Renovare cladire patrimoniu

Foxter

Membru Senior
Buna ziua

As avea nevoie de niste sfaturi legate de renovarea peretelui unul luminator interior plasat intre bucataria apartamentului in care locuiesc si bucatariile vecinilor de la cealalta scara a cladirii. Practic acest spatiu nu are vizibilitate la exterior (cu exceptia privirii lui de deasupra).

Practic spatiul e aproximativ un paralelipiped dreptunghic cu lungimea pe verticala. Din pacate latura care este peretele de la bucataria mea si de la camara unde e centrala de apartament are infiltratii de apa care risca sa ajunga la firele de alimentare cu energie electrica ce duc la prizele centralei de apartament.

Daca pana la urma am gasit niste potentiali constructori, / alpinisti care sa faca lucrarea, din pacate am aflat ca locuiesc intr-o cladire de patrimoniu (dupa reclamatia facuta de o vecina care aflase ca renovasem interiorul casei). Aparent nu ai voie sa renovezi casa pe interior chiar daca ai infiltratii de apa pe la ferestre din perioada interbelica, daca e casa de patrimoniu. Din pacate faptul ca era casa de patrimoniu l-am aflat doar in urma reclamatiei vecinei.

Asa ca acum incerc sa imi dau seama care sunt procedurile si actele necesare pt a primi aprobarea de renovare (indepartare tencuiala veche, punere tencuiala noua) pe peretele cu infiltratii de apa.

Ce am gasit la cautare pe google dupa asta e cam contradictoriu, ba ca nu trebuie autorizatie (dar trebuie cerut voie de la primarie) pt lucrari ce nu afecteaza aspectul initial (practiv dupa renovare arata la fel ca inainte minus infiltratile), ba ca aceste lucrari sunt facute de primarie la cererea asociatiei de locatari.

Din pacate in nici un caz nu am gasit ce acte sunt necesare pt asta.

Multumesc anticipat.
 
Varianta 1 e să încerci să înveți meseriile altora și să te apuci să cauți tu toate detaliile legale timp de câteva luni și să-ți smulgi părul din cap din cauza chestiilor care se bat cap în cap și, pentru cineva nerutinat, e un hățiș în care greu intri și și mai greu ieși. Dar o faci pe timpul tău care e „gratis”.

Varianta 2 e să outsourcezi problema la cineva care cu asta se ocupă, și care preia sub propria semnătură și toate riscurile legale aferente. Nu plătești doar lucrarea ci și că te scapă pe tine de o bătaie de cap (nu că pentru altcineva e o bătaie de cap mai mică) și mai ales de responsabilitate. Dacă vreodată ai probleme, ridici din umeri și zici „vorbești cu persoana greșită, eu sunt doar beneficiarul, responsabil e arhitectul X”.
 
Probabil varianta 2 e singura acceptabila. Hatisul birocratic in cel mai bun caz te va incetini cu cativa ani de zile.
Nu mai sunt la curent cu legislatia, dar trebuie si o aprobare de la cei care se ocupa de cladirile de patrimoniu (din aduceri aminte).
 
Succes cu varianta 2 care în România înseamnă invariabil că vei fi jupuit de la meșterul necalificat până la avocatul sfătuitor :frown:
 
N-ar trebui să fie o surpriză asta, ți-ai asumat-o din clipa în care ai devenit proprietar la o clădire de patrimoniu, că doar nu te-ai așteptat că va rămâne perfect conservată și cu zero costuri de întreținere pentru următorul secol. Ca urmare, ar fi o idee foarte bună să pui de-o parte bani pentru fondul de reparații în fiecare an, o sumă mai mare decât ai face asta la o clădire care să nu fie de patrimoniu, și în fiecare an în care N-A trebuit să faci reparații să te feliciți pentru noroc.

Ceea ce sux aici e să afli mult mai târziu că proprietatea ta e într-o clădire de patrimoniu. Nici atâta lucru nu e ușor de aflat. Ia-ți proprietăți, they said, it will be fun, they said.
 
Succes cu varianta 2 care în România înseamnă invariabil că vei fi jupuit de la meșterul necalificat până la avocatul sfătuitor :frown:
La o cladire de patrimoniu intervin cei care au o specializare pe tema ... cel putin teoretic.
 
Nu prea am experiență cu clădiri de patrimoniu ca să îți zic exact pașii, dar în principiu începi de la Legea 50/1991 și Ordinul 839/2009.
Vezi art. 3 alin. (1) lit. b) și art. 11 alin. (4) din Lege, dar acum depinde și ce vrei să faci. Eu înțeleg că pentru lucrări de întreținere care nu modifică nimic la clădire trebuie anunțat la primărie și la direcția de cultură, iar la cultură pot să îți aprobe lucrările sau să îți ceară procedură de autorizare, ceea ce e mai complicat.
Aș zice să ceri o părere la primărie întâi.
 
Back
Top