Renovare

Există papuci speciali de trecere de la cupru la aluminiu (cu o parte aluminiu și o parte cupru).
 
Am renovat o garsonieră acum un an jumate. A durat câteva săptămâni, în care locatara a trebuit să se mute de acolo. Ideal era dacă aveam unde căra și puțina mobilă - așa, a rămas în mijlocul camerei, unde mai mult a încurcat și a adunat enorm de mult praf.

Renovarea a fost prima serioasă de după construcția blocului în anii '70. A fost absolut necesară pentru a curăța tencuiala plină de mucegai; totul a fost rașchetat până la beton, și reconstruit.

Pe partea electrică, am montat prize modulare, din Leroy Merlin parcă. N-au fost dirt cheap, dar nici o avere. Dozele din perete erau octogonale și se puteau prinde unele de altele; la fel și plăcile metalice de deasupra. Avantajul a fost că puteam folosi spațiul mai eficient așa, de exemplu în 3 doze au intrat o priză cu împământare (1 doză), două prize fără împământare (1 doză), o priză RJ45 și una F pentru rețea și televiziune cablu (1 doză).

O firmă de electricieni au făcut frezarea canalelor prin pereți/pardoseală și a găurilor pentru doze în pereți, trăgând cabluri de cupru prin tuburi rigide (nu mizeriile alea flexibile). Fiind o garsonieră, nu au fost chiar atât de multe circuite - toate luminile (hol + cameră + bucătărie + baie) au fost pe un singur circuit de lumini, prizele au fost pe mai multe circuite (unul dedicat pentru aer condiționat, altul dedicat pentru bucătărie, al treilea pentru restul prizelor). Am schimbat și tabloul de siguranțe vechi, cu patroane, cu unul modern, cu siguranțe modulare duble, și întreg apartamentul printr-o siguranță diferențială. Am făcut eu montarea tuturor întrerupătoarelor și prizelor și chiar și în câteva doze de distribuție, și am refăcut conexiunile de la tabloul electric, fiindcă electricienii nu au fost deloc pedanți și au îngrămădit fire lăsate prea lungi într-un spațiu destul de mic.

Dacă ți-e mai ușor cu zecile de fire ce ajung la tablou, altă variantă este să ai un fel de „magistrală” prin apartament, și fiecare cameră să aibă propria cutie de siguranțe semiîngropată.

Ca recomandări:
  • provizionează unde ai nevoie de prize de rețea și trage câte 2 cabluri FTP prin pereți pentru fiecare priză, nu știi niciodată când îți prinde bine un al doilea (chiar dacă inițial e neconectat) - fie că ai nevoie de încă o priză, fie că ai dat o gaură în perete și ai tăiat cu burghiul un fir; e mult mai complicat să tragi fire prin tuburile gata montate în pereți decât să faci asta de la bun început;
  • pregătește la fel tuburi și cabluri pentru TV cablu, telefon, alte date (interfon, alarmă, senzori de mișcare pentru aprins lumina automat, termostate, comenzi electronice la mai știu eu ce);
  • prevede cabluri audio pentru boxele surround pe traseul cel mai scurt posibil și trage cablu de cupru de calitate;
  • dacă îți place lumina indirectă, prevede și prize acționate de întrerupătorul de lumini, ca să pui niște lămpi de pardoseală acolo - un buton aprinde lampa din tavan, altul lampa/lămpile de pardoseală.
Folosește și sistemele radio acolo unde are sens, în loc de comutatoare cap de scară sau altele. Eu am montat prize comandate radio pentru aprins/stins lumini, dar modulul receptor poate fi montat și în doze, iar telecomanda poate fi portabilă (una pe fiecare noptieră) sau fixă (montată într-o doză ca un întrerupător normal), cu variator sau nu, cu mai multe telecomenzi pe același canal radio sau nu, cu telecomandă cu programator care să aprindă/stingă luminile automat la anumite ore, cu telecomenzi acționate de senzori de mișcare sau ploaie sau whatever... Vezi intertechno.at , le găsești la Hornbach.
 
Eu tocmai mi-am extras din apartament cablurile de retea (coaxial, d'ala de 50 de ohmi), pe care m-am chinuit mult sa-l montez la vremea lui, fiind convins ca o sa-l folosesc pana la moarte. Mno, deci nu pune mult suflet in ceea ce faci ca oricum peste cativa ani nu se va mai folosi decat fibra optica. :biggrin:
 
Mersi de sfaturi. Momentan, la mine problema e strict cu cablurile de aluminiu. Sunt prea lungi și n-am vrut să le îndoi prea mult de frică să nu le rup. Când am montat prima lustră, am văzut că practic ea e susținută de cablurile de curent, nu de cele de susținere, de aia vreau să le scurtez.
 
Trecerile se numesc CupAl. Le pui si nu mai ai nici o bataie de cap. Cuprul si aluminiul oxideaza daca se ating unul pe altul din pacate.
Eu personal nu m-as apuca sa schimb cablurile de aluminiu daca nu faci o renovare completa pentru ca e mare bataie de cap. In special la lampi nu merita, unde nu sunt curenti mari.
 
Da, de aia ziceam că momentan îmi trebuie doar papuci. Voi lua de-ăștia sau de-ăștia. Par a fi oameni serioși. :smile:
Screenshot-2017-12-8 EL-Papuc CU AL DTL 25 8, cod EL59225.png
 
Sunt buni amandoi, iti vor face treaba buna. Atentie si sa nu se atinga metalele intre ele in afara acestor conectori.
 
Intreb si eu ca renovez acum un apartament: Exista o limitare de temperatura la punerea gresiei si faiantei? De exemplu, pot pune acum gresie si faianta intr-o casa neincalzita?
 
Dacă e chiar frig rău de tot, ai putea lua un încălzitor din ăla industrial de vreo 2-4 kW și în câteva ore aduci interiorul la o temperatură ok pentru lucrări fără stres.
 
Poti sa pui faianta, dar daca vrei sa se usuce si intareasca adezivul pana la primavara ar fi bine sa fie mai mult de 5-10 grade. Trebuie sa aerisesti serios dupa aceea si atunci iar depinde de temperatura, ca sunt compusi volatili care la temperaturi scazute nu se elimina, asa ca la primavara cand se incalzeste o sa miroasa nasol vreo cateva zile sau mai mult.
 
O aeroterma de 2.5KW incalzeste suficient o camera, chiar mai mult decat e nevoie.
 

Attachments

  • aeroterma.jpg
    aeroterma.jpg
    43.2 KB · Views: 8
E cu dus si intors. Aeroterma incalzeste aerul. Aerul e un bun izolator termic. Aerul ar trebui sa incalzeasca peretii / podelele / etc... Ceea ce nu cred ca se va intampla. :smile: Fenomenul "35 de grade in camera dar zidurile reci".
 
O pornesti cu 12 ore inainte sa te apuci de lucru, sa se incalzeasca si peretii. Temperaturile exterioare inca n-au scazut atat de tare.
 
Quark O fi aerul bun izolator, dar caloriferul face acelasi lucru. Incalzirea peretilor este din cauza pierderilor termice.
 
Multumesc de raspunsuri, cred ca aman punerea gresiei si faiantei pana la primavara (am unde sta fara probleme intre timp).
 
Quark O fi aerul bun izolator, dar caloriferul face acelasi lucru. Incalzirea peretilor este din cauza pierderilor termice.
Caloriferul incalzeste prin radiatie, nu prin convectie. :wink: Chiar voiam sa propun folosirea unui calorifer cu ulei, cat mai puternic.
 
Caloriferele fac și convecție și radiație. Aerul de pe lângă calorifer se încălzește => se ridică => convecție. De-aia se pun caloriferele la ferestre, ca să "tragă" mai bine. Cele de fontă radiază ceva mai mult, dar dacă vrei căldură radiantă îți trebuie ceva care dă mult IR, gen tuburi cuarț/halogen.
 
Back
Top