Ca opinie de amator în aerodinamică (fost aeromodelist și un pic mai mult) problema zgomotulul și a eficienței e dată de a) o limitare constructivă (elice cu pas fix) și b) de limitele R&D-ului producătorilor.
a) O elice cu pas fix are un randament maxim atunci când turbulențele sunt minime (turbulențe=pierderi) și asta se întâmplă la o singură turație. Ventilatoarele cu turație variabilă nu vor fi în zona de minim decât ocazional și eventual tranzient, iar o elice cu pas variabil nu e fezabilă pentru uz casnic. Cine are nevoie de drone militare sigur va găsi elice de 12 cm cu pas variabil, dar nu în magazine IT

b) Nici echipele de curse de Formula 1 nu au tunele aerodinamice proprii să testeze permanent orice modificare de aerodinamică, producătorii de ventilatoare sunt și mai departe dpdv tehnologic. Nu se investesc sute sau mii de ore de testări în tunel ca să faci un ventilator care are cost în fabrică de maxim 2-3$.
LE. Zgomotul provine de la: lagăre (no comment here), turbulențele la elice (despre asta e vorba mai sus) și grilaj (iarăși no comment). La volume semnificative de aer mai sunt și turbulențele date de masa de aer evacuată și aerul ambiant, dar aici chiar nu prea se poate face mare lucru - nu poți avea debit fără zgomotul aferent.