Feedly are propriul sistem, dar accepta login cu cont Google si poate prelua feed-urile. Asta odata. Doi, lucreaza acum la un server care va emula API-ul de Reader, iar dupa 1 iulie va merge totul independent de el. Au postat si niste instrucţiuni cum sa-ti faci Feedly sa semene mai a Reader.
Va mai puteti exporta OPML din Reader, de sub Settings (vedeti ca va duce prin Takeout mai nou) si cred ca majoritatea serviciilor sau aplicatiilor stiu sa importe asa ceva.
In rest... Mai sunt alternative. Exista aplicatii web pe care vi le puteti instala pe propriul server sau pe Amazon Cloud. Ia, ca tocmai citeam de una:
http://quick.newsriver.org/
Eu de obicei folosesc apps care-s de sine stătătoare, ca nu ma intereseaza sa arhivez, tags, stele etc. si doar imi fac un backup la surse ca OPML din cand in cand. De drama cu Reader am aflat întâmplător, cand m-am trezit ca GReader pe Android depinde de el.

Dar au anuntat ca se gandesc si ei la o solutie.
Apropo de excluderea adblockers, eu altceva am inteles, si anume ca e vorba de apps care blocheaza reclamele in aplicatiile free ad-supported. Ceea ce mi se pare firesc ca Google sa ia măsuri, ca daca omului ala nu i se cumpara varianta pe bani, și nu-i vin bani nici din aia free, atunci își baga picioarele și uite așa se strica ecosistemu'.