Raspberry Pi

Hmm, la mine nu a blocat reclamele din aplicația YT de pe TV...
I-ai mai făcut vreun update la Pi între timp la domenii șamd? TVul este conectat la router, presupun? Routerul are ca DNS Pi-ul? Pi-ul are IP static? În cel mai rău caz, modifică DNSul la TV și vezi dacă mai face.
 
Nici mie nu-mi blochează reclamele din clipurile Youtube, și e totul actualizat. Oricum reclamele alea sunt cam greu de șmecherit din cauza modului în care a făcut Youtube serviciul de streaming, varianta cea mai bună e să încetezi să mai folosești aplicația Youtube a lui Google și să bagi apk-ul Youtube Vantage. Desigur că, din moment ce exclude reclamele, contravine intereselor Google și deci nu se găsește în Google Play; va trebui să activezi instalarea de aplicații din surse third party și să iei apk-ul de pe net.
 
Mie mi se pare foarte ciudat ce spuneți voi aici, la mine (iPhone) reclamele din Youtube nu mai există. Ceva ceva faceți greșit pe-acolo. A, am uitat, folosiți Android :biggrin:

Acum pe bune, am pus același video pe youtube pentru iOS (XS Max) și pe youtube pentru Android (HTC 10) și singurul pe care l-a blocat a fost cel de pe iOS.

Screenshot.

youtube blocking.png




Edit: problema este mult mai complicată, mult hit and miss.
Edit 2: aici sunt mai multe liste cu chestii de blocat. Default, pihole vine cu șapte.
 
Last edited:
Mda, nu pot pune o altă aplicație de YT pe TV (LG WebOS shit).

Pe telefon am rezolvat cu AdGuard. Mai săpam...
 
Fuck smart TVs, îți bagă niște mizerii pe gât inclusiv propriile sisteme de reclame și call home ale producătorilor de TV. Prefer oricând un dumb TV + o cutiuță separată pe post de media player la care să pot controla eu softul instalat.

Dar revenind la RPi, am o curiozitate dacă are sens să pun docker sub care să rulez pi-hole, unifi controller, openhab și ce or mai fi. Cu asta aș rezolva mai multe chestii:
  • separare a aplicațiilor, nu o să am vreodată conflicte de versiuni de java de exemplu
  • restart automat al unui docker dacă crapă
  • change management mai ușor la actualizări, schimbi imaginea și iaca faci rollback
  • separare a datelor de aplicații, cu asta pot pune foarte ușor toată configurația (și log-urile) pe un stick USB ca să nu se fufu microSD-ul
  • consolidare a încărcării distribuite acum pe 2 RPi-uri pe un singur sistem, și posibilitatea de a avea 2 RPi-uri + o mașină virtuală din NAS pentru failover.
Singura limitare la care mă gândesc e că s-ar putea ca unele aplicații să necesite anumite porturi și să mă trezesc la ceva conflicte. De exemplu unifi controller are niște porturi proprii cu care comunică cu echipamentele, hai să zicem că webui-ul îl mut de pe 8080 sau 8443 pe altceva da' de alte porturi nu mă pot atinge fără să blochez funcționarea.

Are sens ce zic, merită să îmi bat capul să încerc? Nu stau deloc grozav cu timpul și nu m-aș apuca acum de experimente sortite eșecului.
 
  • Like
Reactions: Neo
Unifi e publicat într-un fel de beta, cine-l instalează face singur debugging și descoperă chestii. Io fac update la unifi cam după 2 luni de la release, și doar după ce citesc că versiunea publicată nu are bube majore. Am mai sărit versiuni fix din motivul ăsta. Uneori sunt memory leaks și necesită restart săptămânal. Mna, cu un container ar fi simplu să pornesc versiunea nouă sau cea anterioară, sau să facă singur restart dacă se agață.

Iar pentru pi-hole avantajul masiv ar fi că am direct posibilitatea de a stabili în container unde e mount point-ul pentru stocare persistentă, și ăla îl pot pune pe un stick USB fără să îmi bag nasul în setările pi-hole privind logging-ul și baza de date și ce mai are. Și unifi are o bază de date mongodb pe-acolo, da' nu are așa volum mare de date precum pi-hole-ul cu tot logging-ul lui pentru mii de solicitări de domenii pe zi.

Hm. Poate o să încerc, am 1 RPi 3B nou în cutie nefolosit + 1 RPi 2B parcă folosit anterior pe post de media player în paralel cu Fire TV stick, acum pensionabil din acest rol fiindcă am putut pune pe Fire TV aplicațiile YouTube și VLC. Deci aș avea infrastructura de joacă, doar timpul e cum e.
 
  • Like
Reactions: Neo
Hmm, o sa-si faca restart doar daca crapa containerul cu totul, ceea ce nu implica neaparat si agatarea aplicatiei. Aplicatia poate sa si ruleze dar sa nu functioneze, deci containerul o sa fie activ si e nevoie sa-l ucizi manual.

Am problema asta cu Serviio (si nici macarn nu e pe docker) unde aplicatia ruleaza dar la un moment dat ramane agatata si nu mai face stream, practic nici cast nu face, trebuie repornita manual. Dar procesul ruleaza inca si mananca resurse.
O sa incerc chestia asta sa vad daca ajuta la ceva: http://supervisord.org/index.html
 
În cazul ăsta aș putea pune încă un container cu vreo aplicație de monitorizare care, dacă nu primește răspunsul dorit în timpul dorit, îi dă un ghiont (și o notificare pe mail). Watchdog, heartbeat, de-astea.
 
Just one problem. Stickul USB este tot memorie flash care tot are un număr de scrieri limitat. Eu aș pune targetul de logs undeva pe un HDD din NAS mai degrabă?


 
Corect, dar pot face overprovisioning la un stick ieftin încât să țină niște ani până la primul rateu, și asta fără să crape microSD-ul de pe care bootează toată drăcia.
 
Îl partiționezi pe jumătate din capacitatea lui ca să limitezi sistemul de operare să nu-l umple, și mai departe speri că e un flash de generație suficient de nouă cât să știe să facă leveling la utilizare pe întreaga lui capacitate.
 
Multumesc, a doua parte era raspunsul de fapt. De-aia am cautat unul cu controller SSD inauntru ca sa faca singur asta, dar n-a fost ieftin si nici mic.
 
Aș crede că ăia care fac reclamă că stick-urile lor conțin tehnologie SSD de fapt mulg un pic marketing-ul ca să justifice prețuri mult umflate. Dacă iei un SanDisk pe USB3 foarte rapid, mă cam îndoiesc că și-au bătut capul să dezvolte o tehnologie flash pentru stick-uri USB care să fie suficient de rapidă DAR să nu cumva să aibă și wear leveling-ul de la SSD că vai de mine. Cred că e același lucru acolo. Oricum suntem la ani lumină față de flash-urile de odinioară (deși se mai găsesc și în zi de azi, alea cu viteză de transfer de 4 mega, mai mult prin suveniruri și breloace inscripționate corporatist), nu prea văd cum niște containere de-astea cu utilizare casnică ar putea să fufu un stick în mai puțin de 5 ani, timp extrem de rezonabil.
 
Asta pe care l-am cumparat chiar are un controller de SSD in el, si mai exista si Corsair Voyager GTX care are si el la fel. Foarte probabil ca acest controller se ocupa de wear levelling.
Cele care nu au controllerul de SSD nu am nici o idee ce fac inauntru.
 
Cred că pot trage concluzia că un adaptor 5v 0.6Ah este suficient pentru un rPi din prima generație cu pi-hole, chiar dacă are 750.000+ domenii în block list :smile:

pi state.png
 
Ne-am găsit să ne agităm cu pi-hole fix acuma când Firefox bagă DoH cu CloudFlare, Chrome testează DoH cu serverele proprii, tot mai multe firmware-uri fac hardcoding la IP-uri de servere DNS (gen ultimul update de roku tv de aseară)...
 
Back
Top