Io am exemplu cu un hobo aurolac ce a reușit să intre în bloc și să se târască, așa drogat, până la ultimul etaj (4). Acolo a început să cânte și să vorbească singur, era în lumea lui, gălăgie cât încape duminica după-masă, pe lângă că puțea tot și făcuse pe el pentru a n-a oară. N-a mișcat nimeni, doar un proprietar (timișorean) s-a dus la ăla și i-a zis să tacă, și când a văzut că n-are cu cine l-a luat de guler și l-a scos afară din bloc. Dup-aia au scos nasul afară toți, că stătuseră pe vizor și văzuseră toată scena, că „ce bine ați făcut că l-ați scos”, la care omul s-a enervat „da' voi ce puii mei n-ați ieșit să faceți ceva?” Lași până-n măduva oaselor, bine că-i sparge la vecinu' casa și nu mie.
Ce m-ar coafa ar fi un sistem de închidere multipunct în stil seif, cu niște cilindri metalici intrând în 4 laturi ale ușii și acționați simultan mecanic de un actuator electric conectat la alarma cu acționare radio cu cod săritor. Nu e foolproof, dar nici nu se deschide doar prin spargerea unui butuc. Evident, asta presupune că și ușa e cât de cât solidă, că e bine ancorată în pereți (am mai văzut uși metalice ținute doar de... spumă poliuretanică, o trânteai mai tare și ieșea din perete cu toc cu tot), că pe geamuri nu-ți sare nimeni de la vecinu' care are ușă de PFL...
Rareori hoții merg la plezneală. Oportuniștii fură bicicletele lăsate pe casa scării și intră în apartamente lăsate deschise. Dar cine vine pregătit să-ți spargă butucul, vine și cu scule, și știind ce ai în casă bun de furat, și știind deja când nu ești tu și vecinii acasă. Deci e la pont și cu filaj.