Ryzen 5 2600 TDP

sundar

Membru Senior
Salut,

Am luat un Ryzen 5 2600 nou, de pe olx, cu 500 de lei si cred ca are o problema. In prime96, HW monitor imi raporteaza 116 W. Exact la fel si SANDRA. Mi se pare enorm fata de 65W cit spune producatorul.
E bulit si d-aia l-a dat ala cu 500 de lei? Ma gindesc ca e vorba de exemplare care la testare consuma aproape dublu si producatorul le da mai ieftin.
In rest functioneaza perfect.

Alta problema este coil noise de la placa de baza. Am pus urechea si nu cred ca e de la placa video. E posibil ca placa de baza sa cinte asa tare?
 
Softurile alea cand au primit ultima oare un update? Nu exista procesoar Ryzen de 116W si nici nu poate trage atat fara un overclock serios.

Si da, o posibil ca placa de baza sa cante la fel ca o placa video. Se intampla mai rar, dar am intalnit cazuri.
 
Ambele sint ultima versiune. Ma gindesc ca au auzit de Ryzen 5 2600.
Faza cu placa de baza e chiar nasoala.
 
Biosul e la zi. In idle Vcore e aprox. 1,2V (raportat de BIOS si de HW Monitor) iar in full load aprox 1,5V.
 
Voltajul in load ar trebui sa fie cam pe la 1.35V. Daca placa de baza il pune asa sus, poti incerca o setare manuala.
 
Nu e engineering sample sau altceva, nu? Și vezi BIOS-ul, cum zice IceCub; dă-i un reset to defaults (nu high performance) la nevoie.
 
Cind l-am primit era intr-o cutie retail normala.
O sa ma uit prin BIOS sa vad ce e pe acolo.
Placa de baza este Asus Prime X470 Pro.
 
Io zic ca te agiti degeaba daca functioneaza perfect in rest. :smile:

Coil noise din pacate e ca la alba-neagra. Asta are-asta-n-are-care-i aia cistigatoare? :biggrin:
 
Nu din cauza lui ma agit. Intrebarea a fost mai mult de curiozitate.
In ce priveste placa de baza e nasol.
 
Din ce am citit de la cineva care zicea ca lucreaza pentru un fabricant de placi de baza, TDP la procesoare e o indicatie pentru calculul VRM pentru anumite limite de curent care sa acopere integral consumul in boost. Ca sa nu aibe fabricantii de placi de baza de facut cate un model pentru fiecare procesor, AMD le-a grupat in categorii de 65W si 95W pentru procesoarele si placile normale si cam 120W pentru "gheiming" si overclocking.

Consumul real al procesoarelor poate depasi cu mult TDP, in teste am vazut si valori de 140W pentru procesoare cu TDP de 95W. Ideea e ca placile mai ieftine sunt limitate parca la 60A, alea mai scumpe la 100A, combinatia procesor + firmware + chipset regleaza frecventa si voltajul in Precision Boost (sau ce nume comerciale mai au) aftfel incat sa se limiteze in curentul dat de placa de baza, dar 100A la 1.35-1.4V inseamna o gramada.

PS. Nu intreba de linkuri acum, discutia aia era acum cateva luni pe un forum. Valorile limitelor de curent erau acum vreo 10 zile in niste reviews la seria 3000. Cifrele pentru consum erau pe site-uri cunoscute, gen Anandtech si altele. Sansele sa ai un engineering sample sunt aproape nule, alea nu se invart pe OLX in Romania, mai ales ca pe alea scrie engineering sample si nu un cod de produs uzual. Procesoarele cu TDP de 65W merg pe orice placa de baza posibila.
 
Io aveam un Engineering Sample de pe OLX. Omu' nici nu știa prea bine ce vinde, și pe urmă am înțeles și de ce - nu semăna cu nimic de pe piață, era un fel de i7 cu frecvențe și tensiuni anormale (undeva între un i7 din seria S și unul din seria K). Din păcate nu avea MB-ul meu chef să lucreze cu el, așa că l-am dat unui prieten.
 
Back
Top