceva foarte interesant. Ideea de a scoate MOSFET-ii afară e excelentă, am şi radiatoare mari pe care să-i pun. Trebuie încercat. Nu fără răcire activă, dar oricum, se schimbă datele problemei.
 
Last edited:
Silencing the horses reloaded...

Desi caii mei erau deja destul de linistiti, parca doream mai mult; acest lucru, combinat cu dorinta de schimbare plus bugetul mai mare ca data trecuta a avut ca rezultat un sistem *dead* silent si in plus mult mai aratos...

Pe ce am dat bani:
- vechea tabla a fost inlocuita cu o carcasa Antec SLK3000B;
- am schimbat ventilatorul din sursa ThermalTake cu un Antec TriCool pus pe turatie minima;
- am schimbat ventilatorul de pe placa video (Leadtek 6600) cu un Zalman VF700Cu;
- am cumparat un kit complet de material fonoabsorbant, marca Speeze.

Dupa asta, am trecut la treaba. In primul rand am lipit materialul fonoabsorbant in interiorul carcasei, peste tot pe unde se putea pune; astfel am acoperit si gaurile de pe panoul lateral, lucru pe care il si doream, pentru a realiza un airflow fata-spate (pentru a profita din plin de filtrul de praf care acopera fantele din fata). Ventilatorul de carcasa (tot Antec TriCool) a fost pus pe turatie medie si de acolo in fan controller; dat la minim e putin sub setarea sa de low speed dar am si avantajul ca il pot da mai tare foarte usor, daca e cazul. Tot pe controller mai e pus Zalman-ul de pe placa video, pe care il pot tine fara probleme la minim; aici am avut emotii pentru ca ventilatorul facea un fel de fosnet usor dar sunetul respectiv a disparut complet la inchiderea panoului lateral. Pe ultimul potentiometru al fan controller-ului am pus ventilatorul de procesor, un Arctic Fan 3; de la 50% in jos nu mai poti auzi absolut nimic de la el, si chiar si la maxim e greu de sesizat - acum il tin pe la 30%.
La capitolul wire management, am aplicat vechea metoda cu lipirea cablurilor pe tavanul carcasei, cu rezultate bune si de aceasta data. Cablul IDE destinat unitatii optice a ajuns pe sub placa de baza, protejat de o punga dubla de plastic. Toata cablaria a fost trasa cu atentie, folosind numai strictul necesar. HDD-ul a fost montat, ca si prima oara, pe bureti, nefacand deloc contact cu metalul; saibele de cauciuc erau bunicele dar nu perfecte.

Si acum, pana nu adormiti in fata calculatorului, niste poze...


Primul set, facut inainte de montare. Materialul fonoabsorbant, intins bine si decupat cat mai putin, se intinde pe aproape intreaga suprafata utila.

poxenewsilent01.jpg


poxenewsilent02.jpg


poxenewsilent03.jpg


Detalii cu interiorul, din mai multe unghiuri. Am muncit ceva, dar a meritat.

poxenewsilent04.jpg


poxenewsilent05.jpg


poxenewsilent06.jpg


Data trecuta in spate era dezastru, acum e destul de ingrijit si pe acolo.

poxenewsilent07.jpg


Ventilatorul din spate e montat cu niste saibe de plastic; se pot observa si gaurile laterale, acoperite.

poxenewsilent08.jpg


Fan controller-ul, atat de mic dar atat de util.

poxenewsilent09.jpg


O vedere generala. Fata de masa absoarbe si ultimul decibel ramas.

poxenewsilent10.jpg


In incheiere, mai precizez si faptul ca temperatura la procesor este mai mica cu 4-5 grade, desi cea de carcasa a urcat cu 2-3 grade; se pare ca airflow-ul conteaza mai mult decat credeam. Si placa video e mult mai rece dar asta nu se pune la socoteala ca nu mai e acelasi sistem de racire...
 
Last edited by a moderator:
Am făcut şi eu linişte, dar cred că am exagerat pe alocuri.

Cu aceeaşi carcasă ca mai sus şi o sursă FSP cu ventilator de 12 cm, am pus pe procesor un AC Freezer 64 Plus. Aici e partea de overkill, ventilatorul merge la 600-900 rpm aproape tot timpul. L-am văzut într-un grafic la 1500 rpm după video encoding.

Placa video nu e generator de zgomot serios, are un nVidia Silencer care nu se aude deloc cu carcasa închisă.

Cu toate acestea se mai auzea un zgomot înfiorător - chipset fan-ul la 6000 rpm. Nu e frumos, dar merge: l-am omorât, am scos alimentarea. A tăcut instant şi tot ce se mai aude acum e HDD. Seagate 7200.9 SATA, e destul de liniştit dar cum în orice mulţime există şi limite, el este limita. Pe care o accept ca atare.

Cosmin, ce ai făcut cu air-duct-ul pentru procesor? Eu l-am dat afară pentru că nu încăpea coolerul de procesor, dar încă nu m-am hotărât dacă să îl tai şi să pun cu un filtru de aer (nu va avea air-flow, dar nu va arăta urât carcasa cu găurile de la şuruburi goale) sau să pun un material obturator. La grila de sub el (cea pentru plăci PCI, PCIe) o să pun ceva asemănător, numai să văd din ce îl confecţionez.

Fan controller-ul stă acum în sertar, lângă un sistem de răcire pasiv pentru placa video. Nu mai sunt necesare. Computerul porneşte din tastatură, se opreşte din software, deci uşa frontală stă închisă, rareori mai se deschide pentru acces la unitatea optică.
 
Pai se vede capacul in prima poza, duct-ul e scos iar gaura acoperita cu materialul fonoabsorbant. Nici nu vreau sa intre aer pe acolo, plus ca un duct poate actiona ca un tub de bass-reflex, amplificand sunetul si purtandu-l afara. Oricum ventilatorul din spate are un CFM mai mult decat indestulator, se simte prin fata cum intra aerul deci intreaga carcasa este aerisita...
Originally posted by AdrianB1
Computerul porneşte din tastatură, se opreşte din software, deci uşa frontală stă închisă, rareori mai se deschide pentru acces la unitatea optică.
Asta ma mai oftica nitel acum, ca nu pot porni sistemul din tastatura. Pur si simplu nu merge optiunea, tastatura nu ramane activa dupa shutdown; nu e de la placa de baza (cu alta merge) ci de la tastatura, poate o sa o schimb si pe asta la un moment dat. Acum m-am saturat pana peste cap de experimente...
 
Mda, amplifică cu 3db rezonanţa cutiei, ceea ce înseamnă un fond de frecvenţe joase care se poate să-ţi mascheze frecvenţele mai înalte şi senzaţia să nu mai fie aşa disconfortantă.
 
Cool... and silent. Mişto fain ce ai făcut pe acolo, Cosmin_C. :kul: Am reuşit şi eu să-mi calmez "monstrul". Mai întâi un aparat photo apoi vin şi cu detaliile. Pe moment am fost mulţumit dar parcă nu-i îndeajuns, vreau 0 dB sau cât mai puţini cu putinţă.
O întrebare am la tine, materialul fonoabsorbant, de unde l-ai luat şi cât îi că-s interesat.
 
Materialul l-am gasit la mine la firma in depozit, ultima bucata, uitata pe acolo. M-a costat 220.000 dar nu cred ca mai aducem ca am avut putine si s-au vandut foarte greu. Am mai vazut asa ceva si aici iar dupa poza cred ca e fix acelasi lucru dar nitel mai scump...

P.S. war4peace mi-ai luat-o inainte cu 10 secunde, adica timpul pierdut cu punerea link-ului. :smile:
 
Back
Top