Router Wi-fi, Desktop, Laptop, Imprimantă wireless - cum fac rețea?

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
No, până acum n-am avut nevoie să împerechez cele de mai sus, dar acum va veni o multifuncțională wireless (HP 3050A) și doresc să creez o rețea la care să fie conectate cele de mai sus, iar laptopul și desktopul să poată folosi imprimanta.
Desktopul se conectează LAN la router (un d-link DIR-615, cu buton WPS și firmware original), iar laptopul W-LAN. Imprimanta pe Wi-Fi. Acum fiind la muncă, iar routerul acasă, discuția e pur teoretică, mai ales că n-am accesat niciodată partea de rețelistică a acestuia. W8.1 pe ambele, desktop și laptop.
Deci...?
 
Last edited:
Aș vrea să vadă și calculatoarele imprimanta, dar să se vadă și între ele.
Nu știu, n-am încercat absolut niciodată, de-aia am întrebat și am zis că, deocamdată, discuția e pur teoretică. Imprimanta o voi avea abia peste câteva zile.
 
Ce înțelegi prin W-LAN (de ce e diferit de "Wi-Fi")?

Un router SOHO ieftin îți face clar o singură rețea din toate device-urile, indiferent dacă-s legate prin cablu sau wireless - așa că se vor vedea toate. Routerele mai complicate îți oferă și alte soluții (izolare wifi = fiecare device se crede singur în rețea; mai multe rețele wifi = poți face separare între mai multe tipuri de device-uri, uzual pe benzi diferite 2.4/5GHz; guest network = o altă rețea, pe aceeași bandă, cu izolare wifi).
 
Lol, da, e același lucru, W-LAN cu Wi-Fi.

Bun, cum le fac să se vadă, că n-am observat pe laptop, de pildă, să apară "desktop"-ul sau invers? Bănuiesc că nici imprimanta n-o să apară singură, trebuiesc ceva setări și-n W8.1, nu?
 
Deschizi un Windows Explorer si vezi in stanga jos "Network". Cand dai click ar trebui sa iti arate toate computerele si dispozitivele conectate in retea, mai putin cele care nu au activat "File and printer sharing" (computere) sau cele din alt VLAN (daca ai facut vreunul, probabil nu).
 
Exact acolo m-am dus și niciodată n-am văzut celălalt dispozitiv conectat... așa îmi închipuisem și eu că se face, eu fiind "bâtă" la rețele. O să mai încerc azi când ajung acasă.
 
E... putin mai complicat. Pe desktop/laptop conexiunea de retea trebuie sa fie de tipul Work sau Home, nu Public, si mai trebuie verificat in firewall sa permita comunicarea in retea a serviciilor de file/printer sharing.

Tot teoretic vorbind, WPS-ul e vulnerabil si ar fi indicat sa-l dezactivezi.
Dupa ce configurezi imprimanta si o legi prin WiFi, ar trebui sa o poti gasi in retea.

Cel mai bine discutam punctual cand te apuci efectiv de lucru la ele.
 
După ce dezactivezi WPS și legi imprimanta la rețea folosind manualul imprimantei, urmează așa ca s-o "vezi" de pe computere:
- instalezi driverele imprimantei pe ambele computere (software-ul ăla cu care vine pe CD or whatevs);
- start -> devices & printers;
- click pe add a printer;
- click add a network, wireless or bluetooth printer;
- computerul va scana rețeaua și va detecta imprimanta;
- click next & stuff până se termină :biggrin:
 
OK, am înțeles, voi configura imprimanta manual, nu cu wps.
La momentul actual, în Win Explorer, la Network, fiecare computer se vede pe sine, nu și pe celălalt. Adică, îl vede, dar nu deschide nimic. Când dau să-l deschid, apare drăcia aia cu credentials. aaa.jpg

Pe desktop/laptop conexiunea de retea trebuie sa fie de tipul Work sau Home, nu Public.

Hmmm, unde caut asta? Parcă a fost ceva la configurarea inițială...
 
Network & sharing center, vezi că scrie acolo. Dai click pe scrisul ăla și poți selecta iară.
 
Control panel -> Network and sharing center
Acolo vezi daca reteaua ta e work/home/public.

Ca sa se "vada" calculatoarele intre ele trebuie sa partajezi macar un folder cu permisiunile corespunzatoare si setarile de securitate corespunzatoare.
 
Nu văd nimic home/work/public, doar Private network...
bbb.jpg
Am dat share la câteva foldere pe care aș vrea să le văd pe celălalt computer, dar apare chestia cu credentials.
 
Ai parola pe userul de windows din laptop/desktop?
Daca vrei sharing cu parola, va trebui sa folosesti userul si parola de pe cauculatorul la care vrei sa te conectezi

Sharing fara parola: Control panel -> Network and sharing center -> Change advanced sharing settings -> Home or work -> Turn off password protected sharing
Dar astfel e nasol ca oricine conectat in retea poate sa vada ce ai sheruit.

Mai sunt niste pasi importanti:
- in momentul in care sheruiesti un folder trebuie sa alegi ce useri au voie sa il acceseze (eventual Everyone) si cu ce drepturi: read/write
- dupa ce sheruiesti folderul, dai click dreapta pe el -> Proprieties -> Security -> alegi din nou ce useri au acces la el (eventual everyone) si cu ce drepturi.
 
Da, am dat share la Homegroup, deci trebuie pe useri?
N-am parolă pe Windows.
Edit: de fapt e parola username-ului admin (pe Desktop am așa ceva, ca să nu-mi mai bulească Win-ul copilul și consoarta). Aha, deci aia era, că am reușit să văd în sfârșit cele sharuite.
Mulțumiri tuturor. Poate mâine instalez și imprimanta.

PS: tâmpite sunt căile Domnului cu rețelele astea.:hihi: Nu-s prea intuitiv gândite. De-asta nici nu prea m-au interesat până acum. Evident, părerea mea.:approve:
 
Homegroup este mai sigur cu permissions pe HomeGroupUser$ în loc de "Everyone".
 
Back
Top