Silencing the horses

Ma cam supara zgomotul scos de unul din computere si i-as face ceva modificari ca sa taca. Ce face zgomot acum:
- placa video, un 8600 GTS antic, l-as schimba cu un Ati 57xx sau ceva apropiat, racit pasiv (57xx pasiv nu cred ca exista). Ca idee un 5750 pe un computer similar face fata onorabil in jocuri in rezolutia de 1600x1050, la computerul asta am un monitor de 1280x1024, deci merge si ceva o idee mai lent. Nu prea stau sa apara seria 7 de la AMD in 32 nm, mai dureaza un an si ceva pana atunci.
- HDD - cred ca unul de 2.5" la 7200 rpm ar fi suficient de linistit, unul de 3.5" la 5400 rpm ar putea fi cam lent si inutil de mare (aproape tot e stocat pe retea)
- ventilatorul de pe procesor - cel venit cu procesorul, un Intel 8400 parca. Nu am idee daca merita schimbat, placa video il acopera complet ca zgomot
- sursa - are un ventilator de 12 cm decent, inca nu stiu daca e nevoie de schimbare dar as aprecia sugestii pentru o sursa de 250-300W extrem de silentioasa

Am variante serioase sau mai astept? Nu vreau sa bag o gramada de bani, ci doar sa fac cat mai multa liniste cu cat mai putini bani, mai departe strang din dinti si suport.
 
Din câte îmi amintesc, pe 8600GT mergea un ghetto mod cu un heatsink de procesor cu ceva modificări la prindere și un fan de 92-120mm peste el. Dar evident poți schimba placa video cu totul dacă vrei :tongue:

La procesor un simplu cooler aftermarket gen ăsta face față onorabil la un E8400 (a ținut și Xeon-ul meu) și la 1200RPM este inaudibil. Se găsește și pe la PCGarage cu vreo 10 RON mai ieftin parcă.
 
Noul sistem pentru filme... si ocazional lan-party, d-aia e asa overkill pentru filme. :biggrin:

Matzele implicate sunt Gigabyte MA-770T-UD3, AMD Athlon II 255 3.1ghz, Scythe Ninja Plus, Kingmax 2x2 GB 1333 mhz, AMD HD5770, Xonar D2, PSU TT 460W, ODD LG, HDD Samsung EcoGreen 2 TB + 2 bucati rack SATA in care pot intra alte 2 HDD-uri de la 1.5 TB in sus din cele aflate in dulap - nu poti face un PC asa silentios cum mi-l doresc eu daca ai o armata de HDD-uri in carcasa. Sistemul este extrem de silentios, HDD-ul intern suspendat in bureti, coolerul placii video tinut la minim din CCC, coolerul din sursa si cele de carcasa sunt ramase din alte upgrades dar sunt proaspat unse si subturate corespunzator, filtre de praf peste tot pe unde ar putea intra aer, antifonari cat am putut aplica sa se mai si inchida capacele. Carcasa este un sample Delux, este (foarte) mica si bine organizata, prima pe care am vazut-o sa suporte coolere de 12 cm. Una peste alta sunt foarte multumit de rezultat, mai ales ca bugetul a fost destul de redus...

In curand o sa apara si sistemul cu Sandy Bridge, unde bugetul nu va mai fi asa limitat. :biggrin:

 
Buretele ala roz ajuta la ceva? L-ai lipit sau doar sta acolo?

Eu am captusit panoul frontal al NSK3480 cu el, in speranta ca mai potolesc Nexus-ul de 92mm, dar nu am sesizat scaderi semnificative ale zgomotului.
 
Sunt mai multi bureti, roz, negri, lipiti pe oriunde au avut loc sa mai pot totusi inchide capacul. Sunt lipiti cu banda dublu adeziva... absoarbe si el ceva sunet, ce sa faca. :smile:

Buretii nu pot face silentios un sistem galagios, dar un sistem care noaptea tarziu se aude nitel se poate face sa nu se mai auda cu ceva captuseli in punctele esentiale, cel putin mie mi-a iesit treaba asta de cateva ori pana acum. :biggrin:
 
Si acum noii cai principali...
Intel Core I5-2500K
Scythe Ninja 3 Fanless
Gigabyte GA-P67A-UD3-B3
Kingmax Nano 2x2GB 1600MHz
WD Caviar Black 1.5TB
Gigabyte HD6850OC
2 x SlipStream 800 rpm tinuti pe la~ 400 rpm fata si ~500 rpm spate din fan controler
1 x SlipStream in sursa Corsair HX450W alimentat din mufa normala a sursei, ~330 rpm in idle, maxim ~530 rpm in Prime95+rthdribl, ocazie cu care am si masurat cam 210W consum ma priza - in idle am ~61W deci cred ca salvez intreaga planeta. :biggrin:

...si in sfarsit s-a petrecut si trecerea la Windows 7 x64 :goofy:

 
Pileste un pic unde ai rupt grila ventilatorului, that's a multi-scratchin' waiting to happen :biggrin:
 
Sau pune un grilaj de sarma peste el, costa ceva dar arata frumos si protejeaza partial palele ventilatorului.
 
Păi ideea era că orice chestie acolo generează zgomot. Eu am scos toate grilajele de tipul de la Lian-Li și am și pisică și nu și-a băgat coada acolo. Prin urmare nu văd la Cosmin de ce ar trebui protejate palele ventilatorului :biggrin:
 
Grilele sunt taiate de vreo 2 ani, nimeni nu s-a zgariat si niciun cooler nu a fost ranit in timpul filmarilor. :biggrin: Sistemul sta sub masa, impins bine spre perete, nu are ce sa se intample...
 
WD Black? Ce rost are coolerul fanless cu un asemenea hdd în cutie?
 
Caviar black sunt super silențioase cu AAM pus pe silent. Am unul de 1TB de ani de zile și niciodată nu m-a deranjat.
 
Ce Black ai tu acolo ? Eu inca nu am vazut niciun Black la care sa se poata umbla la AAM, l-ai hacuit ? :smile:

HDD-ul se aude doar in seek intens dar nu mi se pare important, cred ca-l aud cam odata pe saptamana, in rest motorul are zgomotul unui cooler ceva mai turat decat ce am eu acolo, sunet complet estompat de plasarea sistemului pe jos si de materialul pe care-l am pe masa; suspendarea pe 2 cm de burete face minuni...
 
WDC WD1001FALS-00J7B1 1000.2GB :biggrin:

Merge cu Crystal Diskinfo, nu scoate nici pâs în cel mai intens seek.
 
Am și eu un WD Black (1 TB) care cîrîie ca dracu'. Merge să-l amuțesc fără să-l fac praf? Scuze pentru furăciunea threadului. :biggrin:
 
Back
Top