SDR-Software Defined Receiver

Mda, cam ăsta e range-ul pe ~24 de ore. Chestia e că am ajuns exact la problema ta mai veche - văd avioane care decolează de pe aerodromul de la Strejnic (50km, joasă altitudine), dar nu mai văd avioane care decolează de pe Otopeni (câțiva km). Probabil amplificarea e prea mare și face clipping.

1616228899396.png
 
Interesant graphs1090; momentan nu îl pot folosi, pentru că nu-s pe raspberry/debian așa că e prea mult de muncă. Dar vreau să împachetez totul cu un raspberry în curând, doar trebuie să văd cu ce alimentez totul.

Am doar o chestie de monitorizare trasă de prin interfețe, numărul de avioane - când a crescut brusc vineri e când am pus amplificatorul.
1616262649378.png
 
  • Like
Reactions: Neo
Atunci cand ai amplificator creste numarul de avioane pentru ca le receptionezi de la distanta mai mare, si atunci cand intra in clipping pentru ca sunt aproape de tine nu mai conteaza, avionul a fost deja "numarat" cand era departe.
Si la mine trec avioane si elicoptere pe aproape, clipping, dar nu am ce sa-i fac cand elicopterul e la 100m de mine de exemplu. Si tot ala e momentul in care zgomotul creste pana la cer si receptia de la distanta are de suferit, dar ... aia e. Sunt si alte receivere care nu intra in clipping si asa site-ul beneficiaza.
 
Am setat gain-ul pe dump1090 la 20 și acum intră în clipping doar la distanțe mici, pot să văd avioane pe taxiways în Otopeni iar range-ul e cam același. Histograma arată mai bine acum, mult mai multe pe zona <50 miles. Poate ar mai merge chiar un pic mai jos.

Screenshot_2021-03-22 Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map Flightradar24.pngScreenshot_2021-03-22 Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map Flightradar24(2).png
 
Interensant, inseamna ca ai dynamic range mare. Ce folosesti la receptie?
Imi spun unii radiomatori ca Airspy Mini e mult mai performant, dar si mult mai scump decat RTL-SDR.
 
Nooelec nesdr smart v4, cu antena mică din pachet. Din câte știu Airspy are ADC pe 12 biți, mă aștept să fie mai bun, dar e și de câteva ori mai scump (decât ăsta, care nu e dintre cele dirt cheap).
 
Last edited:
Si Airspy mini tot pe RTL e bazat, dar doar partea de tuner, restul e radical diferit.
Al tau nu pare sa fie atat de radical diferit de RTL-SDR. Poate ai o locatie buna cu zgomot mic in banda si ajuta.
La mine este un emitator radio la vreo 7km care emite pe patru frecvente cu cate 60kW. Trebuie ferita pe exteriorul coax-ului, filtru stop banda pentru FM, etc, si inca nu am luat in calcul DAB si posturile TV care sunt emise din acelasi loc.
 
Mutat totul pe un Raspberry Pi 3A cu raspbian + fr24 + planefinder + flightaware. Antenă mică pe casă și amplificator chinezesc. Legate printr-un hardline găsit printr-o stație veche, că n-aveam cablu așa scurt.

adsb_apr_2021.jpg

Chestia asta mi-a permis să ajung în top 10 pe RO în fr24 (înainte de adăugarea amplificatorului eram pe la 40)
Screenshot_2021-05-09 Live Flight Tracker - Real-Time Flight Tracker Map Flightradar24.png

Iar acoperirea e destul de bună (spre vest am niște clădiri mai înalte, nu prea am ce le face).
Screenshot_2021-05-09 2D Map — Plane Finder Client.png

Am pus și graphs1090, dar apare o ciudățenie la miezul nopții când îl folosesc, se deconectează de la fr24 pentru perioade scurte, posibil să-și facă niște reorganizări de date care să pape prea multe resurse (raspi 3A nu e _chiar_ suportat, ex: piaware nu se instalează direct, că are mai puțină memorie decât se așteaptă).
 
Inca un upgrade al dump-1090 de la flightaware. A scazut distanta de receptie fara sa modific nimic hardware.
Distanta raportata de diferite site-uri ramane random si imposibil de aflat valoarea reala.
 
Eu n-am făcut update, că văzusem ceva ce nu mi-a plăcut în changelogs, parcă legat de integrările cu alte softuri. Dar da, fiecare calculează într-un mod foarte dubios distanțele.

Mie mi s-a ars unul din circuitele din amplificator acum ceva timp, a trebuit luat altul. Poate l-a trăznit, dar era senin când s-a bușit.
 
Back
Top