Sânt fericit că mâine o să ploo

Nu ştiu, dar formele paronimice mi se par greşeli mai grave. Mai auzi pe unii cu aranjament florar... :capu:
De asemenea, mă oripilează prescurtările care denotă lene, precum pt., ptr., dc, ft. etcaetera. :biggrin:

Fiecare cu ce-l doare.
 
...mda...vad ca tu pui mai mult accent pe ortografie.
Oricum exemplele tale nu poti sa spui ca "te oripileaza", sa fim seriosi ! :rolleyes:....sunt altele mult mai grave.
Acum sa nu-mi spui ca te deranjeaza ca eu scriu cuvantul "foarte", prescurtat "ft.":biggrin:

Eu sunt stress-at zilnic de greseli de ortoepie !!!:mad:
 
Originally posted by Rabbit
Stresat. :wink:

Da, stiu ca il gasim ca neologism in dictionare dar mie nu-mi place:wink:
...cum nu-mi plac multe alte neologisme introduse fortat in limba romana.
Prefer varianta "originala":smile:
 
amandurora/amandorura

Buna rabbit,
Te rog ajuta-ma sa inteleg de ce "amandorura" e gresit si "amandurora" e corect, am cautat unde am putut dar inca nu m-am lamurit.
Multumesc mult.
 
Salut, adrianc. :smile:

Nu ştiu ce trebuie înţeles, una e varianta corectă şi una greşită. Astea sunt regulile limbii.
 
amandurora - mica JUSTIFICARE te rog

Salut Rabbit, :smile:

Fii amabil si nu-mi da numai 'magister dixit', daca am intrebat am intrebat pentru ca ma intereseaza argumentatia. In multe locuri am vazut ca ambele variante (amandurora, amandorura) sunt tolerate sau acceptate. Eu 'simt' ca amandorura (amandOi, amandOrura) suna mai bine si daca gresesc vreau sa inteleg foarte bine de ce.

Daca se spune 'astea sunt regulile limbii', trebuie sa existe o minima argumentatie sau macar un 'decret' al vreunei academii sau organism cu autoritate (in DEx online nu am gasit informatie suficienta), cu explicatii bazate pe ceva. Altfel fiecare putem inventa reguli si pana la urma vorbim diferite limbi sau dialecte.:confused: :eek:

Nu vreau sa ma consideri 'adversarial' (mic barbarism... sorry) dar sincer ma intereseaza mult problema si am nevoie de o explicatie in detaliu, etimologica, stiintifica, daca poti sa ma ajuti cumva, direct sau macar cu vreo referinta.

Multumesc mult.
 
Probabil e una din regulile alea cretine stabilite "de sus" de la academie. Oricum eu voi scrie asa cum mi se pare corect nu asa cum dicteaza ala de a zis ca asa e corect. Evident, in caz de argumentare logica o sa ma conformez...
 
Da, hori,

Am dat si eu peste "explicatia" asta si mi se pare total aiurea!

"tuturOr" suna ca si amandOrura. totorur e o prostie, de unde le-a venit ideea? Ca se intampla sa se termine in "rur" ca si cum asta ar face asemanator cu "rura" pentru "amandorura"? E copilaros!

Si chiar daca povestea cu "dativul" e "academica", cine si cum decreteaza cum "face" dativul?

Am nevoie de o explicatie mai amanuntita te rog (daca poti si vrei).

Mai am un argument de "popularitate": folosirea ("uzajul" e corect?) unei forme fata de cealalta: fa un google pe "amandurora" si ies 10 rezultate dar pe "amandorura" ies 682 !!! Rezultatul asta l-am obtinut chiar acum cand scriu, poate va fi putin diferit cand vor incerca si altii.

Avem deci 10 aparitii corecte fata de 682 eronate? Indoi-m-as!

Multumesc.
 
erata: google nu arata cum am crezut

Am cercetat din nou pe google ca mi se parea totusi exagerat si vad ca nu (mai) arata asa cum am zis, poate am tastat altceva decat "amandurora"? Nu stiu, in orice caz acum gasesc vreo 862 aparitii pentru varianta asta (care, insist, mi se pare incorecta) si nu 10 cum am zis.

Un alt argument impotriva mea este "S-a dus amorul" al lui Eminescu unde poetul foloseste "amandurora" si rimeaza cu "tuturora", deci probabil de aici s-a "inspirat" si academicul care a dat argumentatia pe care am contestat-o.

Totusi, care e explicatia LINGVISTICA completa?

Astept cu interes pareri, corectii "parintesti", ma intereseaza mult subiectul.
 
Mă gândesc uneori că ar fi nevoie să şlefuim limba vorbită astfel încât să aibă şi o oarecare muzicalitate. "Amândurora" îmi sună groaznic, plus că mutilează radicalul "amândoi".
Pe lângă asta, să compari "tuturor" (care poate fi importat din italianul "tutti", tocmai din cauza muzicalităţii) cu "amândo(u)ru(o)ra" e forţat.
Şlefuirea limbii e, la urma urmei, o opţiune a majorităţii populaţiei. Dacă peste 70% din oameni rostesc "amândorura" nu prea mai contează cum li se impune să-l scrie. The habit will prevail!
 
Originally posted by adrianc
Am nevoie de o explicatie mai amanuntita te rog
Nu cred ca exista... :smile:
Originally posted by war4peace
Şlefuirea limbii e, la urma urmei, o opţiune a majorităţii populaţiei. Dacă peste 70% din oameni rostesc "amândorura" nu prea mai contează cum li se impune să-l scrie. The habit will prevail!
Aici nici macar nu e vorba de obisnuinta (cum e cazul adidas, xerox, etc.) ci de modul in care simte omul ca este corect, cum este mai "logic" sa pronunte. In acest caz este normala o schimbare... deci cine trimite o petitie la academie, cu link catre acest topic? :biggrin:
 
Nu imi place sa ma usurez impotriva vantului (asta, ca sa folosesc un eufemism, nu?), dar eu prefer varianta academica, dintr-un singur motiv: imi pare (mie, personal) ca suna muzical. Nu stiu de ce, dar simt ca amandorura suna foarte, foarte aiurea.
Parerea mea...

P. S. Cat despre regulile de formare ale dativului, pentru asta presupun ca trebuie sa cautam putin in mostenirea latina a limbii...
 
Chiar aşa, bă! De unde până unde e faza asta cu amândorura? N-am auzit în viaţa mea până acuma decât AMÂNDURORA!
 
Back
Top