Probleme...

Pe AM4 macar placile mai scumpe aveau wifi de calitate, insa odata cu AM5 au avut ideea de a-si face module wifi branduite AMD. Ideea in sine nu este oribila, dar au lucrat doar cu Mediatek si inca unii la fel de "buni" asa ca nu a iesit chiar bine. Am mai spus parca si cu alta ocazie, noi am schimbat modulul wifi "AMD" la mai multe laptopuri in firma din cauza asta. Degeaba scria wifi 6e in specs daca nu doar mergea prost dar se mai si deconecta, mai ales la cei care aveau nevoie si de VPN, aparent. Eu am zero incredere cand vad wifi pe AMD insa Gigabyte-ul ala mi-a aprins o urma de speranta, poate se prind si altii ca isi bat joc de o platforma excelenta...

Nu e AMD in ghilimele, e un proiect comun AMD-Mediatek. O parte din probleme se pot rezolva cu driver mai nou si cu o setare de power management, trebuie pus pe max performance pe WiFi ca altfel se pare ca intra in sleep cand nu trebuie si pica conexiunea, ceea ce la clientii de VPN reinitializeaza autentificarea. Dar tot Intel e mai bun pe WiFi 6e, chiar daca e un produs mai vechi (2021 Intel, 2022-2023 AMD-MT).

Intel o ține din prost în mai prost de câțiva ani. Își subminează orice încercare disperată a ultimilor fani de a le mai cumpăra procesoarele.

Si astea Arrow Lake au bube? Naspa, asta nu va face decat sa scumpeasca AMD. Chiar e nevoie de concurenta pe piata componentelor.

Last edited:
Nu au bube, doar ca au mers asa de agresiv pe eficienta ca sunt mai lente decat generatia anterioara. In plus, este prima oara cand folosesc un design chiplet in loc de monolitic, cred ca mai au nevoie de 1-2 generatii ca sa perfectioneze tehnica - si AMD abia la Ryzen 3000 si-a aratat cu adevarat potentialul, poate chiar 5000 as zice...

Si astea Arrow Lake au bube? Naspa, asta nu va face decat sa scumpeasca AMD. Chiar e nevoie de concurenta pe piata componentelor.
Din păcate piața nu mai funcționează așa de când NVIDIA a demarat monopolul iar AMD și-a dat seama că mai bine fac mid range GPUs pe care să le vândă doar puțin mai ieftin decât NVIDIA. Caz concret în 2025 iar iese top end NVIDIA la €2500, high end la €1500 și midrange la €800.

La procesoare AMD este încă în ascensiune pe market share deci preferă să ofere prețuri bune dar nu știu cât de mult se vor duce în sus deocamdată. AM5 Zen este incredibil de puternic la gen 2, probabil la următoarea generație vom vedea prețuri mai umflate odată cu confirmarea că 3D Cache v2 este ce trebuie (și procesoarele nu crapă random după 1-2 ani de funcționare).

Pana la urma am comandat urmatoarele:
CPU: R5 9600X
MoBo: Gigabyte Aorus Elite AX V2
RAM: Corsair Vengeance 6000 MHz, CL 30
am deja:
Cooler: Deepcool AK400
SSD OS: Seagate PCIe 4x 500 GB
PSU: Deepcool 650W 80+
Storage: various SSDs
Video card: GTX1060 upgradable... soon...

Suna bine. Vezi ca ar trebui sa ai undeva in bios optiunea de power budget pentru procesor, nu stiu cum se numeste exact la Gigabyte. Ideea e ca l-au lansat la 65W iar review-urile au iesit cam mixte, dupa care au revenit si au sugerat ca merge si 95W sau ceva de genul asta. Ma rog, probabil mai bine il lasi default si vezi dupa aia daca mai ai nevoie de un boost in plus. Si neaparat update la ultimul bios.

PBO ii spune - Precision Boost Overdrive. O sa-l las default, fiindca castigurile sunt mici. Mai bine se comporta, se pare, cu ultima versiune (24H2) de Win 11.
Da, o sa-i folosesc Qflash-ul (flashback) de cum imi vine placa. Mai are placa asta de baza niste chestii de O/C usor, o sa le explorez.

Precision Boost (PB) - AMD's boost algorithm, decides core clocks based on power (voltage&current) and temperature. Can only boost to max stock clocks.
Precision Boost Overdrive (PBO) - Increases the power that can be provided to the CPU by the VRMs, doesn't change clocks.
AutoOC - Increases the value of the max clock by 200Mhz. DOES NOT mean the CPU WILL now boost to max clock+200Mhz, just that it CAN if Precision Boost (PB) decides there's enough power and thermal headroom to do so.
PBO and AutoOC don't do much right now because throwing more power at the CPU is useless if the CPU doesn't have the thermal headroom to clock higher. IF you have an LN2 setup, then go right on ahead, the CPU clocks scale linearly all the way to -56C.

Altii spun ca pierzi garantia daca activezi PBO si crapa... or fi punand microchipuri in chip de pot afla asta. :D

Last edited:
Din experiență îți spun că trebuie să muncești mult să omori un procesor. Mult mai mult decât îți imaginezi. PBO este mic copil, nu are ce să strice. Vezi că PBO se folosește cu Curve Optimizer și vrei să faci asta per core. Asta se face în Windows curat, cu PBO Tuner. Pentru performanță cum trebuie, curves alea trebe să fie cu minus.

1736174483837.png
1736174492737.png

Sunt de acord cu tine. Dar, pentru moment, voi folosi procesorul pe default. Mai vedem apoi.

BIOS flashback (Qflash la Gigabyte) ajuta in cazul unui update de BIOS ratat?

Nu prea mai au dual bios. Dar de ce sa fie update ratat? Nu ai UPS? Ca altceva nu stiu... Personal am facut sute, daca nu mii de update de bios la firma in ultimii ani si nu am vazut niciodata un fail. De fapt in viata mea nu am avut un update fail, exceptand 1-2 cazuri in care era busit fizic cipul si a trebuit inlocuit cu totul. Cat de ghinionist te stii? :)

Nu prea mai au dual bios. Dar de ce sa fie update ratat? Nu ai UPS?
Nu, din pacate. Nu-s nici prea norocos, ghinionist n-as crede. Dar se poate intampla.
Cu Qflash+ am vazut ca au recuperat BIOS, sper sa fie adevarat.

Last edited:
Nu contează dacă ai sau nu UPS. Chiar dacă îți pică curentul fix când faci flash, absolut orice placă de bază modernă suportă flash "cu japca", i.e. pui ROM-ul pe un stick USB, bagi în portul USB menționat în manual, dai power la placa de bază și apeși un buton menționat în manual și aia este.

Evident posibil să fi tras lozul prost și să fi cumpărat o placă de bază care nu știe de așa ceva, dar mi se pare imposibil ca seria Aorus să nu aibă funcția. Verifică în manual pe site-ul producătorului.

P.S.: dacă chiar ai ghinion și nu știe placa și pică și curentul avem programator USB pe forum și se rezolvă :D

Are Qflash/flashback, de-aia intreb. ;) Fiindca pentru mine e ceva nou. De fiecare data cand mai faceam update la BIOS, faceam ture-ture... :hihi:
Si mai intreb fiindca va trebui sa-i fac update de BIOS prin Qflah+ imediat cum ajunge, ca sa recunoasca procesorul.

Eu nu am avut asa mult succes cu procedura aia dar, vorbim de placi de baza venite la garantie, poate aveau si alte probleme. Nu am avut nevoie doar pentru bios update, adica stiind clar ca restul functioneaza cum trebuie. Parca stiu ca nu erai din Bucuresti, altfel te ajutam eu cu un bios update, avem toate generatiile de procesoare Intel si AMD in service.

Mi-a ajuns procesorul ieri, azi si placa de baza. A vazut un update de BIOS cu Qflash + imediat ce-am scos-o din cutie, sa poata recunoaste CPU. Maine ajung si memoriile, o sa-l pot inaugura.
Va tin la curent.

Attachments

• PXL_20250109_170125171.jpg
    PXL_20250109_170125171.jpg
    304.2 KB · Views: 11
Back