Recomandare componente

Sursa: Seasonic, e silentioasa si are putere suficienta, 800W mi se par clar overkill.
Carcasa: amandoua sunt solide, bine facute, airflow decent, dar sunt urate din punctul meu de vedere. Treaba de gusturi, blue led ala mi se pare horror.
Procesor: OK
RAM: macar ia-l pe-ala de 1866 MHz, pentru 15 lei in plus
Cooler: uita-te si la un Ninja 3 ceva.
MB: as lua AsRock Z97 Pro4, dar asta sunt eu, anti Gigacrap mobo's.
SSD: daca este doar pentru SO ia unul de 120 GB si ia si un HDD serios (vezi discutia de pe thread-ul de NAS)
Video: vezi si asta (http://www.pcgarage.ro/placi-video/zotac/geforce-gtx-760-oc-dual-silencer-2gb-ddr5-256-bit/), in functie de care e mai silentioasa prin review-uri.
 
  • Like
Reactions: LNT
Sursele sunt exagerat de scumpe. Daca vrei sa pui si un joc pe SSD ia-l pe cel de 240GB, ca nu scutesti cine stie ce bani cu unul de 120 GB.

In rest, cam ce s-a zis mai sus.
 
Sursele-s de fapt prea puternice. Eu țin un sistem echivalent pe o sursă pasivă de 460W și nici nu se încălzește (41 de grade în partea de sus).

Și eu aș lua un Ninja 3, că nu se prea găsește Kotetsu. În funcție de aerisire și utilizare ai șanse să-l ții aproape pasiv.
 
  • Like
Reactions: LNT
Si eu zic la fel despre sursele alea, propui un sistem de 250W consum maxim si pui surse "putin" mai puternice. Chiar si cu ideea de rezerva in minte, 800W este...

La placi de baza GA-H97-HD3 face fix acelasi lucru pentru mai putini bani. Nu vad niciun motiv pe lumea asta pentru care ai plati acea diferenta de bani pentru un radiator in plus - si nimic mai mult, ca nu are si surse CPU un plus, doar un radiator.

In rest, carcasa este dupa gusturi, ramul e cam mult dar cine stie, poate vreodata o sa faci si altceva in afara de jocuri (in photoshop poate dispare instantaneu) iar un HDD de storage ai deja, banuiesc, daca nu adauga totusi unul ca in 240gb nu prea poti tine nimic.
 
iar un HDD de storage ai deja, banuiesc, daca nu adauga totusi unul ca in 240gb nu prea poti tine nimic.
Corect, in 240 GB in general nu poti tine tot ce ai prin casa, dar 240 GB + NAS e ok daca exista un NAS. Din pacate eu stau acum pe 120 GB + NAS si a trebuit sa mai pun un HDD de 1 TB pentru aplicatii si jocuri instalate.
 
  • Like
Reactions: LNT
Am modificat lista, am pus
Cooler CPU Scythe Ninja 3 rev. B
Placa de baza GIGABYTE GA-H97-HD3

SSD-ul va fi pentru SO si 1-2 jocuri ce incap pe el, in rest probabil o sa adaug un hdd suplimentar. Storage extern exista pe NAS, deci nu e stres din punctul asta de vedere. Am pus 240Gb fiindca diferenta de pret nu e asa mare si jocurile pe ssd ruleaza bine. :biggrin:

LE:
Am uitat sa spun de carcasca, n-am idee ce sa iau asa ca momentan ramane aia pe lista pana gasesc alternativa, iar ledurile n-o sa deranjeze ca nu sta in dormitor.
 
Last edited:
Cu Ninja 3 racesc pasiv un I5-4670k la 3.8 ghz inca din ziua achizitiei. Daca te sperie 80 de grade in prime95 (aka sub 70 in jocuri) poti sa-i pui si ventilator, evident. Inca o chestie, la Gigabyte schimba voltajul de la procesor (si celelalte cateva voltaje din acelasi tab de setari) din "auto" in "normal" altfel placa pompeaza voltaj ridicol de mare in procesor chiar si fara overclock. La mine, cu racire pasiva, am avut vreo 15 grade diferenta. :what:
 
  • Like
Reactions: LNT
Nu stiam, notat. O sa-i pun ventilator totusi, cu PWM o sa functioneze pe minim tot timpul si nu se aude. Pe sistemul meu zbarnaie doar hdd-ul si restul sunt foarte silentioase, inca nu m-am suparat suficient de tare pe el sa-l atarn in niste elastice, dar presimt ce vine si momentul ala curand. :biggrin:

Acum stau pe ganduri cu placa video si parca n-as arunca banii pe GTX 760-ul ala, ca are aceleasi performante ca 670-ul meu busit. As lua 760 la ~1100 lei fata de 970 la ~1500 lei. Asa ca probabil o sa las placile video pentru mai tarziu, momentan sa primesc unde verde de la ministra de finante pentru achizitia curenta si apoi vad daca merg pe seria noua de gtx 970. Acum are preturi intre 1500-2000, probabil ca daca mai astept putin o prind sub 1500. Eu pot astepta pana la sfarsitul lui martie cand promit astia ca lanseaza GTA V, adica peste ~1 luna, deci inca nu e graba la capitolul video.
 
E greu de curatat manual sa cu aspirator, insa cu aer comprimat se curata extraordinar de usor si de repede.
 
Pentru placa de bază Gigabyte GA-H97-D3H aș vrea să cumpăr de Black Friday un SSD de tip M.2, undeva între 256 și 512 GB, cât mai performant. Voi folosi sistemul pentru taskuri office, nu jocuri, rar multimedia. Aveți recomandări? (pot fi și mai multe, că probabil doar unele produse vor avea reducere) Mersi!
 
La M.2 PCIe nu diferențiezi prea mult după performanță, pentru că n-ai aplicații care s-o și folosească (nu-s cine știe câte aplicații care să aibă nevoie de 1GB/s și să poată și 2GB/s, iar dacă ai un antivirus pornit s-a dus oricum naibii tot sporul de performanță vs un SSD SATA). Așa că ia ceva ieftin și preferabil non-TLC., dacă mai există Dacă ai avea două, măcar ai putea copia de pe unul pe altul, ca să zici că vezi performanța :smile:.

Ceva util pentru mine (pe care l-am realizat destul de târziu) e faptul că pot face hibernate mai repede pe laptop. Că atunci când ai 64GB de salvat la fiecare hibernate e important să poți scrie cu giga/secundă, să nu stai 3 minute doar pentru asta. Asta când mă gândeam "băi, de ce stă așa de mult la restore?" și mi-am dat seama "băi, stai că are de citit cel puțin 30GB, de fapt merge repede"
 
Al tău a are 1.5GB/s citire și vreo 500MB/s scriere. Aș zice că nu (în teorie write-ul poate să fie mai bun, dar nu cred că scrii sute de mega pe secundă oricum). Ca să înțelegi, eu am trecut de la un Samsung M.2 SATA (~500MB/s) la un Samsung 960 M.2 PCIe (3GB/s read / 2GB/s write) și n-am simțit mai nimic, nici la viteză de boot, nici la încărcarea aplicațiilor, nici la multe alte chestii :frown:. Ăia mulți GB/s îi obțin mai mult la copiat de pe un SSD pe altul (că între timp am mai luat și un 970). Nici măcar un resume de mașină virtuală (caz în care ar trebui să citească de pe disc un fișier de dimensiunea memoriei VM-ului, uzual 8-10GB) nu merge cu mai mult de 6-700MB/s. Avantajul e că dacă pornesc 3 resume-uri în același timp, merg fiecare cu câte 6-700MB/s, dar nu cred că ai nevoie de asta.

Singurul upgrade la tine aș zice că ar fi de spațiu stocare, dacă ai nevoie.
 
Mai am o întrebare - niște principii generale pentru un monitor de 27" folosit 80% în scop office și 20% în scop multimedia? (nu jocuri, ci filme prin streaming) Nu îl folosesc pentru grafică.

Nu știu ce să aleg între LCD și LED (probabil voi face un research pe tema asta), și care să fie rata minimă de refresh la care să mă uit.

Voi lua aici ceva la promoție, desigur, de Black Friday. :smile:

Urmează să fac ceva research, dar încă n-am avut timp, și researchul nu va fi pe un model anume, ci pe caracteristici generale, din care să aleg ceva de BF.

Mersi!
 
LCD și LED nu se exclud reciproc. LCD e filmul care colorează pixelii backlight-ului, și din care probabil vrei IPS. Backlight-ul poate fi din neon plat sau LED, desigur că LED e de preferat fiindcă nu se încălzește așa și nu crapă după câțiva ani.
 
Toate monitoarele "LCD" sunt LED acum, pentru că "LED" se referă la backlight-ul LCD-ului și nu mai face nici naiba monitoare cu backlight cu lămpi. Mai puțin alea OLED care sunt chiar LED dar nu cred că te interesează zona aia de preț (sunt foarte puțîne și la preț 10x față de orice altceva) iar folosite în mod office suferă de burn-in (ca TV mai merge, dar și un TV OLED e 9000 de lei vs 2000 unul de aceeași dimensiune/rezoluție dar IPS); diferenta e dată de contrastul infinit, negrul e foarte negru.

Caracteristici generale la 27": panel IPS, "2k/2.5k" (2560x1440 e cam cea mai bună rezoluție pentru dimensiunea asta), latență nu contează dacă nu te joci, refresh 60Hz că nu te joci. Monitoarele TN nu-s un upgrade iar VA-urile au quirks (ex: culorile se văd dubios dacă te uiți dintr-o parte sau din cealaltă parte). 1920x pe 27" doar dacă ai probleme mari cu ochii (văd că ai ochelari, nu mi-e clar cât de rău e) iar 4k e un pic cam prea mult (am monitoare de 27" atât 4k cât și 2k și la 4k trebuie să umbli la scaling în Windows și unele aplicații încă se comportă ciudat cu asta, așa că prefer 2k la 100%). Eu prefer monitoare Dell dar sunt ceva mai scumpe.
 
Back
Top