Se poate Hi-Fi pe computer? (experienţe personale)

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,057
Preamplificare, ma scuzati. Da, stiu, este prezentata dar mi se pare o parte neesentiala in tot circul de acolo. Sau poate nu stiu eu sa apreciez un preamp, doar ca ma asteptam sa fie ceva mai complex acolo, nu o placuta parca sa iasa la numar. Ori poate ca multe preampuri pentru stereo sunt mari doar ca sa faca "separare galvanica" in interior.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,357
Păi nu prea ai multe de spus. Device-ul e în primul rând un audio/video receiver care face și preamplificare; nu este un preamp și atât. Pentru că acum majoritatea intrărilor sunt digitale, partea de separare pe inputs e mult mai puțin importantă decât în trecut, așa că rămâne doar crosstalk-ul de rezolvat. Iar multe din device-urile audio sunt mari pentru că au un format specific, nu pentru că aveau așa multe de băgat în interior.

Placa de preamplificare e mare pentru că are 13 canale, dar sunt toate la fel. Față de un amplificator, ce se răcește pe placa aia e partea de alimentare și nu cea de amplificare, și are alimentare serioasă pentru că preamp-urile se cam fac în clasă A, că nu trebuie să dea putere mare dar e bine să sune bine. Au folosit vreo 24 de tranzistori per canal, dar mai mult de-atât nu prea poți spune decât dacă faci reverse engineering la placă și afli exact ce tranzistori s-au folosit - ceea ce e complicat, pentru că nu se mai poartă publicarea schemelor. Așa că tot ce poți spune e "uite, asta e placa, arată frumos". Din preamp ies și ieșirile balansate și cele nebalansate, și are 3 relee pentru mute-uri de diverse feluri (probabil pentru tăiat grupe de ieșiri). Toate mufele interne au separare între pini, ca să mai taie crosstalk-ul. Per total arată ok.

Spre comparație, poți face un preamp din 2 tranzistori (iar dacă vrei mai hifi și/sau un amplificator operațional). Faptul că au folosit o poală de tranzistori înseamnă că cineva a stat totuși să se gândească mai mult la ce-i acolo (bine, nu înțeleg unde-s restul de componente, pentru că în majoritatea schemelor de preamp tranzistorii-s mult mai puțini decât componentele auxiliare; poate-s pe cealaltă parte a plăcii, dar nu pare, că nu prea se văd treceri, mă aștept ca cealaltă parte a plăcii să fie majoritar masă, pentru izolare).
 

bonzo_catalin

Membru
Joined
Oct 10, 2006
Messages
32
Dupa multe < cutii > , unele comerciale , altele DIY avute plus multe altele ascultate pe la diversi amici , am trecut la open-baffle sau baffless , cum doriti . Nu arata cine stie ce , e facut in perioada lock-down-ului , fara prea multe scule si nici eu nu-s vreun talent innascut la bricolat :smile: .

Supravox 215RTF 64 bi-cone si 2 Beyma SM 115/N per side . FR - urile sunt conduse de un Koda KD-269 iar woofer-ele de un Behringer NX3000D care tine se ocupa si de XO . PC based , DAC-ul e un modest IfI Nano , mic da' rau . Sunetul ? Well ...:biggrin: .

Inspirat de sistemul lui Vic , care mi-a dat cateva sfaturi .


Downside-ul e ca iti trebuie o camera aerisita , nu mare caci nu presurizeaza cum face o cutie , dar ocupa ceva loc .
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,057
Eu vad si niste Dayton Audio acolo.
Cat a costat toata treaba?

Sunetul zici ca e well, dar niste metafore asa mai consistente? Caci din youbube nu intelegi cum ar suna cu adevarat si nici melodia nu o cunosc macar.
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,357
Problema e că stilul ăsta de boxe e foarte ineficient (toate difuzoarele sunt scurtcircuitate pneumatic, aerul doar trece de pe fața difuzorului pe spatele lui), așa că trebuie difuzoare cu eficiență foarte mare și foarte mari în sine ca să se audă ok, mai ales pentru joase (tipul din film are wooferele alea absolut imense, dar sunt cuplate în antifază, nu mișcă mai nimic; de-aia trebuie și multe feluri de midtones și filtrare bine gândită între ele).
 

hulubei

questionable intruder
Joined
Aug 1, 2004
Messages
3,057
De acord. Mai ales ca acele Dayton sunt renumite ca sunt facute pentru incinte inchise. Am probat si eu unul singur in aer pana sa il infig in cutie si aveam senzatia ca suna mai incet ca telefonul :smile:
 

bonzo_catalin

Membru
Joined
Oct 10, 2006
Messages
32
Da , intr-adevar , nu e cel mai eficient mod de a scoate bass ! Dar omul e fost dealer Bastanis in UK , asa ca , daca el zice ca are un bass fenomenal , ar fi bine sa il credeti ! Sau macar pe mine ! :biggrin: Nu stiu termeni d-aia pomposi , scurt , articulat , carnos , bla-bla-bla ca sa descriu un sunet de bass , dar pot sa va spun ca e ce trebuie ! Fara sa excite deloc camera si se poate pune si-n incaperi de 10m2 ! Pune niste cutii acolo si vezi ce se intampla . Totul depinde de implementare . Acum realizez diferentele dintre fostele boxe BR DIY cu Audax TW 034 XO , medii Accuton C173 si un woofer Scanspeak de 10'' din seria Discovery . Nu simt lipsa TW-urului ( hmmm , varsta ? ) , peste 12khz nu cred ca aud ceva si nici muzica nu prea e acolo , mediile ( transparente ca la Accuton , desi e midbass mai degraba ) au detalii care dezvaluie multa informatie care inainte nu era prezenta . Iar bassul din BR imi huruia efectiv , auzeam vibratiile din dormitor , vreo 12 m distanta . Acum suna ca ciocanelul ala de pe usi , stiti belciugul ala cu care bati la usa , pe vremuri era la moda . Ar fi sunat bine intr-o camera ( mai ) mare ? Foarte posibil . Dar s-ar fi apropiat de baffless-ul asta ? Nu , niciodata , nu cred . Si la costuri mult mai mari . 10000 ron vs 7000 ron . Supravox-urile le-am ascultat FR si free-air mult timp , cand le-a auzit fofinskaia a zis doar : uau . :smile: Eu nu incerc sa conving pe nimeni de nimic . Dar o auditie o poate face :wink: .

Aventura lui Vic aici
 

Attachments

  • boxe.jpeg
    boxe.jpeg
    114.1 KB · Views: 18

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,357
Probabil e singurul mod în care poți porni 4 woofere de 1kW fiecare în casă. Nu-ți trebuie instalație de lumini, se sting becurile de la consum.
 
Top Bottom