Sfat juridic

Foxter

Membru Senior
Tatal meu a primit o amenda de circulatie in 2006. A contestat amenda si a castigat procesul. A primit un anunt scris ca a castigat procesul si ca amenda s-a anulat. Cu raspunsul primit a fost la taxe si impozite dar cei de acolo au cam mormait ca nu e destul de buna dovada. Au trecut anii si acum tatal meu a primit proprire pe pensie pt amenda neplatita din 2006. WTF ? A primit anunt in 2006 ca a fost anulata amenda atunci si acum astia de la taxe si impozite se decid sa il taxeze pt ceva anulat de o instanta judecatoreasca ?

Lasand la o parte ridicolul situatiei, ce poate sa faca tatal meu sa rezolve aiureala asta ?

Multumesc anticipat.
 
Eu cred ca se rezolva cu o cerere catre ANAF pt ridicarea popririi, la care se anexeaza hotararea judecatoreasca de anulare a amenzii.
 
Nu cred ca are oricum importanta. Ceea ce se prescrie e posibilitatea de executare silita. Ori aici nu e vorba de executare ci de refuzul unor beneficii.
 
E cam asa: o instiintare de la judecatorie ca ai castigat un proces nu are decat un scop informativ, nu legal. Iti trebuie o hartie de la judecatorie care sa ateste ca hotararea instantei este definitiva si irevocabila - asemenea hartii nu se emit automat, ci la cerere.

Intrucat tatal tau nu a prezentat acest act amenda in cauza este inca valabila. Pentru anularea ei trebuie prezentat acest act. Avand in vedere lipsa de procedura poprirea este legala.

Amenzile se prescriu daca nu se incepe sau se intrerupe procesul de recuperare a datoriei. Daca primesti instiintare atunci termenul de prescriere se reseteaza de fiecare data.
 
Daca nu semneaza de primire se face afisare si tot aia e; pune un vecin sa semneze ca s-a afisat instiintarea (ti-o lipeste pe usa).
 
Mi se pare că mai e o chichiță, pe stil românesc: instanța poate să-ți dea dreptate, însă implicit să nu anuleze și efectele fiscale ale actului greșit. Îmi scapă momentan un exemplu concret. Dar trebuie verificat că scrie negru pe alb că amenda se anulează.
 
In contestatia in instanta tu ceri anularea procesului verbal de contraventie si a amenzii; au fost cazuri in care nu s-a cerut si anularea amenzii si instanta nu a mentionat si asta in hotarare (o scapare), dar rare. Eu am avut o singura contestatie in instanta si am facut-o dupa un model al unui amic facut de avocatul firmei la care lucreaza. Am avut 3 capete de cerere in contestatie, mentionate distinct: anularea PV, a amenzii si a suspendarii dreptului de a conduce. Azazel a facut si el aceeasi contestatie (ne-a oprit politia pe amandoi, mergeam impreuna pe motociclete), dar putin diferita si eu am castigat, el a pierdut - aceeasi judecatorie, procesul in aceeasi zi. Eu insa apucasem sa platesc amenda in 48 de ore si ar trebui sa recuperez banii, dar trebuie sa ajung la Pitesti pentru asta si costa cam cat banii de recuperat.
 
Back
Top