Rețea pentru acasă

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Messages
8,459
Da, dacă ai tot lanțul merge și fără dns, că poți să-ți emiți certificat și pentru IP. Dar trebuie instalat root CA peste tot, ceea ce e destul de trist (ex: mult succes să instalezi root CA pe o imprimantă).
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,537
Pe imprimantă de ce ai avea nevoie de alt certificat decât cel propriu (după semnarea lui de ca)? E treaba clientului să valideze autenticitatea certificatului oferit de imprimantă, fie local, fie interogând alte servere.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
7,877
Imprimanta are si server web pentru administrare, chiar HTTPS, deci ii trebuie certificat.

Si chiar nu vreau sa instalez un Root Certificate pe fiecare device, mi-e lene.

Oricum nu stiu daca va mai fi nevoie ca multifunctionalul nu mai merge ca scanner, a disparut optiunea si din meniul propriu (afisajul de pe imprimanta) si din Windows. Asta dupa un firmware upgrade. Fara functia de scanner imi e aproape inutila, ca imprimante mai am cateva prin preajma, imi trebuia partea de scanner pentru ca la foarte vechiul HP s-a intamplat ceva cu sticla si pe o bucata destul de mare iese totul blurat.
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Messages
2,995
De vreo 2-3 săptămâni am latenţe mari şi în ultimele zile am tot luat deconectări de pe serverele Blizzard. Un traceroute către serverele lor zice asta:
Tracing route to 185.60.112.157 over a maximum of 30 hops

1 <1 ms <1 ms <1 ms router.asus.com [192.168.1.10]
2 3 ms 3 ms 4 ms 10.0.0.1
3 21 ms 22 ms 20 ms 10.30.3.1
4 42 ms 42 ms 36 ms xr01.londra.rdsnet.ro [10.220.134.206]
5 37 ms 46 ms 44 ms 195.66.226.234
6 47 ms 51 ms 42 ms ae1-br01-eqld5.blizzardonline.net [137.221.79.33]
7 55 ms 58 ms 59 ms 137.221.65.30
8 45 ms 42 ms 44 ms 37.244.10.103
9 48 ms 41 ms 53 ms 185.60.112.157

Trace complete.
Să fie de la ei? Să fie de la mine?
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,662
Un trace nu spune mare lucru din pacate. Ai nevoie si de calea de intoarcere si de informatii despre incarcarea legaturii de peering intre RDS si Blizzard, dar astea nu sunt la indemana oricui, chiar daca e un peering public prin LINX.
 

korby

The Cleavemaster
Sugar daddy
Joined
Jun 4, 2006
Messages
2,995
Între timp am încercat un test cu WinMTR, n-am văzut nimic suspect în rezultate. Router-ul e setat să-şi facă un reboot odată pe săptămână. Am dat factory reset, am schimbat cabluri, am încercat DNS-uri de la Cisco. Aceleaşi rezultate, plus deconectări foarte frecvente când foloseam aceste DNS-uri - doar în WoW, în restul activităţilor de pe 'net ba chiar parcă s-a mişcat mai bine, un pic mai snappy, viteze mai bune la upload-ul torrentelor, etc.
Mâine o să încerc şi alt router/switch.
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Messages
4,662
Problema nu e de la tine, dar e foarte greu sa demonstrezi ca nu e de la tine.
DNS-urile nu schimba nimic in ecuatia asta.
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,569
Daca tot imi sta pe creier problemuta mea cu disparitia ChromeCast-ului din retea am zis sa-mi fac cadou de apropiata mea zi de nastere un asta (dafuq, l-am comandat cu 344 acu' vad ca s-a ingrasat oleaca :biggrin:).
Pina ajunge saptamina viitoare si ca sa nu ma enervez ca nu-mi iese din prima vreau sa va intreb cum fac sa-l suprapun peste dracia de la UPC ca sa nu se calce pe bataturi.

Pe minunea de la UPC scrie Technicolor TC7200.U. E un fel de modem cu router wireless. As vrea sa ramina asta numa' ca modem iar nou-noutul Asus sa-si faca treaba de router. Din pacate interfata de management e spartana.
Daca dezactivez DHCP (eventual ii pun un IP static din range-ul viitorului DHCP Asus) si opresc wirelessu' e de ajuns sa trag un cablu din el in portul WLAN din ASUS si toata lumea sa fie fericita? In setari il mai pot trece din mod router in mod Bridge daca ajuta la ceva.
Adica cu setarile astea TC-ul asta ramine doar pe post de modem iar ASUS-ul isi vede de treaba ca router wireless? Practic asa a functionat pe vremuri cind aveam un router de-al meu iar UPC-ul mi-a dat doar un modem chel.

La naiba, uneori mi-e dor de chestiile simple. :biggrin:
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,311
Technicolor-ul e router, deci o sa-si ia primul IP, adica .1. Asus-ul il poti pune pe .2 dar nu ca router ci ca switch cu wifi, partea de routare o va face tot Technicolor-ul.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
In cel mai rau caz, pui tot LAN-ul pe Asus, pe un subnet diferit de ce folosesti acum (probabil 192.168.1.xxx cu subnet 255.255.255.0), ceva gen 192.168.57.xxx cu subnet 255.255.255.0. Dupa aia configurezi Asus sa-si ia adresa de wan prin dhcp, legi portul de wan din Asus de una din intrarile din Technicolor si ai scapat (fara sa umblI deloc in Technicolor). Va fi putin mai complicat daca ai servere in LAN (pe care vrei sa le accesezi din exterior)... Si probabil mai trebuie bibilit daca nu-ti merg ca lumea torentii. Ideal ar fi fost sa poti sa dezactivezi rutarea in Technicolor, dar asta trebuie sa sapi tu, ca nimeni nu stie ce-i acolo inauntru. :smile:
Ah, si dezactivezi wifi-ul din Technicolor, ca e degeaba. :tongue:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,569
Nu suna bine deloc. :frown:
Eu vreau sa trec tot LAN-ul pe Asus. Adica ma intereseaza ca minunatia de Chromecast sa-si ia DHCP si wireless de la ASUS ca vad ca nu se impaca prea bine cu Tehnicolorul.
Inteleg ca nu pot face Tehnicolorul doar modem iar ASUS-ul router?
Cum dreq ii zic lui nevasta-mea ca am aruncat 350 lei pe geam? :biggrin:
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,537
Pune niște screenshot-uri cu pagina de configurare la tehnicolor, poate ne prindem dacă poate fi păcălit cumva. De exemplu, are vreo setare de DMZ undeva pe unde se setează port forwarding-urile?
 

ursamajor

צָפְנַת פַּעְנֵחַ
Joined
Nov 4, 2005
Messages
7,136
Nu știu dacă e similară treaba, dar eu la RDS le-am cerut să-și configureze drăcia lor în care intră fibra, astfel încât să pot folosi routerul meu.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Nu e neaparat necesar. Merge si router -> router -> ... -> router, cu subneturi diferite. Si ai si protectie suplimentara la hacuiala externa (daca nu folosesti DMZ). :smile:
 
Last edited:

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,569
Pai si eu ce-am spus / explicat?
Pai tu ai spus ca ASUS isi ia IP-ul prin DHCP. Eu vreau ca ASUS sa fie si DHCP si wireless. Pur si simplu vreau sa elimin Technicolor ca router si sa ramina doar modem. Pentru ca am observat o data sau de doua ori ca dispare Chromecast-ul si din lista de clienti DHCP de pe Technicolor. Uneori ramine in lista dar dispare din retea iar alteori dispare cu totul dar el merge bine-mersi ca pe plasma am fundalul lui care se schimba aleator. Si ora care merge.

As vrea sa revin asa cum a fost inainte de "upgrade"-ul asta de modem/router. Aveam un modem chel de la UPC si o ragalie de router D-Link in care am bagat un cablu din modem si totul a fost super OK.

Da' cred ca am mai zis de fo' 2 ori chestia asta. :biggrin:

pufi am vazut DMZ prin meniu si are si port forwarding pe undeva.

Cred ca se rezolva cu ce zic astia de la UPC: sa-l pun in bridge mode si sa dezactivez wirelesu'.
Se pare ca face ce vreau eu, ASUS ramine router si Tehnicoloru' ramine modem.

Is curios acu'.

Sar'na de idei si scuze de deranj, ramine sa vad ce iese cind ajunge routerul.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Asus isi ia adresa IP de WAN de la Technicolor. Dar in LAN-ul propriu, el este server DHCP si da ce adrese vrea muschii lui device-urilor care se conecteaza la el. :wink:
 

burebista

Manic Miner
Sugar daddy
Joined
Sep 2, 2005
Messages
4,569
Ma doare capu' acuma. :biggrin:
O sa vad ce varza iese saptamina aviatoare.
 

Quark

Zis și Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Messages
13,433
Ideea e sa nu pui doua servere DHCP pe acelasi subnet. Acum cred ca e clar. :biggrin:
 
Top Bottom