Recuperare date fisier suprascris??!!

laurstef

Membru
Bună seara!
Am să fiu cât pot de concis şi explicit.
Doresc să recuperez un fişier tip *.pst, mai precis o arhivă de e-mail-uri ce a fost accidental ştearsă prin reconfigurarea unui user de pe o statie de lucru. Să spunem ca fişierul se numea "Arhiva_2005_2009"
Fişierul respectiv mai figura şi în alt folder decât cel în care îşi descarcă Outlook-ul mail-urile by default însă, a fost şters (cu Shift+Del) înainte de restaurarea userului respectiv.
Aşadar, arhiva respectivă se regăsea se aceeaşi partiţie în 2 locuri:
1. în folderul Outlook-ului (D:\Documents and Settings\user\Local Settings\Application Data\Microsoft\Outlook)
2. Într-un director dintr-un folder, separat, de pe aceeasi partitie (D:\Outlook\Arhiva)

Aşa cum am spus, înainte ca "expertul" IT să restaureze fişierele salvate ale userului respectiv peste cele nou create prin reinstalarea Windows-ului, arhiva "Arhiva_2005_2009", din D:\Outlook\Arhiva a fost ştearsă, "expertul" ne mai asigurându-se că are back-up-ul realizat cu câteva zile înainte.
Aşadar, după rescrierea datelor şi ştergerea celorlalti useri care se mai logaseră pe staţia respectivă de lucru, a fost descoperită lipsa arhivei de e-mail-uri.
După munnci de zile întregi cu tot felul de programe şi progrămele demo, freeware, sau cu licenţă (Easy Recover. File Scavenger, GetDataBack for NTFS + alte 3 sau 4 programe) nu s-a întâmplat mare lucru! :damn:
Unele programe nu indicau decât un singur fişier, altele pe amândouă, DAR fiecare dintre ele, după ce indicau numele fişierului şi data când a fost şters, afişau 0 Kb.
Ce se poate face în acest caz? Sau mai bine zis: se mai poate face ceva în acest caz?
Mă puteţi ajuta? Ce mă sfătuiţi?
Este vorba de un Hdd de 150Gb NTFS (nu mai ştiu numele), împărţit în 2 partiţii: C-ul de 50 Gb care conţine doar programele instalate şi sistemul de operare (XP) şi D-ul de 100 GB care conţine toate celelalte date, inclusiv arhivele locale ale Outlook-ului mutate aici din raţiuni de spaţiu şi fragmentare a datelor.
Dat fiind faptul că este vorba de staţia mea de lucru de la servici, recuperarea datelor de o firmă care se ocupă cu acest lucru nu prea o pot lua în calcul decât dacă sunt dispus să plătesc din buzunar costul operaţiei...şu nu prea am cu ce!
Mai pot intra în posesia mail-urilor din arhiva respectivă???
Prefer să dau câte beri e cazul decât să dau nişte sute de euro pe o greşeală a unui prolific "expert" IT.

Vă mulţumesc anticipat pentru ajutor şi sfaturi!
 
1. Nu mai folosi HDD-ul. Rişti să se suprascrie datele (dacă nu s-a întâmplat deja asta, caz în care goodbye).
2. GetDataBack for NTFS ar trebui să poată recupera fişierul, dar faci în felul următor:
- ataşezi respectivul HDD la o altă staţie;
- Bootezi normal de pe staţia respectivă, porneşti GetDataBack, utilizezi recovery de pe HDD-ul cu pricina şi destination of recovered files ca HDD-ul staţiei pe care ai bootat.

Dacă nu se poate recupera fişierul, nu mai încerca... ia-ţi adio.
 
Daca SO a apucat sa scrie peste portiunea de disc care inainte era ocupata de arhiva *.pst, atunci adio.
 
Dacă au trecut mai mult de 2-3 zile și s-au făcut multe scrieri pe HDD (adică s-a folosit computerul respectiv, sau s-au rulat programele de recuperare de pe același calculator), șansele să recuperezi ceva scad drastic (dacă a fost suprascris vreunul din clustere cu datele altui fișier, acesta se mai poate recupera cel mult parțial, iar Outlook n-o să-l deschidă). Probabil programele de recuperare afișează 0kb pentru că fișierele respective nu mai au intactă decât intrarea din director, nu și datele în sine. Teoretic se mai poate recupera ceva doar cu o scanare fizică a platanelor pentru a detecta magnetizarea dinaintea celei curente, da' e aproape de SF.

Everybody: Always have backups! Eu la fiecare chestie de acest gen, fie că o fac eu, fie (sau mai ales) alții, fac o imagine cu toată partiția afectată. Da, fiind calculatorul de la serviciu poate că nu tu trebuia să te ocupi, da' tot pe tine te afectează.

PS: de-asta e bine să ai HDD-uri mari. Șansele să se suprascrie ceva în același interval de timp sunt mai mici :smile:.
 
Păi..s-a cam folosit computerul respectiv. Au fost instalate progrămelele respective în partiţia C: apoi tot de acolo au şi rulat... :frown: Îmi pare rău!
Dar cel mai rău îmi pare că "maeştrii" de la IT nu au ştiut ca trebuie ca HDD-ul să fie fizic scos din unitate şi aplicaţiile respective rulate de pe alt sistem!
Grea şcoala asta..mai ales dacă o faci ca să fie făcută....
 
Păcat, mai ales pentru că GetDataBack te şi avertizează, parcă într-un timp chiar refuza să lucreze dacă sursa şi destinaţia erau acelaşi disc... Oricum, GDB e un program foarte bun, dacă n-a reuşit nici el mă tem că nu se mai poate face mare lucru.
 
GDB chiar isi merita banii. Chiar ieri mi-a fost de ajutor intr-o situatie similara. :smile:
 
Nu trebuie să "ştii", trebuie să ştii să citeşti :smile:
Word! :biggrin:

Nu vreau să mă dau rotund sau dreptunghiular :biggrin:, dar ştiu că am dat un program unei prietene care avea nevoie de nişte salvări de SIMS şi formatase + utilizase deja partiţia respectivă. Îl caut când ajung acasă şi îţi spun. Cine ştie, poate merge!
 
Asa?
 

Attachments

  • noggin.jpg
    noggin.jpg
    15.8 KB · Views: 130
Vorba colegilor de mai sus, daca GDB nu reuseste, ma indoiesc ca mai scoti .pst ala de undeva. Acum putin offtopic, am fost si intr-o parte (a adminilor) si in cealalta (average user), si inteleg cand ca admin ii vezi pe x si y cu 2-3 copii de pst-uri de 6-7 GB pe harduri de 40 (ca nu se aproba upgrade)..., dar pe de alta parte, e inconstienta sa stergi asa fara sa te uiti sa vezi daca mai exista pe undeva. Pentru useri, o data la cateva luni organizarea in foldere si salvarea pe altceva decat HDD propriu e obligatorie, nu trebuie sa va spuna adminul IT lucrul asta. Pe el il doare la basca de datele tale... Nu zic nimic de back-up centralizat, de pastrarea mailurilor pe server, eventual cu deduplicare si eliminare fisiere cu extensii nepotrivite (gen .avi, .mp3 sau nu tina gigel filme pe hdd de 15k rotatii)
 
De acord cu tine în mare măsură JustIn, DAR...
La mine era singura arhivă pe un HDD de 140Gb.
Am aflat mai apoi că minunatul "expert" de la departamentul IT e mai mult cu numele pe acolo şi face varză mai toate task-urile care i se dau însă mi-a fost atribuit pentru că în această perioadă adevăraţii experţi lucrează la nişte proiecte şi nici măcar nu mai apucă să iasă din birou. Eu îi cunosc pe "meseriaşi", îmi sunt prieteni şi de cele mai multe ori mi-au dat parola de admin (e drept pe local nu pe network) să-mi mai instalez una-alta (un program de defrag, nişte codecuri că am nevoie, update-uri, etc), ba chiar le-am şi făcut munca de la distanţă pt că suntem în 2 sedii diferite.
Eu am terminat jurnalistica, acest domeniu este un fel de hobby pt mine iar băieţii au avut încredere în mine şi nu i-am dezamăgit.
Părerea mea este că totuşi se putea face ceva mai mult şi mai interesat însă nu am prins eu o perioadă propice (asta ca să le iau apărarea). Acum mă interesează doar să-mi recuperez datele.

On the other hand "Sergent Rico status report!"
 
Dragul meu, faptul ca aveti mai multi oameni care se ocupa de departamentul IT denota faptul ca e vorba despre o firma careia nu-i sta bine sa nu aiba o solutie de back-up centralizata, sau macar un server de fisiere amarat unde average joe sa-si tranteasca acolo un quota de x giga numai ai lui. Intrebarea mea e ce face seful tau daca isi scapa laptopul, spre exemplu, in cazanul cu tuica? :smile: Sau, in cazul tau fiind vorba de o statie desktop, ti se prajeste HDD-ul?

Si acum ontopic, fisierele .pst sunt predispuse la defecte chiar si cand nu le faci nimic. Faptul ca stocheaza acolo de toate le face foarte rapid deteriorabile. De aceea exista chiar de la Microsoft tool-uri, cum e scanpst.exe din directorul de Office 2003 care scaneaza si repara fisierele in mare parte din cazuri. Rezulta ca sansele sa refaci un fisier de dimensiune mare si complex cum e un pst sunt destul de mici. Totusi, daca nu ai scris nimic pe partitia respectiva, ci doar pe C (asta am inteles eu), Get Data Back ar trebui sa te ajute. Incearca sa mergi pana la capat cu recuperatul, scoate HDD din PC tau si mergi la specialist pe statie si incearca si de acolo. Nu te astepta la vreun program minune, pentru ca nu exista asa ceva.
 
.......
Totusi, daca nu ai scris nimic pe partitia respectiva, ci doar pe C (asta am inteles eu), Get Data Back ar trebui sa te ajute. Incearca sa mergi pana la capat cu recuperatul, scoate HDD din PC tau si mergi la specialist pe statie si incearca si de acolo. Nu te astepta la vreun program minune, pentru ca nu exista asa ceva.

SO: Revin cu amănunte.
1. Arhiva respectivă a fost ştearsă prima dată dintr-un folder creat pe D (cică backup) înainte să-mi fie restaurat user-ul.
2. Arhiva respectivă a fost ştearsă automat după restaurarea user-ului.

Rezultă din cele de mai sus că pe D s-a scris DUPĂ ştergerea arhivei respective. Oricum au am constatat lipsa ei după ce am repornit computerrul mi-am actualizat e-mail-urile, etc, etc, etc
Oricum încep încet-încet să mă obişnuiesc cu gândul că mail-urile respective nu la voi mai putea recupera niciodată. Acum HDD-ul este la mine acasă şi îl voi scana mâine cu tot ce pot pt că specialiştii care au făcut-o au rulat programele din partiţia C şi nu au scos HDD-ul din unitate. Aşa că am făcut-o eu. Chiar dacă au trecut 4 zile timp în care ei au făcut tot felul de scanări, aşa cum am mai spus în prima postare, cu tot felul de progrămele şi progrămaşe dar fără niciun rezultat.

Oricum soluţii de back-up au pe servere! Dar aceste e-mail-uri erau stocate local.
ATA ETE!
 
Daca e statia ta si email-urile tale de ce nu le faci singur un backup periodic pe un stick USB sau pe DVD? Tu stii ce iti trebuie si ce nu, mai bine decat oricine altcineva.
 
După 6 zile de încercări continue cu aprox 10 programe diferite, cu HDD-ul scos din unitate, pus la loc şi iar scos, am capitulat.
Asta este!
îmi va fi învăţătură de minte sa+mi fac back-up-uri regulate la arhive.... Şi spun "arhive" pt că mail-urile rămase le-am split-uit în vreo 4 arhive.

Mulţumesc mult pentru idei, răbdare şi ajutor!
 
Back
Top