Raspberry Pi

Am intrebat ce faceti cu el dintr-un motiv simplu. Poti face cam orice, dar nu exceleaza la nimic. Decat sa-l folosesc ca NAS (LOL) mai bine mai pun o difernta si-mi iau un nas dedicat. Media player la fel. A, ca exista nerds care-l iau, il pun in cutie si-i dau durumu si pornesc un linux pe el (sry puterfixer :biggrin:) e un achievement, dar cam atat.
 
Last edited:
Nici nu e făcut să fie folosit full-time într-o chestie specifică, ci ca tinkering/learning tool pentru nerds. Eu le folosesc în stilul "următorul nivel după o mașină virtuală sau Arduino"; unul a fost print server o perioadă, altul a ținut două webcams, l-am folosit și la copiat carduri CF pe un HDD, mai rulez diverse progrămele... Da, bineînțeles că există tool-uri specifice pentru astfel de roluri, dar unii găsesc satisfacție în DIY. Avantajul e că ai o chestie hardware pe care nu ți-e jenă s-o bușești - costă puțin, un OS se "reinstalează" în câteva minute, e izolat, consumă puțin. Dacă am chef de o chestie cu senzori și wifi care să stea 6 ore pe balcon, mi-e mult mai simplu să pun un Pi pe o baterie cu USB sau panou solar decât să pun un laptop + cablu de alimentare (sau UPS :biggrin:). Of course, pentru 99.999% din populație (inclusiv 80% din cei care lucrează în IT) următoarea întrebare e "da' de ce ai avea nevoie de așa ceva?" dar asta e cu totul altă discuție :smile:.
 
Problema mea e că media playerul curent face figuri, și nu am nici un fel de convingere că un altul e mai breaz, din cauza limitărilor firmware-ului dezvoltat de producător. Cel mai flexibil este, astfel, un PC cu XBMC (rebranduit Kodi) care e deja o soluție matură, doar că un PC pentru acest obiectiv este massive overkill. Nici nu vreau să fac din NAS o struțocămilă just because.

Așa că am nevoie de o platformă hardware suficient de puternică pentru un singur scenariu de utilizare, iar un Raspberry este foarte potrivit și ieftin. Pe el va rula un application software dedicat pentru media playback, bazat pe un software mult mai matur și flexibil decât firmware-urile scoase de Western Digital, de exemplu.

Anterior eram interesat de niște „PC”-uri cu Android ca niște stick-uri mai mărișoare, cu mufă HDMI de înfipt direct în TV, în esență o tabletă cu TV-ul drept ecran și tastatură/mouse USB drept input. Ce bine că nu mi-am luat :biggrin: Este și mai scump, și mai limitat decât un Raspberry. Și ce dacă are Google Play pe el? Doar n-o să-mi pun Fruit Ninja pe TV.
 
Ei, nu e așa grav, e doar o sursă de tensiune cu carcasa subțire - asta e, fiecare reduce costuri de unde poate; siliciul e by default sensibil la lumină, de-aia se împachetează. Sensibilitatea la variații foarte puternice de lumină nu e în setul standard de teste pentru majoritatea IC-urilor. Întrebarea mea e ce face dacă-l pui la soare - dar presupun că e ok în lumină continuă :smile:.

Ar fi interesant de văzut ce face un CPU flip-chip fără radiator dacă-i faci poze așa :smile:.
 
Ei, nu e așa grav, e doar o sursă de tensiune cu carcasa subțire - asta e, fiecare reduce costuri de unde poate; siliciul e by default sensibil la lumină, de-aia se împachetează. Sensibilitatea la variații foarte puternice de lumină nu e în setul standard de teste pentru majoritatea IC-urilor. Întrebarea mea e ce face dacă-l pui la soare - dar presupun că e ok în lumină continuă :smile:.

Ar fi interesant de văzut ce face un CPU flip-chip fără radiator dacă-i faci poze așa :smile:.
Dacă nu o folosești la nimic serios, da, nu este deloc grav, dacă vrei să implementezi ceva diy prin casă care să nu se reseteze la primul bliț/pointer laser care aterizează prin zonă, este oarecum delicat (mie unuia de exemplu îmi plac carcasele transparente).
 
Bandă izolieră pe U16 și gata.

E mai bine decât la prima versiune de raspi, când au pus mufe RJ45 incorecte și nu mergea rețeaua :smile:.
 
Eu am primul rPi luat la pre-order pentru care am așteptat luni de zile și merge rețeaua foarte bine?

Și a fost sigur din primele loturi pentru că apoi mi-a mai venit unul la care n-am prins lotul 1 și-a venit pe backorder peste 6 luni de și uitasem de el :biggrin:
 
Salutari tuturor, ma bucur mult sa vad ca XF continua sa fie o comunitate si dupa atatia ani. :smile: Inainte de orice altceva, vreau sa-mi cer scuze public fata de toti pentru cum m-am purtat ultima data cand am trecut pe-aici. Pe scurt, nu eram in apele mele si am reactionat urat (bausto daca citesti asta imi cer scuze si fata de tine). Imi pare rau.

Now, with that out of the way, sa trec la subiect. Raspberry Pi e o mica minunatie tehnologica si un gadget superb pentru cei pasionati. Intamplarea face ca eu sa lucrez cu dispozitivul de vreun an de zile deja si am ajuns sa cunosc o gramada de lucruri despre el. Daca aveti intrebari de orice fel - fie hardware, fie software - va stau la dispozitie. As putea vorbi despre RPi ore in sir fara sa ma plictisesc. :smile:

Inca o data, ma bucur mult sa va regasesc. Sper ca si voi.
 
U16 ăla ar avea nevoie și de o răcire îmbunătățită? Aș lipi un radiator pe el în loc de scotch (termo)izolant. Poate de-aia e și atât de subțire carcasa, să disipe mai ușor căldură (talking out of my arse)?

Carcasa transparentă e juma' de distracție.

Buton de power on/off și ceva power led văd că n-are.

As putea vorbi despre RPi ore in sir fara sa ma plictisesc. :smile:

Tu nu, dar noi? :biggrin: Bine ai revenit!
 
De unde se poate comanda jucăria? Pe mine mă bătea gândul să comand un Android mini PC pe care să-l atașez TV-ului. Văd că ăsta e mai ieftin.
 
Lista de distribuitori globali e în dreapta pe pagina oficială, dar acum depinde și unde-l găsești în stoc și să-l livreze în Europa. Pe element14 e out of stock. Eu l-am comandat la RS-Online împreună cu o carcasă și un alimentator cât încă le aveau disponibile, dar între timp s-a golit stocul inițial și așteaptă următoarea aprovizionare pe 23 februarie. Poți face back order la oricare dintre ele.
 
Ah, nu mă grăbesc. Probabil la momentul când mă voi decide eu, va fi pe stoc. Sper. :smile:
Mulțumiri.
 
Eu mi-as face un player audiofil in combinatie cu un Dragonfly (de ex.). Inca nu am gasit o solutie (alta decat a porni computerul- consum ~100W - ca sa pot asculta de pe NAS niste mp3 sau flacuri). Banuiesc ca o jucarie de asta, ar putea oferi o solutie la problema mea, insa nu stiu daca exista pe Linux un player decent si nici nu stiu daca Dragonfly sau orice alt DAC se "pupa" cu Linuxul. (Pana la urma cred ca tot un netbook cu Atom ar fi solutia ideala )
 
Back
Top