Router

M-am gindit si la asta, laptopul e mai amarit ce-i drept (da' zice si n la wireless) da' chiar nici un telefon nu stie 5GHz?

Sau n-ul asta nu e ala de 5Ghz? :what:
 
Placile WiFi din dispozitive trebuie sa stie sa comunice pe 5GHz (ale tale stiu doar 2.4GHz). 5GHz stiu alea care suporta standardul 802.11ac

Standardul 802.11n poate fi implementat pe 2.4 sau 5GHz, pe cand 802.11ac poate fi implementat doar pe 5GHz.

Exemplu de placa WiFi dualband pentru laptop.
 
Last edited:
Nu te chinui să cumperi placa aia de rețea, probabil n-o să meargă, Lenovo-urile au whitelist, cam suportă doar ce a vrut producătorul. Se poate scoate dar e complicat.

Dacă reușești să afli exact care e whitelist-ul pentru modelul tău (la drivere văd menționat "Atheros, Broadcom, Realtek"), și suportă și Intel, am un Intel 6205 (802.11n 2x2 cu tot cu 5GHz) rămas din al meu, pot să ți-l trimit.
 
Is aprinse ambele beculete pe el si la 2.4 si la 5, setarile par in regula dar se pare ca n-am nimic care sa stie 5Ghz.
Asta e, macar am ramas cu o liniuta in plus in camera fetei si cu fo' 5ms pingul scazut in Armored Warfare. :biggrin:

Multam de gest miahi dar chiar nu ma complic.
 
Sau router - ul nu poate emite pe 2.4 și 5 GHZ simultan - am mai văzut ciudățenii d-astea
Routerul emite sigur simultan, la Asus, TP-Link, nu am intalnit limitarea asta la niciun model - cand nu face asta e defect si se schimba la garantie. Si inainte de a intreba, da, le-am testat cam pe toate. Paianjenul ala cu 4 picioare de la Asus l-am avut acum vreo saptamana, sincer nu m-a impresionat cu nimic, Archer C2 parca sta mai bine (sau macar la fel) la orice capitol si costa la jumate. :goofy:
 
Asus-ul ăsta are 2 interfețe radio, fiecare cu 2 antene. Are setări separate pentru fiecare din cele două benzi de frecvențe - poți să le pornești/oprești independent, au chiar și SSID-uri diferite.
 
Stati sa ne intelegem. Scula in sine e foarte OK. Face mult mai mult decit am eu nevoie. Nu stiu cum sta comparativ cu altele mai ieftine/scumpe dar isi face treaba.
Problema e ca nu am eu cum s-o folosesc cu tot ce stie.

Dar nu-i bai, las' sa stea acolo inca fo' 6 ani ca precedentul router. :smile:
 
Vezi totusi sa-i mai faci cate un update la firmware, acolo, o data, de doua ori pe an. Routerul are un sistem de cautare automata dupa un nou firmware, dar am avut multe Asus la care ziceau ca au ultimul firmware si cand ma duceam pe site gaseam unul mai nou. In rest, scula nu are nicio problema, nici nu am spus asa ceva. Avand in vedere cele 4 antene de 5dbi probabil semnalul este mai bun decat la Archer C2, insa eu la firma nu pot testa cat de bine trece prin pereti. In schimb, pot testa cand de bine merge un router intr-un aer plin de interferente, pentru ca sub 15 retele wifi in range nu cred ca am avut niciodata. :biggrin:
 
Ca watch out la routerul ăsta: am încercat să reasignez butonul din spate (WPS) ca switch pentru wireless, și nu prea reacționează la asta. Se umple jurnalul de erori și la un moment dat se restartează singur. Mai bine activezi scheduler-ul pentru pornit/oprit wifi-ul ziua și noaptea.

Ca recomandări: are o funcție de auto restart, s-ar putea să fie utilă. Pune-i serverul românesc pentru NTP: 0.ro.pool.ntp.org . Pune-i o cheie random la WiFi, și așa trebuie să o introduci doar o singură dată pe fiecare device (până când vei dori să-ți pui un server RADIUS în rețea, pentru autentificare individuală). Activează AP Isolation Mode. Ține 5 GHz-ul oprit dacă n-ai cu ce-l folosi. Activează un cont generic de Guest permanent, scris pe un bilețel pentru musafiri, cu care să aibă acces doar la internet; nu îi băga în WiFi-ul tău privat (cu acces la alte device-uri wired).
 
Mai bine activezi scheduler-ul pentru pornit/oprit wifi-ul ziua și noaptea.
Mmm, buna treaba asta de mai sus. Tre' sa gasesc pe unde-i ingropata setarea asta.

M-am gindit si io sa opresc 5GHz ala ca arde gazul de pomana. Banuiesc ca trebuie sa pun Radio pe off pentru 5GHz.
Restu' ce zici is SF-uri penru mine ca om al cavernelor. :biggrin:
 
Wifi > Advanced sau professional sau cum îi zice > selectezi banda (2.4/5) din drop-box și face pagina refresh, apoi poți alege:
- radio on/off
- radio schedule - pui pe on și în dreapta îți apare un link pentru setat calendarul, o matrice de 7 zile x 24 de ore în care alegi orele de funcționare și nefuncționare

Nu uita să dai Apply/Save înainte să schimbi iar banda.
 
Daca le ecranezi cu tinfoil e in regula? O caciulita peste fiecare sensibila, folia de aluminiu e ieftina si sterila (aluminiu alimentar), ajuta si la caderea parului ...
 
Back
Top