Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,054
Preamplificare, ma scuzati. Da, stiu, este prezentata dar mi se pare o parte neesentiala in tot circul de acolo. Sau poate nu stiu eu sa apreciez un preamp, doar ca ma asteptam sa fie ceva mai complex acolo, nu o placuta parca sa iasa la numar. Ori poate ca multe preampuri pentru stereo sunt mari doar ca sa faca "separare galvanica" in interior.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,348
Păi nu prea ai multe de spus. Device-ul e în primul rând un audio/video receiver care face și preamplificare; nu este un preamp și atât. Pentru că acum majoritatea intrărilor sunt digitale, partea de separare pe inputs e mult mai puțin importantă decât în trecut, așa că rămâne doar crosstalk-ul de rezolvat. Iar multe din device-urile audio sunt mari pentru că au un format specific, nu pentru că aveau așa multe de băgat în interior.

Placa de preamplificare e mare pentru că are 13 canale, dar sunt toate la fel. Față de un amplificator, ce se răcește pe placa aia e partea de alimentare și nu cea de amplificare, și are alimentare serioasă pentru că preamp-urile se cam fac în clasă A, că nu trebuie să dea putere mare dar e bine să sune bine. Au folosit vreo 24 de tranzistori per canal, dar mai mult de-atât nu prea poți spune decât dacă faci reverse engineering la placă și afli exact ce tranzistori s-au folosit - ceea ce e complicat, pentru că nu se mai poartă publicarea schemelor. Așa că tot ce poți spune e "uite, asta e placa, arată frumos". Din preamp ies și ieșirile balansate și cele nebalansate, și are 3 relee pentru mute-uri de diverse feluri (probabil pentru tăiat grupe de ieșiri). Toate mufele interne au separare între pini, ca să mai taie crosstalk-ul. Per total arată ok.

Spre comparație, poți face un preamp din 2 tranzistori (iar dacă vrei mai hifi și/sau un amplificator operațional). Faptul că au folosit o poală de tranzistori înseamnă că cineva a stat totuși să se gândească mai mult la ce-i acolo (bine, nu înțeleg unde-s restul de componente, pentru că în majoritatea schemelor de preamp tranzistorii-s mult mai puțini decât componentele auxiliare; poate-s pe cealaltă parte a plăcii, dar nu pare, că nu prea se văd treceri, mă aștept ca cealaltă parte a plăcii să fie majoritar masă, pentru izolare).
 
Top Bottom