Silencing the horses

Felicitari. Cred ca ai facut o treaba foarte buna in contextul unui "low-budget". Totusi, nu stiu de altii, dar mie mi-ar placea niste fisiere de sunet cu rezultatul final alaturi de un sunet de referinta.

Sunt de parere ca ar trebui sa ai mare grija cu placa video la capitolul temperaturi - din pacate nu stiu limita superioare, dar sunt convins ca se poate afla usor pe net. Ai putea considera si varianta racirii pasive (asta cand ai si fondurile de rigoare), dar trebuie sa ai mare grija la montare pentru ca ai putea avea deosebita neplacere sa o strici - cum am facut eu cu Radeon-ul meu 9800 PRO. :wink:
 
Multumesc pentru aprecieri. Sunetul nu prea am cu ce sa il inregistrez plus ca in pozitia *de pe scaun* nu cred ca exista vreun microfon obisnuit care sa poata capta ceva, poate unul de studio. :biggrin:

Placa video sta acum chiar mai rece decat inainte de tuning, pentru ca ventilatorul de carcasa pompeaza o mare cantitate de aer spre ea. Testul cu degetometrul in spatele GPU-ului imi spune o temperatura de maxim 45 de grade, se simte caldut chiar si dupa vreo ora de Guild Wars. A, am uitat sa precizez ca am remontat coolerul de pe GPU cu Arctic Silver 5 - nu stiu cat de mult ajuta dar sigur nu strica. Evident si coolerul de pe procesor este montat cu aceeasi pasta.

P.S. Ceva fonduri mai exista dar vreau sa le bag in altele. Inca 512mb ram, standuri de boxe, alte imbunatatiri in lantul audio... :wink:
 
Na, ca am uitat sa te intreb: de ce ai optat totusi pentru o carcasa deschisa? Problema prafului nu te deranjeaza?
 
Nu ma deranjeaza, ma obsedeaza. :biggrin: Il curat destul de des si e mult mai usor asa; cand il tineam inchis nu era mai putin praf in el, dimpotriva. Oricum, principalul motiv pentru care am preferat un sistem deschis tine tot de buget, pentru a-l inchide as fi avut nevoie de mai multe ventilatoare de calitate si ar fi trebuit sa fac modificari substantiale carcasei pentru a avea unde plasa fan-urile - sau o carcasa noua, mai inspirat construita. Probabil o carcasa inchisa ar fi amortizat complet si sunetul facut de HDD dar deocamdata sunt multumit de rezultat... deocamdata.
 
A iesit foarte bine, felicitarile mele.

Cred ca o sa fac si eu niste modificari undeva in vara asta.
 
Eu TREBUIE să mă scap de un HDD care vibrează, în noua mea carcasă Chieftec Full-Tower face şi mai urât... :frown:
 
Încearcă să-l pui în bay de cd-rom cu ajutorul unor distanţiere şi cu nişte şaibe de cauciuc, poate ajută.
 
Acea metoda ajuta, testat de mine. Dar trebuie sa recunosc ca cel de-al doilea HDD e si mai bine "amortizat" la vibratii, cel care e plasat jos in poza - sta pe niste bureti, fara suruburi, si pot afirma fara rezerve ca este "dead" silent. :wink:
 
Ăsta pe care îl am eu face urât de tot... L-am fixat la un moment dat într-o poziţie foarte neortodoxă (atârnat de cablul IDE, suspendat în aer) şi tot se aude.
Apoi, ar mai fi o problemă... Am o placă video LeadTek GeForce 6600 al cărei ventilator face urât (în fine, e vorba de zgomotulm lui obişnuit, dar faţă de celelalte ventilatoare din sistem face scandal). Aş avea un heatsink pasiv (Evercool) pe care să îl pun pe placă, dar este o problemă, şi anume faptul că placa asta video are un mic heatsink montat pe un cip (care, recunosc, habar n-am cu ce se ocupă), şi aceal heatsink mă împiedică să montez Evercool-ul. Dacă ceea ce am scris e incorernt vă rog să mă anunţaţi, am să încerc să revin cu nişte poze.
 
De ce vrei neaparat Evercool? Exista si alte solutii pasive destul de bune.
Cosmin_C (pentru a miliarda oara iti scriu numele "Cosmic" :damn: ), ce se aude cu pozele alea?
 
Pozele or sa vina cand o sa vina una bucata anume persoana cu un aparat foto la mine. Rabdare... :wink:

Cat despre Leadtek 6600, la coolerul ala redus la turatie cam pe la 60% nu se mai aude deloc si face fata fara probleme - te-am prins, nu ai citit ce am scris mai sus, am exact aceeasi placa. Gandeste-te ca e fix aceeasi racire de pe GT care merge la voltaj si frecvente mai mari.
 
[...]care face adaptarea de la AGP la PCIe
...Numai că e o singură problemă... eu am placă video AGP. Ce adaptare face cipul respectiv? Am întâlnit acelaşi lucru şi la plăci AGP, şi PCIe...
 
6600/6800 and above sunt placi native PCI-E, e imposibil sa vezi chipul ala pe o placa PCI-E, eu zic sa te uiti mai bine. :wink:
 
Originally posted by war4peace
... Aş avea un heatsink pasiv (Evercool) pe care să îl pun pe placă, dar este o problemă, şi anume faptul că placa asta video are un mic heatsink montat pe un cip (care, recunosc, habar n-am cu ce se ocupă), şi aceal heatsink mă împiedică să montez Evercool-ul.. .
Cip-ul ăla este bridge-ul HSI, care face adaptarea semnalelor de la AGP (cum este placa de bază) la PCIe (cum este GPU-ul); este bidirecţional (se poate folosi şi învers - PCIe>AGP) şi trebuie neapărat răcit, dacă nu vrei să-ţi cumperi altă placă video.

Post-ul original s-a pierdut, d-aia apare după răspunsul lui war4peace
 
Aha, eu nu vazusem nici o placa PCI-E cu HSI si am presupus ca nu exista. Oricum stiam ce e mai important, anume ca nu e *recomandat* sa il lasi fara racire. :biggrin:
 
De chestia asta mi-am dat şi eu seama, că doar nu degeaba vine direct cu heatsink :biggrin:
Totuşi, nu-mi rezolvă problema: nu pot monta heatsink pasiv pe placa video. Îmi poate recomanda cineva unul care s-ar potrivi?
 
Mic update si niste poze mai de doamne-ajuta...

Deci, am facut cateva mici modificari/imbunatatiri:

1. Sursa mea no-name de 400W modificata cu vent silentios a inceput sa se inchida singura din cand in cand asa ca a fost schimbata cu un Thermaltake PurePower 460W (am incalcat putin regula low-buget dar totusi a fost relativ ieftina si o consider o investitie de viitor);
2. HDD-urile Seagate cu fost inlocuite cu un Western Digital 160gb, SATA, FDB (aici chiar mi-au ramas niste bani);
3. Ventilatoarele de pe HDD si cel de carcasa (vezi poza de mai sus) au fost eliminate complet.

Odata cu aceste modificari m-am lovit de alte probleme; in primul rand coolerul de pe sursa o lua razna din cauza aerului cald din camera, ajungand in jumatate de ora la ~2000rpm (adica insuportabil pentru un ventilator de 120mm). L-am rezolvat punandu-l pe fan controler, in locul coolerului de carcasa pe care l-am eliminat - il tin aproape pe minim, pe la 20%, nu se aude chiar deloc iar sursa e calduta dupa o ora de joc. Apoi, am constatat ca HDD-ul (prins in suruburi) caraia urat in seek, dar parca se auzea carcasa, nu el; asa ca l-am pus pe bureti, cum vedeti si in poza - acum e cu AAM-ul pus pe max performance si tot nu se aude nimic daca nu lipesti urechea de el. O alta problema au fost cei cativa metri de cabluri cu care vine sursa, problema rezolvata dupa oarece efort (a se vedea poza).

Acum chiar ma opresc, pana in vara viitoare (cand voi trece pe A64) nu mai modific nimic... cred. :biggrin:
 

Attachments

  • img_1110.jpg
    img_1110.jpg
    87.6 KB · Views: 1,106
... iar aici se poate vedea ce am facut cu cablurile sursei. :wink:

P.S. Grila de pe ventilatorul sursei am scos-o pentru ca era montata pe dinafara si nu avea loc sursa in lacasul ei - ce sa-i faci, carcasa no-name...
 

Attachments

  • img_1112.jpg
    img_1112.jpg
    77 KB · Views: 1,113
Mie-mi place ce zic "prietenii" mei de pe site-ul Thermaltake pentru sursa ta: cica "17dBA at 1300RPM", dar sursa merge la 2000 rpm +/- 10% sau 1600 rpm +/- 10% ("2055 rpm at 25°C ~ 2082 rpm at 40°C"). :biggrin: Interesanti...

In orice caz, faina treaba, mai ales cat de curatel arata inauntru (cam e praf, dar nu se pune la cable management :biggrin:). Atat timp cat tu esti multumit de nivelul de zgomot de acum, e tot ce conteaza. :wink: Totusi, ti-as recomanda sa ai grija cu ventilatorul ala de pe sursa, ca vad ca i-ai diminuat destul de serios din turatii...
 
Back
Top