Recomandare electrician București

Thor

Membru Junior
Salut.

Am nevoie de serviciile unui electrician care să facă inspecția instalației electrice a unui apartament cu 3 camere și să o extindă/înlocuiască.

Aveți ceva recomandări? Ce am găsit până acum erau fie extrem de scumpi, fie nu mi s-au părut prea pricepuți.

10x
 
Recomand. :biggrin:
 

Attachments

  • image012.jpg
    image012.jpg
    59.6 KB · Views: 73
Eu am avut vreo 3 echipe de electricieni (pe rand) cand am construit casa si am ajuns sa imi fac singur instalatia in casa + de la panoul electric din strada pana la tabloul de la demisol. Dar nu ma recomand, nu am timp si pasiune, am facut-o de nevoie.
 
No, bine că mă încurajați. :smile:

Mai că m-aș băga eu să fac instalația, dar îmi e greață de săpat șanțuri prin preți. In extremis, desenez eu treseele pe perete și caut pe cineva cu 'mașină de mortezat' (??) să taie sanțurile. De cablat mă descurc, adică am reușit eu sa pun instalația de Crăciun în pom, asta nu poate fi mai greu.
 
Mda, și eu am făcut mult singur, dar n-a fost nevoie de săpat prin pereți, că aia orium nu e treabă de electrician.

Acu' s-a luat taică-meu de instalații la stilul hardcore, momentan într-o cameră de la etaj e montată frumos pe perete o priză trifazată :biggrin:. Cu tot cu ferăstrăul circular (din ăla mare, cu masă).
 
Dacă e instalației in bloc mai vechi cu pereti plini (adica nu cu rigips) cu un detector de cabluri, o regla si un creion poți identifica traseele curente si cu un ciocan mic si o dalta le poți deschide la suprafața. Da, nu e treaba de electrician, mai ales ca după aceea trebuie tencuit si vopsit/zugrăvit.

Poți sa încerci sa faci tu partea pana la tencuit, măcar intr-o camera si vezi ce se întâmpla. Poți face si tencuiala dacă vrei, numai timp si chef sa ai ca tehnologia e simplă cât sa o poată aplica si unii cu 10 clase trecute cu greu.
 
Munca e pentru tractoare, negri și calculatoare.

Urăsc tot ce ține de partea de zidărie - praful ăla mi se pare îngrozitor.

În primul rând am nevoie de o evaluare, un nene care sa îmi spună cât de varză e instalația actuală - am văzut cabluri de aluminiu și cabluri de cupru multifilare, unele prize sunt alimentate cu cabluri trase prin plinta de la parchet.

Ca idee știu de ce am nevoie:
- trasee pentru iluminare - aici cred că pot refolosi vechile trasee, în ideea că firele sunt trase prin tuburi Bergman, nu sunt zidite direct. Întrerupătoarele nu sunt poziționate ideal, dar e acceptabil.
- trasee pentru prize - mai multe decât sunt acum, unele cocoțate pe perete pentru A/C, TV, inclusiv cablu coaxial. Vreau circuit separat pentru A/C, cuptorul electric. Un pitic îmi zice să pun priză separată pentru frigider, cu siguranță separată, iar restul instalației să poată fi oprită independent de aceasta - în ideea că vreau sa opresc curentul în tot apatamentul când plec pentru mai mult timp de acasă.
- înlocuit panou electric. Cel actual are doar două siguranțe (apartament cu 3 camere).

Până la urmă o să caut doar pe cineva care să facă șanțurile și de restul mă ocup eu.
 
De evaluat e simplu, se poate face din fotoliu: la lumina probabil nu faci decat sa inlocuiesti cablurile prin tuburi daca vrei, dar la prize trebuie sa construiesti alta instalatie pentru ca zici ca vrei prize in plus in locuri noi. Tabloul de sigurante e banal de schimbat daca iti faci un plan pe hartie la instalatie.

Ce nu sunt prea sigur in zilele noastre e ce fel de fire ar fi necesare. Eu am pus de 1mm^2 pe iluminat pentru ca erau cele mai subtiri cabluri monofilare gasite in magazine, dar e overkill sa pui fire de 1kW pentru 2 becuri de 20W, iar la prize am pus de 2.5mm^2 pentru ca era singura dimensiune peste 1mm^2 si e iarasi overkill; pentru prize 1.5mm^2 ar fi suficient: conform unor date gasite pe Internet un conductor monofilar de 1.3mm^2 AWG16 (nu am gasit 1 sau 1.5mm) duce 20 de amperi, mai mult decat toata intrarea in tablou (contractele cu Electrica sunt pentru 4.5kW pe monofazic, parca, si 9KW pe trifazic).

La sigurante e si mai si, pentru becuri ti-ar trebui sigurante de 2A sau ceva de genul asta.
 
Last edited:
Cauta-ti un electrician totusi, dai o garla de bani da stai boier. E fun de montat o priza sau intrerupator, dar o instalatie completa necesita putina munca totusi.
Si eu urmeaza sa-mi caut unul pentru casa pentru instalatie noua si ca pret din ce am inteles ar fi undeva la 1000 iepuroi toata treaba, adica materiale plus manopera. Aici sunt mai multe camere si instalatia e ceva mai maricica decat la un apartament, dar pretul e tot cam pe acolo.
Ce nu mie clar este de ce incep astia sa puna fir litat, parca un singur fir era mai bun pe vremuri de isi puneau doar boierii. La bunici am gasit mai multe modele, firele principale erau din Al si cele secundare Cu litat. Acuma cica muritorii de rand isi pun monofir si aia cu pretentii fir litat. Cred ca-s idioti astia din urma, parerea mea de necunoscator. :biggrin2:
Eu o sa-mi pun monofir, ca recomandari am primit 1.5mm pentru becuri si 2.5mm pentru prize, e overkill dar instalatia mai si imbatraneste in timp. La bucatarie o sa fie cu majoritatea prizelor pe sigurante separate, adica frigider, masina de spalat, aragaz+hota etc, iar restul prizelor pentru accesorii electrice bucatarie pe alta siguranta.
Inca n-am chemat mesterul, tot ala care mi-a facut si bransamentul, sa-i arat ce vreau si sa-mi faca devizul dar urmeaza cat de curant, probabil in urmatoarele 2 saptamani ma apuc de treaba (eu cu supravegheatul si el cu munca :biggrin: ).
 
1) What he^ said.

2) Gandeste-te si la aspectul legal: daca iti ia foc casa titlul de ziar va fi "din cauza instalatiei electrice improvizate, blablabla..." si nimeni nu te va despagubi (daca ai casa asigurata). Daca dai foc si la vecini esti bun de plata. De aia la tot ce tine de gaze / electrica e bine sa pui la loc sigur factura si copia dupa autorizatia celui care ti-a facut lucrarea. Acum cateva luni am schimbat un robinet pe gaz. Eu faceam lucrarea in 5 minute dar am preferat sa chem firma autorizata EDI, sa lucram cu factura si TVA iar manopera a fost de 60 Lei. Asta e, n-am riscat.

3) Strict tehnic: in cazul cablurilor trase prin zid nu exista formule exacte dupa care sa calculezi diametrul conductorului, sunt niste formule empirice / tabele rezultate din experienta tip trial and error. Daca ma intrebi cat de gros sa pun firul ca sa-mi tina 20A eu o sa te intreb la ce densitate de curent vrei sa lucrezi? A, cand proiectez un traf electric de retea eu lucrez la 2.5A/mm2. Dar e alta mancare de peste. Sfatul meu: cauta niste normative unde o sa gasesti tabele cu grosimile conductorilor electrici ingropati in zidarie. Eu n-as pune in casa o priza care sa nu suporte 25A de ex.

Ce sa zic, bafta. :biggrin:
 
Last edited:
La conductori nu se pune problema doar de curenți; sunt convins că 1,5mm2 poate duce 20A la nevoie. Problema este însă că se încălzește la consum susținut, iar un cablu subțirel se încălzește mai tare decât unul mai grosuț. Iar când vorbim de cabluri trase împreună, înghesuite printr-un tub de plastic acoperit de tencuială, ai un risc real de ambalare termică, topire a izolațiilor, scurtcircuit și posibil incendiu sau fum toxic. Ori, nu merită riscul; dacă tot spargi pereții și bagi cabluri, fă o instalație fixă supradimensionată dar care ai încredere că, la nevoie, poate duce mai mult decât ai preconizat fără a te alarma. Nu te doare mâna, ci doar un pic buzunarul :biggrin:

Firul lițat are avantajul de a rezista la îndoiri repetate, însă duce un curent mai mic și pe distanțe mai scurte. Nu se recomandă să pui în serie n prelungitoare, nici să ai un prelungitor prea lung ținut colac (mai ales alea pe tambur, am văzut câteva topite :eek:). Cine îți recomandă să tragi fir lițat prin perete, recomandă-i și tu să-și treacă diploma/atestatul de electrician prin cel mai apropiat distrugător de documente; merge și prin flacăra de brichetă. Ideea e la fel de tâmpită ca și folosirea furtunului pentru grădină pe post de țevi pentru instalația de încălzire, că de ce să te complici cu coturi și lipit cupru când poți să tai furtunul la cât îți trebuie, că uite, tot curge apa prin el, nu?

Cel puțin pentru branșamentul la contor îți trebuie un electrician autorizat, și cerere de la titularul de contract la Electrica, și niște taxe deloc mici, chiar dacă e o operațiune de 10 minute pe care o faci tu și electricianul se uită la tine cu cafeaua în mână - recte, să schimbi panoul electric vechi ȘI cablurile care vin din contor în panou.

Pe vremuri comuniste, noi ne-am obișnuit că panoul de siguranțe, mare și urât, se pune la intrarea în apartament, și de-acolo tragi paralel mai multe circuite (de aluminiu, că era ieftin, și direct în tencuială, să facem economie la mase plastice pentru tuburi) pentru fiecare cameră în parte. Între timp, panourile de siguranțe s-au ieftinit și sunt și mult mai compacte, așa că nu mai sunt convins că merită bătaia de cap să tragi găuri în pereți de un lat de palmă pentru ca să-ți încapă pe-acolo 5 tuburi Bergmann pentru circuitele separate ale camerelor din spate, cu mult cupru băgat în perete. Aș înclina spre o abordare distribuită: panoul central are un set de siguranțe generale, de putere mare; prin apartament tragi întâi 2-3 circuite „magistrală” sănătoase (1 pentru bucătărie, 1 pentru baie cu siguranță diferențială, 1 pentru restul consumatorilor din casă, prize și lumini), pe care se branșează panouri de siguranțe mici aferente fiecărei camere, unde faci distribuția și separarea pe circuite de lumini și circuite de prize. Așa se procedează în hoteluri, în clădiri de birouri... doar n-or fi adoptat sistemul de proști ce sunt.
 
Last edited:
Si nu uita cand pozezi cablurile sa respecti. :biggrin:

Fa cum spune Puter, macar stii pe cine sa dai in judecata dupa ce iei foc. :dracu:

PS: eu nu m-as risca mai mult de 10A/mm2 la cupru. Dar nu sunt electrician.
 
De ce să ia foc, maestre? :smile:

Disclaimer: internetul nu e înlocuitor pentru consultarea un profesionist, indiferent dacă e medic, mecanic sau electrician :biggrin:
 
Valorile mentionate de mine sunt luate dintr-un normativ de lucrari electrice, nu din datele teoretice. Nu zic ca e bine sa pui fire la limita minima, dar la iluminat cu becuri economice orice fir monofilar ai pune e overkill (UTP-ul sau alte balarii nu se iau in calcul pentru ca nu sunt conductori electrici certificati), iar la prize pasul peste 1.5 e 2.5mm^2 care e iar overkill.

Cu autorizatia e mai complicat, dar la mine fiind la casa si cu contoarul in strada ce se intampla de la contoar in sus nu a interesat pe nimeni vreodata. Dupa calitatea lucrarilor partea facuta de mine e mai buna decat ce e facut de electricieni autorizati la frate-meu.

Nu are sens sa pui panou de sigurante in fiecare camera intr-un apartament de 3 camere; nu economisesti nimic, dar ai cate o cutie in camera degeaba. In fiecare camera ai un singur circuit de iluminat care ajunge la doza, mai departe poti pune cate becuri si intrerupatoare vrei, la fel cu prizele. Da, suna fantastic sa ai 2 circuite de iluminat sau de priza intr-o camera, dar sunt bani aruncati pe geam daca circuitul nu e dedicat pentru masina de spalat sau frigider/cuptor electric in baie sau bucatarie; intr-un dormitor sau sufragerie daca bagi ceva in priza si sare siguranta pur si simplu scoti din priza si pui siguranta la loc pe hol, ca e doar 3-4 metri mai incolo. Eu am cate un tablou mic (1 siguranta trifazata si 9 monofazice) pe fiecare etaj doar pentru ca distributia primara catre ele se facea mult mai simplu (coloana verticala) decat sa trag din acelasi tablou zeci de fire la etaj, dar la un apartament distributia e mult mai compacta, sunt suficiente si 4-5 sigurante in total (2 pe iluminat, 2-3 pe prize). Pana la urma e o singura intrare pe o singura faza, poti sa despici firul in 4 sau in 16, dar tot firul ala este si nu stiu daca e justificata o asemenea granularitate. In 7 ani nu mi-a sarit niciodata vreo singuranta in casa, cu toate problemele pe care le are Enel in zona, singura care a sarit era la iluminatul exterior cand a dat Dorel cu dalta in cabluri.
 
Ca idee, eu nu sunt de acord cu "noile" norme care au scos din circulație becurile de 100W, am ajuns noaptea mai prost ca strămoșii noștri care puteau încinge 15 focuri și aveau mai multă lumină decât am eu cu o chiorâtură de dooj' de W, nici nu pot să mă bărbieresc decent.
 
Curios, becurile cu led lumineaza infiorator de puternic, nu inteleg de ce inca mai tragi de alea cu filament / neoane economice.
 

I kid, I kid.

"Becurile" cu LED sunt niște chestii triste momentan. Am ținut pasul încă de pe vremea când iluminarea cu LEDuri era luată la mișto. Progresele sunt foarte mari, dar nu suficiente. Nu mă încântă și oricum nu este casa mea momentan ca să pot să montez LED stripes pe tavan și chestii de genul pentru a putea obține o iluminare uniformă.

Marius, cât stoc poți să ai? :smile: Tot se vor termina la un moment dat. Sigh.
 
Si eu am fost nemultumit de becurile economice pana am descoperit 2 lucruri:
- ca cele Philips pe care scria 6 ani chiar au tinut 6 ani si mai mult, inca mai am becuri din cele originale de cand m-am mutat (2006-2007)
- ca in baie lustra cu geam mat are 3 becuri, dar cand puneam din alea chinezesti de la Ikea de 10W aveam cel putin 1 ars aproape tot timpul, ma prindeam cand se ardea si al doilea si al treilea deja palpaia. Am pus cate 3 Philips de 8W sau 2 de 18W si e alta viata. Cu 3x18W chiar e un pic prea multa lumina cand vin din alta incapere. Becurile astea sunt slabe individual, dar cateva insumate lumineaza bine. In sufragerie am 9 de 23W, in dormitor cate 4 de 23W si sunt multumit. Ce e nasol e ca ultima data cand am fost sa cumpar becuri am luat de 18W, cele de 23W costau dublu.
 
Back
Top