PSU Spire Jewel Series

A ajuns si la mine aceasta sursa, in stare defecta. Este un exemplar Jewel de 380w. Acest exemplar are defecta partea de 5V stand-by, motiv pentru care nu mai porneste deloc.
Ce pot sa spun despre ea: o sursa de calitate inferioara.
Continutul sursei:
_MG_4115.jpg
Condensatorii Y lipsesc, nu sint montati de fabrica:
_MG_4116.jpg
Bobina de filtrare pentru rail-ul de 12V lipseste si ea:
_MG_4108.jpg
Si acum partea interesanta a lucrurilor: sursa a fost reparata. I s-a schimbat puntea redresoare si probabil un tranzistor MOSFET. Sursa avea o siguranta:
_MG_4109.jpg
care a fost reparata asa:
_MG_4113.jpg
In traducere libera: scurt-circuitata cu o sarma pe partea cealalta. Nu pot sa comentez ceva la adresa celui care a facut reparatia, nu pot decit sa remarc ca o siguranta inlocuita cu sarma poate sa duca la incendiu sau alte accidente. Nu e voie sa faci asa ceva.
Si in final, o urma ciudata, izolatorul este topit:
_MG_4114.jpg
Si aceasta este piesa care este defecta: o dioda, care a incalzit PCB-ul in jurul ei pana a devenit maro:
_MG_4106.jpg_MG_4104.jpg

Sursa poate debita doar 13A pe rail-ul de 12V, adica 156W maxim. Este din generatia surselor care furnizeaza mai mult curent pe rail-ul de 5v.
 
Din ce citesc efortul de a repara sursa ar fi destul de mare; merita, dat fiind ca e limitata pe 12V atat de jos? Ma gandesc la o reparatie completa, pus la loc siguranta si pusi condensatorii lipsa, nu doar inlocuit dioda.
 
Costul este foarte mic, dioda respectiva costa 1.5ron si cei doi condensatori Y citiva bani fiecare. Nici munca implicata nu e mare lucru, citeva lipituri. Dar sursa asta nu pot sa o recomand decit pentru un sistem actual de putere foarte mica, intrucit 156w pe 12v inseamna foarte putin pentru computerele actuale.

Ce vreau sa subliniez mai sus este un lucru care-mi pare inca greu de crezut: a fost reparata prin SCURTCIRCUITAREA SIGURANTEI CU O SARMA??? Pai asta este o greseala de neimaginat pentru un profesionist, care poate duce la accidente, incendiu sau mai stiu eu ce alte probleme.
 
Pus o sarma nu e greseala, e intentie de a scapa de ceva munca sau de a achizitiona o piesa de schimb care nu e pe stoc.

Eu intrebam daca sursa aia chiar merita reparata, daca e proiectata suficient de bine sau nu si daca restul pieselor din ea sunt bune sau pica la primul stranut. O fi ieftin sa schimbi o dioda si sa pui 2 condensatori, dar daca iese o sursa la care crapa altceva peste o luna mai bine o arunci.
 
Nici restul de piese nu sint prea stralucite. Condensatori de la Nicon/KME, care in acest moment sint buni, dar cine stie in timp. Bobina de filtraj de pe rail-ul de 12V oricum e inlocuita cu sarma si ma astept la ripple mare acolo.
Alfel, design-ul relativ clasic pentru o sursa low-cost, ce pot sa zic. Principala ei problema este ca e bazata pe 5V, si nu pe 12, ceea ce face ca pe 5V sa aiba filtrare mai buna decit pe 12v.
 
Cum bre nu este o greșeală, păi așa super, n-o să se mai plângă lumea nici când o să repare mecanicul mașina cea nouă cu sârmă sau va pune ceva "pe direct", că "ce plm", "merge și-așa".

La un load mai măricel sursa aia poate să ia foc din cauza sârmei respective...

Lulz.
 
Cum amicul cu sursa de mai sus nu poate cel putin momentan sa posteze pe XF m-a rugat sa pun o copie a postului lui de pe MyGarage si aici:


"Buna seara,

Imi puteti spune cand voi primi voucherul pentru a putea comanda o noua sursa?

Mesajul pe telefon l-am primit la 19:00, observ pe cont notificarea de stornare la aproximativ 15 minute de la intrarea in service dar din pacate nu am avut acces la internet. Cui apartine "eroarea" de reparatie prin intermediul unei sarme?

Multumesc pentru amabilitate.

PS: Doresc sa le multumesc tuturor celor implicati, utilizatorilor forumurilor mygarage si xf(sper sa nu fie considerata reclama) care m-au sprijinit si in mod special lui Ipman si Foxter pentru ajutorul acordat in evidentierea unor grave greseli de servisare."
 
Am rugat un prieten sa imi aduca prima sursa Spire jewel care mi-a trecut prin mana (25 Aprilie 2008) . Pana ajunge la mine si apoi la Ipman pt verificari si opinii, amicul i-a tras niste poze. Se pare ca condesatorii primari sunt MK 470 nF 200 V (daca a citit amicul marca si nu modelul). Condesatorii secundari sunt aceiasi marca. Calitatea nu e prea buna (telefon).

Aici sunt pozele cu sursa a doua cumparata de mine care a ajuns la un alt amic (12 Septembrie 2008).

LE: MK se pare ca sunt modele de la jpcon, marca considerata proasta de catre Badcaps forum.
 

Attachments

  • Imag591.jpg
    Imag591.jpg
    435.6 KB · Views: 33
  • Imag592.jpg
    Imag592.jpg
    338.5 KB · Views: 27
  • Imag593.jpg
    Imag593.jpg
    271 KB · Views: 27
  • Imag594.jpg
    Imag594.jpg
    283 KB · Views: 48
Se observa totusi o asemanare mare cu sursa luata un pic mai tarziu (pozele de pe imgur) + faptul ca inca mai puneau pe condensatori Y pe pcb-ul sursei. :smile:

Ca o concluzie de nespecialist (Ipman poate spune cu adevarat daca sursa e buna sau proasta) as zice ca la un an dupa lansarea modelului care a trezit interesul pt Spire Jewel, deja se dusesera pe apa sambetei.

Tare sunt curios daca macar prima sursa are bobina de filtrare ripple pe railul de +12. Dar asta cred ca doar Ipman ne poate spune dupa ce o examineaza mai amanuntit.
 
Chiar si din pozele alea cit de proaste sint am vazut doua sarme. N-as putea spune ce trebuia sa fie in locul sarmelor ca nu disting din poza si cablajul e pe partea cealalta.
 
Back
Top