Reconectare cu tehnologia

unic

Membru Senior
Vine încet încet momentul de retragere pentru desktopul de acasă. Am tot cântărit dacă mai merită să am unul sau să trec complet pe laptop și tabletă, dar măcar pentru jocul ocazional și pentru momentele (destul de dese, mi-am dat seama, analizând) când și eu și jumătatea mea mai bună lucrăm în același timp, va rămâne pentru încă ceva vreme. Așa că, în următoarele 2-3 luni probabil mă gândesc să fac o schimbare de platformă. Am pierdut nițel contactul cu evoluțiile în domeniul ăsta, așa că vă cer sfatul.

Momentan, acasă am un Core2Duo E6300, 3GB RAM, HDD de 640 GB și o placă video Radeon 4800. Începe să mă calce pe nervi lentoarea cu care se mișcă la boot-are sau la încărcarea programelor și jocurilor, și tweak-urile mele nu mai au același succes în accelerarea lui.

Planul meu e să schimb placa de bază, procesorul, memoria și să adaug un SSD. Acum, bineînțeles, o să mă întrebați de buget. MI-ar plăcea să cred că mă pot încadra în 1500 de lei, deși știu că va fi greu.

Prima întrebare este, după părerea voastră, pentru că voi ține și acest sistem vreo 5 ani (ca pe cel de acum), ar trebui să aleg Intel sau AMD (am avut de ambele, nu am fobii legate de un producător sau altul). Mi-ar plăcea de asemenea ca sistemul rezultat să nu fie zgomotos (cel de acum e dead-quiet în idle, cât timp nu crește turația la ventilatorul plăcii video).

Nu țin neapărat să iau toate componentele noi, dar nu vreau să cumpăr piese ieftine dar depășite moral.
 
Eu zic sa incepi prin a pune SSD-ul apoi sa sa reevaluezi necesitatea upgrade-ului restului componentelor.
 
S-ar putea ca un SSD si alta placa video sa fie suficiente; daca nu, niste RAM in plus (8 GB e ieftin si pe Windows 7 x64 ajungi sa folosesti des peste 3 GB). Doar daca astea nu sunt suficiente are rost sa te gandesti sa schimbi procesor + MB, dar nu o sa te mai incadrezi in 1500 de lei.
 
Depinde ce vrei să faci cu sistemul. Din păcate, cu noile prețuri de la Intel, ceva decent începe pe la 1000 RON doar procesorul. Asta dacă ai nevoie de putere. Din păcate, alternativa de la AMD este mai proastă și consumă mai mult și nu este cu mult mai ieftină.

Acum. Sfatul meu sincer este să te lămurești exact la ce vei folosi sistemul. Dacă te joci multicel pe PC, poate ar merita investiția - turn overul în ultimii ani a fost mult mai lent, ultima generație de procesoare de la Intel (Haswell) este cu lol10% mai performantă decât seria precedentă. La plăci video idem. Deci să zicem că ai cheltui cam 1000 EUR pe unitatea centrală și ar ține minim 5-7 ani și vei putea face cam orice cu ea.

La polul opus poți merge pe un ultrabook și/sau tabletă, dar te avertizez că un buget de 1500 RON îți va cumpăra ~50% din una din ele. Evident poți merge pe chinezării cinstite care costă ~50% dintr-o tabletă "brand" dar imo alea sunt bune pentru distracție, nu pentru făcut treabă.
 
Tabletă am, laptop am, ultrabook nu îmi trebuie. E o idee să iau doar un SSD și RAM, dar placa mea de bază acceptă doar DDR2 și aș investi o sumă cam mare într-o memorie pe care nu aș mai putea-o folosi dacă schimb platforma.
 
Cu siguranță nu lua DDR2. Uite, de exemplu este o ofertă pe care-am primit-o zilele astea:

Asus MAXIMUS VI HERO, Intel Z87 Motherboard
Intel Core i5 4670K, S 1150, Haswell, Quad Core Processor
£284.99 Ex VAT £341.99 Inc VAT

Mai trebe RAM și SSD, placa video o schimbi tu mai încolo, dar bate-n 1500 dacă downgradezi chestii pe-acolo (iei un proc non-K, o placă de bază mai modestă, etc). Problema este că performanța la procesoarele non-overclockabile este cam jalnică prin comparație și se devalorizează mult mai rapid.

LE: de ce n-apare simbolul de la lira sterlină corect? :frown:
 
Probabil pentru că e complet nefolositoare oricărui alt forumist în afară de tine. Uite aceeași ofertă în Australia, e cu 300 de lei mai scump și cam la fel de util pentru unic.
http://www.auspcmarket.com.au/asus-maximus-vi-hero-z87-4-x-ddr3-2-x-pci-e-8-x-sata3-6-x-usb3-0-hdmi/
http://www.auspcmarket.com.au/intel-i5-4670k-core-i5-processor-3-4ghz-lga1150-quad-core-4-threads/

La buget redus eu aș lua ceva gen:
http://www.pcgarage.ro/procesoare/amd/vision-a10-6700-37ghz-box/
http://www.pcgarage.ro/placi-de-baza/asus/f2a85-v-pro/
http://www.pcgarage.ro/memorii/zeppelin/8gb-ddr3-1600mhz-cl9/

Dar nu încape și un SSD în buget, iar pe componentele vechi nu iei cine știe ce.
 
De ce să ia AMDul ăla trist când ar putea să-și ia un Ivy ca ăsta, care-i ceva mai performant și se învârte la 55W? Are și HT dacă tot vrei să vezi 4 nuclee în task manager.

Placă de bază ceva ASRock, RAM de care-o fi numai mult să fie și de restul probabil încape și un SSD. Uite și wishlist aici, ce prețuri oribile pot avea PCG :smile:

Serios a cumpăra AMD în 2013 mi se pare inutil.

Iar mr. Unic tot n-a spus la ce vrea să folosească PCul, noi putem să ne dăm ciocane peste dejte că telepat io unul nu-s.
 
Am vazut in postul initial ceva de jocuri, de-aia am zis SSD si placa video mai intai.
- Daca performanta ti se pare suficiente atunci mai pui un pic de RAM si gata, chiar si cu DDR2 un upgrade la 4 sau 6 GB si OS x64 ar fi extrem de ieftin (banuiesc ca ai 2x1GB si 2x512MB, in loc de 2x512Mb pui 2x1 sau 2x2, ar trebui sa fie ieftin).
- daca nu, atunci schimbi placa de baza + procesor + RAM, asta inseamna $$ ++

Miahi, am cel putin 2 A-uri prin casa (parca A10 si A6) si A10 e cel mult decent pentru jocuri casual; FarCry3 sacadeaza rau, altele merg mai bine.
 
Eu unul țin minte niște (unul?) posturi de-ale tale Adi pe marginea A-urilor și iirc ai fost dezamăgit masiv atât de performanță cât și efectiv de temperaturi/căldură degajată.

Mă rog, din specs arată mișto (quad core, 3.7GHz), din păcate afaik este lolnetburst, deci ieși mai bine cu Pentium 4 (sau tot pe-acolo).
 
Știu că e doar casual, dar e mai bine decât ce are Intel pe partea de onboard (A10 ăla pare să fie cam 2x HD4000). Eu ziceam de AMD-ul ăla ca să aibă grafică relativ echivalentă cu ce are acum (e ~echivalent cu HD 4850), adică poate să mai amâne o placă grafică nouă, și scapă momentan și de o zbârnâitoare în carcasă.
 
Mulțumesc de sfaturi. În funcție de buget, o să văd la ce mă pot încadra. Desktopul e folosit doar la browsing, filme HD (trimise către televizor), ceva prelucrare foto la nivel amator și câteva jocuri, dar nu foarte mâncătoare de resurse (WoT, TripleA, Age II HD :smile: ).
 
În cazul ăsta sugerez construirea unui sistem mITX cu un i3 Ivy Bridge, AMD 7770, o placă de bază "ce încape", un SSD și aia este. Pentru stocare poți folosi în continuare HDDul de 640GB.
 
Din nou eu. Așa e când te prinde flama.

Am obținut un preț bun pentru o placă de bază MSI B85-G43 și un procesor i5 4570s. Cred că o să mă mănânce palma și o să le cumpăr. Mă gândeam dacă aș putea să folosesc radiatorul pe care îl am acum (un Ninja+) pe noua placă de bază, și se pare că s-ar putea, dar am nevoie de un backplate pentru socket 1155. Aveți careva așa ceva? Nu am găsit de vânzare la magazinele din România (poate nu am căutat eu prea bine). Mersi.
 
Eu aveam un Ninja+ rev B când am făcut trecerea la 1156, n-am găsit backplate, m-am chinuit ceva să îi adaptez, dar nu mi-a plăcut ce a ieșit, așa că am luat un Mugen 2 și aia a fost.
 
Din păcate, sugerez aceeași soluție, vândut Ninja+ și agățat alt cooler, Thermalright sau Noctua.
 
Pe mine ma intereseaza noutatile in domeniul placilor video si as fi curios sa aflu daca aveti ceva sugestii de achizitie la nivelul anilor 2015.
Ma joc ocazional pe PC, (nu m-as juca deloc insa anumite jocuri nu pot fi jucate pe console ) si in plus am generatia tanara prin preajma, care-mi sufla in ceafa si care vrea detalli maxime pe PC.

Ultima mea placa video a fost o 560 TI pe care am dat-o cadou acu' vreo 2-3 ani pe vremea cand pentru mine era prea mult asa ceva.

N-am preferinte Nvidia sau AMD , pana mai ieri preferam Nvidia care parca faceau drivere mai bunisoare in comparatie cu ATI, insa cred ca nu mai sunt diferente la ora actuala.

M-ar interesa sa fie cat mai silentioasa sau sa poata fi modata cu un radiator custom cat mai silent.
Mi-ar placea sa nu fie energofaga si sa nu se incinga ca un gratar .
Mi-ar placea sa fie cat mai ieftina si pana in 1500 de lei.
Mi-ar placea (pe cat se poate omeneste prevedea) "sa duca" orice joc fara probleme macar in urmatorii 3 ani.
 
Și pe mine m-ar interesa dacă aș mai putea face ceva la ăsta, în sensul prelungirii vieții lui și îmbunătățirii cât de cât a performanțelor, grafice mai ales. N-am problemele inițiatorului topicului cu bootarea lungă și folosesc un W8.1 pus peste W7.

Când mă gândesc că are săracul 7 ani aproape, parcă nu-mi vine a crede...
 
Last edited by a moderator:
radul, un 970 ar fi numa' bun pentru ce zici tu acolo (da, stiu de scandalul cu 3.5GB VRAM dar pentru oameni normali nu e nicio problema) dar trece de buget cu fo' 200 lei.
Strict in 1500 lei un Radeon 290 (fara X). Nu prea ma pricep la AMD dar din cite stiu sunt cam energofage si relativ zgomotoase/calduroase in load.

ursa la tine mai mult de o alta placa video nu prea vad ce ai putea baga fara sa arunci cu banii pe o mortaciune. :smile:
Si la video e cu cintec ca procesorul ala o sa inceapa sa gifiie. Poate un GTX 750Ti s-ar potrivivi acolo?
 
Back
Top