SDR-Software Defined Receiver

Cam asa trebuie sa fie, ceea ce nu ma indoiam fiind masurat.
Da, acest dipol e mai greu de facut stabil mecanic intr-adevar.
Eu am schimbat azi noapte RTL-SDR cu FA Pro Plus. N-a fost bine, acum s-a intamplat ceva si e cam "chior". Am cautat toata dimineata cum repar si pana acum concluzia ar fi ca are gain prea mare si intra in clipping, dar mai vedem.
 
Am gasit cum se seteaza gain intr-adevar. Se poate si cu o comanda si chiar editat un fisier de configurare. FA cand porneste rescrie unele setari.
Acum partea proasta e ca nu prea sunt avioane ca sa pot sa imi dau seama cum fac setarile.
 
Eu am multe elicoptere in zona, marea majoritate medicale. Buba e ca zboara foarte jos, sute de metri, si e greu sa intelegi ceva pe baza acestor date.
Cand se apropie de mine le receptionez, dar pe la 20-30nm.
 
Și eu am multe elicoptere, buba e că-s militare și d-aia nu mai pot de ADS-B; iar testul e dacă trece sau nu distanța maximă de Odesa sau nu, doar că-s foarte rare avioanele în zona aia :smile:.
 
In final am reusit sa fac sa mearga interfata FlightAware impreuna cu Pihole. Acum pot sa vad RSSI si cand prind cate un avion mai tunez gain sa vedem ce iese. Asa cat am prins un avion am prins 51.8nm, dar apoi l-am pierdut.
puterfixer atentie la instalarea dump1090fa peste Pihole.
 
E cumva un piiiic mai bine cu dipolul prost poziționat (ajunge până la Botoșani, cea mică ajunge până la Iași). Partea de sud era de așteptat să nu meargă, e în umbră de la acoperiș.

Screenshot_2020-04-28 2D Map — Plane Finder Client.png

Dar dacă tot am început, cantenna pare promițătoare (și cred că pot să printez un holder mai bun decât pentru dipol). Am fost și mi-am cumpărat o doză de Cola (lumea zice că Pepsi e the shit, probabil pentru că e un pic mai lat, da' la Carrefour nu mai e urmă de pepsi).
 
Dipolul are castig unitar sau chiar subunitar impreuna cu cablul, asa ca pot concluziona ca antena pe care o foloseai nu era acordata.
Incearca si cantenna, eu nu imi permit din cauza de WAF. Dar am facut rost de un cablu pentru frecvente uriase, 3-18Ghz, coaxial, sa vedem ce antena iese din el. Ma refer la colineara. Timp sa am ca e munca de chinez la cat de subtire este. Dar de data asta se poate cositori, ceea ce e mare diferenta.
 
Jaffar fiecare cu piticii lui. Oricum fata de altele astea au costat putin, nevasta se consoleaza cu idea asta, etc.
Nu e singura treaba pe care o am, alerg pe aici enorm, mai mult de 3500 de calorii consum pe zi :smile: Hidroponice, gradinarit, incarcat acumulatori de tot felul, deh, chestii care exaspereaza nevasta, etc.
 
Mie mi-e cam indiferent ce date colectează sistemul, că-s semnale de la avioane sau măsurători meteo. Important e contul ăla premium primit pe moca. La FlightRadar24 pe gratis te dă afară de pe site după o vreme, ai ceva limitări la datele văzute etc. Uneori mai monitorizez și eu pe unde-s rubedeniile. :smile: Pentru meteo ar fi chiar util pentru widgets de prognoză pe Kodi folosind WUnderground și un cont cu privilegii mai mari datorită furnizării de măsurători; weather providers s-au nașparlit și nu prea mai dau acces pe ochi frumoși.
 
Ok, am făcut cantenna. De măsurat măsoară mai bine decât dipolul, și am reușit și s-o prind mai bine, folosind suportul magnetic pe care l-am făcut pentru o altă antenă (făcut cu fix înclinația acoperișului, să stea vertical). Acum să vedem și rezultatele, probabil mâine, că acum sunt vreo 3 avioane pe toată România.

.2020-04-28 22.05.31_small.jpg 2020-04-28 22.03.46_small.jpg 2020-04-28 22.04.18_small.jpg
 
Nu vad legatura intre ADS-B/FlightRadar si meteo/WU.
Le trimiți date = primești cont premium moca. Indiferent ce date - avioane, meteo, poluare a aerului, dacă cineva e interesat să primească date de la voluntari o să îi recompenseze cumva.
 
Back
Top