Silencing the horses

whiskas said:
Am descoperit buba: făcusem o actualizare a BIOS care dezactivase C1E, EIST și turase ventilatorul de pe procesor la maximum. Acum e totul în regulă.
Thank you!
 
Nu, nu. Multumesc eu ca ati revenit din lumea aia, cu eliminatul prafului superficial de pe palele ventilatoarelor, ca metoda de a reduce zgomotul unui sistem. :)
 
Io vorbeam de scos dust bunnies din radiator, nu de luat praful ăla care înnegreşte palele ventilatorului. Dust bunnies = nu mai trece aerul = temperatură mai mare = turaţie mai mare la ventilatoarele controlate de temperatură. Dar poate la voi nu-s aşa mari dust bunnies, că nu conţin 50% real bunny hair.
 
Dust bunnies n-am iar temperaturile în idle (browsing, filme etc.) sînt sub 40 de grade la 23 ambiental. :)
 
Este, dar nu conteaza absolut deloc, avand in vedere ca nici cele de silicon nu fac mare branza.
 
Input: Radeon HD7870 OC 2GB. O placă grafică mare și destul de bună. Însă cele 3 ventilatoare stau în idle la peste 2000 rpm, iar în jocuri trec repede de 3000. Nu-s foarte zgomotoase, dar bate ceva vânt pe-acolo. După vreo oră de bench-uri și WoT temperaturile VRM erau în jur de 73 de grade, iar GPU 68.

IMG_2192.jpg

Pentru că știam că n-o să-mi placă am comandat de la început și un Accelero S1 Plus și două ventilatoare Corsair SP-120 Static pressure quiet edition.

Radiatorul original e ușor de dat jos, și a fost montat foarte bine pe GPU (pastă termică exact cât trebuie). Radiatorul folosește două heatpipes groase, montate corect (capăt cald/capăt rece). Memoriile sunt răcite de același radiator cu niște thermal pads. După urme nu prea făcea contact thermal pad-ul cu memoriile, vreo trei abia se atingeau.
IMG_2196.jpg IMG_2197.jpg

Setul de radiatoare de la Accelero pentru VRM nu prea se potrivea la placa mea, erau 4 radiatoare lungi, iar placa are 5 FDMF 6705B, care-s mici și pătrate, și vreo 4 tranzistori pe lângă mufa de alimentare. Am tăiat cu Dremel-ul unul din radiatoare și am făcut 3 radiatoare mai mici, ca să pot pune pe toate sursele.

IMG_2210.jpgIMG_2213.jpg

Am lăsat o zi la lipit radiatoarele pe memorii și surse, după care am montat radiatorul mare. Am lăsat pasta cu care a venit el, nu m-am chinuit să pun altceva. Am pornit placa pasiv, însă ajunge rapid la peste 70 de grade.

Nu eram foarte sigur pe ventilatoare, există un review pe spcr în care au ieșit bine, dar era vorba de ventilatoarele de carcasă, nu cele speciale pentru radiatoare (static pressure). Cele de carcasă au palele mult mai subțiri. Sunt mulțumit de alegere. Au un pic de vibrație dacă se atinge direct plasticul de carcasă, însă montate pe cauciucurile de la colțuri sunt foarte silențioase.

Am montat ventilatoarele folosind cât mai mult găurile goale din placa de bază, astfel încât să nu se sprijine numai în GPU. A ieșit un sandviș mare, dar funcționează. Am alimentat ventilatoarele din placa de bază, cel de deasupra GPU și VRM la ~700 rpm continuu, comandat manual cu un FanMate, iar celălalt comandat automat în funcție de temperatura sistemului, uzual la 400 rpm. Temperaturile sunt mai mici decât cu răcirea originală, în idle stând pe la 36 de grade, iar în full load pe la 65.

IMG_2214.jpg

Radiatorul original are 436 de grame. Accelero are 283g, iar ventilatoarele 154g fiecare. Am adăugat ceva greutate, dar placa pare să stea destul de bine. Inițial am vrut ca unul din ventilatoare să stea pe carcasă, chiar lângă placa grafică, însă nu are loc, e prea lungă placa grafică pentru asta.
 
Last edited by a moderator:
Mişto, mişto... de-ar merge şi pe 560. Da' numai lu' Accelero Twin Turbo II i-au dat găurile potrivite. Şi pe ventilatoarele stock n-am de ce să dau banii. FFS. :capu:
Ventilatoarele Corsair cum sunt, poţi să-mi faci comparaţie cu ceva?
 
Mi se par foarte bune ventilatoarele. Nu se aud pana pe la 1000 rpm daca sunt bine montate, pe chestiile de cauciuc de la colturi. La contact direct cu plasticul dur se aude un bazait de la vibratii. Fac vant destul cat sa antreneze si ventilatorul de pe cpu (care acum se invarte la 600 rpm in loc de 300, trebuie sa-i gasesc alta pozitie.

Comparat cu ventilatoarele Scythe ieftine (nu slipstream) sunt mai silentioase.
 
Am primit cadou un water cooler Zalman si un 760 cu 3 ventilatoare pe el. Temporar am schimbat si sursa, ca nu mergea 760'ul si s-au trezit toti dracii zgomotului.
- sursa temporara are ventilator de 8cm in loc de 12 la aia veche. Nu face ca turbina, dar se aude
- ventilatoarele de pe placa video sunt acoperite de zgomotul de la water cooler
- pompa de la water cooler parca e malaxor de pietre, iar ventilatorul de 12cm de pe radiator e raportat la aproape 1000 rpm, dar e galagios cu spume. O sa dau dracia la garantie pentru ca pompa pare ca vrea sa isi dea duhul cat de curand, dar la ventilator nu cred ca o sa se schimbe ceva si o sa incerc sa pun ceva silent. Procesorul parca e de 65W, daca nu atunci de 95W, iar radiatorul in acest moment (cu 30 de grade in camera) e rece, procesorul e raportat la 37 de grade, asa ca un ventilator de 12 cm silentios la turatie mica ar fi ideal.

1. Ce ventilator de 12 cm silentios sa cumpar? Ultima data cand am luat ceva erau niste slim grozave, dar au trecut vreo 5-6 ani si nu stiu nici daca mai exista magazinul; nu era unul din cele mari.
2. E vreo problema daca sursa nu are conectori de alimentare de 2x 8 PCIe si pun adaptoare de la Molex? Pe cutia placii spune ca vrea sursa de 500W, sursa are fix 500W si nu sunt alti consumatori in computer (4 module de 8 GB de RAM, un SSD si un HDD, nimic in plus). Acum merg pe adaptoare, aparent totul e in regula, dar pe termen lung pot sa ma astept la ceva rau in sursa?
3. In UEFI placa de baza are optiuni de a controla ventilatoarele de CPU si carcasa, dar sistemul de pe water cooler o fi compatibil cu controlul turatiei din paca de baza? Cu ventilatorul stock de pe CPU controlul turatiei functioneaza, cu water cooler mi se pare ca turatiile sunt cam mari desi totul e foarte rece. Cum pot verifica?
 
1. Noctua Redux sunt fantastice ca zgomot, dar probabil overkill dacă nu schimbi complet răcirea de pe placa grafică + pompa; pentru radiatoare de genul water cooling mai sunt faine și Corsair high static pressure.
2. Tot de-acolo vine curentul. Eu în carcasa veche alimentam combinat molex + PCIe, pentru că era așa de dezordine în carcasă încât nu mai găseam al doilea conector PCIe printre cabluri. A mers așa vreun an și ceva, până am găsit cablul special.
3. Pompa trebuie alimentată întotdeauna la 12V (de obicei nu din placa de bază), ventilatoarele nu neapărat. Depinde dacă MB e setată să controleze ventilatoarele în mod PWM (al patrulea pin) sau în curent/tensiune; nu se pot combina cele două moduri pe același ventilator, așa că trebuie să setezi tu (iar uneori setarea e globală pentru toate ventilatoarele din carcasă).

Asta mi se pare și mie enervant la water cooling, nu e o soluție prea bună de silencing; pompele clicăie și fac mai rău decât un ventilator de 12cm, iar ventilator oricum îți trebuie, de data asta pe radiator.

Cam 160W poate să tragă un 760, o sursă de 500W ar trebui să fie super ok.
 
Între timp am făcut un upgrade video, la GTX 970 + Accelero Twin Turbo III.

2016-03-16 08.42.26_small.jpg

Montarea a fost mai nasoală decât credeam, în principal pentru că placa grafică avea alt revision decât cel care era "compatibil" cu Accelero-ul ăla, și a trebuit pilit un pic radiatorul ca să se potrivească. Mult mai bună prinderea față de Accelero S1 Plus, nu mai stă câș placa grafică după ce o montezi.

Răcirea e mult mai bună, 60 de grade după o oră de furmark cu ventilatoarele pe la 1300 rpm (vs ~80 cu răcirea originală la ~2000 rpm).

Performanță ~dublă față de 7870-ul vechi, după cum arată se poate juca aproape orice actual cu detalii la maxim pe rezoluție 2500x.
 
Sau cumperi direct 970-ul de la Gigabyte care vine din fabrica cu racire decenta, per total tot acolo iesi. :smile:
 
Nu e vorba de răcire decentă, din punctul meu de vedere poate să aibă 100 de grade, e vorba strict de zgomot, inclusiv în jocuri.
 
Atunci Asus Strix, 0db in idle (sub 60 de grade tine coolerele oprite) si maxim 1200 rpm atinse in furmark, in testele facute de mine la firma. Nu stiu, eu sunt "maniac" cu linistea inclusiv in gaming si am un Accelero care sta in dulap de 3-4 generatii de placi video... chiar nu mai vad rostul racirilor custom in zilele noastre.
 
Acu' eu ce mai bricolez? :smile:

Per total a ieșit cu >100 de lei mai ieftin cu custom cooler față de Strix.
 
Singura placă grafică cu probleme în ultimii 10 ani a fost și singura pe care NU am bricolat-o (adică fără schimbat cooler-ul). Eu zic că e un semn :).
 
Back
Top