RaspberryPi

IceCub

Membru Senior
Salutare,

Zilele astea m-a rugat un amic sa-i instalez un Rpi3 sa-l folosească pe post de media player, light browsing, youtube, etc. Amicul meu a primit pi-ul cadou și nu știe ce e aia linux sau cu ce se mănâncă.
In mintea mea, rezolvarea era simpla: Ubuntu Mate. Problema e ca desktop Linux (încă) suferă de probleme ale copilăriei (drivere, accelerare video, etc) și drept urmare m-am poticnit. Am încercat câteva distribuții (Ubuntu, Raspbian, LibreELEC) și fiecare face "ceva" bine dar suge la restul. Pe semne ca e posibil sa ai un pi complet funcțional, doar ca trebuie sa încui developerii tuturor distribuțiilor la grămadă undeva într-o camera pentru o luna și sa arunci cheia.

Daca careva din voi și-a mai bătut capul cu un astfel de gadget am rugămintea sa-mi spună și mie ce distribuție/player/drivere a folosit.

Mulțumesc.
 
OSMC.tv, care e un debian cu kodi, foarte ușor de folosit pentru acest scop și cu actualizări lunare. Descarci un installer, conectezi microSD-ul, face el tot.

Bonus, instalezi Yatse pe smartphone și are remote control la player prin rețeaua de acasă, inclusiv din aplicația youtube - share to - yatse, și playerul face playback pe tv.
 
De obicei lumea care folosește așa ceva are mai multe raspi-uri, cu funcții diferite, plus că dacă te apuci să tragi de el ajungi la diverse limitări - de-aia nu e neapărat o distribuție bună la toate. Adică vrei media player - ai distribuții specifice pentru media players, cum e OSMC, dacă vrei internet stuff ai distribuții "normale" etc. Dar n-o să ai un browser și youtube așa de smooth ca pe un pc.

OSMC din câte știu nu avea Internet browser, s-a rezolvat?
 
N-am văzut să aibă, că nu e desktop gui ci kodi cu skin-uri ca front-end. Poate fi extins prin plugin-uri de multe feluri, de la vimeo la subtitles, dar browser nu știu să aibă. Nici screen mirroring, dacă te tentează ideea.

Ps: cred că poți face dual boot cu osmc și altă distribuție mai desktop-like, dar n-am investigat. Probabil îți trebuie noobs ca boot loader și de acolo vezi tu.
 
Last edited:
Momentan am ajuns la dual boot Raspbian & LibreELEC. O sa incerc maine si OSMC dupa ce mai iau un card SD ca nu vreau sa-l sterg din nou.
 
Cam ce putere hardware are o drăcie de-asta? E comparabil cu o tabletă/telefon? Ce alternative mai versatile și la un preț comparabil (eventual nițeluș mai mare) există? Ceva gen micro/mini PC. Nu dați cu parul, sunt complet pe dinafară pe domeniul ăsta, deși m-ar tenta ceva ultraportabil.
În mintea mea, îmi imaginez o drăcie de-asta ultra portabilă (dar suficient de potentă, poate nu R-Pi), cu un SSD (de 2,5") de pe care să ruleze (un anume OS), cuplată la un mini monitor tip tabletă și alimentat de o baterie externă portabilă și ea. Se poate? :biggrin: Evident, să aibă conectivitate bună, să accepte măcar internet pe Wifi... Mi-ar fi al naibii de util... să nu mai car ditamai laptopul după mine.
 
Se poate, doar că la preț ai ieși mai mult decât o tabletă gata făcută. Adică este un HAT pentru battery back-up, probabil poți marțocări și o sursă pe baterii. Display-uri sunt de 7" și 10" cu touchscreen, doar că vor fi cu mațe ieșite pe-afară, ca la orice sistem de tip prototip. Și nu va rula Android, ci un Linux. Iar interfață spre SATA se poate face dar de fapt e un adaptor USB-SATA, și boot e tot pe microsd.

La ce s-ar putea să aibă sens mai mult e la „desktop” portabil. E o cutiuță foarte mică, o cuplezi la orice TV sau monitor cu HDMI, tastatură și mouse.
 
2x 1400 MHz - cam cat un laptop din generatia Pentium 4, doar ca nu-i x86 si nu merge Windows.
Exista LineageOS neoficial, o clona de Andoid. Iti trebuie touchscreen. Cum zicea si puterfixer, daca vrei tableta, mai bine iti ei una. Cam orice OS pentru RPi are update-uri frecvente, spre deosebire de tablete, dar au la baza un linux cu vesnicele lui probleme.

S-ar putea sa vand RPi-ul meu daca nu te grabesti.
Doar ca nu prea stiu ce sa iau in loc. Eu il folosesc pe post de media player si aseara am constatat ca Netflix in OSMC nu e cu nimic mai bun decat aplicatia pe TV, adica tot n-am subtitrari in Ro. Cred ca o sa indes un PC in spatele TV-ului si gata.
 
Un NUC de-ăla cu Celeron nu e mai bun? Sau un stick PC? Văd că se găsesc de pe la 4-500 de lei în sus.
 
Tablete am vreo două. De una chiar sunt mulțumit, că i-am luat și tastatură pe BT. Am și-un eeePC, dar e cam vechi (eeePC 901). :biggrin:
 
Office, în general. Internet... de-astea.
Între timp am mai citit pe ici, pe colo și am impresia că astea sunt niște jucărele. Cred că dacă aș lua ceva, aș lua un minilaptop de-ăla 2 in 1, cu tabletă și tastatură (detașabile), că am văzut că sunt și sub 1000 de lei. Ideea era că porneam de la un SSD de 2.5" de 120 GB și voiam să știu cu ce l-aș fi putut împerechea. Da-i găsesc eu loc. :kul:
 
Raspberry Pi pe post de computing engine pentru un fel de tabletă portabilă era cum era, că RPi consumă „puțin” (dacă 2,5A poți numi consum mic, și asta fără monitor), da' un NUC deja e mult peste definiția unui portable computing. Adică da, un NUC e de fapt hardware-ul unui laptop într-o cutie mică, cu SSD/HDD de 2,5", dar fără unitate optică, fără monitor, fără tastatură, fără baterie. Un NUC devine de fapt un fel de desktop/laptop replacement în ideea că te duci doar cu cutiuța la tine dintr-un loc în altul unde ai restul perifericelor necesare - display, tastatură, mouse. În nici un caz nu e pentru utilizare portabilă, că-ți trebuie o alimentare serioasă pentru asta.

Office ai pe orice tabletă cu Android mai recent - o licență pentru familie pentru Office 365 permite mai multor persoane pe mai multe echipamente să instaleze componentele Office dorite, și experiența este desktop-like. Cu tastatură și mouse pe Bluetooth zici că EȘTI pe desktop. Internet așijderea - tableta e suficientă. Entertainment, etc. - toate pe tabletă. Doar că la tabletă nu ai hard disc sau SSD. Hard disc-ul ar consuma mult doar pentru volumul mare de stocare, mai bine folosești un microSD de 128 giga. Iar SSD-ul nu ar folosi viteza, din moment ce interfața nativă SATA nu există, ci trece printr-un USB lent.
 
OK, am înțeles acum atuurile/limitările tuturor acestora. :smile: Pare că nu există încă gadgetul perfect pentru ce doresc eu. Totuși, prin bricolaj cred că s-ar putea adapta un monitor mic dintr-un display de tabletă la un NUC, ceea ce l-ar face foarte atractiv. Pe de altă parte, un NUC cu Celeron e slab al naibii și cred că ar trebui bani mulți pentru ceva mai acătării. ceea ce nu-l mai face așa de atractiv. Trade off-uri peste trade off-uri, vorba englezului.
Până la urmă cred că o tabletă de-aia laptop 2 in 1 (tip Asus transformer sau Acer) e cea mai indicată. Și poți pune Windows desktop pe ea.
 
La orice tableta poti sa agati o tastatura / mouse BT. Si spre deosebire de celelalte solutii, are si acumulatorul inclus.
 
Da, am zis deja că am așa ceva, dar Office-ul ăla de tabletă e un... râs. Excell-ul funcționează defectuos al naibii.
 
Back
Top