Rețea pentru acasă

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,589
Totul e clar si simplu. Daca functioneaza. :biggrin:

Am scris mai sus ca aia de la UPC zic sa-l trec in Bridge si totul e roz-bombon, dracia lor functioneaza ca modem iar routerul nou ca router.
Numa' ca m-a pus dreq sa caut oleaca pe goagle despre TC7200 bridge mode si m-am umplut de "respect". Din thread-ul asta am ajuns in asta si daca e asa si la mine ma las pagubas. :capu:
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Cum dreq ii zic lui nevasta-mea ca am aruncat 350 lei pe geam? :biggrin:
Explica-i ca altii (mai batrani chiar ca tine) si-au cumparat detectoare de radiatii, ba chiar si putin dioxid de thoriu, ca sa le testeze. Si pe care il tin in camara de pe hol. :biggrin:
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,136
Da' cât de bătrân ej, bre? :biggrin:
Alții au băgat sute de milioane (vechi) în instrumente astronomice și aparatură foto... și acum adună praful. :damn: Da' vine ea vara...
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,654
N-am citit tot, deci poate vorbesc aiurea, dar dacă vrei să integrezi Asus-ul în rețea, poți încerca și următoarea variantă.

Dacă poți dezactiva DHCP-ul și wireless-ul de pe TC, nu e musai să îl faci bridge. Ar trebui să fie posibil un setup de genul:
xf2.png

Conectezi toate device-urile în LAN, setezi IP-ul de LAN pe TC în .1 (de exemplu), pe Asus în .2. După ce ai dezactivat DHCP și wireless de pe TC, le configurezi pe Asus (să dea DHCP începând cu .3). Singura chestie ce trebuie să o modifici e să configurezi pe Asus să trimită default gateway ca fiind .1, adică TC-ul (îmi imaginez că ar trebui să se poată). Dacă nu-mi scapă ceva evident, ar trebui să meargă fără alte manevre. Ideea e că routerul nu e obligatoriu să fie și default gateway. :smile:
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,589
OK, o sa am de incercat variante atunci. :smile:
Cam ce zici tu aveam eu in minte.

Multam' mult pentru brainstorming. :beer:
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,654
Sau, dacă stau să mă gândesc, poți lăsa DHCP-ul pe TC, iar Asus-ul va fi pe post de bridge între wired și wireless (îi asignezi static o adresă care va fi folosită pe post de adresă de management). În mod normal, ar trebui să poți configura Asus-ul să facă relay la DHCP, astfel toate device-urile își vor lua IP-uri de la DHCP-ul de pe TC.

SAU, dacă chiar ai timp și chef de piscălit și TC-ul e suficient de departe de Asus, poți lăsa wireless-u` activ pe ambele, le pui pe canale separate, același SSID, aceeași parolă și ar trebui să ai și roaming. Da` nu mă pricep la wireless, deci s-ar putea să iasă mai nașpa decât dacă ai lăsa doar unul activ. :smile:

Quark, NAT face TC-ul. Asus-ul e doar pe post de DHCP server și wireless AP. Nu e în calea pachetelor wired.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Deci Asus e pe post de AP chior si rutarea se face tot in TC (care deci nu mai e bridge). :smile: Eu asta inteleg ca propui.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,589
De ce ma chinuiti bre? E vineri, vine uichendu'.... :majoreta:
Mai sunt zile si saptamina viitoare.
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,654
Deci Asus e pe post de AP chior si rutarea se face tot in TC (care deci nu mai e bridge).
Da, cu mențiunea că poți avea DHCP-ul pe Asus, caz în care trebuie să îl configurezi să dea clienților alt default gateway decât pe el însuși sau să rămână pe TC, caz în care Asus-ul rămâne pe post de switch, AP și bridge între wired și wireless.
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
In conditiile astea va fi cam complicat sa explice banii investiti (intr-un router wireless performant). :smile:
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,654
De ce nu? Asus-ul ar trebui să fie mai performant pe partea de wireless decât TC-ul, nu? :smile:
 

Quark

Zis și Brucan
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Acelasi lucru il facea si un TP-Link de 100 Lei. Zic si eu. :dracu: Frumos ar fi deci sa-l foloseasca la intreaga lui valoare.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,630
Dacă problema e între DHCP-ul de pe TC și ChromeCast, atunci clar serviciul de DHCP trebuie mutat altundeva în LAN. De altfel, din ce am citit, TC ăla e mare minune că funcționează, da' dacă vrei și oareșce performanță de la el, nu prea poți să-l încarci cu multe task-uri. Gen, routing + DHCP + wifi + panamea. Încă un motiv pentru care TC-ul pe post de NAT-only și offloading de task-uri spre un alt device mai performant are sens.

Acuma întrebarea e dacă Asus-ul poate funcționa în mod bridge/AP, CU DHCP PORNIT. Aș putea să mă uit dacă merge figura pe device-ul dintr-un sertar de acasă, că Asus a uniformizat interfața de configurare și e aceeași pe toate echipamentele.

Dar în esență, TC ar rămâne pe post de router cu IP configurat manual (192.168.1.1 de exemplu), fără DHCP, fără WiFi, fără nimic altceva.

Asus-ul ar fi conectat în rețea pe unul din porturile de LAN (!! nu pe ăla de WAN, că nu vrei să facă routing între portul WAN și cele de LAN). Ar fi configurat manual cu un IP (192.168.1.253 de exemplu), ar avea serverul DHCP pornit ca să dea IP-uri din plaja .11-.50, cu gateway .1 și DNS-uri ce vrei tu (OpenDNS 208.67.222.222, 208.67.220.220; CloudFlare 1.1.1.1 și 1.0.0.1, Google 8.8.8.8 și 8.8.4.4), și WiFi pornit. Dacă vrei, poți să asignezi din DHCP adrese IP fixe pentru anumiți clienți - de exemplu, ChromeCast-ul să primească întotdeauna .10.

Desigur, pentru ca figura de mai sus să meargă, configurația o faci începând cu un factory reset la Asus, conectarea PC-ului la el pe portul LAN și conectarea WAN la Asus la portul LAN al TC-ului (le pui în lanț), și atunci ar trebui să poți ajunge în interfața de administrare la Asus. Îi actualizezi softul, schimbi IP-ul etc., apoi oprești Asus, refaci căblăraia, oprești DHCP și WiFi în TC, și pornești Asus.

Easy. :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,207
Din cate am vazut pana acum, nici un router* nu stie sa raspunda la DHCP cu alt gateway decat el insusi. In cele mai bune cazuri (dd-wrt, openwrt) stie sa mai adauge un gateway, dar sa nu se puna el primul, niciodata.

* Router care poate fi gasit la magzin, nu din alea industriale.
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,654
Acelasi lucru il facea si un TP-Link de 100 Lei. Zic si eu. :dracu: Frumos ar fi deci sa-l foloseasca la intreaga lui valoare.
Nu trebuie musai să faci double-NAT pentru a-l folosi la întreaga valoare. Nu știu cum stă treaba la fața locului, dar dacă wireless-ul nu bate peste tot, ar putea încerca setup-ul ăla cu ambele wireless-uri active. Sau poate e suficient un singur wireless amplasat unde trebuie, habar n-am. Ăsta ar fi un argument în plus de a trece TC-ul în mod bridge și a configura totul pe Asus. :biggrin: Eu am sugerat varianta din #7418 în ideea că burebista nu dorește să aștepte după UPC să îi facă TC-ul bridge (asta în caz că se poate, la Telekom am înțeles că nu e posibil).
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,207
ADSL-urile Romtelenoise, alea HG655 sau cum le cheama, stiu sa faca bridge. Testat.
 

jarod

Super Moderator
Joined
Nov 27, 2003
Messages
1,654
Din cate am vazut pana acum, nici un router* nu stie sa raspunda la DHCP cu alt gateway decat el insusi. In cele mai bune cazuri (dd-wrt, openwrt) stie sa mai adauge un gateway, dar sa nu se puna el primul, niciodata.

* Router care poate fi gasit la magzin, nu din alea industriale.
https://www.dd-wrt.com/wiki/index.php/DNSMasq_as_DHCP_server#Assign_an_alternate_Gateway

Dacă dd-wrt/openwrt folosesc în spate dnsmasq, nu văd de ce nu s-ar putea. Eu folosesc cu succes această opțiune în dnsmasq. Soft-ul default n-am idee ce opțiuni are.

Also, nu există secondary gateway. E ca la Highlander.
 

burebista

Manic Miner
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,589
Duamne ce cutie a Pandorei am deschis de la un pitic benign. :biggrin:

Pufi cam aia e ideea in cazul in care nu merge TC-ul ca bridge.
Daca nici una din astea nu o sa vrea o sa sun la UPC sa-mi dea un modem clasic sau sa ma rezolve cumva ca piticul trebuie satisfacut si nevasta convinsa. :rotf:
 
Top Bottom