SDR-Software Defined Receiver

Tool-urile de windows sunt mai slabe pe partea asta, pentru că lumea le-a făcut ca să fie tot timpul pornite undeva în spate, nu-s scule desktop. Ca să vezi dacă merge rapid poți folosi rtl1090, dar dezvoltarea a fost abandonată prin 2013.
 
  • Like
Reactions: Neo
Neo exista un software numit SDRsharp. Cu el vezi histograma, dar fiind comunicatie digitala nu intelegi nimic. Dar vezi daca e semnal acolo.
Apoi pe Rpi ai clienti de la cam toate site-urile de tracking: Flightradar24 (suedez) FlightAware (parca UK), Planefinder, etc. Atat FR24 cat si FA au imagini pe care le pui pe SD si gata, fara bataie de cap.
Dar sa stii ca nu e greu deloc sa faci o antena simpla numita dipol. Iti trebuie doar o bucata de cablu coaxial (75ohm e bun) si o mufa F plus adaptorul la ce fel de mufa are SDR-ul tau.
Atasez antena facuta. Fiecare brat trebuie sa aiba cat mai aproape de 6.8cm masurat de la centru. Cele doua brate sunt conductorul solid interior din coax, unul care merge din mufa pana la capat, indoit la 90 de grade in locul de unde se termina ecranul (nu e critica distanta de la mufa pana la punctul unde se taie ecranul, dar ideal e sa fie nu mai mare de cativa metri). Al doilea brat este facut tot din conductorul intern izolat (am scos camasa si am pastrat doar interiorul) pe care il dezizolezi pe cativa centimetri si il infigi fortat intre izolatia exterioara si ecranul cablului care vine din mufa. Ideal e sa infigi cativa centimetri sa aiba contact bun, eu i-am pus si un varnis ca sa il strange bine dar nu e necesar daca nu il misti des.
Si gata antena! Nu e complicat.
P.S. Cele doua brate trebuie sa stea vertical, e important.
 

Attachments

  • dipol1090web.jpg
    dipol1090web.jpg
    54.4 KB · Views: 18
Care receiver e mai bun, acel tuner dvb-t universal jetvision cu "RTL2832/R820T", sau mai bine FlightAware Pro cu R820T2 și amplificator încorporat? Prețul e tot cam pe acolo.

Ar fi bun și un filtru? Unul fix pe 1090 sau mai bine unul pe 978-1090 (doi firfirici mai ieftin)?

Există undeva o hartă a furnizorilor de date? Să nu mă trezesc că pun aparatu' la treabă și de fapt vecinul la 2 case mai încolo are și el și practic unul din noi e redundant.
 
puterfixer daca vrei ADSB atunci cel de la FlightAware e superior. Nu de la cer la pamant, dar se vede.
FlightAware are un PRO USB Stick PLUS cu filtru inclus, care te scuteste de niste fire in plus. E albastru la culoare fata de varianta normala care e portocaliu. Uite e un magazin chiar la tine
Cu cel de mai sus ai amplificator si filtru incorporat.
In Europa folosim doar ADSB pe 1090, nu si frecventele americane, nu are rost sa iti bati capul.
Da, exista harta cu furnizorii dar din pacate e accesibila doar cand ai cont premium. E cam ciudat sa platesti doar ca sa obtii asta, dar odata ce incepi sa trimiti date primesti contul acela ca si cum ai plati. Incerc sa ma uit eu sa vad cam cum pot afla unde, dar cam ascund locatia exacta din motive lesne de inteles.
Dar gresesti ceva de principiu: chiar doua case lipite intre ele nu au aceeasi vizibilitate. Asa ca contributia ta va fi diferita de a vecinilor cu siguranta, dar foarte greu de spus cat de mult va face diferenta. Obstacolele pe care le ai in cale fac diferenta.
Folclorul zice ca daca poti vedea orizontul de unde pui antena atunci poti ajunge la 400km distanta. Dar cam rar se va intampla asta fara ca antena sa fie pe ceva inalt, ceea ce vine la pachet cu alte probleme: fulgere, descarcari electrostatice, etc.
Daca vrei sa confectionezi tu antena, incearca sa te rezumi la joaca in casa. Nici chiar cele pe care le cumperi nu sunt chiar paratraznet, de aceea eu personal recomand doar inauntru ca nu merita riscurile.
 
Perfect, mersi. Ăla albastru e mai greu de găsit în stoc prin Germania sau UK fix fiindcă nu e mare diferență de preț, dar ăla o să-l iau probabil. Mă gândesc să pun un Raspi 3b într-o cutie waterproof, prinsă cu magneți de o traversă metalică de la acoperișul de sticlă al ieșirii de la parcarea subterană, care e fix lângă grădina mea. Ar fi destul de bine ascuns și umbrit de gardul viu, accesibil doar dinspre grădina mea, cu o antenă externă nebătătoare la ochi, și până acolo pot trage prin tufe un fir de alimentare electrică de la priza de pe terasă. Problema e că vizibilitatea la cer e destul de limitată printre clădiri, deci e departe de perfecțiune, da' mno.

Plănuiesc să rulez propriul Raspbian + softul de la FR24 + ăla de la FlightAware dacă pot merge împreună și am vreun beneficiu din asta.
 
Diferenta intre a avea filtru si a nu avea filtru o vezi atunci cand ai aproape un emitator puternic precum radio, televiziune, etc. Alea nationale, nu radiourile FM private. Spre exemplu Radio Romania Actualitati in unde lungi si medii se aude de aici la fel de bine ca acasa, iti dai seama ce putere de emisie au, si oricat de acordata e antena ta tot va prinde chiar si o miime din puterea aia daca esti aproape.
O antena cum e dipolul de mai sus are 14cm inaltime, greu de observat mai ales daca culoarea se potriveste oarecum cu imprejurimile. Sigur ca exista antene pe care le poti cumpara cu performante mult superioare, dar aceste performante inseamna de fapt castig (amplificare) doar pe orizontala. Ideal ar fi ca antena sa nu aiba paralel cu ea ceva metalic pe cat posibil. Si tot ideal cat de sus posibil in asa fel incat sa "vada" cat mai mult din orizont, caz in care o antena cu castig mare are sens. Daca nu vezi orizontul, atunci o antena cu castig mare face chiar mai rau, intrucat ea are castigul cel mai mare exact acolo unde e blocata de cladiri/dealuri/obstacole.
La mine nu se intampla niciuna din aceste conditii si totusi receptionez avioane de la 60 mile nautice, peste 100km departare.
Pentru Rpi exista si kit pentru PoE daca se poate.
Da, la mine pe acelasi Raspbian merg impreuna FlightRadar254Plane finder simultan. Asta deoarece decoderul care se numeste dump1090 (are cateva variante) deschide un port TCP pe care toti acesti clienti il interogheaza. Si poti pune cati vrei atat timp cat dump1090 isi face treaba.
Un an in urma FR24 avea activ si un client pentru Windows, dar l-au retras. Probabil si ceilalti.
Din ce remarc eu: FR24 are multe informatii despre identificarea avionului: atat numarul de inmatriculare, cat si ruta, modelul, etc. Interfata nu este cea mai buna.
Planefinder are cea mai buna interfata ca sa iti dai seama de performanta antenei. Dar nu are atat de multe date ca FR24 despre avioane, posibil si din cauza ca aici nu prea au receptoare. FR24 fiind local probabil are multi.
FlightAware e undeva intre FR24 si Planefinder. Dar au un forum de discutii foarte activ cu multe informatii utile.
 
Last edited:
Mersi :smile: Antena trebuie să aibă un pigtail de vreo juma' de metru, fiindcă ideal e să o montez PE acoperișul ăla de sticlă și să nu aibă nici un obstacol (mai ales metalic) împrejur, iar firul să treacă peste margine până la grinda de dedesubt unde prind cutia. Din păcate nu am cum trage cablu de rețea afară pentru PoE, o să mă bazez doar pe alimentare electrică și conexiunea WiFi spre routerul din sufragerie la 15 metri.

Varianta a doua de montaj ar fi la apartamentul părinților, care au vedere din balcon neobturată de la nord la sud spre vest, și ar fi ceva mai aproape și cu vedere spre aeroportul din Düsseldorf (deși nu complet spre approach path). Însă acolo încă nu am reușit să fac să meargă accesul VPN site-to-site, deci până rezolv problema aia nu mă bag să mai adaug echipamente de administrat de la distanță.
 
Nu e problema de cativa metri de cablu, nu va face o diferenta uriasa. Exista un anume fel de antene care se numesc ground plane care chiar beneficiaza de un acoperis metalic. Sigur, daca vrei sa castigi si ultima farama de performanta schimbam discutia.
Ar fi ideal sa te gandesti si ce antena vrei, ca sa fie adaptata cat mai bine la mediul inconjurator. Si pana la urma prima incercare conteaza, iti da curaj, o dezamagire prima data de obicei duce la abandon.
Dar una peste alta eu nu ma duc spre extreme, pana la urma contribui cu banii si timpul meu liber.
O sa fii surprins ce puternic e semnalul emis de avioane de la altitudine mare. De fapt poti sa vezi la miahi ce distante are cu o antena pe cladire.
Totusi, tine cont ca antena ta sa nu fie cel mai expus metal ca fulgerica isi va face treaba surprinzator de eficient si nu e de joaca cu asta. Se lasa cu incendii sau alte neplaceri.

Cat despre micul dipol din poza de mai sus, am fost surprins sa vad azi dimineata distante de 92 mile nautice fata de media de 49 pentru colineara. Fara amplificator, doar RTL-SDR-ul legat de antena si atat. Trebuie sa fi fost ceva tare gresit cu ea.
 
Last edited:
Acoperișul ăla la intrarea în parcare e la 6m de clădirea P+3, care e în umbra clădirii P+6 de peste drum. Nu-mi fac griji de trăznete, ci mai mult de răcire pe timp de vară. De-aia mă gândesc chiar că o antenă de-aia băț cu suport magnetic poate fi suficientă, chiar dacă nu e făcută pentru exterior.
 
Ei, vezi, de-aia te intreb. Antenele alea bat cu suport magnetic au nevoie de o suprafata metalica numita plan de masa, care contribuie foarte mult. Practic castigul antenei se mareste acolo unde are plan de masa, sau altfel spus daca o pui pe o grinda metalica o sa ai de fapt o antena care are ceva castig acolo unde e grinda si aproape nimic unde nu e grinda, departe de ideal.
Ideala ar fi o antena care nu are nevoie de plan de masa.
Intrebarea mea batea mai mult spre daca vrei sa o faci tu personal sau sa o cumperi gata facuta.
 
Inca o zi cu dipolul mic. Iar diferente zdravene intre ce raporteaza diferite site-uri: in timp ce FR24 arata cel mai putin si anume 74nm pe FA vad pozitii raportate de la peste 100nm distanta (aici nu exista cifra exacta). Planefinder arata 72.
Am vizitat un prieten care mi-a imprumutat stick-ul FlightAware albastru, cel cu amplificator si filtru. La miezul noptii il schimb si sper sa am rezultate mai bune sau macar sa pot face o comparatie.
Am primit si un coax pentru frecvente foarte mari cu un VF mai mic decat cablul de antena, sa vedem ce antena iese din el cand am timp.
 
Cel albastru nu-l găsesc niciunde în stoc. Mi-e că fie parchez ideea cu totul până la vremuri mai bune, fie îl iau pe ăla portocaliu care n-are filtru încorporat și aia e.
 
puterfixer Am mai zis odata, filtrul ajuta doar daca ai aproape surse puternice de interferente: radio puternic in principiu. Daca mai astepti 24h iti voi spune ce diferente sunt. Eu am un emitator radio la circa 10km, din cele nationale puternice, care emite multe canale FM, DAB, TV, etc.
 
miahi: Cel de la FlightAware are si filtru si amplificator incorporat, alt castig.
Sigur, si tu poti adauga un amplificator extern de satelit de exemplu.
Si o antena buna face minuni, ca cea mica nu e acordata pe frecventa.
Incearca si tu dipolul de mai sus, il faci din coax si o mufa F in 10 minute. Asa de fun nu trebuie sa fie foarte rezistent ca sa il incerci, dar daca pui varnish devine destul de rezistent.
 
Antena mică e "pe-acolo", fiind destul de wide, dar are avantajul că e simplu de folosit, pentru că am tabla acoperișului ca ground plane.

2020-04-26 22.13.22_small.jpg 2020-04-26 22.09.57_small.jpg

Am făcut și eu un dipol din ăla, că mi-am adus aminte că mai am niște cablu mufat de 50 ohm (drăcia mea nu merge cu cablu TV, că nu e tuner TV la origini) e pe SMA și 50 ohm). S-a acordat pe frecvență când a ajuns pe la 6 cm pe segment.

2020-04-26 22.34.05_small.jpg

Problema cu antena asta e că e greu de folosit pe casă cu ieșirea laterală; fiind un dipol, nu are nevoie de ground plane, așa că trebuie separată de acoperiș - pusă mai sus în principal. Și asta o face greu de prins. Momentan am adaptat un holder magnetic s-o țină la ~30 cm de acoperiș, dar cu adaptarea asta n-am cum să ajung în același loc unde era cealaltă, așa că am pierdut vizibilitate spre sud. O las așa la teste până fac un holder mai bun.
 
Back
Top