Sfat achizitie sursa

big-sharky, inteleg ca vrei sa verifici de 5 ori inainte sa cheltuiesti banii, dar ai primit cateva sfaturi mai mult decat pertinente si de incredere :wink:. Fii sigur ca au venit de la oameni care pot in 99% din cazuri sa faca o recomandare corecta. :thumbs:
 
Ideea e ca Delux-ul nu imi inspira mare incredere si "am batut apa in piua" pentru ca au fost mai multe recomandari si vreau sa fac alegerea cea mai buna. Dar tinand cont ca aveti mai multa experienta (iar Cosmin a testat atat Delux 500 cat si Spire pe propia piele), OK o sa tin cont de asta. Puteti considera thread-ul inchis. Eventual o sa revin cand o sa cumpar sursa.

Multumesc tuturor pentru sfaturi :beer:
 
Nici eu nu recomand Delux de obicei, dar asta e un caz special, caz la care pocnitoarea asta se comporta foarte bine pentru ca are o linie de 5V foarte potenta.
 
Impresii despre Thermaltake 420W W0062RE? Tre să dotez cu sursă un sistem bazat pe C2D E4400 & 8600GT. Insist pentru Antec EW380, dar nu ştiu dacă o să poată fi adusă şi sunt cam contratimp. Am şi cam depăşit bugetu`, dar nu vreau sub nici o formă să fac compromisuri la sursă (nu de alta, dar mie mi se vor sparge dup-aia oalele-n cap :smile: ) şi, deşi am citit lucruri onorabile aci pe forum despre Spire (care, de altfel, a şi fost sursa din oferta cerută, deşi am specificat că vreau Antec), parcă n-aş alege-o. Unless alte persoane mai în măsură să-şi dea cu părerea decât mine mă vor asigura că pot s-o iau liniştit. :biggrin:

A se ţine cont că sistemul va mai conţine un Gigabyte P35C-DS3, în ideea unui viitor upgrade la C2Q şi poate altă placă grafică, in a year or so, moment în care suspectez că Spire-ul nu va mai face faţă. Întrebarea e dacă acel upgrade nu va fi necesar să includă şi posibilul Antec.

Bottom line e că mă interesează o sursă ieftină, dar care să mă lase să dorm liniştit noaptea (nu dpdv al silenţiozităţii, asta nu mă interesează :biggrin: ).
 
E OK TR2 420. E un CWT inauntru (daca nu ma inseala memoria). Nu ca cele din seria Toughpower dar CWT si-a invatat lectia intre timp.
Personal as prefera EA380, dar daca nu se poate merge si TR2.
 
Mersi. O să mai insist pentru EA380. Iau tot sistemul de acolo, deci poate o să încerce şi ăia să facă un efort. Dacă nu, rămâne TT-ul ăla (e la 130 de lei). Mai e şi modelul de 470W (W0089RE PFC) care e cu 24 de lei mai scump. Să văd care va fi costul final...
 
Buna ziua,

Poate ca acest post ar fi trebuit lipit aici:
https://xf.ro/forum/showthread.php?t=896&page= dar din pacate nu am dreptul sa postez acolo. Asa ca uitati care este problema mea:

Ma intereseaza o sursa de buna calitate, de 500-600W, - True power, cat mai silentioasa posibil care trebuie sa functioneze atat la putere mica - 300-350W, cat si la putere maxima 500W &over (din cand in cand) fara sa ma trezesc cu greierasi la putere mica, cum am citit ca fac unele modele, chiar reputate.

De aceea ii rog pe cei care au testat - sau au cunostinte certe relative la subiect, sa imi faca o recomandare.

Bugetul nu este critic - mai ales ca sursele s-au ieftenit, dar nu vreau sa dau bani pe facilitati ce nu le voi folosi. Nici nu as vrea sa consum inutil multa putere in gol.
Sistemul va functiona majoritar la o frecventa mai scazuta, dar ocazional va fi suprasetat, (cpu, ram si video).

Este vorba despre un mai vechi P4 la 2400MHz (Prescott in 135um), care consuma cam 75-80W cand merge la frecventa nativa, dar cateodata este suprasetat la 3,78GHz, moment in care consuma singur 134W - in full load.
Sistemul are acum - ma rog, avea inainte de a i se arde sursa, 2G Ram DDR1, o placa video FX5900 (care va fi upgradata), o placa de retea, si va mai primi probabil o placa de sunet (alimentata intern).
Placa de baza este un Asus P4C800-E Deluxe.
Partea mai proasta sunt cele 6 Hdd-uri, un CDRW si un DVDRW - care nu inscriptioneaza simultan, dar functioneaza cateodata unul pe redare si altul pe rec.
In viitor voi ramane doar la 3 Hdd, dar pana la achizitionarea unui disc nou trebuie sa le suporte pe cele prezente.

Ca mentiune, sistemul a functionat cativa ani (cu doar 5 hdd-uri) cu o sursa aproape no-name - WIN-Power, de 600W . Nu a resetat niciodata, nici la ovk 4GHz. Nici nu a suierat sau tiuit, dar ventilatoarele sursei mergeau mereu la maxim iar aerul iesea destul de cald.

Deci - ma intereseaza o sursa cat mai buna si mai sigura pentru sistem. Si cat mai silentioasa. De preferat cu o garantie cat mai lunga.

Va multumesc.
 
Last edited by a moderator:
Corsair VX550/TX650 sau modulare HX520/620 sau Enermax Pro82+/Modu82+ 525/625.

Din pacate nu-ti poate garanta nimeni ca n-o sa ai parte de coil-noise. Nu tine de brand-ul sursei sau model, e pur si simplu o combinatie aleatoare intre sample si configuratia ta plus diferite aplicatii. Cu alte cuvinte e posibil ca sursa ta sa tiuie in Crysis si in rest sa fie OK, sau sa tiuie in mai multe circumstante dar pe alta configuratie sa se comporte impecabil.
 
Pănă la apariţia lui burebista, expertul nostru pe surse şi silenţiozitate, îţi voi da eu o alternativă:

Corsair HX620W. Eu am cumpărat anul trecut pentru un sistem silenţios mezina acestei surse, HX520W şi pot spune că sunt foarte mulţumit de silenţiozitate. Despre putere nu pot să spun prea multe, pentru că şi 520W sunt overkill pentru respectivul calculator (Core 2 Duo 6300, 2GB RAM, GeForce 7600, 2HDD, DVDRW, TV Tuner, placă de reţea wireless).

Ai aici o prezentare amănunţită a celor de la SPCR.

Ar mai fi de la Corsair TX650W, Seasonic S12 650 sau Enermax Modu82+ 625W. Depinde şi de ce găseşti disponibil şi de cât timp poţi să aştepţi după comandă. Spor.

PS: Damn, cât scriam mesajul a apărut şi dacul. :biggrin:
 
Exact asta era si ideea - as fi dorit o sursa care absolut sigur sa nu tiue - indiferent de sistemul meu (am devenit isteric la tiuitul surselor :biggrin: ). Si tocmai din acest motiv bugetul alocat este destul de generos - sa zicem 200 de euro.
Problema este ca in Iasi nu prea am unde merge sa incep a testa surse, plus ca nu cred ca este nimeni dispus sa permita asta. :frown:

N-as vrea sa cumpar 2-3 surse pana ajung la o solutie acceptabila, chiar daca ar costa doar 1/2 sau 1/4 din buget fiecare...

later edit :
Altfel pusa intrebarea - din experienta voastra, cam care ar fi valoarea optima a puterii nominale a unei surse din care sa pot suge si 300W si 500W, cu cele mai mici sanse de tiuiala ?

Mai am o intrebare, de data asta mai mult pentru pasionati : - varianta mai multe surse in paralel.
A-ti incercat asa ceva ?

Un amic, bun inginer practician, insista ca nu sunt probleme, el facand asta in mod curent - modificat si pus in paralel + surse, dar le foloseste pt. alimentarea unor emitatoare FIF/UIF.

Intrebarile care apar sunt:
Cum se comporta la consum mare, cand cad (+/-) inegal in sarcina ? (Incepe sa debiteze una pe alta ?)
Ce se intampla cu riplurile, daca au ghinionul sa cada in faza ?
Poate apare fenomenul de batai ?

Si cazul II - alimentarea separata a unor componente din PC din 2 surse. Respectiv HDD-urile 2-6 si DVD-urile dintr-o sursa secundara, cea principala fiind folosita pt alimentarea mb+cpu+hdd1. Am inteles ca aceasta versiune ar trebui sa functioneze, cu conditia posibilitatii pornirii simultane a celor doua surse.
Mi s-a mai spus ca unele biosuri permit setarea unor timpi de intarziere pt detectia hdd/dvd, special din acest motiv.
Din pacate nu am intalnit asa ceva (sau nu am reusit eu sa gasesc meniul respectiv) :confused:

Am cateva surse mai vechi de foarte buna calitate (clasa 0) care nu zic nici piss orice le faci si oriunde le pui. Cu radiatoare extinse debiteaza 200-225W fara ventilatie, cu toate componentele reci.

- daca s-a mai discutat acest subiect imi cer scuze, va rog doar sa imi dati un link si sterg postul.
 
Eu am folosit cu succes alimentarea in paralel de la 2 surse dar numai pe durate scurte - cateva ore. Am folosit a doua sursa pentru harduri suplimentare. In cele cateva ore de functionare n-au fost probleme.
 
Exact asta era si ideea - as fi dorit o sursa care absolut sigur sa nu tiue - indiferent de sistemul meu (am devenit isteric la tiuitul surselor :biggrin: ). Si tocmai din acest motiv bugetul alocat este destul de generos - sa zicem 200 de euro.
Din pacate bugetul mai mare nu ajuta in cazul asta, mai bine cauti un dealer dispus sa iti schimbe sursa in cazul in care tiuie pe configuratia ta. Si eu am "boala" pe sunetele de acest gen, acesta fiind principalul motiv pentru care mi-am cumparat o sursa pe care am putut-o testa in prealabil pe sistemul meu... dar realizez ca treaba asta e aproape imposibil de realizat daca nu lucrezi la o firma de profil. :frown:
 
Poate comanda la un magazin on-line şi dacă face urât o returnează în 10 zile pe cheltuiala lui (transportul adică, banii pe sursă îi primeşti după maxim 30 de zile).
 
Marius, cum ai pornit simultan sursele ?
S-a nimerit sa porneasca ele in acelasi timp sau ai folosit o solutie mai complicata (circuit de pornire simultana - tip industrial) ?

Cosmin, am precizat si asta - "problema este ca in Iasi nu prea am unde merge sa incep a testa surse, plus ca nu cred ca este nimeni dispus sa permita asta."

Daca sansele de a primi asigurari asupra 'muteniei' sursei sunt nule, voi fi nevoit sa fac exact ceea ce as fi preferat sa evit - cumpar o sursa si ma rog sa fie ok; daca nu este, cumpar alta, si tot asa, cu speranta sa am de facut cat mai putine achizitii. :frown:

Sa nu uit - dintre sursele recomandate este vreuna cu electroliticii din 'Aluminiu solid' ? Acum vreo cativa ani auzisem ca incep sa se produca astfel de surse.
 
Cred ca e destul sa conectezi firele de power on din mufa ATX la sursa principala. Si se poate face si in asa fel incat sa nu arate ca o improvizatie (2 fire trase din mufa din placa de baza in mufa celei de-a doua sursa).
 
Facuse cumnata-meu o chestie d'asta la un moment dat cu 2 pocnitori normale si mergeau draciile alea. Intre timp a trecut pe Sirtec 500 si i-au trecut nebuniile. :smile:

Din pacate sunt paralel cu electronica da' daca te inspiri de p'aici poate te ajuta cu ceva.

Eu inca nu m-am prins care-i configuratia finala care trebuie dusa de o sursa de 600W.
 
Scuze Marius, vorbesc prostii. Este evident cum ai facut.

In cazul Dual Power Supply, solutia imediata este pornirea intai a sursei auxiliare, si apoi a celei principale; in felul acesta Bios-ul va descoperi discurile alimentate din sursa auxiliara, ele fiind pornite deja.
Solutiile industriale de tip Multiple Power Supply sunt mult mai complicate, folosind circuite de sesizare a prezentei tensiunilor (si chiar a verificarii parametrilor acestora) si apoi permiterea lor catre iesiri - eventual intr-o ordine prestabilita.
 
Unele surse nu pornesc fara load, deci oricum ar trebui conectat consumatori la fiecare dintre cele doua surse. Nu ma refer la surse de 2 lei.
 
Buerebista, configuratia este simpla - un P4 Prescott [cateodata] ovk zdravan, pe o mb Asus P4C800-E Deluxe, cu 2G RAM DDR1, o placa video energofaga si ea (urmeaza upgrade-ul), 2-3 PCI-uri practic nesemnificative si cele 6 HDD-uri + DVD + CDRW.
Daca cpu-ul poate ajunge sa consume 135W, mb cam 40-50W, memoria max 15-20W, placa video cam 100W, cd si dvd-ul max. 50W impreuna, cele 6 discuri pot sa absoarba si ele pana la 12W fiecare - cat iese ?
Nu mai pun la socoteala PCI-urile si cele 2 ventialtoare, 5-7W fiind nesemnificativi in cazul de fata.

Chiar daca am exagerat cu 15-20% unele consumuri, socotesc ca ar fi mai bine sa existe o rezerva de putere decat sa fie solicitata sursa la limita.
Partea proasta este ca nu am masurat niciodata exact cat consuma un HDD sau un DVD in action. Ma bazez si eu pe ce am gasit pe net...

Unele surse nu pornesc fara load, deci oricum ar trebui conectat consumatori la fiecare dintre cele doua surse. Nu ma refer la surse de 2 lei.

Pai normal ca ar avea consumatori, cea auxiliara ar avea hdd-urile suplimentare si dvd-ul iar cea principala calculatorul propriu zis.

Banuiesc ca te-ai gandit la consum pe ramura de 5V - de acolo se ia reactia de tensiune la majoritatea surselor si in lipsa unui consum suficient (ex. - doar un ventilator), restul tensiunilor ar putea fi sub-nominale. Este cazul tipic al folosirii surselor de PC doar pe ramura de +12V - pt amplificatoare auto.
O rezistenta de 4,7ohmi/25W pusa pe 5V rezolva in acel caz problema.

In cazul discutiei de fata, problema nu se pune caci si hdd-urile si dvd-urile se alimenteaza atat cu +5 cat si cu + 12V
 
Back
Top