Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

Asta dovedeste ca nu numai raportul s/z este important... Atacul de obicei este dat de banda de frecventa superioara mai buna si asa-numitul slew rate. Asta este dat in V/microsecunde. Pt basi la amplificatoare mai conteaza si capacitatea de a infige curent.
Probabil ca amplificatoarele analogice de iesire din noua placa sunt mai bune decat pe Live!.
Pe placa mea de live! am 2 operationale de zgomot mic ST4558 dar nu extra spectaculoase (echivalente cu 358-urile romanilor) si cu un slew rate de 2.2 V/microS - slabut pt un amplif de calitate, bun pt uz general. Mai este unul 33078 tot de zgomot mic si cu SR de 7V/microS. Probabil ca pe front are un OP mai bun - jmekerii...
Comparativ, Harman-Kardonul meu (ampliful) are dat in catalog 40 V/microS cu o frecventa limita 100kHz.
PS: Nu mai zic ca si DAC-urile in afara de S/Z au si ele aceleasi limitari la frecventa si SR.
 
Cârcotaş cum sunt, pot spune că boxele alea au fost cam chinuite. Cred că rodajul la incintă (a se citi buşeala) a dat roade negative (vezi colţul dreapta jos).
Damn, ajungem iarăşi la damping factor (cred că deja Cosmin_C s-a făcut roşu de nervi la faţă :tongue:).
 
Aia eu am "produs-o" cand m-am mutat la noua casa... am inghesuit sculele in masina si s-a "julit" furnirul. Nu a crapat boxa cum insinueaza unii pe aici :biggrin:
PS: Titlul topicului face referinta la standardul HiFi care este depasit de orice placa AC97 sau la un concept idealizat de HiFi?
 
Hi-Fi pur nu există decât echivalent lui Hi-Fi Nirvana, adică un ideal. Noi aici încercăm să tindem spre acel ideal pornind de la computer.
Dacă ai observat, există scule cu pretenţii audiofile care au la bază ca sistem de răcire ventilatorul. Noi, cei de aici încercăm să reducem numărul ventilatoarelor din sistem şi să reducem zgomotul celor absolut necesare cât mai mult posibil. Nu ascultăm mp3 (eventual la 128kbps) decât acolo unde nu avem altă alternativă, deci nu suntem cei care vor să-şi cumpere AltecLansing ca să sperie vecinii „cu un bass profund”. Suntem oamenii de rând care încercăm să ne satisfacem o plăcere a vieţii aşa cum putem, cu scule la second şi tot aşa. Dar cine ştie, poate de la noi va veni revoluţia (sau măcar evoluţia), mereu lucrurile extraordinare s-au năzărit din popor şi dintr-o dorinţă asiduă de a avea mai mult, de a perfecţiona pentru sufletul propriu şi nu pentru un câştig substanţial ca să poţi să-ţi bronzezi burta în insule tropicale.
 
Ai pus o problema importanta in contextul topicului asta: ventilatoarele!
Evident ca in sufrageria mea nu am nimic care sa necesite un ventilator, dar daca as merge spre integrarea PC-ului in sistemul multimedia, ori va trebui sa apelez la o platforma cu racire pasiva totala (ex: un CPU de la VIA) ori la o chestie gen break-out box cu PC-ul in camara. Nu as putea viziona un film/asculta muzica cu ventilatoare in background.
PS: Unii au transformat xBox-urile in masini linux... nu au ventilatoare, au DVD-player... sunt PIII la 733 (de fapt un PIII cu cache cat Celeronul), au sunet Dolby Digital sau stereo pt Cosmin :tongue:... la mana a 2-a costa o zecime din pretul unui media center.
 
Adevărul este că sunt multe sisteme destul de puternice şi răcite activ, care să nu întreacă o respiraţie mai profundă (aşa cum sforăie motanul meu sau cum respiră mulţi bărbaţi cu probleme cardiace). Din acest motiv, mai ales în timpul zilei, nici măcar ascultatul în surdină nu este deranjat. Recunosc în schimb uşurarea pe care o ai atunci când stingi sistemul „silenţios” noaptea şi abia atunci realizezi cât de mult zgomot era totuşi şi cât de obositor şi nociv era. Dar pentru ascultătorii de zi, care nu ascultă deloc noaptea (oricum noaptea sunt de preferat căştile dacă vrei un volum mai ridicat), un astfel de sistem nici nu este băgat în seamă dpdv al zgomotului. În plus, marele avantaj al acestui tip de zgomot faţă de cel de fond este acela că la mărirea volumului acesta nu creşte ci dimpotrivă, devine din ce în ce mai greu perceptibil.

P.S. În sufrageriile noastre mereu avem un televizor, iar eu unul nu am descoperit nici unul care să nu prezinte ţiuit de la bobine, dejavantajul fiind acela că sunetele înalte sunt mai greu tolerabile, iar avantajul constă în direcţionalitatea lor (de cele mai multe ori ele fiind direcţionate către spatele televizorului sau către tavan/podea).
 
Din cauza aia strang eu bani pt LCD :biggrin:
Later edit: Ca sa pot asculta in liniste muzica la PC-ul ala fara ventilatoare :tongue:
 
Last edited:
De fapt este cat se poate de on-topic; cred ca toti suntem de ca nu Se poate Hi-Fi pe computer fara a avea in prealabil un computer silentios - totusi sa nu aprofundam aici discutia, sunt thread-uri mai bune pentru asta.
Apropo, sa stiti ca monitorul se poate inchide cand ascultati muzica. :wink:
 
După cum era mai sus discuţia, presupuneam că era vorba de un TV şi nu de monitor. Dacă ai observat a şi făcut un LE.

P.S. Era mai mult o glumă gândind că omul îşi va lua un TV bazat pe LCD, plasmă sau altceva asemănător iar noi ne scobim până-n fundul buzunarelor :rolleyes: dar se pare că m-am înşelat. Nu sunt în deloc invidios, dacă-şi permite... să nu se înţeleagă asta!

P.P.S. SoNic îţi iei până la urmă un X-Box să-l modezi sau ceva care să meargă fără nici o parte în mişcare?
 
Nu curg nici la mine chiar asa banii... Ce as vrea este ori un dual procesor:
http://www.viaembedded.com/product/epia_dp_spec.jsp?motherboardId=321
Se observa cele 2 procesoare fara nici un fel de cooler pe ele (consuma 3W). Intr-o carcasa Mini-ITX, cu sursa de 12V "ascunsa"...
Ori un single (nu ar arata rau - 12x12 cm, iesire HDTV):
http://www.viaembedded.com/product/epia_N_spec.jsp?motherboardId=221#
Bagat intr-o cutie ca asta:
http://www.silverstonetek.com/products-lc08.htm
PS: Daca stau sa ma gandesc, pot scapa si de HDD-uri daca imi iau un http://www.mini-box.com/s.nl/sc.8/category.12/it.A/id.332/.f bootabil de pe un card flash, cu un HDD pe TCP/IP (NAS) in alta camera...
Mmmm.... (acum arat ca Homer and se gandeste la bere)
Si sunt on-topic ca se asculta muzica cu scula aia :tongue:
 
Ca sa raspund la intrebarea din titlu, eu zic ca se poate. In cazul meu, este vorba de o combinatie PC cu SB Live 24bit, un amplificator integrat JVC A-X2 (din 1900 toamna) si boxe proaspat cumparate Bowers & Wilkins DM602 S3. O sa le iau pe rand:

La sistem inca mai am de lucru, in mod normal stau pornite doua ventilatoare de 8cm la 2500rpm, cel de pe placa video (Zalman) tot de 8cm pe la 1500rpm si la sursa un ventilator de 12cm pe la 1000-1500rpm. Din pacate configuratia actuala nu (prea) imi permite sa schimb ventilatoarele de 2500rpm cu unele "dead silent". Dupa ce voi face upgrade la platforma 939 nu cred ca voi mai avea vreun sunet care sa iasa din carcasa.

Placa de sunet mi-a dat ceva de furca, in sensul ca din cand in cand incepea sa pacane sau sa faca tot felul de sunete ciudate. Bineinteles, s-a rezolvat (deocamdata) cu PCI Latency Tool. De rest, eu sunt multumit de sunetul pe care il scoate, dar trebuie sa mentionez ca nici nu am urechea foarte formata, adica nu stiu daca as sesiza diferentele fata de alte placi de sunet mai rasarite.

Amplificatorul a suferit o revizie/reparatie care l-a readus in forma. A tinut fara probleme toate boxele pe care l-am testat, inclusiv cele pe care le-am cumparat despre care multi spun ca sunt greu de condus. Egalizatorul e dezactivat (nu e nevoie), iar functia "Loudness" o folosesc destul de rar, in general la volum mai mic. "Scoate" maxim 80W la 8ohmi.

Boxele le-am cumparat dupa ce am incercat mai multe modele din zona aia de pret - Canton LE 140, Wharfedale Diamond 9.3, mult-laudatele Monitor Audio Bronze B2 si bineinteles boxele lui Cosmin_C. Cam greu de explicat de ce am ales B&W, pur si simplu mi-au placut mai mult. M-au impresionat in special detaliile la sunet si raspunsul in frecventa, dar si modul in care sunt lucrate si tehnologiile folosite (marketing-ul lor functioneaza :smile: ). Acasa stau foarte bine pe niste standuri de la E-Boda, conectate cu cabluri Proel.

Per total sunt foarte multumit, din punctul meu de vedere orice upgrade la configuratia actuala ar implica si o camera facuta special pentru ascultat muzica. Intr-o camera normala de bloc (thx God, cu pereti de caramida :smile: ) nu vad nici un motiv sa caut ceva mai bun.

P.S. Ignorati boxele Genius din poza, vor disparea din camera impreuna cu toate matele care le inconjoara.

dsc01602.jpg


dsc01603.jpg


dsc01614.jpg
 
Last edited by a moderator:
Copiez aici un mesaj scris pe forumul www.chip.ro.
Mi-ar face placere sa fie dicutat si aici:

" Deschid un astfel de thread deoarece impacarea acestor doua lumi reprezinta pentru mine, in prezent, un fel de tinta.
Desi exista o distinctie clara in lumea hi-fi intre calculator si echipamentele stand alone, experienta m-a invatat ca lucrurile stau putin altfel, ca exista foarte multe nuante de gri intre alb si negru.
Pentru mine, totul pleaca de la dragostea pentru muzica. Am crescut ascultand Radio Romania Cultural si Radio 3, cantand ocazional la pian si chitara (cu accent pe ultima), citind o multime de carti ce ating sfera muzicii si adunand o colectie suficient de mare de discuri.
Pasiunea pentru audio, in schimb, nu am receptat-o decat cu 2 ani in urma, cand am ajuns intr-un mod mai amuzant la un targ hi-fi - Hi-Fi Arena 2003, ca sa fiu mai precis. Intamplarea a facut sa am cateva discuri la mine (cumparasem in ziua aceea de la Carturesti cateva discuri de la Erato si ECM) si niste oameni amabili in showroom-uri.
Ei bine, am ramas stupefiat de ceea ce am auzit. Senzatia produsa inca imi mai sta intiparita undeva pe cortex. Sistemul era format din electronice Meridian si boxe Dynaudio; costa undeva in jurul a 15000 de euro, DAR sunetul era de-a dreptul UIMITOR!!! De atunci si pana in ziua de astazi am mai ascultat alte zeci de sisteme din game de pret foarte diferite, de la HT-uri ieftine gen Sony, Harman Kardon, JBL, Yamaha, Pioneer etc la sisteme high end depasind 100.000 euro. Inclusiv solutii DIY (din aproximativ o duzina ascultate numai o mana din ele au fost cu adevarat merituoase dpdv al investitiei - efort si bani, contra nivelului de performanta aratat).
Concluzia a fost una singura: pentru un sunet cu adevarat fidel sursei este nevoie de multi bani.
La cateva luni dupa Hi-fi Arena am inceput sa strang bani pentru un sistem stereo ce urma, initial, sa fie conectat la calculator (CD-Player-ul urma sa astepte un an din motive financiare). Era vorba de un amplificator Primare (I20) si de boxe Dynaudio (Audience 52SE).
O suma de evenimente m-a facut sa-mi schimb planurile si am ales ca solutie de compromis niste boxe “ordinare” multimedia, respectiv Altec Lansing MX 5021 (suma de care mai dispuneam depasea foarte putin pretul sistemului). Placa de sunet era la vremea respectiva M-Audio Revolution (7.1). Sunetul scos din aceasta configuratie era unul neasteptat de bun fata de banii platiti. Catre toamna m-am dedat la modificari serioase asupra boxelor (re-cablare si tratamente acustice a incintelor, in special la subwoofer) si camerei (reamenajari), si le-am construit o pereche de standuri (clone a celor de la Dynaudio). Rezultatul a fost incurajator, sunetul MX-urilor imbunatatindu-se semnificativ!
In primavara aceasta au urmat o serie de aventuri cu placa de sunet, trecand prin Terratec, RME si revenind la M-Audio.
Castile au fost din totdeauna ceva special pentru mine, motiv pentru care am cumparat (de-a lungul acestor doi ani) o serie de modele de la diferite firme. Imediat dupa Hi-Fi Arena am cumparat un set de Audio-Technica M40fs. Acestea mi-au fost un companion fidel timp de un an cand le-am schimbat pe o pereche de AKG-uri, K501. Odata cu noile casti a trebuit sa schimb placa de sunet la Terratec EWX 24/96, aceasta din urma fiind capabila sa amplifice fara probleme castile AKG, spre diferenta de Revo (motivul upgrade-ului). Dupa nici doua luni am gasit pe internet un RME 96/8PAD la un pret foarte atractiv. Am vandut Terratec-ul si am cumparat-o. RME-ul era clar mai buna decat EWX-ul, output stage-ul mult mai bine proiectat, dand dovada de un drive mult mai bun asupra K501, atat de avide de putere.
Aceasta stare de lucruri a fost pastrata pana in mai, cand am avut ocazia sa ascult intr-un showroom Sennheiser-urile care le am acum, HD 650. La cateva zile le-am cumparat. Nu intentionam sa detin 2 seturi de casti, dar prezentarea sonica a celor doua era atat de diferita si atat de captivanta incat mi-a fost imposibil sa renunt la vreuna din ele. AKG-urile m-au fascinat prin intimitatea lor atat de senina si deschisa, muzica era foarte aproape, puteai percepe fiecare inflexiune si nuanta a unui instrument, erau efectiv minunate pe jazz sau muzica de camera - piese solo sau grupuri mici. Sennheiser-urile in schimb prezentau o imagine aproape opusa: te aflai in fata scenei, deveneai spectator, dar ce spectator!!! 650-urile iti confera perspectiva dirijorului, aflat in fata orchestrei, avand un balans perfect intre toate instrumentele, separatie si perceptie spatiala fenomenala si o cantitate uriasa de rezolutie si definitie in sunet. Mi-a fost foarte greu intr-un final sa renunt la una din ele.
La inceputul verii am avut ocazia sa ascult Audiophile-ul Firewire impreuna cu BX8 la un bun prieten de-al meu. Fiind pe picior de upgrade catre Mackie si RME a fost de acord sa-mi vanda acest sistem. Iata-ma ajuns cu 2 placi de sunet, 2 perechi de casti si 2 perechi de boxe active.
O vizita in Germania a facut insa o bulversare in planurile mele audio. Am avut sansa sa ascult intr-un magazin de echipamente pro din Dusseldorf (pe parcursul a mai multe zile) un sistem absolut uimitor: Benchmark DAC1 legat la o pereche de monitoare active, Dynaudio BM5A. Un sistem ‘liliputan’ ce nu depasea 2000 de euro dar care m-a frapat prin superioritatea sa asupra sistemului Primare & Dynaudio (fata de care am fost la un pas de achizitie), pe care il cunosteam foarte bine si care ajungea la un cost total de 4000 euro (cd-player, amplificator, boxe si cabluri).
Ajuns inapoi acasa la micutele mele M-Audio am ramas cu un gust amar: nici macar nu se apropiau, nici pe departe!, de rezolutia si muzicalitatea combinatiei Benchmark – Dynaudio (B&D). Sunau prea plat in comparatie, lipsit de naturalete si corp, nimic din focalizarea si bogatia soundstage-ului prezente atat de nonsalant pe B&D...
Hotararea care a trebuit sa o iau a fost una foarte dificila: sa renunt la jumatate din “proprietatile mele audio” si sa incep sa strang finante pentru Benchmark si monitoare.
Am decis sa pastrez Sennheiser-urile si Audiophile. RME-ul are o tonalitate usor mai calda si un soundstage mai putin focalizat decat Audiophile, fiind mai larg dar mai putin adanc. Aceste particularitati dezavantajau castile, ele fiind mai calde in sine si cu un soundstage foarte extins ce avea nevoie de mai multa adancime si aer.
Inegalitatea evidenta intre boxe m-a facut sa iau o masura mai drastica. MX-urile faceau exact cat costau, neavand pretentii mai mari decat “lungul nasului”. BX8-urile in schimb m-au costat o groaza de bani, nu se auzeau nici pe sfert din BM5A-uri si, pastrandu-le, as fi blocat o suma importanta de bani ce mi-ar incurca economiile.
Astfel am ajuns unde sunt acum: cu Audiophile, MX-uri si Sennheiser (asteptand rabdator randul B&D-ului).

Dupa aceasta (lunga!) paranteza, revin la subiectul central al topicului: pc-ul si hi-fi-ul.
Calitatea si performanta audio a componentelor a crescut sesizabil in ultima vreme, atingand un nivel as spune ingrijorator pentru produsele echivalente de pe piata entry level hi-fi.
Am ascultat spre exemplu sisteme stand alone mai slabe decat configuratia mea actuala, asta chiar si la un pret serios mai mare. Placa de sunet luata separat m-a convins de o prestatie mai buna decat o serie (destul de mare) de CD-Playere dedicate – Teac, Marantz, NAD sau Cambridge.
Asadar … ,din punctul meu de vedere, hi-fi-ul este posibil la un pret rezonabil, mai mult decat atat: chiar avand calculatorul la baza.
Exista totusi si cateva conditii sine qua non in aceasta ecuatie: prima, bineinteles, se refera la calitatea echipamentelor. Placa de sunet - primo, boxele – secundo.
Poate mai important, pentru ca de aici pleaca totul, este calitatea muzicii, a inregistrarilor. Cat timp vorbim de discuri inregistrate slab sau de formate de compresie lossy este absurd sa mai vorbim si de high fidelity. Cu o sursa de proasta calitate termenul de fidelitate audio isi pierde sensul.
Inca mi se pare uimitor ca un astfel de sistem sa transmita o asemenea cantitate de emotie muzicala. Acum ascult prin casti “Thimar” al lui Anouar Brahem (ECM 1641). Lasand tehnicalitatile deoparte (capitol la care combinatia Audiophile-Sennheiser sta FOARTE bine) … cate nuante, cand sentiment si cata pasiune pot auzi. Aud MUZICA in toata splendoarea ei. Imi aduc aminte de o fraza referitoare la acest album:
“ a meditative and supremely musical work, permeated with intense poetry, where each piece is played in a contemplative atmosphere of extreme concentration, as if awake in a dream ”
Ma opresc aici din cauza volumului (exagerat) de litere.
Rog ca si ceilalti membri ai forumului sa intervina cu remarci, idei, pareri etc.
Sunt sigur ca exista cativa printre voi care impartasesc in oarecare masura experiente similare mie. "
 
Si un fapt mai inedit (motiv pentru care folosesc un mesaj separat):
In saptamanile ce urmeaza, planuiesc un review la boxele mele, MX5021.
Il voi posta initial aici deoarece cred ca se va incadra bine intre cele 3 scrise de Cosmin (cele doua Empire si Promedia).
O sa incerc de asemenea sa atasez si poze "live" (nu mai am nici camera foto digitala, urmeaza sa imi cumpar).
 
Astept cu nerabdare review-ul la Altec, mai ales ca mie nu mi-au lasat o impresie deosebita. Sper sa dai detalii subiective in genul celor scrise de mine, cum se aud diverse instrumente, soundstage si alte elemente care nu pot fi observate la o auditie "pe fuga" cum am facut eu...

Cat despre experientele tale, am observat ca un sistem audio de ~15.000 dolari/euro (oare mai conteaza?) te-a impresionat cel mai mult. Eu pana acum am fost cel mai marcat de un sistem McIntosh care costa cam tot pe acolo - tot sistemul era facut de producatorul american. Boxele erau astea iar restul sistemului nu l-am retinut, oricum amplif-ul arata foarte bine, avand afisaj cu ace analogice pe fond albastru.
 
Sistemul McIntosh nu m-a impresionat deloc, nici la Hi-fi Arena si nici la magazinul Hi-Life. Spun asta in comparatie cu alte sisteme de acelasi calibru. D-lul Hafner sta la 3 minute de ei, btw. Deci mergi "rodat" ori la unul ori la celalalt :biggrin:. Diferenta dintre sisteme este covarsitoare.
Sistemul Meridian-Dynaudio (cel de 15K) a fost primul meu contact extrem cu lumea hi-fi, de acolo si profunda impresie.
Ti-am mai spus si in particular - sistemul meu de vis ar fi urmatorul:
Meridian G08 Cd-player
Jeff Rowland Concerto, amplificator
Eben X-Centric boxe
Audioquest cablaria (Mont Blanc si Panther, cu DBS).
Cine le-a ascultat probabil isi da seama de unde mi s-a pus mie pata...
Review-ul din pacate nu l-am incheiat (sunt prins in alte treburi). Practic are nevoie de o sintetizare si incheiere. Adica tragerea concluziilor.
Probabil il voi face intr-o seara in cursul saptamanii.
Cand faci un drum in BV?- il terminam impreuna ...:biggrin:
 
Originally posted by musicfan
Sistemul McIntosh nu m-a impresionat deloc, nici la Hi-fi Arena si nici la magazinul Hi-Life.
Este, evident, o diferenta de gusturi. Bine, mie imi plac si Dynaudio... :biggrin:
 
Dupa un pic (MAI MULTA!) de chinuiala financiara am reusit sa pun mana pe un amplificator si o pereche de boxe :biggrin:
Initial am vrut sa merg pe Epos dar m-am oprit la Wharfedale din cauza pretului demential: Diamond 9.2 la 200 de euro !!! Nici macar nu sunt rodate.
Amplificatorul este SH, cumparat de la un prieten: clasicul Cambridge A 500. Toata afacerea m-a dus la 14 milioane! :biggrin:
Sunetul este excelent (previzibil) dar mai este nevoie de timp pentru rodajul boxelor si al urechilor mele (adaptare la noul sound).
Am inceput sa-mi REiau toate discurile la ascultat si remarc cu incantare si chiar supriza acuratetea sistemului. Timbre excelente, extensie neasteptata (mai ales pe bas) si un soundstage incredibil de bine focalizat si de adanc.
Renunt bucuros la MX-uri :biggrin:...
 
Intre timp boxele Jamo Alto Signature au ajuns in dormitor, pe cel de-al doilea calculator, fiind inlocuite cu Wharfedale Diamond 9.3 adica boxele de care mentiona si nero mai devreme. Lui i-au placut mai mult B&W, mie mi-au placut mai mult astea. M-a atras sunetul echilibrat, practic nu scot nimic in fata, totul pare potrivit si natural; tot interesant este si bass-ul, care dupa un rodaj de vreo 2-3 saptamani suna impecabil, foarte rapid, precis si detaliat. Ar mai fi multe de spus, poate alta data... deocamdata atasez niste poze cu boxele in mediul lor natural. Stiu, distanta dintre ele e mult prea mica, asta se va schimba in curand. Faptul ca au bass-reflex pe fata mi-au permis sa le apropii mult de perete fara sa pierd mai nimic din sunet - am si testat, daca las 50-100cm distanta practic nu e nici o diferenta audibila.

wharf01.jpg


wharf02.jpg
 
Last edited by a moderator:
Back
Top