Silencing the horses

Setând core-urile la 4.7GHz în full load (în loc de 4.3 - așa cum ziceam mai sus, așa setau MB-urile Asus by default) consumul CPU crește de la 95W la 115-119. Adică 10% performanță în plus pentru 20% consum în plus. Parcă nu sună bine.
Da, groaznic să nu-ți poți plăti factura la curent :biggrin:
 
O parte din consum ar trebui să fie exponențială, nu tot consumul, așa că e complicat de zis. Probabil crește și tensiunea, nu m-am uitat.

Neo: Problema nu e de consum, e de răcire silent. 95W e la limită, 120W e prea mult (. Asta și din cauza pastei termice folosite de intel, dacă-i faci delidding și înlocuiești cu o pastă bună e mai bine. Cam așa arată după OCCT, 93 de grade sună toasty. Of course, ar fi mai mici dacă aș ține ventilatoarele turate tot timpul, dar nu vreau asta. Așa că o să scot setarea.

upload_2017-10-24_21-54-6.png
 
Silencing the horses: exact asta e contextul discutiei; procesorul ala la 150W (130W + overclocking) trebuie racit atat de mult incat poate fi zgomotos.
 
La mine este suficient de silențios (NH-D14 cu fans la minim) și rece la 4.3GHz, mai sus nu poate cu atâta RAM. Dar nu poți calcula chiar așa, apă sau gtfo. Noctua au coolere incredibil de bune.
 
Eh, la 4930k IHSul este sudat de chip cu metal, nu are pastă termică, deci delid nu face nimic.
 
Eh, la 4930k IHSul este sudat de chip cu metal, nu are pastă termică, deci delid nu face nimic.
Da, la Socket 2011 nu exista aceasta problema, dar stai linistit ca acum, la Socket 2066 nu au mai facut efortul asta, deci nici la hi-end nu mai ai transfer termic de calitate.
 
Cum se numeste lipiciul pentru radiatoare? Chestia aia care se foloseste la radiatoarele mici pentru cipuri de memorie?
Si de unde cumpar ceva decent?
 
Arctic Silver Thermal Adhesive, un lipici din două componente ce se amestecă (ca un lipici epoxidic) dar are și proprietăți termoconductive. Grijă mare că lipirea e definitivă, nu-l mai dai jos fără să tragi și cipul de pe placă! Și să ai grijă cât lipici pui, să nu ajungă să acopere și contactele electrice. Când am folosit, l-am întins cam ca și pasta termică.
 
Eu am folosit cantitati infime de superglue puse pe vechiul thermal pad aflat deja pe radiator - prin infime ma refer la un sfert de picatura imprastiata cat mai bine. Caldura trece fara probleme, am avut ani de zile placi video cu asemenea radiatoare pe memorii sau VRM-uri, iar lipirea nu e asa permanenta, se pot scoate prin rotatie (probabil se va rupe thermal pad-ul).

Daca nu mai exista acel thermal pad original (eu foloseam radiatoare second-hand, ca sa zic asa) atunci nu cred ca-i o idee buna sa pui superglue direct intre cip si metal.
 
Nu prea as vrea lipire definitiva. Lipesc radiator pe Raspberry Pi si s-ar putea sa am nevoie de loc pentru vreun add-on. Cipul e foarte aproape de GPIO-uri.
Pasta normala si un pic de superglue in doua colturi opuse? Sau caut un radiator mai lat si pun pasta normala si un pic de silicon intre radiator si PCB in afara cipului?
 
Silicon in niciun caz. Daca e musai, foloseste numai superglue, pe post de pasta. Functioneaza, dar e o mârlanie de care personal ma feresc. Ideal era daca puteai sa treci doua sârme prin doua gauri aflate pe diagonala chipului si sa prinzi cu ele radiatorul. Daca e cablaj dublu-strat, poti sa incerci sa dai tu gaurile. Daca e multistrat, nu merge.
 
M-am gandit deja la sarma. Nu merge. Are deja gauri in colturi, dar nu merge trasa sarma, ca se incurca in diverse alte componente; trebuie trasa printre pinii GPIO care sunt fix langa procesor iar din partea ailalta, peste mufa ethernet.
Alta varianta ar fi sa-l fixez de capacul carcasei si sa il tina carcasa apasat pe procesor, eventual sa pun unul inalt care iese prin capac afara si se si raceste mai bine.
 
Stiam, dar il pastrez ca ultima varianta, fiindca mi se pare f. mic, chiar si comparativ cu niste radiatoare de VRAM.
 
Varianta mea pe BananaPro: doua radiatoare prinse in cutia de plastic, erau singurele ce le aveam cu talpa pe dimensiune apropiata de chip dar putin mai inalte decat era nevoie, asa ca am taiat carcasa cu 1mm mai putin pe fiecare parte si acum stau blocate.
 

Attachments

  • banana_pro.jpg
    banana_pro.jpg
    285.9 KB · Views: 41
Back
Top