Router advice needed

Nu mi-a trecut prin cap sa folosesc un client de torrent prin Wifi, e o idee noua si originala. E pe locul 2 dupa utilizarea Bit torrent in intranetul companiei ca sa copiez mai repede din Bucuresti in SUA sau inapoi fisiere mari cand era limitare per conexiune, dar mergeau cateva duzini in paralel pana se umplea teava. Asta era prin 2007-2008.
 
Probabil omul se referă la load balancing pe wifi când "țeava" se umple, nu a zis că torentează prin wi-fi (ceea ce într-adevăr n-ar fi o idee prea bună).
 
Pe sirma, nu prin aer. Ba chiar prin anticul Fiberlink 100.
De aia zic eu ca ar trebui sa mearga totul uns, ruterul sa nu sughita la impartit putinul ala atita cit este.

Hai, ca l-am pus pe sa stea pe muchie, cam ciudata pozitia dar asta e.
Mi-am bagat si ghearele prin QoS, am schimbat din Traditional in Adaptive si am prioritizat gaming-ul si web browsing-ul, iar file transfer l-am impins mai la coada stivei.
Acum, sa vedem cum o merge cind oi mai lua ceva de la biblioteca.

Multam fain pentru hinturi (si pentru ca nu m-ati pus sa cumpar un Mikrotik).
 

Attachments

  • Clipboard01.jpg
    Clipboard01.jpg
    115.6 KB · Views: 13
Oricum Mikrotik e chiar mișto de avut, la mine următoarele schimbări prin infrastructură sunt clar cu Mikrotik pentru că au prețuri excelente la 10GBe stuff, PoE și alte nebunii faine :smile:
 
M-a înjurat Adi și mi-a picat curentul și noutate - un Raspberry Pi cu Kodi pe el poate interfera cu rebootul după pană de curent și să nu-ți mai dea voie pe net de pe orice alt PC conectat. D-alde voodoo stuff :biggrin:

Rulează ceva server de DHCP?
 
O sugestie pentru un AP de uz general, gen 1-2 laptopuri si 3-4 telefoane?
Intre timp m-am mutat mai in nord si exista deja instalat un router cu WiFi 6e, parca. Surpriza placuta, am copiat cateva episoade dintr-un serial de pe desktop pe laptop prin WiFi (desktopul legat la router pe GbE, venea o furtuna si erau sanse sa pice curentul, laptopul tine vreo 6 ore de vazut filme) si copierea mergea pe la 85 MB/sec. Ambele laptopuri pe care le am cu mine merg la viteze de genul asta, imi place WiFi 6e asta si daca nu apare suficient de rapid WiFi 7 o sa caut pentru Bucuresti niste range extendere 6e, cuplate prin sarma GbE la restul retelei. Asta o sa fie peste ceva vreme, asa ca pe moment nu cumpar nimic.

Singura problema e acoperirea, nu am cum sa o testez: aici casele sunt de lemn, am acoperire cam la fel indiferent de cati pereti sunt, conteaza doar distanta. La Bucuresti e fier-beton prin pereti si in special in plansee cat sa nu fie nevoie de tin hat, o sa fie nevoie de minim un range extender pe fiecare etaj pentru o acoperire buna, dar vad ca sunt destul de ieftine.
 
  • Like
Reactions: Neo
Acum vreo 3 saptamani era pe eMag un range extender AX la vreo 330 de lei, cu un resigilat pe la 270. Nu eram in Bucuresti si nu aveam planuri sa vin. Intre timp s-au intamplat lucruri, a trebuit sa vin urgent in Bucuresti, dar am fost complet blocat pana acum cateva zile cand am vrut sa fac comanda: acum e 477 de lei. O crestere de pret de 50% nu are nici un sens, in nici un univers paralel, asa ca o las balta pentru o vreme, mai ales ca s-a redus si nevoia de acoperire.
 
Acum vreo 3 saptamani era pe eMag un range extender AX la vreo 330 de lei, cu un resigilat pe la 270. Nu eram in Bucuresti si nu aveam planuri sa vin. Intre timp s-au intamplat lucruri, a trebuit sa vin urgent in Bucuresti, dar am fost complet blocat pana acum cateva zile cand am vrut sa fac comanda: acum e 477 de lei. O crestere de pret de 50% nu are nici un sens, in nici un univers paralel, asa ca o las balta pentru o vreme, mai ales ca s-a redus si nevoia de acoperire.
Cauta o antena cinstita in loc de range extender. Ar trebui sa fie mai ieftina si mai eficienta.
 
Nu stiu cum rezolva cinstea antenei o cusca Faraday. In interior am semnal suficient, dar prin plansee cu mult fier-beton nu mai este si e mai mult de un planseu din asta. M-am gandit la antena, dar nu sunt convins sa rezolva problema si nici nu am de unde sa iau vreo 4 antene (cat are routerul) imprumut ca sa testez.
 
Poate nu am inteles eu bine atunci. Din cate stiam un range extender nu face decat sa repete semnalul (radio).
 
Unele range extendere pot fi reconfigurate să funcționeze în mod AP, cu uplink pe fir. Altfel, nu prea mai sunt multe AP-uri numite ca atare prin cataloagele producătorilor, decât în categoria Enterprise.
 
Ajunsese la peste 500 de lei, azi a cazut la 350. Cineva din departamentul de preturi de la eMag are depresie si se da huta. Astept sa se faca 10 lei si cumpar 2 bucati.
 
Probabil au implementat și ei sistemele de la amazon care cresc prețul la chestii în funcție de stocurile lor și stocurile altor magazine, de ajung cărțile la mii de dolari pentru că există doar un exemplar.
 

Al doilea era 360 RON saptamana trecuta, cred ca trebuie sa prinzi momentul. O cunostinta a montat deja 2 siteme din acesta, si are numai cuvinte de lauda despre ele.
 
O sa testez mai intai niste Ubiquity si daca nu mi se potrivesc mai vad. A zis frate-meu ca imi da vreo cateva sa le incerc.
 
Back
Top