Renovare

Phew deci o să ingineresc și eu un ventilator din ăsta pentru că la baie mor alea pe capete și mereu când moare unul trebuie să chem pe cineva (deh, chirie lol).

Ceva care să meargă la 220V similar cu Noctua ăla există? Trebuie să fac bucăți cadrul de la ăsta care-l am ca să-mi dau seama ce și unde se alimentează și la cât, dar prefer să am alternative :smile:
 
But duuuh, I know brown is + and green+yellow is - :nuts:

Nu?

Acum pe bune, dacă am spus că am doar plasticării care crapă în 1 lună maxim și vreau să fac un swap, holy shit nu te descurci cu 220V.

C'mon.
 
De ex: stiai ca intotdeauna firul de impamantare se lasa putin mai lung decat celelalte doua, cand faci legaturile prin aparate? :smile:
 
Hm, aparetele care intra in baie dublu-izolate nu au impamantare. Precum acest ventilator.
Are carcasa complet din plastic, nu ai cum sa atingi nimic metalic. Desigur, nu toate chinezariile, doar cele splash-resistant.
 
Atmor. Aplica lumina. Priza 220V (daca simti nevoia). Aeroterma. Masina de spalat rufe. Alte exemple...

Si cu ventilatorul ala pot fi mari probleme daca scapi dusul in el.
 
Diferențiala e baza, nu mai există scuză să nu ai așa ceva în zi de azi. Dar existența ei nu înlocuiește obligația de a face corect izolația conexiunilor electrice, că am mai auzit de diferențială care sare de câte ori se face abur în baie (și dacă n-ar fi fost diferențiala, te-a făcut „electricianul” cu un perete pe care poți pune un semn „atinge-mă pentru dans spasmodic instantaneu”).
 
Pai hai sa vedem niste caracteristici:

http://electric14.ro/siguranta-diferentiala-20a-moeller

Deci rupe circuitul la mai mult de 30mA diferenta intre curenti. Asta daca e bine calibrata si daca nu e cumparata de la Moghioros din piata. :biggrin:

Acum, coroborat cu: "...la peste 10mA dansezi cu spume la gura iar la 100mA oricum nu mai conteaza...", rezulta ca fiecare face cum crede. :dracu:
 
Preferi să dansezi cu spume la gură până ajungi să nu mai conteze? :smile:

BTW, există două tipuri de diferențiale, iar majoritatea NU funcționează și ca o siguranță "normală" - sar doar la diferența între poli, nu și la supra curent. Vedeți RCD vs RCBO.
 
Siguranța diferențială de 30mA este varianta all-purpose. Pentru băi și spații cu risc ridicat de electrocutare se recomandă să pui din alea de 10mA. Iar ca să nu dansezi, cauți cu curbă de declanșare B (rapidă), nu C (lentă), dar s-ar putea ca un consumator mare (uscător de rufe, mașină de spălat mai veche) să o declanșeze.
 
Tu ai curaj sa stai cu un picior gol pe gresie si sa atingi cu mana un fir conectat la faza stiind ca ai cele mai rapide si sensibile sigurante diferentiale in panou? :smile:
Pics or it didn't happen. :biggrin:
 
Last edited:
Am gasit eu o diferentiala tip A cu curba B, dar nu vreti sa stiti cat costa. Sper sa nu vorbesc chinezeste.
 
Acu' la modul serios: cine are asa ceva in tablou, ar putea face un experiment cu o bucata de carne proaspata. Avantaj ca se si gateste putin in cursul experimentului. :smile:

LE: tutusi sa nu fie chiar f. proaspata, ca zvacneste. :rofl: Creca trebuie un delay de vreo 48 de ore... Ask Neo. :biggrin:
 
Bre voi sunteți cu capul lel. Literalmente ventilatorul ăsta este în colțul opus dușului în baie și are siguranță fuzibilă la 20cm de el (de ventilator). Ca să dai cu dușul pe el trebuie să fii insistent grav :smile:

Nu mai spun că una din fostele mele prietene spăla cu dușul... boilerul electric. Mi s-a făcut părul măciucă într-o zi când am văzut-o și replica ei a fost "păi așa am făcut mereu", ptiu drac ești de ai rămas cu zile :biggrin:
 
Deci, vreau și eu ventilator în baie. Există o fereastră de 60x60cm, dar dă către o curte interioară și schimbul de aer nu e limitat. Am intenționat să montez un ventilator pe perete, dar asta înseamnă găurirea preților de beton armat, cea ce am înțeles că ar fi contraindicat.

Următoarul pas ar fi montarea unui ventilator în geam. Dar geamul termopan e prea mic pentru a fi decupat.

Mi-ar conveni ceva de genul ăsta dar nu am găsit nimic asemănător în RSR.

Idei?
 
Am vazut mai demult la cineva un ventilator de radiator de pe dacie, era fix pe dimensiunea geamului. :biggrin:
 
Back
Top