Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

Nu prea exista frecvente cu probleme, ci doar coincidente stranii care nici macar nu au neaparat o relatie de cauzalitate.
 
Putin probabil sa fie doar rezonanta carcasei HDD-ului in sine, ci probabil toata cutia. Asa ca duce spre un anumit model sau cateva modele.
 
Da, mai mult ca sigur. HDD-ul nu e izolat de laptop, ca sa poata rezona singur. Oricum e ciudat, nu vreau sa zic ca articolul e fake, zic doar ca, daca testati acasa, nu cred ca o sa puteti reproduce problema.
 
LEVEL UP :biggrin:

Cu scuze anticipate pentru calitatea pozelor, pot spune ca, in acest moment, am cel mai bun sunet pe care l-am avut vreodata acasa. Boxele sunt aceleasi, Elac FS210 CE insa acum sunt bi-amplificate cu Cyrus 6a (2x57W@6ohmi) folosit ca preamp si power pentru inalte/medii la care se adauga Cyrus X Power (2x100W@6ohmi) dedicat special pentru bass. DAC-ul de asemenea acelasi, Chord QuteHD cu semnal din PC via USB. A trebuit sa schimb si cablul de boxe cu unul bi-wire, am pus si conectori BFA pentru ca Cyrus nu stie altceva, a fost ceva munca la instalare dar a meritat cu prisos. Powerul nu a ramas peste integrat cum e in poza, a ajuns sub masa, invizibil dar prezent in sunet - stie sa porneasca automat cand primeste semnal deci nu am treaba cu el, iar ca temperaturi este foarte similar cu integratul (mai are cam 20 cm pana la tavan, ca sa zic asa).

Ca sunet nu stiu ce sa zic, nu mai am cuvinte audiofile la mine, ca pe vremuri. In linii mari, un sunet exceptional de curat inclusiv la volume mari, unde chiar si puternicul NAD devenea aspru, agresiv, neplacut chiar pe unele piese. Pe alte amplificatoare testate problema aparea chiar mai devreme. Azi am trecut indelete prin mai multe genuri, inregistrari de la anii 40 pana la piese de anul asta, cu calitatile si defecte epocii, totul suna excelent. Iar la volum mic si mediu, unde canta in 90% din timp, este atat de... insert audiophile words here.

Ironic e faptul ca eu vroiam sa simplific lantul audio. Ma gandeam la un amplificator cu intrare USB si gata treaba. In schimb, m-am ales cu 3 piese separate, adica cu una mai mult decat aveam pana acum. :smile:
 

Attachments

  • Cyrus1.jpg
    Cyrus1.jpg
    232.6 KB · Views: 41
  • Cyrus2.jpg
    Cyrus2.jpg
    163.2 KB · Views: 39
  • Cyrus3.jpg
    Cyrus3.jpg
    321.9 KB · Views: 41
  • Cyrus4.jpg
    Cyrus4.jpg
    251.2 KB · Views: 40
Last edited:
Integratul a fost SH de la un amic care nu-l mai folosea de ceva timp iar power-ul a fost dintr-un buy-back si cu o zgarietura pe lateral, deci au costat mult sub pretul normal. Nu am calculat exact, dar overall nu cred ca am dat nici macar jumatate din pretul original de lista, la care se adauga ~400 ron pentru cabluri, boxe + interconect. La pretul de lista nici eu nu aveam bani pentru asa ceva. :biggrin:
 
Este clasă D, nu clasă A, prin urmare este extrem de eficient (class D se duc în 90% față de un class A care poate mierlește un 25%), și nu te lăsa păcălit, prin drăciile alea de circuite liliputane trece curent serios. Prin urmare poate avea 2x125W la ieșire, dar cum sună acei W prin boxe față de un class A decent este altă poveste.

Intrările balansate sunt pentru ieșirile balansate din DACul lor, am găsit câte ceva aici despre asta dar imo îi apă de ploaie. Atâta timp cât DT 1990 Pro de exemplu nu vin cu cablu balansat în cutie nu mă interesează faptul că există așa ceva :biggrin:
 
In clasa D amplificatoarele au in final (de obicei) trazistori de tip MOSFET, care de fapt produc un PWM la iesire si se bazeaza pe inertia mecanica a difuzoarelor sa faca un fel de medie.
Din cauza ca sunt MOSFET pierderile in caldura sunt foarte mici, actioneaza ca un intrerupator, niciodata partial deschisi.
Am auzit spre surprindeerea mea de la unii oameni ca suna bine, dar asta e foarte comentabil.
Sfatul meu este ca de obicei: mergi si asculta, e urechea ta care conteaza. Dar daca iti place, atunci iti trebuie acea combinatie de boxe si amplificator ca sa sune la fel.
 
Acum cateva zile am ascultat un amplificator SMSL AD18 care se gaseste chiar si la 723 ron la un magazin online din Romania. Conectat direct PC-USB si la boxe bookshelf, am fost foarte placut surprins de dinamica si detalii. Nu ma pronunt la chestii mai fine gen soundstage ca nu l-am pus pe sistemul principal, dar oricum, din ce am auzit, la banii astia e pomana curata. Chinejii astia isi bat joc de toata piata hi-fi entry-level, cel putin din punctul meu de vedere. :smile:
 
O mare parte din cutia unui amplificator e partea de alimentare, care e externă în acest caz (și încă pe-atât, după cum arată prin poze). Apoi chestia cu fully balanced e importantă - poți simplifica destul de mult circuitul dacă accepți doar balanced inputs și outputs, iar curentul pentru o ieșire balanced e dublu (practic dublează puterea la aceeași tensiune). E mai eficient, dar e și mai complicat de folosit, și are nevoie de componente bine alese și unele împerecheate (ex: dacă folosești filtre pe input, trebuie să fie exact la fel, ai nevoie de piese cu toleranță mai bună sau chiar alese direct să fie împerecheate - la o intrare normală ai nevoie de un condensator să faci filtrare, la o intrare balansată ai nevoie de 2 exact la fel). Of course, downside e că funcționează doar cu balanced inputs, deci trebuie ca drăcia pe care o bagi în el să aibă ieșiri balanced.

Vezi pe aici detalii:
 
De cablurile unidirecționale și orientarea nord-sud nu zici nimic? :biggrin:
Asta o las pentru altii.
Eu ce am spus e fizica curata, are legatura cu partea mecanica a difuzoarelor si in foarte mica parte legat de cabluri, care pot avea si ele o influenta atat timp cat curentii variaza mult. Apar impedanta si capacitanta parazita, dar astea sunt mai putin semnificative fata de restul.
 
Eu inca sunt in cautarea unui amplif stereo compact pentru boxele bookshelf Elac de pe birou. Dimensiunea redusa si o putere rezonabila (2x50W) era criteriul, dar nu stiu cum trimit eu semnal balansat in dracia asta dintr-un DAC care are doar iesire de 3.5mm.
 
Back
Top