Sânt fericit că mâine o să ploo

Zecimi? Când zici zecimi, io automat mă gândesc la fracţiuni ale unui leu (bani). Raţionamentul meu a fost astfel: câteva zeci (o zeacă, două zeci :biggrin:) sau câţiva zeci de lei (un leu, doi lei).
Acuma, dacă stau şi mă gândesc umpic, parcă ţin minte că numeralii nu au gen, deci înclin să cred că varianta 2 e cea corectă.
 
Dar daca zici citeva mii de lei? Suna mai bine decit citiva mii de lei, parca...Si cred ca e vorba de cite zeci sunt: cinci_zeci etc.
 
Se poate să greşesc, dar acordul se face cu subiectul. Iar zeci sigur nu este subiect.
 
Am stat si ieri si azi de am cautat un dictionar explicativ in www si nu am gasit. DEX-ul online nu ofera mai nimic, iar un profesor de limba romana nu am intilnit recent. :biggrin:
Cind aveti solutia finala va rog sa o scrieti si aici. Eu am sa ma mai documentez.
 
Soluţia finală: câteva zeci de lei. Dacă am face acordul altfel, am zice câţiva mii de lei şi câţiva milioane de lei. :biggrin:
 
Am la mine câteva zeci de lei.

Ce am la mine? Câteva zeci. De care zeci? De lei.
Ce am la mine? Lei. Câţi lei? Câteva zeci.
Ce am la mine? Câţiva lei. Ce se poate spune despre acei lei? Că sunt în cantitate de zeci.

Primele două analize mi se par acceptabile (prima e mai firească la prima vedere, deşi puţin forţată gramatical, a doua mai logică), dar ultima mi se pare total forţată şi incorectă. Construcţia câteva zeci mi se pare inseparabilă.
 
Multe verbe, respectiv substantive formate după un verb, acceptă prefixul re-, nefiind necesară cratima. În multe situaţii în care se simte nevoia folosirii prefixului se formează un nou cuvânt, scris unit.

Exemple: redecorare, reîncepere, recreare, rescriere. Nu şi remâncare, redormire, reurcare... :smile:

Situaţia este valabilă şi în cazul altor prefixe - ex. pretestare.

Multe dintre aceste cuvinte nu apar în dicţionare, dar personal le consider neologisme care au pătruns în limbă şi este doar o chestiune de timp până să fie adoptate oficial.

Atenţie, unele cuvinte îşi schimbă total sensul după aplicarea prefixului - ex. resemnare.
 
Aş adăuga pe listă şi o greşeală destul de frecventă, inclusiv în mass-media - folosirea incorectă a datorită / din cauza:

Diferenţa dintre cele două vorbe este următoarea: din punctul de vedere al celui ce cuvîntă, "datorită" trebuie să fie legat de un efect favorabil, plăcut, convenabil, în timp ce "din cauză", de unul negativ, nemulţumitor, defavorabil.

Corect: Datorită lui, am reuşit să învăţ pentru acest examen.
Greşit: Datorită alcoolului, a ajuns cu maşina în şanţ.
Corect: Din cauza alcoolului, a ajuns cu maşina în şanţ.
Corect: Din cauza ei, n-am ajuns la timp la gară.
Greşit: Din cauza vremii însorite, au ieşit pepeni gustoşi.
Corect: Datorită vremii însorite, au ieşit pepeni gustoşi.

În concluzie: dacă efectul, rezultatul este din punctul nostru de vedere unul BUN, vom folosi "datorită"; dacă este unul RĂU, vom folosi "din cauza".

Sursa.
 
Deşi mi se pare natural ce zici, nu m-am gândit niciodată la asta decât involuntar, pentru că atunci când folosesc „din cauza” în legătură cu un efect favorabil formularea mi se pare caraghioasă. Uneori o folosesc special pentru a da exprimării o notă amuzantă (gen „Din cauza ta am luat examenul cu 10!”). :smile:
 
Eu am aflat prin liceu de chestia asta şi de atunci a început să-mi "sară-n ochi" cât de multă lume face această greşeală. Am vrut să scriu mai de mult despre ea, iar acest post mi-a adus aminte. E drept că, în situaţia lui burebista, e posibil să se justifice "din cauză".:biggrin:
 
Last edited by a moderator:
Recunosc cinstit ca habar n-aveam de subtilitatile astea. :embarassed:
Rezultatul fiind bun (chiar daca am scos bani din buzunar ceea ce nu era intentia mea initiala :biggrin:) era corect datorita.
OK, sper sa nu uit pe mai departe.
 
Pentru ca datorita la persoanele pentru care stateau pusi de altii, cu pixu' tot ca si cu gura ca sa scriu.
 
Pff, my google-fu is weak!

O persoană pe care o cam duce capu` zice cum că nu ar fi corect nu ştii ce faci, ci nu şti ce faci, motivând că doar la forma negativă se scrie aşa. Ori, io ştiam că doar la infinitiv se aplică regula cu tăiatul i-ului (fii puternic respectiv nu fi fraier).

Nefiind vorba de cineva agramat, am zis hai să văd şi io cum stă treaba (nu mai ştiu regulile de gramatică), aşa că am apelat la google, da` n-am găsit nimic care să spună că la negativ se scrie cu un singur i.

Any thoughts?

LE: am găsit ceva aici:
Subiect: a sti sau a nu sti
M E S A J U L : buna seara
am avut mai multe discutii in contradictoriu cu diverse persoane referitor la conjugarea verbului " a sti" la pers a II-a singular forma negativa. cum este corect : " tu nu stii" sau " tu nu sti "?
va multumesc

RĂSPUNS: Tu nu ştii.
GP, 9.1.06 lmb
LLE: http://fdonea.tripod.com/gres.htm

Pare destul de clar...
 
Mda...
 

Attachments

  • wtf.jpg
    wtf.jpg
    30.7 KB · Views: 70
Oare numai eu am impresia că generaţiile astea tinere sunt lipsite total de imaginaţie? Indulgent fiind...
 
Back
Top