Sfat cumparare usa metalica pentru apartament

radul

Membru Senior
Trebuie neparat sa-mi cumpar o usa noua la apartament. In Iasi oferta nu este prea variata avand de ales intre 2 firme producatoare: Beyler si Urbis. In principiu niciuna nu-mi suna prea bine Beyler fiind niste turci care produc undeva pe la Galati. Am vazut la ei pe site ca au tot felul de certificate ISO ceea ce ar mai indulci bomboana. Nici de Urbis nu sunt incantat iar motivele probabil ca le intuiti.
Poate cineva sa-mi de niste tips and tricks in alegerea unei astfel de usi? Mi-am stabilit un buget de maxim 2000 RON cu tot cu montaj si as prefera ca sugestiile voastre sa ma indrume catre ceva cu garantie cat mai mare. Va multumesc!
 
Oleu! 2000 RON. Eu am un Beyler de fo' 3 ani şi merge ca-n prima zi. O mai ung pe ici pe colo când mi-aduc aminte şi cam atât.
M-a costat cam 600 RON la vremea ei cu tot cu montaj, şi a trebuit să mă descurc eu cu reparatul de după...
 
Eu stiam ca o usa buna nu prea o gasesti sub 1000 de dolari, asa ca nu pricep de ce va mirati de 2000 RON.
 
Hulubei, o fi asa cum spui tu, insa nu m-ajuta deloc...

Am vazut usi prin magazine ( cand nu ma interesa subiectul) ce costau intre 700 si 1300 RON. Montajul variaza intre 150 si 250 RON. Ei bine mi-am mai pus o marja de 350 RON in caz ca gasesc ceva de calitate superioara, incuietori mai sigure, transport, cheltuieli neprevazute, etc...

Asa ca mister Hulubei astept ceva sfaturi practice, nu doar reply-uri de dragul postcountului.
 
Este o imensa diferenta intre o usa metalica si o usa metalica antiefractie. Daca vrei ceva antiefractie pregateste-te sa mai scoti ceva bani din buzunar. De ex. un cilindru IKON W10 (numai el, fara usa, fara balamale, fara alte-alte) te costa pe la 850RON. :smile: Si inca o veste proasta: acreditarile VDS (casele de asigurari Germania - www.vds.de ), IKS ( Initiativa pentru securitate din Germania) cele mai inalte presupun ca sistemul antiefractie va rezista unei tentative de spargere CALIFICATA cel putin 20 de minute. Iar usile acreditate VDS se toarna direct in beton atunci cand ridici zidul. Nuts? Deci nu te ambala ca tot sistemul de alarma e sfant.
 
Ok reformulez!

Am nevoie de o usa metalica cu incuietori care sa nu se strice de 2-3 ori pe an, care sa izoleze fonic si termic corespunzator, care sa aiba o rezistenta antiefractie medie si pentru care nu tre sa daram jumatate din apartament ca s-o montez. Sistem de alarma am deja montat cu abonament platit lunar la o firma specializata.
 
Aham, welcome to the club! :smile: In Iasi parca si MACO avea distributie, pe langa cei mentionati de tine. Nu-i cunosc dar scrie de bine la ei pe site. Bafta!
 
Pai tocmai asta ziceam si eu. Usi normale le gasesti undeva la 3-600RON maxim. De firme nu-ti pot spune sau recomanda mai ales ca au aparut ca ciupercile dupa ploaie si nu cred ca le convine sa transporte jumate de tara usi, deci va trebui sa cauti raspunsuri la cei mai aproape de tine.
Vroiam doar sa atrag atentia asupra faptului ca 2000RON e o suma cam mare pentru o usa normala.

Apropo, care este de fapt adevarul ascuns al usilor metalice (excludem cele descrise de Q mai sus).
 
radul, facand o statistica din datele OPC-ului, nici una din variantele tale nu este grozava :frown:.
Atat Urbis cat si Beyler au o gramada de probleme cand vine vorba de incuietori blocate, clante rupte (din cauza greutatii usii), iar usile usoare se indoaie si daca te sprijini mai tare de ele.
Nu vrei sa stii cum e sa chemi pompierii la 12 noaptea ca sa poti sa intri in casa.
Ori alegi varianta ultra-scumpa a usii aduse din afara (ce zice Q), ori te orientezi spre o usa de lemn foarte solida. De cele mai multe ori, aceasta din urma e cea mai indicata alegere.
 
Ok, am mai sapat si am gasit usa "Gardesa" fix trei mii de ron cu tot cu montaj. E deja prea scump mai ales ca nici nu prea au ce-mi fura din casa...

Bausto multumesc pentru sugestii, aceleasi temeri le aveam si eu. Din pacate usa de lemn "tzapana" e pe "No! No! list-ul" sotiei si nu am energie sa ma lupt cu asa ceva.

Interesant mi se pare link-ul dat de Quark in ultimul sau post referitor la MACO. Are cineva idee ce dif. sunt intre sistemele de siguranta"multi -t-lock", "maco", "multisistem" si "mottura" sau macar care este mai rasarit?
 
Exista si usi de lemn acoperite cu tabla (nu in sensul de tinichea :smile:) Mi se par un compromis intre aspect - daca are vreo importanta - si siguranta (nu securitate). Sunt mai usoare si cel putin la fel de rezistente ca cele metalice fagure.
Din pacate nu pot sa spun exact pe unde poti sa gasesti asa ceva.

Totusi, daca imi permiti, de ce o usa de lemn e exclusa?
 
Duminică am ajuns şi eu să caut o uşă metalică, cea veche din lemn fiind într-o stare destul de proastă şi ornamentele de la clanţă rupte şi pe interior şi pe exterior (şi cu nişte dimensiuni de nu se mai găsesc). Am fost pe Valea Cascadelor (Bucureşti, lângă ieşirea pe autostrada A1, loc destul de cunoscut pentru aglomeraţie şi pentru magazinele de gresie, faianţă, uşi). Am găsit o uşă rezonabilă ca aspect şi aparenta calitate, aflu că e doar 400 RON şi 130 RON montajul, plătesc avansul şi plec. Vine aseară echipa cu uşa, scot ruleta din buzunar, măsoară ... uşa nouă nu se poate monta. E mai mare cu cel puţin 5 cm decât cea veche, deci trebuie spart mult beton, plus că având gresia cam înaltă şi fiind uşă metalică nu tai din ea (cum se face la cele din lemn după ce pui gresia), deci trebuia spart vreo 10 cm în sus - nu au vrut să facă asta - şi mai am şi uşa pe colţ, adică tocul e lipit de colţ şi cel nou nu intra pentru că e mai lat. Mai era şi prea lată cu 2 cm, dar acolo nu era o problemă prea mare. Aşa că mă duc azi să iau avansul înapoi şi o să caut altă uşă, mai mică. Dacă găsesc bine, dacă nu găsesc până mă mut o las aşa.

Deci, pe scurt: atenţie la aceste detalii - uşile nu au o dimensiune standard şi nu se potrivesc oriunde şi oricum. Dacă vreţi să spargeţi ziduri cu fier-beton se poate, dar e un efort destul de mare şi produce un zgomot pe măsură.
 
Am vazut cilindru Ikon W10 la magazinele Bricostore si costa cam 460 RON, de curand mi-am achizionat o usa de 1990 RON (echipata cu sild Ikon, cilindru W10, yala Ikon si broasca aceiasi firma) de la Waldeck (importatorul Ikon), iar cilindru W10 era la oferta cam 360 RON. Chiar mi-au facut si reducere pe echipament vreo 5% (am negociat un pic cu ei ). Timpul de 20 de minute la care se refera Quark mi se pare enorm cand este vorba de o usa de apartament. Pentru a sparge produse acreditate VDS ai nevoie de scule destul de zgomotoase (bormasina electrica), curent electric, etc. Ma indoiesc ca vine hotul si suna la un vecin sa ceara curent electric, apoi sta vreo 20 de minute cu bomasina sa dovedeasca cilindru. Pe langa asta, cilindru e protejat de sildul blindat si de pastila de protectie, unde nu mai punem posibilitatea ca mai exista o incuietoare pe usa. Cum se “toarna usile in beton” asta a vrea sa stiu si eu, poate tocul se umple cu ciment (sau se face cofrage ca la cele israeline), iar daca tocul nu se poate deforma nu vad cum s-ar deschide usa cu ranga. Iar pentru un sistem de alarma bun, platesti 1000 Euro ca popa din cate stiu eu, basca abonamentul la o firma care se deplaseaza la fata locului (cam 100 euro/luna). Asta cu usa antiefractie mi se pare "strange", in afara de deformarea tocului cine a mai vazut atac direct asupra usii (ex. taiere tabla, gaurire tabla, explozie etc)?
 
La 360RON/W10 imi iau doua! :biggrin: Pretul pe care l-am dat eu era de anul trecut. O sa ma interesez exact in Brico. Si bineinteles ca ma refeream la faptul ca tocul usii se toarna in beton si nu usa cu totul. Carcotasule! :tongue:
 
Nici eu nu pricep obligativitatea usii metalice. Cumva sotia se simte nesigura? Ori vrea sa fie in rand cu lumea moderna cu usa de tabla? Ori are senzatia ca face economie la caldura?

Sigura nu va fi decat dupa ce se cheltuieste o suma considerabila. In plus zici ca nu ai mari valori in casa. Daca e asa, prefer o asigurare a locuintei si a bunurilor care este mult mai facila si ieftina si chiar imi poate fi de folos. O usa excelenta daca este incercata pana la momentul defectarii ei nu este decat o investitie proasta. Mai bine iti ia televizorul decat sa-ti strice o usa de peste 1000$! In plus ce te faci cand ai un incendiu in casa? Astepti sa vina pompierul cu TNT sa-ti dea usa jos pentru a stinge focul? Eu unul prefer sa stau cu usile descuiate la semafor si fara sa am valori in masina ca sa tenteze decat sa le tin incuiate si sa ma trezesc ca intr-un accident mor ca animalul pentru ca pana imi taie usile descarcerarea trece prea mult timp (era doar o comparatie).
Daca doreste sa aiba usa de tabla ca toti vecinii atunci e alta poveste. Imi e teama ca ai dreptate, iti trebuie prea multa energie pentru a o convinge ca nu trebuie sa fii in rand cu moda pana si la usi si ca sunt alte lucruri in casa care merita atentia materiala decat o banala usa. Dar ai dreptate WAF este prea puternic de cele mai multe ori.
Ai mentionat ceva de mentinerea ambientei termice din locuinta. Prin cartier a aparut o fobie cu montarea "scartaietorii" pe peretii blocurilor si a termopanelor. Din pacate romanul mereu nu a fost in stare sa faca afaceri. Perioada de amortizare a investitiei e atat de mare incat se pot trezi cu uzura morala intre timp. Singurii care profita cu adevarat sunt cei de la ultimul etaj pe colt, cu doar o singura latura comuna. Cei de la etajele intermediare cu doar o singura latura exterioara au cam dat banii de pomana. Mai pui ca fac economie la apa si la cat de inchisi sunt, cand intri la ei in casa te ia cu lesin. Dar deh, nu toti s-au nascut in cort (cu aerisire si geamuri fara termopan) acum vor sa miroasa ca aia de la cort. (aceasta ultima parte e doar o chestie generala legata de toti imputitii care-i gasesti in autobuze, nu are nici o legatura cu nici unul din membrii forumului).

Eu unul nu vad o motivatie concreta asupra usii metalice si mi se pare o investitie maricica pentru cei cu salarii normale si peste normale, de aceea iti recomand sa mai stai putin in asteptare si vezi ce idei mai apar aici pe topic, poate vei descoperi ca solutia cea mai buna pentru tine este cu totul alta.
 
Mergi direct la Waldeck (este importatorul direct al firmei Ikon). Sunt pe str. Armneasca. Mi-am luat eu de curand. Sigur il vand cu 360 RON. La atatea bucati poate iti dau si discount :smile:

hulubei se pot monta sisteme bune si pe usa din lemn. Problema nu se pune intotdeauna de furt, ci de violarea a intimitatii (faptul ca cineva poate intra peste tine in casa atunci cand dormi - daca ai o usa care se deschide intr-un minut. Acum nu se mai fura TV-uri, iar profesionistii nici la laptop-uri nu se mai uita.
 
Back
Top