Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

Eu n-am ajuns niciodată mai departe de boxe amplificate. Ceva-ceva se aude de pe la 29Hz pe sistemul de la "birou" (în pod :biggrin:) cu un subwoofer Pioneer + boxe Audioengine A5+ și Xonar DX. Fără subwoofer începe pe la 50Hz.

Ah, iar în sus cam 14kHz, dar asta e de la mine.
 
Last edited:
Sennheiser M3, de pe la 27Hz am inceput sa aud ceva si am auzit pana spre 12k. De acolo, nu imi e clar daca nu mai auzeam sau nu auzeam ce trebuia, fiind si la birou si fiind ceva galagie in zona.

Edit: pare sa mai fie ceva pe la 16-18k si apoi iar mucles.
 
La mine se aude intre 31 si 14,000, fara subwoofer, doar ELAC-urile mici BS243 si geamul deschis la 1 metru de mine, pasarele in fundal. La volumul normal, 20/100 din Windows, se aude ok intre 31 si vreo 90, apoi trebuie sa reduc volumul pana la 4/100 sau chiar 2/100 si tot e un pic deranjant. Peste 14,000 e liniste totala, dar imi da dureri de cap. O sa incerc sa aduc una din pisici sa vad daca reactioneaza.
 
Incercat cu casti Sony WH-1000XM3 si incep de la 20Hz. Asta in modul "hands-free" pentru conferinta. In partea de sus se opresc la 10kHz, dar e absolut normal pentru modul asta.
 
Microlab Solo 6C (prin NAD 1050 și Audiolab 8200A), încep de la 20 Hz și se termină la 17000 Hz.
Beyerdynamics DT 1990 Pro (același setup) încep la 20Hz și se termină la 16500 (cu EQ) -16700 Hz (fără EQ).
 
Incercat cu casti Sony WH-1000XM3 si incep de la 20Hz. Asta in modul "hands-free" pentru conferinta. In partea de sus se opresc la 10kHz, dar e absolut normal pentru modul asta.
Technics RP-F290, alte urechi - aceeasi banda de frechenta.
 
Technics RP-F290, alte urechi - aceeasi banda de frechenta.
Ieri nu am mai apucat sa testez si in modul stereo, deoarece in modul hands-free sunt limitate in frecventa. Nici nu prea ar avea sens pentru ca exista voce la 10+ kHz.
Sunt cam toata ziua in curs online, testez pe seara sa vedem pana unde se duc. Dar cu siguranta peste 10k.
 
20 hz to 20 khz...

Nu stiam unde altundeva sa postez asta. Deocamdata am testat-o pe boxele de la munca si am inceput sa aud ceva pe la 55-60 hz dar atenuat, apoi de pe la 90 hz a inceput sa se auda mai tare, iar la ~130 hz a crescut iar putin volumul. Mediile au sunat destul de egal iar inaltele nu le-am putut testa ca-mi sareau colegii in cap. :biggrin: Ah si boxele sunt Jamo Alto Signature, aceleasi care au deschis acest topic acum 18 ani...

A se tine cont ca nici urechile noastre nu sunt liniare. Dar tot mi se pare un test interesant, mai ales pentru spectrul frecventelor joase si pentru capatul de sus de la inalte, sa testezi pana unde auzi, ca sa zic asa.
Am verificat cu asta ca sa fiu sigur ca nu ne lovesc compresiile: https://www.szynalski.com/tone-generator/

Am aflat ca vibreaza casa la 10 Hz si ca aud pana spre 17kHz si dupa aia.. oricat as cauta sunetul cu urechea langa tweeter, nema!
 
10Hz? Interesant ... dar ceva nu imi miroase bine. Legat de lungimi de unda, suprafata difuzoarelor, etc.
 
Ar fi detalii legate de raspunsul in frecventa al amplificatorului, difuzorului, lungimea de unda la frecventa aia, marimea si forma camerei, multe detalii ...
 
Ah, ampliful a fost testat de mai multi inaintea mea inainte de a fi folosit la astfel de proiecte si nu are filtrare jos, asa cum au unele.
Cutia este acordata daca imi aduc aminte corect, pe la 13Hz deci la 10Hz nu scoatem chiar ce trebuie, dar se pare ca iese ceva. Cutie inchisa, pe BR ar fi mers mai jos cu acel difuzor doar ca nu asta ma interesa pe mine, plus ca deja e cat o masina de spalat rufe de 5Kg, daca il faceam BR cred ca era mai mare ca una cu tot cu uscator si de 9Kg :biggrin:
Lungimea de unda? Vibrau chestii pe mobila in jur dar si usa de la baie si sunt convins ca si la vecini. Sotia chiar a venit de la schimbul de scutece panica "ce se intampla" crezand ca e cutremur si o inteleg, era complet liniste, am pornit jucaria si am dat direct 10Hz fara sa anunt, fara sa zic nimic. Volumul a fost totusi pe la 3/4 sa zicem din receiver si atenuat la 3/4 din Crown deci probabil cam pe la jumatate, sa fie un 400w? Difuzorul poate 1000+ dar am preferat sa-l menajez, stiu ca undele sinusoidale nu fac bine.
Interesant este ca la frecventa aceea am sesizat si ELAC-urile (249) ca se chinuiau sa-si tina wooferele sasiu dar erau tare energice. Cred ca in trecut cand m-am jucat cu trasnai de boxe, acolo in zona aia de frecventa, difuzoarele cam somau, dar posibil in acele exemple sa fi fost si ampliful limitat. In cazul acesta, ELAC-urile sunt duse de un Hegel H80 preamplificat din receiver (stiu, stric orzul pe gaste mai ales cand am si interconecti analogici de 10m dar momentan asta este situatia, oricum, repet, copil mic, cine naiba mai asculta? Nici macar el nu asculta sa nu-si bage degetele in chestii).
 
Am verificat cu asta ca sa fiu sigur ca nu ne lovesc compresiile: https://www.szynalski.com/tone-generator/

Am aflat ca vibreaza casa la 10 Hz si ca aud pana spre 17kHz si dupa aia.. oricat as cauta sunetul cu urechea langa tweeter, nema!
Funny, cu linkul tău wooferele de la Solo 6C ale mele încep să se miște de la 2 1 Hz :smile: (la 1 Hz este aproape imperceptibil, la 2 Hz este vizibil, nu am protecțiile puse pentru că pisic).

Edit: și încep să se audă pe la 7Hz, este ca un "rumble" jos de tot.
Edit 2: se opresc pentru mine la fix 18530 Hz. Am mers cu săgeata din dreapta de pe la 18000 Hz în sus, în timp ce înclinam capul stănga-dreapta sau rotație a capului plus ridicat volum ușor (ears and brain are weird ok? :biggrin:) pentru a fi sigur că se mai aude ceva. Sunt absolut impresionat de boxele astea, mai puțin de urechile mele :biggrin:
 
Last edited:
Deci nici siteul ala nu e bun, bleah, cred ca trebuie sa facem singuri un generator de ton sa fim siguri :frown:
 
Site-ul pare ok, doar că dacă se mișcă difuzorul nu înseamnă că și auzi/simți ceva, pentru că e suprafața difuzorului prea mică și nu mișcă suficient aer (probleme de impedanță and stuff). Of course, într-o măsurare corectă intervine și nivelul de semnal pe care-l emit difuzoarele, nu doar faptul că se mișcă ceva.

La youtube probabil intervine compresia, care e făcută special să taie chestii inaudibile, prin definiție, chiar dacă e un singur semnal/frecvență.

Tipul ăsta de test (mai ales pe extreme inaudibile) poate distruge difuzoare, așa că aveți grijă (îl dai mai tare că tu nu mai auzi nimic, așa că bagi putere peste ce poate drăcia; în domeniu audibil n-ai fi făcut asta că îți dai seama că e prea tare/sună nasol).
 
Asa am zis si eu de am cautat generator, la YT poate sursa initiala e deja comprimata si recomprimata ca porcul de un n00b si apoi urcat si pe YT si gata treaba, ai dar nu stii ce ai daca ai.
 
Am zis asta pentru ca citind mai devreme, rapid, am tras concluzia ca produc sunet de la 1-2Hz si am dedus ca e ceva eroare acolo intre ce afiseaza si ce semnal trimite cu adevarat.
 
Back
Top