Raspberry Pi

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,744
Și am luat un Hardkernel Odroid N2+ cu 4GB de memorie și cu un eMMC încă pe drum. Pare să bată la fund RPi-urile din cam toate punctele de vedere. La 120€ fără eMMC e și mai ieftin, și mai ușor de găsit în stoc decât RPi4.
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,284
Dar cu software-ul cum sta?
Eu am luat un Asus Tinker Board S pe vremea cand batea la fund toate RPi-urile din cam toate punctele de vedere, dar apoi am constatat ca Android-ul n-are accelerare h264 si linux-urile sunt doar vreo 2. Nu l-am putut folosi decat pentru LibreELEC in concedii.
 
Last edited:

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,744
Din ce am citit, Odroidul are (sau avea?) probleme cu ceva video playback. Dar pentru media player e complet overkill, mai bine stai pe un RPi care are ceva suport pentru decodare hardware dar e slăbuț la altele.

Odroid are imagini de ubuntu și android, și alte sisteme de operare. Eu îl voi folosi cu ubuntu + docker + niște containere bezmetice care au nevoie de multă memorie fiindcă Java. Practic consolidez cel puțin 2 RPi-uri într-un singur device.

A venit eMMC-ul cu linux pe el - e un ubuntu 20. A fost și adaptor la microSD în pachet, nu e văzut de cititorul microSD din NUC însă merge prin cititorul SD/microSD Anker pe USB-C. I-am pus imaginea de ubuntu 22 LTS publicată în iunie, acum își face update-urile.

Aseară am făcut update-urile la aceeași imagine ubuntu 22 LTS pe un card microSD și i-a durat ceva. Cu eMMC tocmai a terminat, a durat mai puțin decât să scriu astea 3 paragrafe. Daaaaaamn :smile:

PS: https://wiki.odroid.com/odroid-n2/os_images/os_images
 
Last edited:
  • Like
Reactions: LNT

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,346
Eu am XU4 cu eMMC, practic ca un sdd pe computer. Pentru procesare la fel de repede se misca si BananaPi-ul, degeaba ai procesor si ram daca citirea e gatuita. Pe card microsd am instalat openmediavault pe ambele si update-urile dureaza cateva ore bune, pe eMMC toata instalarea cred ca am facut-o in mai putin de 1h.

N-are probleme la decodare. Cred ca problema e de fapt la citire, transferul variaza pe USB, asa ca am luat si Banana Pi Pro fiindca desi are doar USB2 vine cu interfata SATA2 si am sperat sa se miste mai bine. Rezultatul: merge mai prost decat Ordoid-ul pe USB3.

Ce-i drept nici openmediavault nu-i optimizat, m-am trezit cu hdd-ul pe usb sau sata unmounted fara vreun motiv anume. BananaPi-ul l-am avut pus ca VPN client conectat la serverul din Ro si a mers fara probleme mai bine de 1 an, doar stocarea externa care mi-ar trebui mie nu m-a multumit la nici unul din ele.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,744
Am mai citit și că nu-s recomandate discurile USB pe Odroid, că le corupe. De ce și cum, n-am idee.

Tocmai a trebuit să mai pun ceva parametru la boot, fiindcă imaginea oficială odroid are un kernel oleacă mai vechi și nu vrea docker să ruleze nici un container - cică nu știe ce fel de procesor are. Pus parametrul, dat restart, merge ceas. Alternativa era să iau o imagine neoficială de ubuntu cu un kernel mai nou... meh, no thanks.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,744
Pentru ce-mi trebuie mie, rupe. Pentru ce fac alții cu RPi, probabil sux. D-aia avem diversitate.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,771
Personal mi se pare aberant ca în 2022 să îți corupă stocare conectată la USB da' poate sunt eu prea pretențios :biggrin:
 

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,284

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,284
Personal mi se pare aberant ca în 2022 să îți corupă stocare conectată la USB da' poate sunt eu prea pretențios :biggrin:
E o chestie f. comuna. Si mie mi s-a intamplat la router inainte sa imi iau DAS-ul. Cauza a fost sursa de curent insuficienta. Router-ul functiona perfect; nu erori, nu blocari, nu resetari, doar ca stick-urile USB dadeau erori chiar si imediat dupa formatare.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,771
Nu știu cât de "comună" este chestia cu legat stocare la un router dar mă rog :biggrin:
 

LNT

Meşter Strică-Tot
Sugar daddy
Joined
Mar 31, 2007
Messages
3,346
Ala e test generic, il faci sa iei masuratorile si apoi mergi mai departe.
Merge, am copiat vreo 600gb de date sa vad ce se intampla si le-a copiat. Torrentul iarasi merge fara probleme. Dar cred ca intra hdd-urile in sleep la un moment dat si se deconecteaza. SSD n-am pus fiindca e overkill, cand o sa am unul disponibil o sa incerc din nou sa vad daca face la fel.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Messages
7,744
Nu știu cât de "comună" este chestia cu legat stocare la un router dar mă rog :biggrin:
Stocare stabilă la un router e la fel de ciudată ca pretențiile de reliability de orice natură de la un development board. Toate aceste SBC-uri sunt fix aia, chestii experimentale unde diverse pot să crape. Acuma că unii le folosim pentru mai mult de atât, asta e, ne asumăm riscul. Dacă vrei stabilitate iei un Lenovo Tiny cu un i3-i5, 16GB de memorie, SSD NVME și SATA, gigabit și toate alea. Tocmai am luat unul cu mai puțini bani decât un RPi4 și cam la același cost cu odroidul. Diferă consumul de curent, dar altfel un i5 are chiar și out of band management în el, intel AMT sau cum îi zice.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,771
Stocare stabilă la un router e la fel de ciudată ca pretențiile de reliability de orice natură de la un development board. Toate aceste SBC-uri sunt fix aia, chestii experimentale unde diverse pot să crape. Acuma că unii le folosim pentru mai mult de atât, asta e, ne asumăm riscul. Dacă vrei stabilitate iei un Lenovo Tiny cu un i3-i5, 16GB de memorie, SSD NVME și SATA, gigabit și toate alea. Tocmai am luat unul cu mai puțini bani decât un RPi4 și cam la același cost cu odroidul. Diferă consumul de curent, dar altfel un i5 are chiar și out of band management în el, intel AMT sau cum îi zice.
Nu este deloc la fel de ciudată. Un dev board ar trebui să ofere stabilitate, de-aia faci development pe el, altfel îți bagi picioarele în development și îți iei PC sau ce ai spus tu pe acolo. Un dev board este experimental în sensul că ce scrii tu pentru el este experimental, nu că baza este experimentală. Dacă tu ai impresia că te duci într-un laborator de cercetare și eprubetele se sparg random iar reactivii sunt ce scriu pe sticluțe dar poate nu, cine știe? atunci nu prea mai am cuvinte.
 

AdrianB1

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Aug 3, 2004
Messages
8,222
Un dev board ar trebui să ofere stabilitate, de-aia faci development pe el,
Nu. Un dev environment, de obice fel, e acceptabil sa aibe un uptime cu cativa de 9 mai putin decat unul de productie, ca nu e la fel de critic. Asta inseamna ca aproape intotdeauna un dev e mai putin stabil decat productia.
 

Neo

The Good Doctor
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Messages
10,771
Nu. Un dev environment, de obice fel, e acceptabil sa aibe un uptime cu cativa de 9 mai putin decat unul de productie, ca nu e la fel de critic. Asta inseamna ca aproape intotdeauna un dev e mai putin stabil decat productia.
Dpdv al uptime sunt perfect de acord, nu are nimeni pretenția ca un server făcut acasă să aibă uptime comparabil cu un server de producție care are redundanțe cam peste tot unde este posibil, inclusiv controllere, surse, etc. Punctul meu era despre coruperea storage-ului, care este ceva destul de periculos și esențial... zic eu.

Într-adevăr, storage extern pe un dev board are multe dubioșenii, între care necesarul de curent oferit pe porturile USB. Adică am întâlnit workstation replacement laptops care aveau probleme în a da suficient curent prin porturile USB pentru HDDuri externe care foloseau doar USB pentru alimentare (fără alimentare externă), și ăla poate fi considerat destul de ușor un mediu de producție. Problema în sine era hardware, nu software, pentru că făcea la fel indiferent de OS - dacă băgai o tastatură cu consum mare (dar totuși în specs pentru USB) în portul imediat adiacent HDDului pica HDDul. Dar nu se corupeau datele (verificat).

Acum dacă vrei să lucrezi cu un devboard dar ai tu chestii de făcut care să depindă de un periferic USB care include stocare - fie el stick, HDD - și le corupe - imo este o problemă mare.

Îmi amintesc cu "drag" când Focusul meu mk3 mi-a ucis un stick Corsair USB 2.0 de 64GB. Noroc cu Corsair că mi-au făcut RMA și mi-au trimis un stick identic doar că USB 3.0.

Marius '95 - da, ce ai tu acolo nu este devboard, dar tu din câte am înțeles rulezi un firmware custom pe router și oricum un router nu a fost proiectat cu ideea de long term storage atașat pe USB chiar dacă are portul USB3 acolo (am și eu două la Netgear-ul meu, acum sunt tentat să le testez că am și DD-WRT instalat pe el). Plus că nu ți-a corupt datele de pe acele storage atașate din ce-mi pot da seama din ce ai scris până acum.
 
Last edited:

Marius '95

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Nov 13, 2005
Messages
5,284
Long term storage nu e pe USB. E pe eSATA. Pe USB este root overlay, pe 2x 8GB cu MD RAID1. Urmeaza sa trec la 7x 64GB cu BTRFS RAID6, ca sa fiu mai sigur. :tongue:
Nu le-a mai corupt de cand i-am pus un power brick mai capabil (12V 4A).
 
Top Bottom