Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

Daca nu ai camera foarte simetrica la ecou/reverb mai mult ca sigur nu o sa sune la fel. Sau propui un test la volum mic, ascultate de foarte aproape, caz in care-i posibil sa fie diferenta de volum - am vazut diferente de volum intre canale si la amplificatoare de o mie de euro.
 
@Cosmin_C: nice try, but:

Fa si tu un fisier cu zgomot alb mono, pune boxele una langa alta, da play...

Plus ca noi testam boxe, nu amplificatoare (la care EXTREM de rar apar diferente intre canale, poate la cele cu probleme serioase care musai tre' sa plece in service).

@Neo: asta e un test FARA scule de laborator. Ai ureche, atunci foloseste-o.
 
Plus ca noi testam boxe, nu amplificatoare (la care EXTREM de rar apar diferente intre canale, poate la cele cu probleme serioase care musai tre' sa plece in service).
Serios? Am testat zeci de amplificatoare entry, vechi sau noi si foarte multe din ele (peste jumatate) aveau probleme de balance la volum foarte mic, din cauza potentiometrului; cum dai putin mai tare problema dispare, sau poate nu se mai observa. Eu am avut problema asta pe toate amplificatoarele de acasa pana la actualul exemplar, care chiar se aude la fel de tare pe ambele canale si la volum de soapta. Probabil toate trebuiau duse in service...

Eu te felicit sincer pentru alegerile facute, daca amplificatoarele tale nu aveau aceasta problema. :mda:
 
Această problemă se identifică simplu: dacă o boxă fâșâie mai tare ca alta, le inversezi conectarea pe canalele L-R și vezi dacă și diferența percepută între ele se inversează. Fără să te atingi de butonul de volum.
 
Evident, asa am aflat si eu exact de unde e problema. Dealtfel si cu placile de sunet am avut aceeasi problema mai demult, atat Creative Live/Audigy cat si M-Audio Revolution nu aveau volum perfect egal pe ambele canale, Xonar D2 a fost prima placa care nu suferea de problema asta.
 
Mai oameni buni, eu vorbesc despre TIMBRUL acelui sunet, nu despre intensitate, ce naiba (WTF)!!! Eu verific (de fapt voi verificati ca voi n-aveti cum sa masurati) daca exista diferente audibile intre raspunsurile in frecventa, nu cat de tare se aude. Daca e sa ducem lucrurile pana in panzele albe atunci pune o boxa pe iesirea left-A (de ex), cealalta pe left-B si comuta boxele din A->B->A->etc... Asta daca amplificatorul permite asa ceva.
Bineinteles ca la amplificatoarele ieftine exista diferente de volum intre canale in functie de pozitia potentiometrului, este imposibil sa ai doua sectiuni cu aceeasi variatie unghiulara a rezistentei. La alea mai pricopsite (care folosesc integrate specializate gen PGA2310 sau atenuator tip ladder comutat cu relee), treaba e rezolvata. Dar s-ar putea sa coste putin mai mult si sa nu poposeasca in casa oricui. :biggrin:
 
Eu spun doar ca perceptia noastra asupra sunetului se schimba in functie de volum, iar daca un canal se aude nitel mai tare e foarte posibil ca pe un test de genul ala sa nu-ti dai seama ca-i problema de volum si sa ramai cu impresia ca boxele suna diferit. Solutia cu ambele boxe cuplate pe acelasi canal audio este buna, pentru ca trece peste problema potentiometului.
 
Pe scurt si pentru neaudiofili: "Ia fisierul cu zgomot alb, pune boxele una langa alta, da play si plimba balansul de pe o boxa pe cealalta. Daca sesizezi diferente trimite boxele inapoi"

Pentru teoreticieni: pricep ei cum sa comute boxele folosind acelasi canal al amplificatorului audio, pentru a anula diferentele dintre canale.
 
Haide măi, până și eu am înțeles ce trebuie făcut, și nu-s audiofil iar osciloscop nu mai am de câțiva ani :biggrin:.
 
Acum ca sa fim corecti: osciloscopul foarte rar il mai folosesc, RTA (spectrum analyzer) rulz 99% din timp. Plus ca are si functia de vizualizare semnal in domeniul timp. :smile:

PS: oricum nu-l vand. :biggrin:
 
Weekend-ul viitor poate am timp sa testez, pana atunci ascult muzica si imi place cum suna. Mai conteaza altceva? :goofy:
 
Caz in care stirea ca @dreamer si-a luat boxe e demna de Click sau Libertatea, valoare pentru public = zero.
 
Well, ignorand rautatile (gratuite :tongue:) de mai sus, revin cu primele impresii dupa o cca o saptamana de utilizare a noilor Diamond 122. Rodajul nu este terminat, chiar daca le-am lasat in vreo 2 zile sa mearga in continuu, insa o sa revin cu vesti noi daca remarc ceva imbunatatiri semnificative. Si nu, nu le-am facut teste cu sunete albe (mi-e lene sa le mut si sa se desfac cablurile de unde le-am montat) si nici poze (pentru astea poate ma mobilizez diseara). :smile:

Ce imi place la 122-uri este ca nu sunt deloc pretentioase la pozitionare - bass reflex-ul in jos permite sa fie apropiate destul de mult de perete in spate sau de alte obiecte in lateral, nu am remarcat nici o schimbare de sunet mutandu-le, asa ca le-am pus in pozitia optima dpdv inghesuire. Soundstage-ul este surprinzator de larg si de placut, fiind prima mea experienta cu bookshelf-uri ma asteptam sa fie ceva mai inchis, mai neinteresant, insa dimpotriva. Bass-ul este bogat, foarte precis, mergand destul de jos in frecventa si pastrand in permanent esenta melodioasa a sunetului respectiv. Nu am remarcat nici o coloratura deranjanta a mediilor sau inaltelor, transparenta sunetului este remarcabila, atat instrumentele cat si vocile beneficiind din plin de acest lucru.

Un alt mare plus este ca boxele permit o ascultare usoara fara sa deranjeze prin agresivitate, insa reusesc in permanenta sa te tina interesat de muzica, oferind detaliu chiar si la volum mic.

Nu am testat decat cu jucariile mele, aka DAC NAD D1050 + amplif Yamaha AX-497, sursa PC (flac/mkv) sau PS3 pentru CD-uri audio. Per ansamblu ma declar foarte multumit de achizitie, tinand cont de pret si de calitatea sunetului. :goofy:
 
Last edited:
Aoleo ce tot zici acolo, iar vine AdrianB1 sa dea cu poezia de pamant. :biggrin: Trebuia sa zici se aud bine, cu bass, medii si inalte si gata, ce tot atat soundstage, melodios, coloraturi, transparenta...
 
Back
Top