Raspberry Pi

Va puteti juca si pe windows, instalati docker si Portainer si e acelasi lucru, ba chiar merg mai reped download-ul si crearea imaginilor care apoi se pot folosi pe rpi ( de fapt nu cred ca merg, trebuie imagini de arm in loc de x86). Bine, Portainer e pentru lenesii ce vor sa dea clici in loc sa bata in tastatura. :tongue:
 
Docker pe windows e pentru masochiști. Cât timp merge totul perfect, merge totul perfect, dar dacă se bușește ceva nu te mai rezolvă decât dezinstalat tot și instalat o mașină virtuală cu linux și docker înăuntru :smile:. Lucrurile se împut de obicei când se face un update major de windows.
 
Pentru chestii serioase nu merge rulat local dar poti face imagini pentru a fi rulate pe alt sistem, cloud etc. Insa pentru incercat marea cu degetul merge destul de ok. Cu limitarile lui, de exemplu eu n-am reusit sa mapez un folder local in container, nu da eroare dar pur si simplu nu vede nimic. Nu s-a plans de permisiuni cum am vazut la altii dar nici nu merge.
 
Nu dai o lista cu ce filtre/liste ti-ai pus in pihole?

LE: Cu listele default nu ma impresioneaza. Plugin-ul uMatrix mi se pare de departe mai bun, desi uneori necesita ajustari la prima vizita pe site-uri noi.
 
Last edited:
Mda.
O lista cu retelele sociale are cineva? Multumesc anticipat. Eu am cautat juma' de ora, dar cred ca e o conspiratie a motoarelor de cautare sa nu dea astfel de rezultate.
 
Am primit cado de ziua mea una bucată rPi 4GB. Acum dacă trebe, trebe :biggrin:

Azi pun de-un docker thingie thing să vedem. Chiar sunt curios.
 
Ceva comentarii legate de fișierul de mai sus? Nu mi-am mai aruncat ochii pe el, dar orice critică constructivă este binevenită :smile:
 
Doar ce mi-a sosit Pi4/4GB. Întrebarea este: pot muta direct cardul cu Raspbian instalat/configurat din Pi3?
 
Am impresia că poți muta/face backup-restore doar la folderul /home. Nu-s destul de versat în Linux să detaliez, dar ar trebui să păstreze toate configs/etc.

Ideal faci o instalare nouă pentru că diferă hardware destul de mult, apoi adaugi folderul home al tău/faci merge pe-acolo.
 
Deci. Cică arm64 a devenit disponibil și pentru RPi3 încă din vară, și de exemplu pe docker găsesc uneori containere pentru arm64 dar fără suport pentru arm32.

Pe RPi4 logic că are sens arm64 fiindcă are mai mult RAM și în unele teste se vede clar un spor de performanță. Pe RPi3 nu mă aștept la vreo diferență de performanță, însă disponibilitatea pachetelor software devine importantă.

Din ce am citit, in-place upgrade la Raspbian e o târșă, mai bine faci backup la ce ai și reinstalezi totul de la capăt. Daaaaaar, văd că pentru arm64, raspbian nu prea e printre recomandări. În schimb e pe val Ubuntu Server sau Ubuntu Core.

Pentru un RPi3 headless care rulează docker cu chestii, care din astea ar merge mai bine și la ce să mă aștept?
 
Eu am Rpi2 si am facut de mai multe ori upgrade fara probleme. Backup si incearca, nu ai de pierdut mai mult decat niste timp.
 
Upgrade de la 32 la 64 de biți din mers? Cică trebuie să pun un repo nou, să pun kernel nou, să pornesc cu ăla, apoi să fac restul update-ului... Parcă tot e mai simplu să vin cu microSD-ul instalat :biggrin:
 
Pai depinde cate chestii ai de instalat, daca fisierele de configurare sunt compatibile 32->64 si pe unde sunt imprastiate.
 
Fișierele de configurare sunt, ca orice fișier de configurare, agnostice de platformă, și sunt toate în directoarele aparținând userului sub care rulează executabilele, în /home. Doar executabilele sunt pe 32 sau 64 de biți. Lucrurile sunt simple când urmezi niște good practices.

Cu ocazia asta mă gândesc să încerc să pun configurația într-un repo ca să fie acolo sursa adevărului. Încă n-am pățit să crape un microSD da' nu știi niciodată.
 
Am instalat Home Assistant in container docker. Cam un giga si 100 de mega de RAM ocupati, are grija sa porneasca incalzirea masinii in functie de temperatura de afara la o anumita ora.
Urmeaza sa porneasca lumina pentru hidroponice, dar inca lucrez la criterii.
 
Back
Top