Sfat achizitie sursa

big-sharky

Membru
Joined
Jul 30, 2007
Sau o sursa ceva mai veche (sh), dar teapana.
Nu prea am incredere in SH. Ar trebui sa aiba garantie ca sa ma tenteze, dar si asa... Ceva nou ma intereseaza. M-am gandit la Spire ca e destul de ieftina si multi au recomandat-o (si Hiper tot ATX 2.x era si a facut fata cu brio; au fost restartari dar nu stiu daca din cauza sursei, si destul de rare). Dar daca trebuie, o sa investesc ceva mai mult si o sa iau alta sursa. Oricum orice voi lua va fi mai bun decat un no name, care are aproape 3 ani si jumatate (cu pauza de 1 an jumatate).
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Nu iti recomand Jewel 380/420W pentru placa de baza fara alimentare 12V pe procesor, au amperaj mic pe 5V. Seria mai veche de Spire, Rocketeer, are amperaje mai mari si pe 5V dar sunt mai scumpe iar vent-ul are un pacanit enervant, desi se roteste destul de incet. Poate o sa ma injuri dar pentru un sistem care necesita "juice" pe 5V iti recomand mai degraba Delux 500W pentru ca stiu din experienta proprie ca poate face fata la solicitari mari pe linia de 5V - asta e modelul folosit la service pentru a testa unele modele de AsRock Socket478 fara alimentare de 12V pentru CPU, o adevarata tortura cand pui un Prescott 3ghz...

Restul surselor sunt prea moderne pentru o placa de tipul asta, pana si Delux 600W e construita in stil dual-rail 12V si amperaj mai mic pe 5V. Evident la Spire si la alte brand-uri mai bune situatia nu se imbunatateste cu nimic...
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Are ceva protectii, iti pot spune sigur ca un spike la priza nu o sa rezulte in fum din PC (cel mult te vei trezi cu un reset) si daca se supraincalzeste isi da shutdown, nu se arde. Alte functii nu am avut ocazia sa le testez si sper sa nu am ocazia nici pe viitor. :biggrin:
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Man, eu lucrez atat cu Spire/Speeze cat si cu Delux, firma la care lucrez importa ambele marci. :smile: Ideea e ca, pentru acel sistem cu cerinte mari pe 5V, o sursa moderna va avea un drop important... deci poti sa o iei, sigur nu va crapa, dar te vei trezi cu ventilatorul puternic turat ca va crede ca are load mare, iar curentul pe linia de 5V va fi 4.8-4.7 in varianta optimista. Your choice...
 

big-sharky

Membru
Joined
Jul 30, 2007
OK, sunt de acord cu tine, si intreb pentru ca sunt incepator, si am vazut ca tu ai experienta cu sursele.

Delux 500 am si eu la firma (nici nu dadusem atentie la ce surse folosim), si acum am monitorizat putin voltajele pe 2 sisteme diferite.
Primul sistem: Athlon 64 3000, (939) (nu stiu daca componentele celelalte au mare importanta)
*CPU 1.40-1.42
*3.3V 3.34-3.36
*5V 5.23-5.26
*12V 12.48

Al doilea sitem: Athlon 1700+ (Socket A)
*CPU 1.66
*3.3V 3.39
*5V 4.30
*12V 12.16-12.22

Sistemele au functionat cam in acelasi regim, avand cateva prograde de contabilitate desche (deci fara stres prea mare). Nu e cam mic voltajul pe linia de 5V?
 

bausto

The year of grace, 2007
Joined
Nov 17, 2004
Acolo poate sa fie si de la monitorizare, care poate sa dea valori eronate.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
La 4.30V in loc de 5V sunt 2 variante, ori nu iti porneste ori iti de erori/reset la fiecare 5 minute. Deci valorile raportate sunt aiurea. Mai mult ca sigur nici acel 12.48V de pe primul sistem nu poate fi real. Apropo, eu tot ce masor in firma o fac cu un multimetru de calitate...
 

big-sharky

Membru
Joined
Jul 30, 2007
Masuratorile au fost facute cu Everest. Pe athlon 64 v. 4.00, iar pe 1700+ v 2.50.480. Din pacate nu am multimetru (nici macar de-la ieftin din piata).
 

big-sharky

Membru
Joined
Jul 30, 2007
Am reusit sa-mi conving colegul de la IT si mi-a dat o sursa Delux de 500W ca sa vad cum se comporta pe sistemul meu. Asa ca am facut o comparatie cu vechea sursa Maxpower. Procesorul a fost overclockat la 3200+. Masuratorile au fost facute cu Speedfan si cu Prime 95 pornit. Iata valorile:

MaXPOWER
*CPU 1.63-1.74
*3.3V 3.26-3.28
*5V 4.73-4.78
*12V 11.67-11.98

Delux 500
*CPU 1.65-1.71
*3.3V 3.39-3.41
*5V 4.81-4.92
*12V 11.80-11.92


Nu stiu cat de exacte sunt masuratorile, dar se poate face o comparatie intre cele 2 surse. Si am observat ca Speed fan raporteaza alte valori pe linia de 12v fata de Everest. In rest valorile sunt aproximativ egale.

Am o problema si cu Speedfan: imi afiseaza dublu numarul de rotatii al ventilatoarelor. Nu stiu de ce, probabil ca are legatura cu placa de baza.
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Location
Bucureşti
Acu' întrebare oarecum off-topic pentru cei care se pricep: dacă avem o raportare soft care dă diferenţe de genul ăsta, în lipsa unui multimetru te poţi baza pe ele? Adică nesiguranţa raportării soft ţine de calibrare, sau există şi posibilitatea ca cifrele să nu aibă relevanţă nicicum (şi sursa cu valori raportate mai bune să fie de fapt mai slabă)?
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Din pacate nu e o regula ca te poti baza pe ele in lipsa unui DMM.
Au auzit de cazuri la softul Gigabyte ca era foarte aproape de valorile masurate cu multimetrul. La fel si la ABIT EQ.
Dar depinde de modelul placii, versiunea de soft, sau de ce mama dreq o mai fi depinzind.

Cosmin sau Varz si-ar putea da cu parerea mult mai in cunostinta de cauza.
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Gigabyte are senzorii plecati cu pluta cam in 75% din cazuri, iar soft-ul lor raporteaza spike-uri mari pe linia de 12V in load, evident false. In schimb 90% din placile de baza AsRock raporteaza corect voltajele, si am impresia ca e valabil si la Asus. A, si in afara de softul de la producator, orice chestie gen Everest/SmartFan/whatever pot citi sau identifica gresit senzorii, asa ca ce scrie acolo nu are nici o relevanta - apropo de asta, pe sistemul de acasa cica am 5.5V pe linia de 12V, si am ultimul Everest, care imi recunoaste modelul de placa de baza... teoretic il recunoaste, se pare, practica e cu totul altceva. Softul de la producator macar iti arata valorile din bios (teoretic) deci mai departe totul depinde de senzori....
 

Rabbit

Nebun
Joined
Oct 10, 2003
Location
Bucureşti
Eu întrebam un pic altceva. Ai o sursă cu care Everest indică 5.01V pe 5V, iar cu alta ai 4.7V. Se poate trage concluzia (indiferent de placa de bază) că sursa #2 e varză?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Comparaţia 4.7 vs 5.01 nu îţi spune nimic. Poate 5.01 e de fapt 5.2 şi 4.7 e 4.95 - şi atunci care e sursa proastă?

Nu poţi trage astfel de concluzii nici cu un multimetru. Poţi să ai sursă care-ţi dă 5.00V măsurând cu multimetrul, dar care are căderi la 4.5V pe perioade scurte, suficiente ca sistemul să fie instabil. Majoritatea multimetrelor nu ştiu să trateze astfel de cazuri, pentru că rata de sampling e mică, tiimpul de conversie mare, şi ori nu prinzi momentul, ori se face o medie. Astea se văd pe osciloscop. Eu încă mai vreau un Fluke 123, da' nu reuşesc deloc să mă lipesc de unul...

Oricum, din simplul fapt că senzorul e alimentat de aceeaşi sursă pe care o măsoară apar probleme. Majoritatea sunt implementate prin comparatoare - iar atunci când compari x cu y ar fi mai bine ca y să nu fie f(x).
 

Cosmin_C

melomaniac
Joined
Jul 19, 2004
Location
Dream Theater
Nu poţi trage astfel de concluzii nici cu un multimetru. Poţi să ai sursă care-ţi dă 5.00V măsurând cu multimetrul, dar care are căderi la 4.5V pe perioade scurte, suficiente ca sistemul să fie instabil.
Pentru asta exista condensatorii de pe placa de baza, in general un spike mai mic de 0.5 secunde poate fi amortizat, chiar si cu procesorul in max load. Oricum e clar ca nici multimetrul nu e perfect, dar totusi e suficient in 99% din cazuri.
 

big-sharky

Membru
Joined
Jul 30, 2007
Primul sistem: Athlon 64 3000, (939) (nu stiu daca componentele celelalte au mare importanta)
*CPU 1.40-1.42
*3.3V 3.34-3.36
*5V 5.23-5.26
*12V 12.48
Am instalat Speedfan si pe calculatorul de la munca ca sa masor voltajele. Insa am avut niste surprize:
-nu am decat 3 valori: Cpu, +12v si 3.3v
-valoriel indicate sunt:
*CPU 1.39 - 1.42
*12V 9.24 - 9.35
*3.3V 3.34 - 3.36

Oare de ce apar doar 3 tensiuni si asa mare diferenta pe linia de 12V?
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Location
Twilight Zone
Mai omule relaxeaza-te. SpeedFan nu stie de senzorii tai. Uite la mine ce-mi arata acu':

tensiuni.png

Si calculatorul are un an de cind merge asa. :biggrin:
Fa rost de un multimetru daca chiar ai un pitic cu masuratu'.
 
Top Bottom