Raspberry Pi 2

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Păi da, da' atunci ar fi simplu! Nu mai bine te chinui să faci dintr-un development board cu consum electric relativ ridicat un cu totul altceva, să te chinui să-l faci rezistent la apă praf vibrații ulei șocuri lovituri zgârieturi?
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
Sunt convins că există ceva de genul special pentru moto și care se demontează super ușor.

Yep.

Dacă vrei ceva pe bază de Raspberry Pi trebuie să muncești serios la integrare șamd, inclusiv canale cablu și alte prostii, plus izolarea care mereu îți va da bătăi de cap. Doar ecranul în sine (alegerea lui) este foarte greu de rezolvat. Nu mai spun de distro, ce faci dacă îți dă kernel panic când ți-e lumea mai dragă? :smile:

Raspberry Pi este un development board, nimic mai mult. Aplicațiile diverse nu-l transformă într-un panaceu electronic universal pentru orice ai avea de făcut. Adică nu spun că nu-i posibil, dar munca ce intră în așa ceva este mult peste ce înseamnă jury rigging stuff together dacă vrei un rezultat decent calitativ la final. Iar când ești pe motocicletă nu-ți arde să tastezi comenzi sau alte chestii de genul sau să te descurci cu sughițatul Pi-ului.

Eu am încercat ideea de carputer cu un rPi și-am renunțat pentru că este enervant de configurat și rezolvat toate bugurile care apar. Prefer să am ceva "de-a gata", testat (de alții) șamd, care nu m-ar băga într-un accident de circulație.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Un articol foarte interesant despre Raspberry Pi și bubele lui. Pe scurt - de ce sursa de alimentare e extrem de importantă pentru performanță sau să nu-ți corupi cardul de memorie, cum firmware-ul GPU-ului conduce de fapt totul, și altele.

Cu asta tocmai am descoperit că RPi-ul pe care-l pregătisem pentru openHAB stă în 600MHz fiindcă... pana mea. Sursă? Mufă USB?

[edit] Am schimbat sursa, o Mean Well DR-15-5 (5V 2,4A) pentru montare pe șină cu una de câteva ori mai mare, Mean Well MDR-60-5 (5V 10A) tot pentru montare pe șină. Tensiune stabilă 5,09V, RPi3 raportează acum 1200MHz și 1,268V la vCore. După câteva minute fără încărcare a trecut în 600MHz și 1,2V. Sursa nouă tocmai a fost livrată azi, că va duce cel puțin 2 RPi-uri. Pe cea veche n-am avut curiozitatea să fac măsurători.
 
Last edited:

radul

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Sep 8, 2004
Location
Iasi
Daaa si audiofilii se plang de sursa RPi. De ce as utiliza RPi ul pt chestii serioase in afar' de joaca?
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Banuiesc ca problema nu aparea si la vechile versiuni de RPi...
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Uhm cred că fie n-ați înțeles voi ceva, fie nu înțeleg eu unde bateți.

RPi (orice versiune) necesită mult curent și foarte bine condiționat. Dar și-au cam dat cu stângu-n dreptul folosind mufe microUSB. În primul rând, mufa în sine duce cu dificultate 2A, mai bine puneau o mufă coaxială ca alte echipamente. În al doilea rând, e foarte greu să găsești un fir și o mufă microUSB care să nu fie chinezism prost și să aibă pierderi masive de la sursă la RPi. În al treilea rând, e mare tentația să se folosească orice alimentator cu mufă microUSB.

Sursa oficială RPi controlează destul de bine calitatea. Mai scoseseră unii un „wall wart” care dădea un pic peste 5V. Dar mulți nu-și bat capul. Io am luat surse pentru șine DIN, cu potențiometru de ajustare; alternativ se găsesc surse pentru electronice, în cutie metalică perforată și cu reglete pentru prins firele. E cam genul de produs potrivit pentru un home lab / development lab / experiment electronic, da' RPi e marketat ca un produs finit spre entuziaști și noob-friendly, din ăia care nu-l vor folosi vreodată ca development board așa cum e un Arduino.

Io incidental am ajuns cumva la articolul ăsta căutând dacă pot alimenta RPi-ul direct prin pinii de I/O, nu prin mufa microUSB, fiindcă am văzut că unii fac asta. Țeapă - ideea e foarte proastă, de fapt pe pinii ăia ești direct pe rail-ul intern de 5V, după toată filtrarea de alimentare; oarecum merge, adică dacă bagi curent pe rail merge și conversia internă la celelalte tensiuni necesare (3,3V, 1,2V etc), dar și dacă belești ceva pe-acolo s-a dus pe copcă tot RPi-ul.

Toate astea sunt legate însă de alimentarea externă RPi-ului. Ce legătură are cu utilizarea RPi pentru haudiofilie, nu mă prind.

Treaba interesantă din articol e că de fapt guvernatorul plăcii e un firmware closed source încărcat și rulat de GPU. Ăla monitorizează tensiunea de alimentare, temperaturile etc. și controlează CPU-ul într-un fel pe care CPU-ul și sistemul de operare de pe el nu-l vede absolut deloc. Poți rula un debian care crede bine mersi că e la 1,2 GHz și când colo firmware-ul lucrează sub preșul debianului și face chestii.

Asta coroborat cu alt articol găsit cu ceva zile înainte, ceva legat de best buys pentru Kodi, care compara alternativele la RPi. Din ăsta reieșea că orice SBC cu procesor Allwinner ieftin (parcă) e complet închistat și producătorul nu oferă nici un suport către comunitatea open source, deci dacă îți iei un development board/SBC cu acest procesor o să cam plângi în pumni până face cineva kernelul să meargă cât de cât. Pare mișteaux pe hârtie când te uiți la specs, da' degeaba.
 

IceCub

Membru Senior
Sugar daddy
Joined
Jun 27, 2005
Location
/dev/urandom
Eu alimentez PI-urile mele cu alimentatoare BlitzWolf (2.4A). Unul are > 1 an de funcționare 24/7 (cu un HDD atașat pe USB), celalalt are ~ 9 luni de funcționare 24/7 (cu un modem 4G atașat pe USB). Cel cu modemul 4G atașat mai plânge prin kernel.log cu mesaje de genul "Under-voltage detected!", dar e de înțeles fiind alimentat printr-un prelungitor USB de 5m.

P.S. Acum ca m-am uitat, si cel cu HDD-ul atașat pe USB suferă de aceeași problema. :goofy:
 
  • Haha
Reactions: Neo

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
Eu am pornit de la ideea ca primeleRPi se incalzeau mai putin decat ultimele modele, deci am dedus ca aveau un consum mai mic, deci mai putine probleme cu sursa de alimentare.
Ce te impiedica sa lipesti peste padurile mufei uUSB niste fire scurte si sa pui alta mufa (adevarata) la capat?
 

miahi

Wizzard
Sugar daddy
Joined
Aug 1, 2004
Location
Unreal Estate, Ankh-Morpork, Discworld
Voi chiar credeți că RPi e ceva super complicat și cu surse controlate și filtrare and stuff :biggrin:. Nu tratați toate RPi ca fiind la fel, când găsiți un articol despre RPi vedeți exact despre ce versiune e vorba; și pentru că schemele-s publice, verificați că e adevărat ce citiți. Discuția cu power over GPIO = bad (pentru RPi v1) se rezumă la "băi, e o bâzdâganie pe placă, aia sigur ia 5V groaznici de pe USB și-i face ca untu' pe partea ailaltă", când de fapt sunt câteva piese (un MOSFET și ceva control) care simulează o diodă cu cădere de tensiune 0 - ca să nu bage curent pe USB când îl alimentezi GPIO. Și la care au renunțat de ceva timp :smile:. În rest singura chestie de protecție e un zener de 5V, care funcționează indiferent dacă alimentezi USB sau GPIO. Nu există filtrare suplimentară (de fapt singura chestie care poate fi numită filtrare e un 47uF care e oricum acolo indiferent cum alimentezi), nu există nimic special.

La 3B+ nu mai există nici acea diodă simulată (adică dacă alimentezi GPIO iese curent prin mufa USB) și singura diferență între băgat 5V prin mufa USB și băgat 5V prin GPIO e faptul că între 5V "intern" și 5V USB e o amărâtă de siguranță de 2.5A, pe care poți s-o cumperi și tu și s-o pui în același mod la sursa ta.

Schemele-s aici.
 

Neo

Motan agresif
Sugar daddy
Joined
Oct 16, 2005
Location
The Emerald Dream
This ^

puterfixer - dacă te uiți la cum este alimentat un DAC/AMP serios îți dai seama că folosirea unui rPi pentru haudiofilie este efectiv ca și cum ai încerca să te dai la curse cu o chestie d-aia foarte des întâlnită prin copilăria noastră care era pe post de skateboard. Gen trei plăci de lemn, una articulată și dirijată cu picioarele și cu rulmenți pe post de roți :biggrin:
 

ipman

Membru Senior
Joined
Nov 7, 2003
Location
Stockholm
RPi nu are nici un fel de electronica audio de putere. El in sine este digital, de unde pot aparea foarte multe armonici, deci nu stiu ce treaba are cu audio. Dar nici nu am vazut pe undeva alaturat cu cuvantul audio.
 

puterfixer

Administrator
Sugar daddy
Joined
Oct 30, 2003
Again, e irelevant ce face device-ul din cutie, cât timp alimentarea pe care i-o dau e de rahat și îl apucă tusea de la asta.
 

Quark

zis şi Brucan
Sugar daddy
Joined
Nov 6, 2003
In general, daca vrei sa duci cativa amperi la o distanta de cativa metri, fie pui stabilizare locala fie mergi pe 4 fire. Dar mno... ei Batman. :smile:
 

Fred

Membru Senior
Joined
Jan 4, 2019
4 fire? Cate 2 in paralel sau cum? Nu e tot aia daca folosesti fire mai groase? Recunosc ca sunt lemn la chestiile astea :frown:
 
Top Bottom