Raspberry Pi

BTW, există vreun regulator de tensiune "simplu" care să facă asta? Până acum am văzut așa ceva doar la surse de laborator ceva mai deștepte.
 
Nu stiu. :frown: Desigur ca se poate incropi ceva, dar acel device va fi vandut ca hi-end stuff, la preturi ametitoare. :biggrin:
 
... sau mai bine îți iei direct o tabletă care probabil are hardware mai bun într-o carcasă mai compactă.
 
Aseara am vazut un hipster care mergea pe un monociclu prin centru si isi plimba cainele in lesa. Asta mi-a adus aminte de acel fel de koolness.
 
Astă vară am văzut un tip care sărea și borduri pe uniciclu. Chapeau.

Acu' ceva timp aveam un uniciclu pe la firmă, cumpărat de ziua unui fost coleg - care vroia să învețe să meargă; n-a ieșit, a abandonat și drăcia când a plecat din firmă.
 
4 fire sunt pentru a masura tensiunea la punctul de intrare in Pi, sau altfel spus ca sa poti compensa pierderea de tensiune pe cablu.
 
Am un modul GPS LS20031. Timpul pana gaseste pozitia pornind "la rece" este foarte lung, vreo 5 minute testat la o plimbare prin parc. Exista vreo modalitate de a-i atasa o antena? In manual nu scrie, dar intreb daca exista vreun "hack".
 

Attachments

  • Locosys LS2003x (GPS Antenna) datasheet v1.0.pdf
    232.4 KB · Views: 14
Păi pastila aia pătrată de pe dos e antena, și e deja atașată. Aia trebuie să fie montată spre exterior, fără nici o opreliște metalică spre cer. Altă antenă ar fi tot piesa aia pătrată, conectată cu un fir coaxial ecranat până undeva pe cablaj. Dar pentru poziționarea la rece s-a inventat assisted gps, care își ia de pe net sau calculează în funcție de ora exactă ce sateliți ar trebui să "vadă" la momentul respectiv. RPi-ul e offline?
 
Pai imi trebuie alta antena mai buna ca asta, nu doar sa o mut din loc. De mutat, pot muta tot modulul, dar nu ajuta.
Nu am assisted GPS. Eram in parc. Am testat cu gpsd/gpsmon in Raspbian. O sa mai fac dupa-amiaza un test cu EmteriaOS (Android). Acum pregatesc cardul.

PS: Bateria modulului are 1.58V si e lipita intre doua lamele. Nu vad ce scrie pe ea. Daca ar fi s-o inlocuiesc, cum lipesc noua baterie?
 
Last edited:
Probabil e acumulator. Cauti altul, bazat pe aceeasi tehnologie (MiMh sau Litiu sau whatever) care vine cu terminalele gata lipite. Nu poti lipi cu letconul direct pe baterie.
 
Last edited:
Nu exista acumulatori cu 1.58v nominal. Fie 1.2V NiMH sau 3.7V LiIon.|
Asisted GPS s-a inventat tocmai din cauza timpului mare de la inceput.
 
Bateria e asta de la Seiko Instruments și ar trebui să aibă vreo 3 volți. Trebuie înlocuită cu una la fel. Sigur ajută la cold start, mai ales dacă a avut un fix în ultimele 24 de ore.

De obicei când ai un chip montat cu antenă cu tot, antena aia e bine acordată (dacă e componenta originală de $60 și nu ceva chinezesc de $5, la care nu mai poți fi sigur nici că chip-ul e ceea ce scrie pe el, ex. sunt tone de ublox fake) și șansele să obții aceleași performanțe cu alta pusă de tine sunt mici (ex: numai prin faptul că ai doar 1mm între antenă și pinul chip-ului reușești multe). În teorie ai putea pune o antenă cu amplificare (ex: antenă magnetică de pus pe mașină - alea au un amplificator intern care e de obice setat cât să balanseze pierderea de pe cablul de 5 metri; dacă folosești un cablu mai scurt ai putea obține ceva - _dar_ pentru asta ar trebui să știe chip-ul să alimenteze o asftel de antenă, sau să ai circuite de alimentare cât să alimentezi acea antenă plus separare pentru intrarea în chip... ceea ce de obicei la chip-uri deja lipite pe placă nu ai.

Ce contează mai mult e să nu ai interferențe între raspi și antena GPS. Adică pune-i niște fire mai lungi (preferabil ecranate) și depărtează-l de raspi.

ipman: există tone de combinații cu litiu (mai ales la non-rechargeable, unde Li acoperă o plajă de pe la 1.4 la 3.8V), dar și rechargeable mai dubioase, ex: 3.3V cu LiFePO4, LiIon mai vechi care erau 3.6V.
 
La 1.58 sigur nu e zinc-carbon. Este un litiu descarcat.
O sa incerc sa il las in priza mai multa vreme sa vad daca se incarca sau nu. As fi surprins totusi sa fie acumulator, nu baterie, la cat de mica e toata chestia.
 
Back
Top