Sfat cuptor cu microunde

lauru'_balauru'

Membru Senior
Salut, cuptorul meu cu microunde (un Sharp R242BKW) a inceput sa scoata sunete ciudate dupa aproximativ 5 secunde de functionare - suna ca atunci cand bagi ceva cu margine metalizata sau ca un scurt-circuit de undeva din partea dreapta, aia unde e si becul.

Cum cuptorul tocmai ce a iesit de 1 luna din garantie si eu habar nu am cat de complicata e electronica dintr-un astfel de aparat ce ziceti, merita reparat sau sa ma uit de altul?
 
Mare grija ca sunt niste tensiuni inauntru de pici secerat. Posibil sa ramana si diverse chestii incarcate cu tensiuni periculoase chiar daca e scos din priza. Merita dat jos capacul si identificat exact ce sfârâie. Dar cu atentie.

PS: Banuiesc ca e curat inauntru / pe usa. Daca are jeg mult, e posibil ca ala sa se arda si sa faca urât...
 
Cum eu ma uit ca curca-n gard o sa il duc la service sa vad aolo ce zic de reparatie (sigur nu e de la murdarie ca e relativ curat si scanteile sar din interiorul aparatului, nu din zona utila). Daca e peste 200 lei mai bine iau unul nou, mai ales ca e foarte dubios ca a murit exact cand a iesit din garantie.
 
Oricum sa te asiguri inainte ca gasesti in magazine ceva care sa corespunda nevoilor tale. Ce am vazut in ultima vreme, sunt modele facute pentru cei care nu vor folosi ever echipamentul, ci il cumpara pe post de vază. Sa fie decor in bucatarie. Si sa dea bine pe Facebook.
 
Și când mă gândesc că am un junghi de Vortex de peste 17 ani, încă perfect funcțional. M-am rugat de el să se strice, când a făcut o chestie asemănătoare ca la lauru', dar n-a vrut să mă părăsească. La al meu dădea scântei o folie de mică, undeva în zona becului ăluia din interior. Am scos-o de-acolo împreună cu becul și merge perfect. Cui îi trebuie lumină la interior?
 
Vezi si filtrul cu dezumdificare sa fie in stare buna. De obicei silica gelul se umple cu apa.
 
Vortex am si eu, nu stiu de cate 'jdemii de ani, dar nu am avut niciodata alt cuptor cu microunde. Nu am observat niciodata vreo problema la el, pana si lumina inca merge. Chiar, cum puii mei poate tine becul ala (banuiesc clasic, cu filament) atatia ani de zile? Stiam ca sunt limitate ca cicluri pornire/oprire.
 
Cuptorul cu microunde e un aparat destul de simplu: un transformator masiv (de-aia e atât de greu), un condensator cât cartoful, un sistem de comutatoare (timer și putere, eventual mai complicat dacă e cu comandă digitală), un comutator de siguranță la ușă, și magnetronul care produce microundele și le canalizează spre cuptor printr-un tub metalic. Mai sunt și piese auxiliare - becul și motorul ce învârte tava, dar independente. Sunt puține piese, așa că depanarea e facilă. Nu pornește deloc? Contacte, mai ales ăla de la ușă. Nu încălzește? S-a fufu magnetronul, sau condensatorul; transformatorul mai rar. La ce zici tu că scânteiază, sună a izolație proastă pe undeva pe la fire, sau magnetron parțial defect.
 
Ai vrut sa zici DOUA intrerupatoare pe usa. Aparatul in sine e prea periculos ca legea sa te lase sa-l vinzi fara o protectie multipla (cu redundanță) la ușă.

LE: Si de fun, cuptorul mai contine o siguranta speciala, pusa in circuitul de inalta tensiune, care sa poata intrerupe circuitul la nevoie. Fata de alte sigurante, e fun de scumpa. :smile:
 
Tare-s curios cum sunt legate intrerupatoarele alea de usa la cuptoarele Samsung, cand s-a stricat unu din ele motorul de farfurie si lumina porneau doar cand era usa deschisa. :biggrin:
Eu l-am dus la un nene din Cluj care repara tv-uri si cuptoare, a schimbat intrerupatorul din usa si o dioda in el dar a zis ca nu mai are zile multe. Are 9 ani si inca mai invarte, nu pare sa vrea sa sucombe.
 
Diagnostic: placa de mica e arsa si cabinetul este deteriorat (??), total rezolvare distractie 280 lei.

Nu multumesc, prefer sa iau unul nou de banii astia cu garantie 5 ani (vad ca e o promotie la Daewoo).
 
Back
Top