Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

dreamer nu este un audiofil, de asta te pot asigura eu; daca a folosit un limbaj care te-a zgariat pe retina nu a facut-o din motive audiofile, poate cel mult din entuziasm. El nu a facut asa multe teste audio dar ii place sa asculte muzica, d-aia se si chinuie cu alde Microlab pana face loc pentru boxele Elac, pentru ca nu poate sta fara muzica. :smile: Acum ma intreb de ce fac pe avocatul lui, cred ca se poate apara si singur. Desi e posibil sa nu mai fie interesat de discutie...

Eu intotdeauna am incercat sa ma abtin de la termeni "audiofili" cand am vorbit de anumite scule audio. Posibil sa nu-mi fi iesit intotdeauna. In ultimii ani am preferat din ce in ce mai mult sa ma axez pe detalii tehnice si descrieri si sa spun doar ca obiectul respectiv e suficient de bun pentru a merita o auditie. Cred ca pe CG forums am adunat macar 1000 de posturi in care am repetat, iar si iar, mergi si asculta, nu cumpara dupa ce citesti pe net, chiar daca ce citesti pe net este scris de mine. :smile:
 
Eu intotdeauna am incercat sa ma abtin de la termeni "audiofili" cand am vorbit de anumite scule audio. Posibil sa nu-mi fi iesit intotdeauna.
Ba chiar ca ti-a iesit foarte bine in ultima vreme, tocmai de-aia uluirea si urzicarea produsa de acel post care nici nu iti apartine. Si discutiile din ultimii ani de aici chiar au fost utile si sunt in in linie cu forumul, mai putin exceptiile si reactiile la exceptii (cu intentia de a face ca exceptiile sa dispara :tongue:).
 
Uluire si urzicare... :haha:
Oricum, imi place ca unele intrebari sunt in continuare ocolite cu gratie. Adrian, mai intreb o data, cum poti descrie tu, in cuvintele tale, faptul ca un sistem audio suna "mai bine" decat altul? Totul se rezuma la "am auzit mai putine distorsiuni in gama de frecvente 1000-2000 Hz, iar in cea de bass se pot auzi frecvente mai joase pe sistemul 1" sau exista si o componenta sufleteasca, emotionala, o traire?
Oricum, la urmatorul test o sa incerc sa scriu in nouvorba, sa ma limitez la a spune ca DAC-ul Chord suna plus bine fata de cel NAD sau altele, sa starpesc din fasa orice urma de sentiment in descrierea muzicii. Si apoi o sa ma duc sa beau o posirca ieftina la birtul din colt si sa mananc parizer, in loc sa beau o Feteasca Neagra de la Crama Basilescu si sa mananc un muschi de vita la gratar, acelasi lucru, mancare si beutura in final.
Nu imi este genul sa ma atac sau sa atac la persoana, insa de ex mai citesc topicul cu bicicletele. Personal nu sunt pasionat, nici macar nu stiu sa merg prea bine, insa ma sochez cand vad niste scoruri invartite pe acolo pentru o bicicleta (sau componente), insa e vorba de placerea fiecaruia, cel care cumpara evalueaza strict din punctul lui de vedere utilitatea acelei cheltuieli. La fel si la scule audio. Deci ar fi de recomandat sa ne vedem fiecare de pasiunile lui si sa nu (mai) trollam in mod inutil unde nu ne pricepem.
Over and out, ca in ritmul asta ajungem la discutii gen de ce sa iti iei Audi cand si Logan merge foarte bine. Succesuri! :angel:
 
Poate e legendă urbană, poate e pe bune. Se zice că, la capătul liniei de asamblare la Porsche, e un nene cu un baros. Până la el s-au făcut toate testele posibile de performanță și funcționare impecabilă, măsurate științific. Dar nenea ăsta are un rol aparte - el controlează sunetul scos de țeava de eșapament, care dă senzația aia unică de „sunt într-un Porsche”. Și, chiar dacă toată mecanica iese pe aceeași linie de asamblare, în aceiași parametri, cu aceleași rezultate pe un spectrometru audio măsurate la „before” și „after”, se pare că nenea ăsta cu barosul este în continuare ținut într-un job ca să ia barosul și să tragă câte una la toba de eșapament, unde și cât știe el de tare, pentru ca sunetul să fie cel corect.
Nu-i deloc o legenda, e un fapt cat se poate de adevarat. Domnul in cauza se numeste Ilie Barosanu, a fugit din tara in 1972 trecand granita in Iugoslavia, iar in 1973 il gasim angajat la linia de asamblare Porsche, manuind barosul. Deprinderile care il recomandau pentru acest job au fost castigate in timp de 12 ani la Regionala CFR Arad, unde ciocanea rotile vagoanelor pentru a depista fisurile prin analiza rezonantei. Dupa ce s-a pensionat Ilie Barosanu, firma Porsche a intrat pe o curba descendenta, producand modele de SUV pentru mersul la supermarket.
 
...Deprinderile care il recomandau pentru acest job au fost castigate in timp de 12 ani la Regionala CFR Arad, unde ciocanea rotile vagoanelor pentru a depista fisurile prin analiza rezonantei...
Indiferent cât de nemaipomenit e oraşul de pe Mureş, regionala e la Timişoara. :smile:
 
Oricum, imi place ca unele intrebari sunt in continuare ocolite cu gratie.
Am avut impresia ca am raspuns destul de clar, dar mai incerc o data.
Din punctul meu de vedere (deci nu pot sa generalizez) exista descrieri ceva mia obiective a calitatii sunetului pe care oamenii pot sa le inteleaga si probabil sa le observe si ei si exista cele subiective gen emotii, trairi, sentimente care probabil sunt unice. Pentru cineva o goarna poate insemna o chemare la lupta si sa il inflacareze, altcuiva sunetul goarnei face sa ii dea lacrimile pentru ca in unele sate din Romania goarna se suna la inmormantari. Cum vrei sa ajute in descriere faptul ca pe tine boxele X sau DAC-ul Y ti-au produs o emotie pe care altcineva s-ar putea sa nu o inteleaga sau sa nu o manifeste? La ce e utila atunci o asemenea descriere? "DAC-ul ala m-a umplut de lacrimi" e o masura a calitatii sunetului, a pretului ("am plans dupa banii dati" :biggrin:) sau a melancoliei in care te aflai pentru ca te parasise amanta?

Discutiile despre biciclete au o doza de subiectivism, dar macar preturile componentelor au un corespondent in realitate. O bicicleta ieftina gen Btwin Vitamin de 300 de lei e din otel ieftin si greu, fara suspensii si fara viteze. O bicicleta de concurs e usoara pentru ca are un cadru de aluminiu scump sau carbon foarte usor si foarte scump, are suspensii, are un numar de foi si pinioane care iarasi exista in varianta otel ieftin si greu sau aluminiu sau titan scumpe si usoare, etc. Acolo cand compari 2 piese cu rol similar (gen suspensii sau cadre sau schimbatoare) ai niste parametri mai mult sau mai putin obiectivi gen greutate, rezistenta, cursa suspensiei, reglaje accesibile utilizatorului, flexibilitate (la cadru), rigiditate (la roti); aproape toate pot fi masurate (inclusiv rigiditatea) cu aparate de masura sau doar comparate direct X versus Y fara aparate de masura. Dar 1. nu am auzit de balade lirice dedicate schimbatoarelor electronice si 2. costul tehnologiei se reflecta foarte bine in pret, competitia acerba nu lasa loc la preturi de 5-10 ori costul de productie si 3. daca te pricepi atunci cand iei o componenta de x00 euro stii de obicei de ce ai luat-o, la cel foloseste, de ce costa atat si cu ce e mai buna decat varianta care costa x00/2.
 
Nu știu cum să mă exprim, dar mie cel mai mult îmi place un sunet neutru, ce-i în altă direcție detectez imediat. Dacă vreau variațiuni "calde" și eventual "umede", folosesc ecuălaizăru.

Nu, nu barosul.
 
Ai fi surprins cat de mult poate varia si "sunetul neutru" in functie de cine asculta. :biggrin: Eu cred ca nici macar limbajul de lemn, simplificat, tehnic daca doriti, nu este suficient in audio. Asta o spun din experienta, pentru ca de multe ori am fost cu cateva persoane, am ascultat un sistem si apoi am exprimat opinii pe tema lui: unul zicea ca suna neutru, pe altul il zgaria inaltele, celalalt zicea ca are bass prea mult/lent si ultimul ca are bass prea putin...
 
Last edited:
Well now that you mention it... :biggrin: Ai perfectă dreptate. Deși diferențe mari depind și de ce ai acasă, odată ce te obișnuiești cu un anumit sunet devine foarte greu să tolerezi altceva până în momentul în care dai de ceva care sună "mai bine". Acum "mai bine"... :biggrin:
 
Ai fi surprins cat de mult poate varia si "sunetul neutru" in functie de cine asculta. :biggrin: Eu cred ca nici macar limbajul de lemn, simplificat, tehnic daca doriti, nu este suficient in audio.
Da, orice parere are un grad de subiectivism care poate fi atenuat sau exacerbat. Limbajul de lemn nu e tehnic si simplificat, ci acel discurs cu multe cuvinte care nu exprima nici o idee; limbajul tehnic nu cred ca e compatibil cu limbajul de lemn.
 
Mi se pare interesant ce scrie pe wikipedia despre limbaj de lemn, in special citatul din Plesu. :smile:

Deci din ce vad acolo limbajul de lemn este aproape sinonim cu limbajul tehnic, steril, neinteles de cei din afara mediului respectiv. Asta trecand peste partea cu comunistii, care nu mai e de actualitate. Sau mai este, uneori. :smile:

Toți specialiștii – medicii, juriștii, militarii, preoții, filosofii etc. – au limba lor de lemn. Diferența constă în faptul că respectivele jargoane specializate înseamnă ceva, cel puțin pentru cei inițiați, și deci nu sunt dezinformatoare nici pentru cei ce le înțeleg, nici pentru cei ce nu le înțeleg.

Eu la liceu am avut un profesor de limba romana moldovean, vorbea cu accentul specific dar spunea lucruri interesante. De la el siu ca limba de lemn este un limbaj sec, searbad, fara savoare si fara figuri de stil, fara poezie. Parca il si aud vorbind acum, ca mi-am adus aminte de asta. :smile:
 
Deci, ce jucarii audiofile noi v-ati mai luat si le-ati conectat la PC? Cum va place, suna bine, suna prost, teste, pareri, experiente personale... :smile:
 
Io aș fi curios de niște jucării gen receiver cu port de rețea și DAC încorporat, pe care să fac streaming de pe calculator :smile:
 
Pai daca are port de retea la ce-mi mai trebuie calculator? Il legi la router sau direct la un NAS plin cu muzica si-i dai play direct din jucarie...

Sigur ca exista si obiecte d-astea, acum depinde in ce bani si pentru ce boxe. :smile:

Exemplu: Yamaha R-N500
 
Păi mno, să nu fiu chiar off-topic cu hi-fi pe computer :tongue: Nu prea mă coafează ideea unui alt media player, de data asta încorporat în receiver, fiindcă va avea aceleași limitări și funcționalități rigide ca și media player-ul actual. Why bother?

Recent am văzut o jucărică tare simpatică, un PC Lenovo de două ori mai mare decât media playerul meu Western Digital, cât două carcase DVD, da' care are totuși un Intel i3 (mobile) și 4 GB de memorie pe care merge impecabil Windows 8.1. Silențios, puternic, flexibil, compact... dacă ar fi prețul (1500-ish lei + licența Windows) mai accesibil, ar putea fi un media box absolut fantastic, conectat între NAS, TV și receiver/amplificator. În cazul ăsta ai cel mult opțiune de S/PDIF optic sau placă de sunet pe USB(3), dar e clar că „hi-fi pe computer” o ia (cel puțin în cazul ăsta) în direcția separării computerului de DAC-ul hi-fi. :smile:
 
Orice receiver din ultimii 5..8 ani are DAC-uri incorporate, dar unele din cele cu port de retea au diverse limitari gen utilizarea retelei doar pentru internet radio si/sau DLNA. De pilda al meu Onkyo are cateva aplicatii de Internet si DLNA ca singure optiuni de retea, partea ciudata e ca prin DLNA imi gaseste computerul cu Windows 7 ca server si imi face play la orice melodie care e in music library in Windows Media Player. Invers nu merge, daca din WMP dau Play to--> TX-NR609 (asa il vede) spune "Cannot play".

Deci pentru a putea reda melodii de la NAS pe receiver am 2 (3) optiuni:
- pun un server de DLNA pe NAS
- adaug toata muzica de pe NAS in lista din WMP pe de PC si apoi fac play din receiver - dezavantaj ca trebuie sa tin si PC-ul pornit pentru asta, dar e oricum pornit 99% din timp cand sunt acasa
- (nu tocmai optiune comoda) copiez de pe NAS pe un stick USB ce vreau sa ascult

De fapt ce ii trebuie lui pufi e un cablu mai lung de la PC la receiver. :goofy:

Eu am PC-ul legat la un receiver care e pe acelasi birou, dar pana in sufragerie la celalalt receiver sunt vreo 15-20m. Mai simplu pe retea, ca tot e un switch in sufragerie la care sunt conectate televizorul, media player-ul (WDTVLive) si alte cateva balarii (7 porturi din 8 ocupate).
 
Back
Top