Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

Mda, nu am cameră foto să vă arăt, dar pot să vă spun că şi la mine au intervenit schimbări la nivel de boxe, vechile Jamo s-au dus la un copil care se aştepta la dulapi si a fost dezamăgit la vederea lor, până a auzit un scurt pasaj de Vaya Con Dios. Înlocuitoarele sunt o pereche de mult mai mici Mission M71 cu un sunet foarte pe gustul meu (sunt absolut îndrăgostit, vă daţi seama cum poate un audioful să spună că sunt momente în care simte că nu are nevoie de nimic mai mult).

Cosmin_C, lui nero i-au plăcut B&W, ţie ale tale, mie îmi place combinaţie dintre ele, adică bas de la Warfuri şi înalte de la B&W. Şi într-o mai mică măsură aş putea spune că am găsit-o în micile Mission.
 
Inca mai exista oameni care prefera sa bage bani seriosi intr-un calculator in incercarea de a-l face sa sune macar ca cel mai ieftin CD/DVD player stationar? :smile: Kewl.
 
Quark tu iar ai chef de cearta ? :tongue: Am studiat atent variantele, am ascultat si cateva CD-Playere de buget mic/mediu si asta e solutia aleasa de mine. Apropo, am si un CD-Player si suna mai prost. End of story.
 
Nu ştiu ce se mai ştie despre sistemul actual, dar pot spune că am păstrat ampliful Luxman LV-90 şi am schimbat boxele cu nişte minuscule Mission M71.
La un anumit moment dat a trebuit să schimb cablurile datorită unor modificări făcute prin cameră şi cum nu aveam suficiente de care trebuiau dimensiunile pe dorite la momentul respectiv, am folosit la una din boxe cablu normal de boxe care costa cam 0.75RON şi la alta unul de 2.5RON (cam 2.5mm grosime acesta). Nu mi s-a părut nimic ciudat mai ales că eram în al nouălea cer cu noile boxe (pe care nici nu le ştiam suficient).
Simţeam că boxele sunt mici şi că îşi pierd din randament cu uşa la balcon şi la sufragerie deschise, deci preferam să ascult cu cele două uşi închise. Se mai simţea la volume mari unde şi se amplifica o mică huruială/bubuială căreia nu i-am dat de cap oricât de departe le duceam de perete (cât să nu stea nici în centrul camerei).
Azi mă trezesc iar cu un sunet ciudat, dau de balance şi mă trezesc că la o melodie nu prea aveam decât înalte pe boxa cu cablul acela gros. Prima senzaţie a fost de panică pe motiv că s-a ars wooferul. Problemă nu erau banii ci faptul că sunt prea îndrăgostit de aceste boxe. Următorul pas a fost să fac schimb boxele între ele şi astfel am realizat că boxele erau ok. Aşa am observat că acel cablu se comporta pe anumite melodii, poate şi în combinaţie cu reacţia de la amplif, ca un filtru. Am pus apoi un cablu de peste 0.5cm grosime Oehlbach de subwoofer (pe care l-am făcut rost odată cu interconectul). Ce să spun, înaltele erau pierdute şi basul mult prea bubuit). Am pus ulterior cablurile de 0.75RON şi unul scurt de 0.5RON diferenţe minime şi performanţă în primă fază decentă. Dar cum nu aveam suficient cablu pentru a doua boxă şi cum aveam 50m de UTP în casă mi-am propus să întrec lenea şi să văd şi eu ce pot scoate cu minunatul UTP.
ŞOC! După ce am pus toate firele albe într-un nod şi pe cele colorate în alt nod şi le-am conectat am avut un şoc. Boxa sună puţin mai tare, mai clar, mai curat, cu medii mai detaliate şi cu un sound-stage nimicitor. MP3 sună mai bine ca niciodată, deja a început să nu-mi mai fie frică de MP3. Iar melodiile MPC sau APE devastator. Sunt melodii la care simţi cântăreţul în cameră, formaţia cu instrumentele împraştiate şi ele.
Heh, până azi mă credeam la jumătatea categoriilor pro/contra cabluri audio. Eram de părere că un cablu contează mai ales dacă aliajul diferă de la un cablu la altul, numai că decât să investeşti 100$/m e mai eficient să schimbi boxe/amplif. Eh, azi am ajuns la concluzia că o investiţie minimă ca aceasta îşi are rostul pe deplin şi cu prima ocazie în care am timp să routez cablu UTP prin toată camera la cealaltă boxă o voi face fără să mă gândesc.
 
Bag şi eu nişte impresii...

Avem aşa: Sound Blaster Audigy SE, Proel SGP 215 LU15, Kenwood KA-660D (credits to hulubei for this one) - .pdf cu specificaţii -, cabluri Cordial :goofy: de 2.5mm (pe care le luasem „să fie” şi, din diverse motive, nu au mai fost schimbate; mai am prin casă nişte Proel de 1.5mm, dar se pare că lenea a fost mai mare decât curiozitatea de a vedea cum sună faţă de Cordial) şi Wharfedale Diamond 9.2.

Amplificatorul e SH, luat de la un tip de pe hi-fi.ro cu 300 lei. Model '88, made in Japan, 2x70W@8 ohmi, în stare impecabilă (verificat de electronist). Boxele sunt noi, de pe aoy.ro (băieţi de treabă, btw), 800 lei. Placa de sunet nu e mare sculă, dar îşi face treaba. Mă bate gândul la un M-Audio, dar după ce mai creşte colecţia de muzică.

După cum se poate vedea, improvizaţia e maximă deocamdată: boxele stau pe două scaune de 45cm, iar amplificatorul îmi ocupă tot biroul. Ideea de a da 300 lei pe suporţi nu prea mă încântă, motiv pentru care mă gândesc la ceva custom-made non-metal. Nu ştiu însă cât de solizi ar ieşi. Still working on that one.

Ok, acum partea interesantă... (N-o să fac comparaţii cu vechiul Hercules XPS 2.100, că n-are sens, it gets its ass kicked badly.) Sunetul este consistent şi detaliat (ştiam eu că Isis au trei chitări, nu două :goofy:); instrumentele nu se mai acoperă unele pe altele; backing vocals-urile sunt acum evidente; la fel şi instrumentele „minore” de percuţie (gen castaniete, care de obicei nu se aud/se aud slab).

Ceea ce m-a uimit a fost cât de diferit poate să sune o melodie cu instrumentaţie relativ simplistă (chitară, bass, tobe), gen Audioslave - Be Yourself, pe care am ascultat-o şi răsascultat-o, pe care o ştiu pe de rost, dar care parcă e altă melodie pe Wharf-uri. Am senzaţia că e oarecum favorizată instrumentaţia săracă/acustică, dar care cere mai mult skill (la modul zdrăngăneală de chitară electrică vs. chitară acustică curată): Urma, de exmplu, sună mult mai bine.

De menţionat că bass-ul este foarte puternic, iar în cazul melodiilor cu bass „dat mai tare” din studio (îmi vin în minte Red Hot Chili Peppers şi Rage Against The Machine), devine deranjant cu potenţiometrele pe flat. Deci nici vorbă de „nu-ţi lua 2.0 că n-au bass” (bine, nici n-am ascultat haus pe Z2300 ca să ştiu cum e).

E evident că nu ascult muzică în poziţia ideală, eu stând mai mult între boxe decât în faţa lor (îmi dau seama de asta când mă aşez pe covor, puţin mai în spate şi cu capul la nivelul difurilor), deci audiţia se va îmbunătăţi după ce mut/arunc/ard diverse chestii din/prin cameră. Revin cu detalii atunci.
 

Attachments

  • IMG_0207.jpg
    IMG_0207.jpg
    70.1 KB · Views: 489
  • IMG_0194.jpg
    IMG_0194.jpg
    68.7 KB · Views: 406
  • IMG_0208.jpg
    IMG_0208.jpg
    62 KB · Views: 410
Ai grijă cu standurile. Eu am căutat îndelung şi am ajuns să cumpăr. O pereche de standuri corecte făcute de mine costau cât unele mâna a două de firma dar mai ieftine. Evident că finisajul nu se poate compara decât dacă le faci undeva unde să iasă artă.
Tot despre standuri, absurd poate, dar la mine au îmbunătăţit mult sunetul de la trecerea de la scaune. Deci să nu le neglijezi!

Cât despre bas, mulţi oricum nu ştiu ce-i aia. Pentru ei basul este o horcăială demnă de distorsiune la care tremură totul prin casă, din păcate rezonanţe pot apărea şi în gama mediilor sau a înaltelor deci nici vorbă de bas. Un subwoofer ataşat la două pocnitori nu determină indiferent bas! :wink:
 
Yup. Acum „bat” în direcţia şi la înălţimea la care trebuie.

Am pus mâna şi pe nişte cabluri Ecosse CS2.3 foarte premiate. Trebuie doar să trag de mine să le instalez. :goofy:
 
Observ ca s-a schimbat si monitorul intre timp. :biggrin: Apropo, frumoase unghiuri, poza aia arata chiar bine. Dar revenind, vezi ca inaltele sunt destul de directionale, sper ca nu faci auditii serioase stand la birou; tocmai asta e motivul pentru care am preferat sa le plasez in lateral pe ale mele. Bass-ul il mai poti calma daca le indepartezi macar 20-30 cm de perete, o sa observi ca se reduce din boom-boom dar creste detaliul si nuantele de bass - da, exista si asa ceva, bassul nu e doar un boooom care suna fix la fel indiferent de melodie, dar banuiesc ca oricum ai descoperit asta chiar si cu boxele asa apropiate de perete. :biggrin:

P.S. SA ne zici si de diferentele aduse de cabluri. La mine joaca intre Audiophile Sudura Cable™ :biggrin: - Proel 1.5mm - RealCable TDC 3mm si RealCable bi-metal (asta ultimul cupru + argint, porcos de scump, doar imprumutat) au reprezentat o simpla pierdere de timp, urechile mele nu au observat nici o schimbare notabila.
 
Povestea merge mai departe...

... asta ca sa citez o reclama de la TV. :smile: Intr-un interval de numai 10 zile am schimbat placa de sunet M-Audio Revo 5.1 cu Asus Xonar D2, obtinand ceva imbunatatiri la capitolul dinamica bass si overall o "limpezime" mai buna a sunetului - mai multe detalii aici, dupa care am schimbat si amplificatorul Sansui AU-X111 cu NAD C320BEE. In cazul asta schimbarile in sunet au fost mult mai semnificative, incepand cu reproducerea frecventelor (mai multe nuante de bass, sunet mai inchegat, inalte mai fine si mai detaliate) pana la o largire, o decongestionare deloc neglijabila a soundstage-ului, intr-o asemenea masura incat formatii "aglomerate" sonor cum ar fi Dream Theater suna mult mai bine, mai ascultabile chiar si la volum mare...

Una peste asta, nici nu stiam ca boxele mele erau capabile de ce aud acum din ele. Bine ca nu le-am schimbat cand am vrut s-o fac, acum e clar sa or sa mai cante pentru mine o perioada deloc neglijabila de timp. :biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Si cand imi aduc aminte ca te jurai ca nu simti nicio diferenta la chinezismul ala de NAD C320BEE. :biggrin2:
Urmeaza sa te vad cum spui ca ti-ai luat cabluri profi pentru ca ai realizat ca acele cabluri de sudura ale tale nu mai erau asa de bune.

Felicitari pentru achizitie. Este exact genul de amplificator care te coafeaza pe tine bine, mai pe gustul tau!
 
Back
Top